Μία σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης στερήθηκε ένας από τους πλέον μη αναπτυγμένους δήμους του συνολικά υποβαθμισμένου νομού Ροδόπης, ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών, καθώς δρομολογημένες παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής για έργα τα οποία σκόπευε να εντάξει σε ευρωπαϊκά προγράμματα και τα οποία θα αναδείκνυαν την γεωθερμία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, απορρίφθηκαν.
Ο δήμος Μαρωνείας-Σαπών είχε υποβάλει στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία», που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη δύο έργα στα πλαίσια της προκήρυξης προγραμμάτων για το Interreg 111 CBC Programme Greece - Bulgaria 2009-2013, µε τίτλους «Geothermal Energy Appliance - Project Acronyme: GEA» και «Mountains and Sea Meeting - Project Acronyme: MSM».
Το πρώτο έργο αφορούσε την ανάδειξη και επιπλέον χρήση των γεωθερµικών πεδίων που υπάρχουν στην περιοχή µας, µε την συνεργασία του κατ' εξοχήν φορέα έρευνας της Ελλάδας στο πεδίο αυτό, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), µε εταίρο τον δήμο Banite Βουλγαρίας. Το δεύτερο έργο αφορούσε δράση µε πολιτιστικό περιεχόμενο, το οποίο είχε ως θέμα την ανάδειξη αρχαίων ιερών του Διονύσου στις περιοχές της Μαρώνειας και του Chepelare στη Βουλγαρία στο οποίο συμμετείχαν ως εταίροι ο Δήμος Μαρώνειας - Σαπών και ο Δήμος Chepelare, µε υποστηρικτές το Υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού και το ίδρυμα της παγκοσμίου φήμης αρχαιολόγου από τη Βουλγαρία κ. Valeria Foll. Και τα δύο έργα θα έδιναν στον δήμο την δυνατότητα της ανάπτυξης στους τομείς γεωργικής ανάπτυξης πολιτισμού και τουρισμού, δίνοντας μία νέα αναπτυξιακή δυναμική στην τοπική οικονομία.
Ενώ όμως είχαν κατ' αρχήν αξιολογηθεί θετικά από την επιτροπή της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία», στην τελική αξιολόγησή τους (17.11.2011), τα έργα απορρίφθηκαν για άγνωστους προς τη Δημοτική Αρχή λόγους.
Επειδή ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών βρίσκεται σε μία ακριτική και πλέον υποβαθμισμένη περιοχή της χώρας, με τα πιο υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου η εγγεγραμμένη επίσημη ανεργία ανήλθε τον Νοέμβριο του 2011 στα 48.835 άτομα –σχεδόν 1 στους 10 πολίτες-.
Επειδή ο εν λόγω δήμος είναι ένας πολυπολιτισμικός δήμος, με ένα μωσαϊκό από μειονότητες, που έχουν ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία.
Επειδή τα δύο έργα που είχαν προταθεί προς ένταξη –και είχαν λάβει ήδη θετική αξιολόγηση κατά την πρώτη φάση- είναι ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα.
Επειδή ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής ιδιαίτερα για την εκμετάλλευση του υψηλού γεωθερμικού δυναμικού της περιοχής και η αξιοποίησή του στην αγροτική παραγωγή (θερμοκήπια οπωροκηπευτικών) θα αποτελούσε μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και κατʼ επέκταση της οικονομίας και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
Για τους παραπάνω λόγους,
ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
1. Με ποια κριτήρια και ποια αιτιολογία απορρίφθηκαν τελικά τα δύο τόσο σημαντικά έργα που θα δίνανε αναπτυξιακή πνοή στο Δήμο Μαρωνείας-Σαπών αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης;
2. Προτίθενται να επαναξιολογήσουν τις προτάσεις έργων του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών;
3. Σκοπεύουν να διερευνήσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων ή αντίστοιχων δράσεων και προκηρύξεων επιχειρησιακών προγραμμάτων, εάν τα έργα δεν τύχουν ένταξης στα προγράμματα του Interreg III;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ηρώ Διώτη