- Για τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα και την τοποθέτηση του κ. Παπαδήμου στη βουλή
Και εμείς και οι εργαζόμενοι είναι ανήσυχοι και πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε όλη αυτή την κατάσταση, η οποία τυραννά τη χώρα και την φέρνει με γρήγορους ρυθμούς στο χείλος της καταστροφής κυρίως σε ότι αφορά τα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα πολύ μικρό κομμάτι αυτής της χώρας, το 1% που κερδίζει από αυτή την κατάσταση, όπως υπάρχουν και οι τράπεζες στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Δεν έχει καμιά οικονομική λογική να μπαίνουμε σε ένα νέο έτος λιτότητας και ύφεσης. Η Ελλάδα κοντεύει να φτάσει σε μείωση του ΑΕΠ την πτώση του ΑΕΠ της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο της κατάρρευσής της. Με βάση την λογική του κ. Παπαδήμου καλείται να τα πληρώσει όλα αυτά για μια ακόμα φορά ο λαός. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που χρησιμοποίησε τη λέξη βραχυπρόθεσμα. Θα μπορούσε να μας πει όμως πόσα χρόνια διαρκεί αυτό το βραχυπρόθεσμα; Γιατί προχωράμε στο 3ο έτος και έρχεται και το 4ο και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το τέλος. Είναι γεγονός ότι ένας πρωθυπουργός, ο οποίος είναι διεθνής οικονομολόγος και πανεπιστημιακός καθηγητής, δείχνει σα να αγνοεί πράγματα τα οποία τα γνωρίζουν και οι πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την επιστημονική κατάρτιση του κ. Παπαδήμου, αλλά με την πολιτική του. Η τοποθέτησή του είναι φονταμενταλιστική, δηλ μια εμμονή στο άρμα του νεοφιλελευθερισμού και στην αρχιτεκτονική που έχει οικοδομηθεί και στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
- Για την παράταση της θητείας της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου
Η παράταση της θητείας της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου θα σημάνει περισσότερα βάρη στους εργαζόμενους, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική και διοικητική παράλυση της χώρας. Από τη μεριά τους δεν υπάρχει κανένα σχέδιο το οποίο να οδηγεί τη χώρα σε μια αναπτυξιακή κατεύθυνση με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτό είναι τόσο φανερό, όσο και το αστείο ότι ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι θα φτιάξουμε ένα σχέδιο ανάπτυξης, δηλ ο ίδιος λέει στην κοινωνία αυτό που ο ίδιος έχει ως ευθύνη ωσάν να μην ήταν υπουργός. Κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια και το ερώτημα που έχουν μπροστά τους είναι: να συνεχίσουν με αυτήν την κυβέρνηση χωρίς εκλογές ή να πάνε σε εκλογές για να επανασυστήσουν αυτήν την κυβέρνηση; Και μπροστά σε αυτό το ερώτημα ξεχνούν τις ίδιες τις ανάγκες της κοινωνίας και την αριστερά. Μπαίνει μια μεγάλη ευθύνη στην ίδια την αριστερά όχι απλώς να είναι μπροστά σε μια λαϊκή αντίδραση, αλλά να δώσει εύληπτα στην κοινωνία ένα πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας, κοινωνικής προστασίας και αναπτυξιακής κατεύθυνσης.
- Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων
Να θυμίσω κάποια πράγματα. Όταν υπήρχε η συζήτηση για τον νόμο που αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ο ΣΥΝ είχε υποβάλλει κάποιες παρατηρήσεις και συγκεκριμένες προτάσεις που έβαζαν σε έναν λογικό πλαίσιο τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τους έδινε τη δυνατότητα μιας διαφανούς, δημοκρατικής και αποτελεσματικής λειτουργίας. Έχει ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια ενάντια στα κόμματα, βάζοντας όλα τα κόμματα στο ίδιο τσουβάλι. Δεν μπορούν όμως τα κόμματα της αριστεράς και πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΝ που έχει την πιο διαφανή και δύσκολη διαχείριση να μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, κλπ για τα οποία υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τις σχέσεις τους με μεγάλα συμφέροντα και με ξένες επιχειρήσεις, όπως η SIEMENS και το έχουμε αναδείξει με τον βουλευτή μας τον Δημ. Παπαδημούλη και τοποθετήθηκε και χθες στη βουλή. Και μας περνάνε για κορόιδα αφού πάμε να πληρώσουμε πάλι τη SIEMENS, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες στην Αργεντινή καταδικάστηκε η SIEMENS με 220 εκατ. ευρώ. Και τα 250 εκατ. ευρώ που έβαλε ως στόχο ο κ. Βενιζέλος ήρθε ο κ. Καρατζαφέρης και τα έβγαλε σε δημοπρασία μέσω μιας τηλεοπτικής εκπομπής στο ΣΚΑΪ. Τα κόμματα είναι στοιχείο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και κάποιοι θα ήθελαν να είναι τα κόμματα ιδιωτικοποιημένα. Εμείς λέμε ότι κάτω από τις δεδομένες συνθήκες θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί και η χρηματοδότησή τους ώστε να μπορούν να λειτουργούν. Εμείς ως ΣΥΝ ζούμε από τις συνδρομές των μελών μας και τα γραφεία που διατηρούμε σε πάνω από 150 δήμους πληρώνονται από τα μέλη του κόμματος και από την ηρωική προσπάθεια που κάνουν οι εργαζόμενοι στην Αυγή και στο Κόκκινο μπορούμε να έχουμε μέσα ενημέρωσης που εκπέμπουν καθημερινά στοιχεία ή ολόκληρη την πολιτική μας. Συνεπώς, ναι στο να γίνει πιο διάφανη και δημοκρατική η χρηματοδότηση των κομμάτων, όχι στο να γίνουν τα κόμματα ιδιωτικοποιημένα. Είναι λυπηρό ένας υπουργός, ο οποίος είναι σα να έχει αναλάβει να φέρει αυτή τη συντηρητική λογική, να λέει και ψέματα και να εμφανίζει αυτά που θα έπρεπε το κράτος να δώσει ότι τα έχει δώσει. Αναφέρομαι στον κ. Γιαννίτση που στην πρώτη φάση απέκρυψε το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα δεν έχουν δοθεί ακόμα. Και το δεύτερο είναι ότι πως κάνει σα να μην ήξερε ότι την προηγούμενη χρονιά υπήρξε μια αφαίμαξη μέσα από μια εξυπνακίστικη, πονηρή, δημιουργική λογιστική του κ. Ραγκούση που μείωσε κατά 45% τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Σε κάθε όμως περίπτωση εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει δυνατότητα κάθε κόμμα να εκφράσει τη θέση του και τη γνώμη του και νομίζουμε ότι με αυτή τη λογική και η θέση μας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων θα βγει ως θετική και θα κερδίσει.
To Γραφείο Τύπου