Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/01/2012

Αποσπάσματα συνέντευξης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη, στο ρ/σ «ΣΚΑΙ 100,3» (Σ.Κοσιώνη), σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις

Σ. Κ: Ένα γενικό σχόλιο για τα ευρήματα της δημοσκόπησης;

Δ. Π:  Πρώτον: Υπάρχει μια ταχεία φθορά της κυβέρνησης Παπαδήμου κι ένα θάμπωμα της εικόνας και του Πρωθυπουργού. Αυξάνονται γρήγορα και οι αρνητικές γνώμες για το πρόσωπό του κι υπάρχει τρομακτική απογοήτευση για τη κυβέρνηση. Κάθε μέρα που περνάει, οι πολίτες διαπιστώνουν ότι η αλλαγή του «αρχιμάγειρα» δεν είναι αρκετή για να αλλάξει η συνταγή και το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται. Συν το γεγονός ότι «ανακατεύονται πολύ στην κουζίνα».

Αναφέρομαι στις φθηνές μικροπολιτικές διαμάχες ανάμεσα στα τρία κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση και τα κομματικά παιχνίδια που παίζονται και στα τρία συγκυβερνώντα κόμματα.

Δεύτερον: ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ βρίσκονται στα όρια του στατιστικού λάθους. Η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το τελευταίο κόμμα είναι στις δυο μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι στο χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς υπάρχει μια μεγάλη ανακατάταξη και ρευστότητα λόγω της ραγδαίας και μονιμότερης απ΄ ότι φαίνεται φθοράς του ΠΑΣΟΚ, που κινδυνεύει με ποσοστά χαμηλότερα κι από το 1974.

Τρίτον: Πρέπει να εντοπίσει κανείς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης που συνήθως δεν προβάλλονται από τα δελτία ειδήσεων. Στο ερώτημα ποιο κόμμα ασκεί την καλύτερη αντιπολίτευση, η έρευνα δίνει ποσοστό 20% και 2% στη ΔΗΜΑΡ. Αυτό σημαίνει ότι οι δημοσκοπικές επιδόσεις πρέπει να δούμε και πόσο θα αντέξουν στο χρόνο, βλέποντας και πόσο συνεκτικό είναι το ποσοστό των πολιτών.

Σ.Κ: Είναι συγκυριακή η έκρηξη των ποσοστών της ΔΗΜΑΡ;

Δ.Π: Θα φανεί στο χρόνο. Νομίζω ότι  κάθε κόμμα αυτή τη στιγμή πρέπει να δείξει και να αποδείξει διάρκεια και σταθερότητα. Αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο ποσοστό είναι το 42% των κομμάτων της αριστεράς.

Αν δε βρεθεί ένας κοινός βηματισμός που θα ξεκινήσει από διάλογο, από σταμάτημα της πολεμικής, από αναζήτηση συγκλήσεων με στόχο μια σύμπραξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ και των Οικολόγων Πρασίνων σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα προκειμένου να διαμορφωθεί μια πρόταση εναλλακτική, ικανή να διεκδικήσει την πρωτιά στις εκλογές, τότε οι μόνες εναλλακτικές που υπάρχουν θα είναι είτε σύμπραξη Σαμαρά - Καρατζαφέρη, γιατί αυτοδυναμία της ΝΔ δεν φαίνεται με τίποτα, είτε σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ με Παπαδήμο ή χωρίς.

ΣΚ: Θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ενόψει εκλογών; Πόσο πιθανό είναι να βρείτε γέφυρες μεταξύ σας στην αριστερά;

Δ.Π:  Εμείς θα επιμείνουμε σʼ αυτήν την κατεύθυνση γιατί έχουμε μαζί μας την πίεση της κοινωνίας. Ωριμάζει αυτό το αίσθημα ταχύτατα στη κοινωνία, κερδίζει έδαφος και στη βάση όλων των κομμάτων αυτού του φάσματος της αριστεράς, των προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων που κινούνται σε αντιμνημονιακή λογική.

 Η διαφορά για την Ευρώπη που υπάρχει, όταν ορθώνεται ένας τοίχος, είναι προσχηματική:

Η κ. Παπαρήγα  λέει δε συζητάω με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι φιλοευρωπαϊστές. Οι φίλος μου ο Φώτης Κουβέλης λέει αρνούμαι να συζητήσω με το έως χθες ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι αντιέυρωπαϊστές! Ο Φώτης γνωρίζει πολύ καλά, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΝ λέει για την Ευρώπη, όσα έχουμε συνυπογράψει μαζί με το Φώτη στο προγραμματικό συνέδριο πριν λίγο καιρό.

Η αλήθεια είναι ότι ούτε η κ. Παπαρήγα δεν θέτει ζήτημα εξόδου από το ευρώ. Κακά τα ψέματα οι διαφορές μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλες. Μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ πολύ λιγότερες.  Αλλά αυτή τη στιγμή, ο καβγάς δεν έχει να κάνει με το τι είδους σοσιαλισμό θέλουμε. Εμείς θέλουμε σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, όχι να κλαίμε με διαταγή, όπως στη δικατορία της Β. Κορέας.

Το ζήτημα είναι να μπει ένα φρένο στην αύξηση της  φτώχιας, την ανεργίας, στην διαρκή μείωση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Σ.Κ: Επειδή αυτή τη στιγμή το 42% βαραίνει πολύ τις πλάτες της αριστεράς με ευθύνες, θεωρείτε αυτή η απήχηση που έχει δημοσκοπικά η αριστερά στην κοινωνία αυτή τη στιγμή είναι επειδή η αριστερά δίνει μια απάντηση στη κρίση ή μιλάμε για ποσοστά που έρχονται εξ αντανακλάσεως επειδή ο κόσμος είναι απογοητευμένος από τα κόμματα εξουσίας;

Δ.Π: Ο κόσμος αναζητά την ελπίδα προς τα αριστερά και μια έκφραση της κοινωνικής του διαμαρτυρίας. Δεν είναι μια συνειδητή πολιτική μετατόπιση μονιμότερη και σίγουρη. Η αριστερά για να ανταποκριθεί θα πρέπει πρώτον να υπερβεί την πολυδιάσπαση και τους αρχηγισμούς, ενώνοντας δυνάμεις και το δεύτερον να προβάλλει ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, κοινωνικό και κοστολογημένο. Χρειάζεται να κάνουμε κι άλλα.

Αν κάτσουμε πάνω στις δάφνες των δημοσκοπήσεων, καμαρώνοντας τα ποσοστά μας, τότε  θα απογοητεύσουμε κόσμο που στρέφεται προς τα εμάς. Απαιτείται αλλαγή και προς την κατεύθυνση της ενότητας και της συνεργασίας και προς την κατεύθυνση επεξεργασίας πειστικών, συγκεκριμένων, εναλλακτικών προτάσεων που να πάνε τη χώρα και τη κοινωνία μπροστά.

To Γραφείο Τύπου