Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι αρχές και οι φορείς της Θεσσαλίας από την φημολογία που έχει διαδοθεί τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την οποία στο τελικό σχέδιο Επιτροπής, για την αναδιάρθρωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας, προβλέπεται μεταξύ άλλων, η κατάργηση της 8ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με την υπʼ αριθμ. 53100οικ.Φ.100.4/16-11-2011 Απόφαση του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, ανασυγκροτήθηκε η Επιτροπή για την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του, ενώ αναμένεται, με την ολοκλήρωση των εργασιών της, θα καταθέσει το πρακτικό της στην ηγεσία του Π.Σ., προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, που αφορούν αναβαθμίσεις ή καταργήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων της χώρας.
Αν και μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί σε τοπικές εφημερίδες διαφόρων περιοχών της χώρας διάφορα σενάρια, ουδείς γνωρίζει ποιο θα είναι το τελικό σχέδιο της αρμόδιας Επιτροπής, όμως οι φορείς της Θεσσαλίας είναι θορυβημένοι, καθώς οι δικές τους πληροφορίες κάνουν λόγο για κατάργηση της 8ης ΕΜΑΚ Θεσσαλίας, μίας Μονάδας που ήδη έχει προσφέρει τα μέγιστα στο θεσσαλικό χώρο.
Συγκεκριμένα, η 8η ΕΜΑΚ Θεσσαλίας καλύπτει το μεγαλύτερο χιλιομετρικό Εθνικό Δίκτυο (ΠΑΘΕ και Ε65) με νευραλγικό σημείο τα Τέμπη, όπου κατασκευάζεται και θα λειτουργήσει η μεγαλύτερη σήραγγα, μήκους 6 χιλιομέτρων, διασφαλίζει μεγάλο μήκος σιδηροδρομικού δικτύου με τις δύο (2) μεγαλύτερες κλειστές σήραγγες στην Ελλάδα (Τεμπών 4 χλμ & Πλαταμώνα 2 χλμ). Επίσης, καλύπτει το μεγαλύτερο ορεινό και υδάτινο όγκο της Θεσσαλίας (Όλυμπος – Κίσσαβος – Πήλιο – Μαυροβούνι και μεγάλη περιοχή της Πίνδου, όρια Μετσόβου, Πηνειός ποταμός και τις τεχνητές λίμνες Μέγδοβα και Σμόκοβου). Επιπλέον, καλύπτει χημικά συμβάντα από τις τρεις (3) Βιομηχανικές Περιοχές (δύο του Βόλου και μία της Λάρισας), γεωστρατηγικά σημεία (Α.Τ.Α, 1η Στρατιά, Στρατηγείο ΝΑΤΟ), ενώ διαφυλάττει την ασφάλεια κομβικών σημείων ενέργειας όπως α) τον αγωγό καυσίμου Στρατού και β) τον Αγωγό Φυσικού Αερίου. Εκτός αυτών, στην περιοχή ευθύνης της (Περιφέρεια Θεσσαλίας) λειτουργούν δύο (2) χιονοδρομικά κέντρα (Πήλιο & Περτούλι) με ό, τι αυτό συνεπάγεται, ενώ η 8η ΕΜΑΚ Θεσσαλίας διαθέτει την μεγαλύτερη επίσημα πιστοποιημένη ορειβατική ομάδα μετά την 1η ΕΜΑΚ Αθήνας και δεν τίθεται θέμα λειτουργικών εξόδων που να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, διότι στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο της Πυροσβεστικής.
Επειδή ήδη, οι δήμαρχοι του ν. Λάρισας έχουν εκφράσει με έγγραφό τους προς την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος την αντίθεσή τους σε μία τέτοια εξέλιξη, καθώς σε περίπτωση κατάργησης της 8ης ΕΜΑΚ, τίθεται μείζον θέμα ασφάλειας των πολιτών αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.
Επειδή ο όποιος σχεδιασμός αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος θα έπρεπε να γίνεται με γνώμονα την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των παρεχομένων στους πολίτες υπηρεσιών και την ενίσχυση της ικανότητας και αποτελεσματικότητάς τους, και όχι βάσει λογιστικών κριτηρίων.
Για τους παραπάνω λόγους,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστική αναβάθμιση στη δομή και την οργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος σύμφωνα και με τις προτάσεις αρμόδιων φορέων και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων του κλάδου, χωρίς να υπάρξουν καταργήσεις Μονάδων που θα αποδυναμώσουν περαιτέρω το ήδη αποδυναμωμένο υφιστάμενο δίκτυο πυρασφάλειας της χώρας;
2. Τι προβλέπει το υπηρεσιακό σχέδιο για την Αναδιάρθρωση τού Π.Σ σχετικά με τις πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα πυροσβεστικά κλιμάκια της Θεσσαλίας γενικότερα και του ν. Λάρισας ειδικότερα;
3. Προτίθεται να διατηρήσει την 8η ΕΜΑΚ Θεσσαλίας, στελεχώνοντάς την με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και ενισχύοντάς την με άρτιες υποδομές;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ηρώ Διώτη
Θοδωρής Δρίτσας
Βασίλης Μουλόπουλος