Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/01/2012

Τοποθέτηση του Δ.Παπαδημούλη στην Ολομέλεια της Βουλής για την διαπραγμάτευση του PSI και τι πρέπει να εξασφαλίσει η ελληνική πλευρά

«Για την διαπραγμάτευση του PSI και τι πρέπει να εξασφαλίσει η ελληνική πλευρά»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, τοποθετούμενος  σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την κορύφωση των διαπραγματεύσεων για το PSI και την επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών  υπό τον Πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο δήλωσε τα εξής:

«Το θέμα που κυριαρχεί σήμερα είναι η κορύφωση των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα, για το PSI, για την ανταλλαγή ομολόγων με τους ιδιώτες. Γιʼ αυτό η Βουλή έχει μαύρα μεσάνυχτα. Όσα μας είπε χθες ο κ. Βενιζέλος για το θέμα είναι γενικότητες που θα μπορούσε να μας τις έχει πει και πριν από χρόνια.

Το θέμα έχει φτάσει σε κόμπο και ο Πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα το απόγευμα, εξ όσων πληροφορούμαι, την Τρόικα εσωτερικού, την Τρόικα των Αρχηγών Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη. Το θέμα δεν είναι να κάνουμε κριτική εκ των υστέρων αλλά να πούμε και εκ των προτέρων τι πιστεύουμε.

Ξέρουμε τι διεκδικεί η πλευρά των τραπεζών που εκπροσωπεί ο κ. Νταλάρα, ξέρουμε τι επιδιώκουν τα κερδοσκοπικά funds που ποντάρουν στην ενεργοποίηση των CDS, ξέρουμε τι απαιτεί και τι πιέζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαβάζουμε τι διαμηνύει η κα Μέρκελ. Αυτό που δεν ξέρουμε έστω και στις γενικές του γραμμές, είναι τι διεκδικεί η ελληνική Κυβέρνηση.

Θέλουμε να σας πούμε τη δική μας γνώμη καθαρά. Χωρίς ένα κούρεμα πολύ μεγαλύτερο από το 50% που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, χωρίς ένα επιτόκιο περί το 3%, χωρίς μια περίοδο αποπληρωμής πάνω από τριάντα χρόνια και χωρίς μια τριετή αναστολή αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων έτσι ώστε να ξαναβγεί σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η ελληνική οικονομία μειώνοντας την ανεργία και νοικοκυρεύοντας τα δημόσια οικονομικά της, το χρέος δεν μπορεί να είναι και να γίνει διαχειρίσιμο και θα επωφεληθούν οι τράπεζες και τα κερδοσκοπικά funds, τα οποία αγόρασαν στη δευτερογενή αγορά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο 25% και στο 30% της αξίας τους. Θα κερδίσουν.

Επιπλέον, γιατί δεν μπαίνει σʼ αυτήν τη ρύθμιση του χρέους και το κομμάτι των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Τι λέει επʼ αυτού ο Έλληνας Πρωθυπουργός; Θα λειτουργήσει ως ο εντολοδόχος των ελληνικών επιδιώξεων ή θα λειτουργήσει η συνείδηση του πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Αυτά είναι μεγάλα θέματα.»