Στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ) «χρεώνονται» οι εργαζόμενοι του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας ΑΕ (ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ), ενώ οι αρμοδιότητες των εργαζομένων του ΕΟΜΜΕΧ θα μεταφερθούν στην υπό σύσταση Διεύθυνσης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Με το Σχέδιο νόμου «Επείγουσες Ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» καταργείται ο μοναδικός ειδικός φορέας στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και της Χειροτεχνίας στη χώρα ενώ μόλις ένα χρόνο νωρίτερα είχε αναλάβει νέες δράσεις.
Ανάστατοι οι εργαζόμενοι στον ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ καταγγέλλουν την απαράδεκτη συμπεριφορά των Υπουργείων Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και τον εμπαιγμό που υφίστανται εδώ και δύο μήνες.
Μόλις δύο μήνες μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για την συνένωση των δυνάμεων του ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ με το ΕΤΕΑΝ ΑΕ, επιχειρείται η ακύρωση της συνένωσης με το νέο πολυνομοσχέδιο, απολύονται 40 υπάλληλοι και οι δραστηριότητες του ΕΟΜΜΕΧ «χάνονται» με τη μεταφοράς τους στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείο Ανάπτυξης.
Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο καταργούνται και οι θυγατρικές – κλαδικές επιχειρήσεις του ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ, που παρείχαν ουσιαστικό στήριγμα στους κλάδους που απευθυνόταν.
Στην περίπτωση της εφαρμογής της ΚΥΑ που θα συνένωνε τις δυνάμεις του ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ με το ΕΤΕΑΝ θα δίνονταν η δυνατότητα λειτουργίας ενός σύγχρονου φορέα που θα μπορούσε να προσφέρει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σύνολο χρηματοδοτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Αντίθετα με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση διαλύεται ο υπάρχων ειδικός κεντρικός φορέας και οδηγείται σε άμεση ή έμμεση απόλυση το προσωπικό του.
Ειδικά μάλιστα την περίοδο που διανύουμε που η Μικρή και Μεσαία Επιχείρηση δοκιμάζεται, αντί η πολιτεία να λάβει επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για τις ΜμΕ διαλύει και αυτή την υπάρχουσα δομή του ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ, με αποτέλεσμα χιλιάδες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις να κινδυνεύουν να στερηθούν το μοναδικό τους στήριγμα.
Η συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία 60 χρόνων του ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ εξαφανίζεται μαζί με το έμπειρο και αξιόλογο προσωπικό του.
Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΜΜΕΧ διεκδικούν το αντικείμενο εργασίας τους και την παροχή υπηρεσιών προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τη Χειροτεχνία με την εφαρμογή της ΚΥΑ 4507/3-11-2011 (ΦΕΚ Β' 2542)για την συνένωση του ΕΟΜΜΕΧ με το ΕΤΕΑΝ και τη δημιουργία ενός κεντρικού φορέα για τις ΜΜΕ.
Ένα χρόνο νωρίτερα o ΕΟΜΜΕΧ είχε αναλάβει δράσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναλαμβάνει ο ΕΟΜΜΕΧ και για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του οργανισμού καθηγητής κ. Χρ. Πιτέλης συναντήθηκε στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με τον πρόεδρό της κ. Β. Κορκίδη και μέλη του προεδρείου της ένωσης.
O πρόεδρος του οργανισμού, είχε ενημερώσει για τις δράσεις που έχει ήδη αλλά και προτίθεται να αναλάβει ο ΕΟΜΜΕΧ, ζητώντας παράλληλα και την υποστήριξη του ελληνικού εμπορίου προς αυτήν την κατεύθυνση ενώ οι έμποροι σημείωσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα ιδιαίτερα η μικρομεσαία εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης από τις τράπεζες.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ αναφέρθηκε στη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων (clusters), ιδιότυπων μεγάλων συστάδων (megaclusters) καθώς και τη διαμόρφωση «οικοσυστημάτων» με τη δικτύωση διαφορετικού τύπου επιχειρήσεων σε μια προσπάθεια να συγκροτηθούν μόνιμες δομές σύνδεσης της εγχώριας παραγωγής με τον εμπορικό τομέα.
Από τη πλευρά της η ΕΣΕΕ, συμφώνησε σε μία σειρά από δράσεις, οι οποίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Ωστόσο στη συνάντηση αυτή είχε εκφραστεί η έντονη ανησυχία των δύο πλευρών για τις χρηματοδοτικές δυνατότητες των ΜμΕ από τις τράπεζες, αφού σύμφωνα με πληροφορίες εγκυμονούσε και ο κίνδυνος κατάργησης της δυνατότητας του ΕΤΕΑΝ να παρέχει εγγυήσεις, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο από το 2012 και μετά.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Μνημόνιο, το ελληνικό δημόσιο επιτρέπεται να χορηγεί εγγυήσεις που ανέρχονται για το 2010 μέχρι 2 δις ευρώ, για το 2011 μέχρι 1 δισ. ευρώ, ενώ το 2012 προβλέπεται να μη χορηγηθούν καθόλου εγγυήσεις.
Αναφορικά με το ΕΤΕΑΝ, η ρύθμιση των υφιστάμενων εγγυήσεων με αλλαγή στους όρους χορήγησης, όπως η διάρκεια του δανείου και το ύψος του επιτοκίου θεωρείται ως νέα εγγύηση και συνυπολογίζεται στο ανώτατο όριο που έχει οριστεί. Η πρόταση της ΕΣΕΕ, στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, είναι η προσφυγή στα κοινοτικά όργανα και η έντονη αντίδραση για την εξαίρεση της Ελλάδας από το θεσμό των εγγυήσεων. Και αυτό γιατί η προώθηση πρωτοβουλιών όπως οι δικτυώσεις και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη χρηματοδότησης και ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να απορροφηθούν τα προγράμματα από τις ΜμΕ.
*Μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ στη Γραμματεία του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής