Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στο ρ/σ «ΑΝΤ1 radio 97,2» (Βαφειάδης - Δημαράς) είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
- Πως εισπράττετε αυτές τις πληροφορίες, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να πάμε σε ένα νέο γύρο υπογραφών από τους ηγέτες των τριών κομμάτων;
Βιώνουμε τα αδιέξοδα μιας λανθασμένης πολιτικής και μιας πεισματικής άρνησης να γίνει το γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους, πριν μπει η χώρα στο μνημόνιο το 2010, πριν να έχουμε αυτή τη μεγάλη ύφεση που υπερβαίνει το 20% και εκτινάσσει το χρέος. Ο ίδιος ο κ. Τόμσεν λέει ότι το 2020 το ύψος του χρέους δεν θα είναι όσο ήταν πριν μπορούμε στο μνημόνιο, 120% του ΑΕΠ, όπως υπολογιζόταν τον Οκτώβριο αλλά 150% του ΑΕΠ.
Εδώ αρχίζει ο τραγέλαφος, το ΔΝΤ να διεκδικεί επιτόκιο 2% και να σιγοντάρει και η Μέρκελ σε επιτόκιο κάτω του 3%, όχι η ελληνική κυβέρνηση που θα ήταν το λογικό, ενώ αυτοί δάνεισαν την Ελλάδα πριν ένα χρόνο με 5% και 6%. Όλοι πλέον συνομολογούν ότι αυτή η μεγάλη ύφεση που προκάλεσε το μνημόνιο έχει πάει το χρέος πάρα πολύ ψηλά και δεν είναι πια εύκολα διαχειρίσιμο.
Την ίδια ώρα που ζητούν από τους ιδιώτες ένα μεγαλύτερο κούρεμα, αρνούνται το στοιχειώδες, να μπει μέσα στο κούρεμα και το κομμάτι των ομολόγων που έχει ο επίσημος τομέας, δηλαδή η ΕΚΤ. Η κυβέρνηση αντί να κάνει τον διαιτητή και να περιμένει που θα κάτσει η μπίλια, διότι μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε τι διεκδικεί και τι ζητάει η ελληνική κυβέρνηση, ως θεατής βλέπει τα πράγματα.
Πρέπει να διεκδικήσουμε ένα κούρεμα που να μην χρειαστεί και άλλο αργότερα, να μην οδηγήσει σε μια ασύντακτη χρεοκοπία, να γίνει τώρα και να καταστήσει το χρέος διαχειρίσιμο, το οποίο να έχει επιτόκιο κάτω του 3%, να έχει μια περίοδο αποπληρωμής πάνω από 30 χρόνια και κυρίως τα 3 επόμενα χρόνια προκειμένου η χώρα να μπορέσει να βγει απ αυτή τη βαθιά ύφεση που έχει φέρει μεγάλη ανεργία, φτώχεια και κοινωνική διάλυση, να υπάρχει τριετής αναστολή τοκοχρεολυσίων διότι αλλιώς κινδυνεύουμε να πούμε το «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».
- Μεγάλο ποσό και από τη δόση του Μαρτίου, θα πάνε για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν...
Αυτή η δόση είναι αποκλειστικά για να δοθούν στις τράπεζες και στους ιδιώτες δανειστές μας. Όπως και μέχρι τώρα το 90% των δανείων που έχουμε πάρει είναι για την πληρωμή τόκων και όχι για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Να μπει μέσα στο κούρεμα και το κομμάτι των ομολόγων πού έχει και ο επίσημος τομέας. Δηλαδή η ΕΚΤ.
Ενώ υπάρχει μεγάλη φροντίδα για τις τράπεζες δεν υπάρχει καμιά φροντίδα για τις ζημιές που θα πάθουν τα ασφαλιστικά ταμεία διότι εκεί θα επιδιώξουν να μετακυλήσουν τις ζημιές σε νέες μειώσεις συντάξεων.
Πακέτο με το κούρεμα που έρχεται καθυστερημένα και για αυτό θα είναι αναποτελεσματικό και ατελέσφορο, έρχεται μια σκληρή μονόπλευρη λιτότητα για την οποία θα βάλουν δεμένους χειροπόδαρα να υπογράψουν, και τον Καρατζαφέρη και το Σαμαρά και τον Παπανδρέου ή το διάδοχό του, καταργώντας πρακτικά κάθε δυνατότητα αναδιαπραγμάτευσης του πακέτου που θα εγκριθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες από τις επόμενες κυβερνήσεις. Και γι αυτό έχει αξία, αυτά να τα διαπραγματευτεί μια φρέσκια βουλή, και μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.
Συνιστά έλλειμμα δημοκρατίας το να δεσμεύει μια κυβέρνηση που δεν έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό και στηρίζεται σε μια βουλή που δεν αντιστοιχεί στους σημερινούς πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς, το να δεθεί χειροπόδαρα η χώρα για τα επόμενα χρόνια.
Γι αυτό εμείς είχαμε πει αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, ότι την ημέρα που είχε προκηρύξει ο Παπανδρέου το δημοψήφισμα, εκείνο το τραγικό χειρισμό, θα έπρεπε να γίνουν εκλογές. Και μάλιστα επειδή τώρα γίνανε όλοι φαν των κυβερνήσεων συνεργασίας, εκλογές με απλή αναλογική που να βάλουν υποχρεωτικά και μόνιμα τη χώρα στο δρόμο των κυβερνήσεων συνεργασίας. Είναι θέμα δημοκρατίας να ζυγίζει η ψήφος όλων των πολιτών το ίδιο.
- Για τη δήλωση Λοβέρδου περί μακελειού, τι έχετε να πείτε;
Νομίζω ότι είναι μια δήλωση που επιδιώκει να ξαναστήσει ρετρό σκηνικό του 1989 και γίνεται γιατί ο κ. Λοβέρδος επιδιώκει να ψηφοθηρήσει στους οπαδούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, με δεδομένο ότι ο Γιώργος δεν θα ξαναείναι υποψήφιος για αρχηγός. Αυτά όμως, πέραν του ότι είναι επικίνδυνος λαϊκισμός, από ένα συνταγματολόγο, δεν πιάνουν κιόλας στον κόσμο.
Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το γαϊτανάκι των δηλώσεων μαγκιάς και απειλών μεταξύ Πασόκων και Νεοδημοκρατών, κάνει ζημιά και στα δυο κόμματα, καθώς έχει καεί η γούνα όλων των ανθρώπων από την εμπειρία που είχαν από τη «διαλεύκανση» όλων των προηγούμενων σκανδάλων.
Σωρεία εξεταστικών επιτροπών, κανένας όμως ποτέ δεν κάθισε στο σκαμνί. Επειδή έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με την υπόθεση, σας λέω είναι ολοφάνερες και προφανείς οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και για τα ελλείμματα, και για τα μαγειρεμένα στατιστικά στοιχεία, αλλά χρειάζεται πολύ μεγάλη διάκριση και πολύ μεγάλη προσοχή ανάμεσα στις ποινικές και τις πολιτικές ευθύνες.
Η εμπειρία του 1989 θέλω να πιστεύω ότι θα καταστήσει όλους σοφότερους όταν έρθει, όπως επιβάλει το Σύνταγμα ο σχετικός φάκελος στη βουλή. Είμαι περίεργος να δω πως η ΝΔ του κ.Σαμαρά που θέλει εξεταστική επιτροπή για το θέμα θα συμβιβάσει αυτή της την απαίτηση, με την ταυτόχρονη απαίτησή της οι εκλογές να γίνουν πριν από το Πάσχα.
To Γραφείο Τύπου