Με αφορμή την καθαίρεση του Πρύτανη και της Συγκλήτου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει διαπράξει μία αδιανόητα έκνομη πράξη εις βάρος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Στις 13/1/2012 εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, «Διαπιστωτική Πράξη» (αριθ. Φ.120.67/3922α/Β2/13-1-2012), σύμφωνα με την οποία καθαιρείται ο νυν Πρύτανης, η Σύγκλητος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς και αριθμός άλλων μελών ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, που εξαναγκάζονται να απέχουν από το σύνολο του διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού τους έργου, για λόγο νομικά εντελώς αβάσιμο. Ως έρεισμα εκδόσεως αυτής της πράξης καθαίρεσης αναφέρεται αποκλειστικά η 2572/14-1-2011, απόφαση Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ενώ αποσιωπάται σκοπίμως το γεγονός ότι η απόφαση αυτή ακυρώθηκε με απόφαση του Εφετείου Αθηνών που εκδόθηκε στις 31-10-2011, η οποία παμψηφεί αθωώνει τελεσίδικα τη διοίκηση της ΑΣΚΤ.
Στη συνέχεια, η νομικά απαράδεκτη αυτή απόφαση ανακλήθηκε στις 20/1/2012, με την αιτιολογία της αδυναμίας της λειτουρ¬γίας της ΑΣΚΤ λόγω της προηγούμενης καθαίρεσης των 29 μελών της Συγκλήτου και της συνεπακόλουθης απώλειας του ακαδημαϊκού έτους, δίχως να υπάρχει έστω και την τελευταία στιγμή οιαδήποτε αναφορά στην αθωωτική απόφαση του Εφετείου. Δηλαδή η ανάκληση της καθαίρεσης δεν παραδέχθηκε ποτέ το νομικό σφάλμα του Υπουργείου, αλλά επικαλέστηκε την «ευαισθησία» του για να μην χαθεί το εξάμηνο!
Η στάση αυτή του Υπουργείου συνιστά αυθαίρετη επίδειξη ισχύος, καταδεικνύοντας μια προκλητική περιφρόνηση για τη νομιμότητα και τις δημοκρατικές αξίες. Στην πραγματικότητα, εδώ έχουμε να κάνουμε με την γνωστή πλέον –εδώ και ένα χρόνο– πολιτική του Υπουργείου να ενεργεί αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά, μεθοδεύοντας διαρκώς τη σπίλωση, την κατασυκοφάντησή και την απαξίωσή όχι μόνο του συγκεκριμένου ΑΕΙ, αλλά του συνόλου της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Εδώ δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι απλώς με μια επικίνδυνη προχειρότητα και επιπολαιότητα, αλλά με μια άνευ προηγουμένου εμπάθεια, μια εκδικητική εμμονή κατά των πανεπιστημίων, η οποία δημιουργεί πολεμικό κλίμα και υποσκάπτει την εύρυθμη λειτουργία των Ιδρυμάτων.
Η κ. Διαμαντοπούλου βλέποντας τον νόμο πλαίσιο να καταρρέει μέσα στις αντιφάσεις και στις ανομίες του, προβαίνει σε άτακτες κινήσεις πανικού για να εκβιάσει εμμέσως την εφαρμογή του.
Από την πλευρά μας, ως ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουμε πως στεκόμαστε στο πλευρό των πρυτανικών αρχών της ΑΣΚΤ και της ευρύτερης πανεπιστημιακής κοινότητας, τονίζοντας πως ο αυταρχισμός και η αυθαιρεσία δεν μπορούν να περάσουν».