Ανατριχιαστικά τα στοιχεία για την φτώχεια στην Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat:
• 6 στους 10 Έλληνες που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας στερούνται βασικών υλικών αγαθών
• Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις στο ποσοστό φτώχειας της Ελλάδος είναι μόλις 6,5%, όταν το αντίστοιχο μέσο ποσοστό μείωσης στην ΕΕ-15 είναι 24,9%.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι: α) 6 στους 10 Έλληνες φτωχούς αδυνατούν να προμηθευτούν τα βασικά αγαθά ποσοστό υπερτριπλάσιο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας β) Οι κοινωνικές δαπάνες καταπολεμούν την φτώχεια 4 φορές λιγότερο από το ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο Δ. Παπαδημούλης ρωτά τη κυβέρνηση τι μέτρα έχει λάβει για την καταπολέμηση της φτώχειας, ποια τα αποτελέσματά τους και πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει συνολικά το φαινόμενο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
31/1/2012
Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Θέμα: Ανατριχιαστικά τα στοιχεία για την φτώχεια στην Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat- 6 στους 10 Έλληνες φτωχούς αδυνατούν να προμηθευτούν τα βασικά αγαθά ποοσοστό υπερτριπλάσιαο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας- Οι κοινωνικές δαπάνες καταπολεμούν την φτώχεια 4 φορές λιγότερο από το ευρωπαϊκό μέσο όρο
Την ώρα που η Τρόικα επιμένει στην αποτυχημένη συνταγή της βίαιης εσωτερικής υποτίμησης μέσω της περαιτέρω μείωσης μισθών και συντάξεων (κατώτατος και 13ος – 14ος μισθός, επικουρικές) και μάλιστα με τις τιμές να συνεχίζουν να αυξάνουν, τα στοιχεία της Eurostat σοκάρουν. Αποκαλύπτουν ότι οι 6 στους 10 Έλληνες που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας στερούνται βασικών υλικών αγαθών. Η δικαιολογία της Τρόικας για νέες μειώσεις σε μισθούς και συνάξεις είναι ότι σε Ισπανία και Πορτογαλία οι κατώτεροι μισθοί είναι ελαφρώς κατώτεροι από της Ελλάδας.
Αυτό που αποκρύπτει η Τρόικα αλλά το αποκαλύπτει η Eurostat είναι ότι σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, στο όριο της φτώχειας βρίσκεται ένα στους πέντε έλληνες (20,1%) εκ των οποίων το 59% αδυνατεί να προμηθευθεί τα βασικά αγαθά, όταν σε χώρες τις οποίες επικαλείται η Τρόικα για μείωση μισθών και συντάξεων, Ισπανία και Πορτογαλία, το ποσοστό όσων δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες βρίσκεται μόλις στο 20,7% και 17,9% αντίστοιχα.
Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία που δείχνουν πόσοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας αν και εργαζόμενοι: Στη Πορτογαλία το ποσοστό είναι μόλις 9,7%, στην Ισπανία 12,7% και στην Ελλάδα 13,8%.
Επιπλέον επισημαίνεται ότι:
• Η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει την απροθυμία και την ανικανότητα της στο να περιορίσει την φοροδιαφυγή, την παραοικονομία και το μαύρο χρήμα έχει προχωρήσει στην μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ. Δηλαδή πολύ κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας που είναι στα 6.500 ευρώ. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια ιδιωτικοί υπάλληλοι με μηνιαίο μισθό από 357 ευρώ και συνταξιούχοι με μηνιαία σύνταξη από 350 ευρώ να πληρώνουν πλέον φόρο εισοδήματος.
• Οι κοινωνικές δαπάνες για την καταπολέμηση της φτώχειας στην Ελλάδα παρουσιάζουν την μικρότερη αποτελεσματικότητα στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η μείωση που επιφέρουν οι κοινωνικές μεταβιβάσεις στο ποσοστό φτώχειας της Ελλάδος είναι μόλις 6,5%, όταν το αντίστοιχο μέσο ποσοστό μείωσης στην ΕΕ-15 είναι 24,9%.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
• Πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ολοένα και εντεινόμενο φαινόμενο της φτωχοποίησης μεγάλων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας;
• Έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις; Τι επιπτώσεις θα έχει κάτι τέτοιο στο επίπεδο της φτώχειας;
• Ποίο είναι το ύψος των κοινωνικών δαπανών που έχουν προβλεφθεί το 2012 για την αντιμετώπιση της φτώχειας; Ποια μέτρα αφορούν;
• Σε σχέση με τα προηγούμενα έτη το ύψος των κοινωνικών δαπανών για την καταπολέμηση της φτώχειας αυξήθηκε η μειώθηκε; Πόσο; Ποια ήταν αντίστοιχα η αποτελεσματικότητα αυτών των δαπανών στην καταπολέμηση της φτώχειας;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτρης Παπαδημούλης