Προβλήματα, που προκύπτουν από την παλαιότητα των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση, αλλά και από την προσωρινή (;) ακατάλληλη χωροθέτηση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των νεφροπαθών του ν. Λάρισας, που εδώ και χρόνια περιμένουν μάταια λύσεις από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Πολιτών ν. Λάρισας «ο Άγιος Αχίλλειος», η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΝΤ), περιμένοντας εδώ και χρόνια την κατασκευή της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, η οποία παραπέμπεται εδώ και χρόνια σε διάφορα αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά προγράμματα χωρίς να έχει ξεκινήσει, βρίσκεται στον 3ο όροφο του Νοσοκομείου, δίπλα από την Ογκολογική. Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, οι ΜΝΤ θα πρέπει να είναι αυτοτελείς και ανεξάρτητες, με ιδιαίτερη είσοδο, ενώ ο κύριος χώρος αιμοκάθαρσης θα πρέπει να είναι εύκολα προσπελάσιμος από μη περιπατητικούς ασθενείς (φορεία, αναπηρικές καρέκλες).
Το πρόβλημα μεγαλώνει λόγω της παλαιότητας των μηχανημάτων, που όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, μερικά εξ αυτών συμπληρώνουν έως και την 25ετια, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των αιμοκαθαρομένων ασθενών.
Το δε έργο της νέας πτέρυγας, όπου θα εγκατασταθεί και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, έχει καταντήσει «γεφύρι της Άρτας», αφού υπήρχαν πολλές παλινδρομήσεις σχετικά με την ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Θεσσαλίας ή στο ΕΣΠΑ. Μετά την ανακοίνωση στις 30/03/2011 ότι θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, το θέμα δεν έχει ανακινηθεί έκτοτε ούτε και έχουν ξεκινήσει σχετικές εργασίες.
Επειδή είναι απαράδεκτο να ταλαιπωρούνται κατʼ αυτόν τον τρόπο οι αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς του ν. Λάρισας, διακινδυνεύοντας την ήδη κλονισμένη και ευαίσθητη υγεία τους.
Επειδή δεν είναι δυνατόν η κείμενη νομοθεσία να παραμένει πρακτικά ανεφάρμοστη στα δημόσια νοσοκομεία.
Επειδή η πρόσβαση σε αξιοπρεπείς και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη.
Για τους παραπάνω λόγους,
ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
1. Πόσα μηχανήματα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού τελούν σε κατάσταση end of service (EOS) ή end of life (EOL); Προβλέπεται και με ποιον τρόπο και με ποια κονδύλια η αντικατάστασή τους;
2. Ποια άμεση λύση θα δοθεί για την αλλαγή χωροθέτησης της ΜΝΤ, ώστε να εξυπηρετούνται οι νεφροπαθείς, μέχρι την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και τη μεταστέγαση της Μονάδας σε αυτή;
3. Πότε πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της νέας πτέρυγας του ΓΝ Λάρισας και με ποιο χρονοδιάγραμμα προβλέπεται η ολοκλήρωσή τους και η προβλεπόμενη μεταστέγαση νοσοκομειακών Μονάδων σε αυτή;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ηρώ Διώτη
Μιχάλης Κριτσωτάκης