«Η λεηλάτηση των πόρων του Πράσινου Ταμείου»
Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης με ερώτησή του, την κατάργηση του Πράσινου Ταμείου, οι πόροι του οποίου προορίζονταν για έργα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και υλοποίηση αστικών αναπλάσεων.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι με βάση πρόσφατη τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το 95% των πόρων που εισπράττονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και την είσπραξη των προστίμων για περιβαλλοντικά εγκλήματα, καταλήγει τελικά στον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη μαύρων τρυπών.
Ο Δ. Παπαδημούλης εγκαλεί την κυβέρνηση Παπαδήμου γιατί συνεχίζει το έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της προηγούμενης της ΝΔ, να λεηλατεί τους πόρους του Πράσινου Ταμείου και ρωτά για ποιο λόγο το Πράσινο Ταμείο καταργείται στη πράξη και γιατί χρήματα που προορίζονταν για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος καταλήγουν να καλύπτουν τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού και τις αστοχίες της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση
Προς τούς κ.κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Κατάργηση του Πράσινου Ταμείου
Το Πράσινο Ταμείο δημιουργήθηκε προκειμένου να αξιοποιεί τα έσοδα από την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων για έργα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και υλοποίηση αστικών αναπλάσεων. Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε (26-10-2011) ότι για την τετραετία 2011 - 2014 προβλέπονται από το Πράσινο Ταμείο επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά αναλογούν μόνο στο 5% των πόρων του Ταμείου μιας και με τροπολογία υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο το οποίο αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, το 95% των πόρων που εισπράττονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και της είσπραξης των προστίμων για περιβαλλοντικά εγκλήματα θα καταλήγει τελικά στον κρατικό προϋπολογισμό. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τους πόρους του Ειδικού Φορέα Δασών που ενσωματώθηκε στο Πράσινο Ταμείο και χρηματοδοτεί τις απαραίτητες ενέργειες για δασική προστασία και διαχείριση. Σημειώνεται ότι η σύσταση του ταμείου ήταν βασική προϋπόθεση για να καμφθεί η αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης για τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
• Για ποιο λόγο το Πράσινο Ταμείο καταργείται στη πράξη; Γιατί χρήματα που προορίζονταν για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος καταλήγουν να καλύπτουν τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού και τις αστοχίες της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής;
• Από πού θα χρηματοδοτηθούν τα έργα περιβαλλοντικής και αστικής ανάπλασης που θα υλοποιούσε το ταμείο;
• Δεδομένου ότι μέρος των πόρων που εισπράχθηκαν από τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων οφείλει σύμφωνα και με το Συμβούλιο της Επικρατείας να διατεθεί για αστικές αναπλάσεις και διατήρηση περιβαλλοντικού ισοζυγίου, η νέα ρύθμιση, που ουσιαστικά καταργεί το πράσινο ταμείο, είναι νόμιμη;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτρης Παπαδημούλης