Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/02/2012

Δήλωση του Κώστα Ήσυχου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, σχετικά με τη σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τις αποζημιώσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Η σημερινή απόφαση του  Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δικαιώνει τη Γερμανία ως προς το σκέλος της ετεροδικίας, αναφέροντας ότι η Ιταλία παρέβη τις υποχρεώσεις της  έναντι της Γερμανίας επιτρέποντας έτσι τη διεξαγωγή δικαστικών διεκδικήσεων ως προς την καταβολή αποζημιώσεων από το Βερολίνο προς τα θύματα των ναζιστικών εγκλημάτων. Σύμφωνα, όμως, με τις δηλώσεις του γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής, Μιλτιάδη Σφουντούρη: αφού η απόφαση είναι αρνητική σε όλα της τα σημεία, συνεχίζει να υπάρχει ο βασικός δικονομικός κανόνας ότι τα εγκλήματα έγιναν, τα δικαιώματα υπάρχουν, αλλά όλα αυτά θα πρέπει να διεκδικηθούν από κράτη. Δηλαδή, διάδικοι και διεκδικητές πρέπει να είναι μόνο κράτη».

Η ριζοσπαστική αριστερά επισημαίνει το τεράστιο διαχρονικό «έγκλημα» της μεταπολεμικής πολιτειακής τάξης της χώρας μας να μην διεκδικηθούν: α) οι αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τις θηριωδίες που έγιναν κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, β) το περίφημο κατοχικό δάνειο. Η πρωτοβουλία ανεξάρτητων βουλευτών, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτών άλλων κομμάτων, 28 στο σύνολό τους  να συζητηθεί και να αποφασιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο η ελληνική πολιτεία να κινηθεί διεθνώς με όλα τα νομικά και πολιτικά μέσα που διαθέτει, προκειμένου να αποζημιωθούν τα θύματα και η χώρα για τις ναζιστικές θηριωδίες και το κατοχικό δάνειο είναι επιβεβλημένη ιστορική επιταγή.

Μπορεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να έχει αρνητική απόφαση επικαλούμενο νομικοτεχνικές πτυχές. Κανένα Διεθνές Δικαστήριο δεν μπορεί να αρνηθεί την αντιναζιστική και αντιφασιστική ιστορία κανενός λαού, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού. Θα εμμείνουμε και θα επιμείνουμε στην αποκατάσταση της αλήθειας και της ιστορίας μας.

To Γραφείο Τύπου