Στην ενημέρωσή του στην Επιτροπή της βουλής για θέματα ελληνισμού της διασποράς ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δόλλης εμφανίστηκε αποφασισμένος να αλλάξει την κυβερνητική πολιτική για τους έλληνες της διασποράς και ποιο συγκεκρημένα εξέφρασε την θέληση να καταργίσει στην ουσία το ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού) θεωρώντας ότι το συμβούλιο αυτό δεν μπορεί πλέον να εξηπηρετήσει μια πολιτική προς τους ελληνες της διασποράς .
Φαίνεται ότι ο κ. Δόλλης έλειπε στην Αυστραλία και ξέχασε ότι την πολιτική για τους έλληνες απόδημους επί δεκαετίες την σχεδίαζαν και την προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ο ίδιος προσωπικά. Μια πολιτική απαράδεκτη και λαθεμένη σε ολους τους τομείς που αφορούν τον ελληνισμό της διασποράς. Το νέο που σίγουρα θα προωθήσει ο κ. Δόλλης, σύμφωνα με τις εντολές του μνημονίου και της τρόικας, στη λογική πάντα της λιτότητας είναι οι οικονομικές περικοπές από τα ψίχουλα που δίνονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ελληνική αποδημία.
Περικοπές λοιπόν για την ελληνόγλωσση εκπαίδευσης, κλείνουν πολλά σχολεία και εργαστήρια γλώσσας. Περικοπές στη προβολή του ελληνικού πολιτισμού στην αποδημία. Περικοπές στα προγράμματα που έχουν σχέση με το τεράστιο πρόβλημα της παλιννόστησης. Περικοπές στη μικρή οικονομική βοήθεια που δίνονταν για τη δραστηριότητά τους στις οργανωμένες εκφράσεις του ελληνικού κινήματος της διασποράς. Οικονομικές περικοπές και μόνο περικοπές λοιπόν και όχι νοικοκύρεμα όπως υποστηρίζει ο κ. Δόλλης. Η κυβέρνηση φάνηκε ξεκάθαρα, από την τοποθέτηση του υφυπουργού, ότι προωθεί την ίδια πολιτική του χθες που ζητά μόνο από τους έλληνες της διασποράς και τους θυμάται μόνο όταν η Ελλάδα έχει ανάγκη από τη στήριξή τους.
Η κυβερνητική πολιτική για τον ελληνισμό της διασπορά περνά τώρα από τον επετειακό χαρακτήρα που την χαρακτήριζε μέχρι σήμερα στην πλήρη εγκατάλειψη και απαξίωση της οποιαδήποτε οργανωμένης έκφρασής τους, ξεκινόντας από το ΣΑΕ μέχρι τη μικρότερη κοινότητα και τον οποιοδήποτε άλλο μαζικό φορέα του ελληνισμού στην ξενιτιά. Το ΣΑΕ είναι ενας θετικός θεσμός και δεν πρέπει να εγκαταληφθεί και αδρανοποιηθεί. Οι ίδιοι οι έλληνες της διασποράς θα πρέπει να το στηρίξουν και οικονομικά και προπαντός στελεχικά για να γίνει ένα όργανο πραγματικά δικό τους διεκδικητικό, συμβουλευτικό, όχι μόνο προς την ελληνική πολιτεία αλλά και προς τις κυβερνήσεις των χωρών υποδοχής του ελληνισμού.
Η υποκρισία της κυβέρνησης προς το ΣΑΕ περισεύει, σαν στημένη λεμονόκουπα σήμερα το εγκαταλήπει φοβούμενη ότι μια δυναμική ενεργοποιησή του θα εξέφραζε την κάθετη αντίθεση του ελληνισμού της διασποράς προς τις κυβερνητικές επιλογές.
Οι απόδημοι έλληνες θα πρέπει να αντιπαλέψουν αυτές τις επιλογές και να προωθήσουν δυναμικά μέσα από τις οργανώσεις τους και το ΣΑΕ τα δικαιώματά τους,
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιταχθεί μέσα και έξω από τη βουλή σʼ αυτή την προδιαγεγραμμένη πολιτική της εγκατάλειψης του ελληνισμού της διασποράς.
To Γραφείο Τύπου
To Γραφείο Τύπου