• Νίκος Χουντής: -Ο Γερμανός Επίτροπος έχει σχεδόν θεσμοθετηθεί μέσω της διαδικασίας της «αμοιβαίας πίεσης μεταξύ των εταίρων» και της επιτροπής των δήθεν ομοτίμων.
-Η λύση δεν μπορεί να έρθει από τα συνεχή συμβούλια πολιτικών αρχηγών.
-Η λύση, για άλλη μια φορά, επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.
• Απάντηση Όλι Ρέν.
Υπό συνεχή επιτροπεία, «καθόλη τη διάρκεια του έτους», με αναπόφευκτους συνεχείς εκβιασμούς, θα βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά και χώρες όπως η Ελλάδα, με βάση τα όσα ήδη έχουν αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και πριν από αυτό. Ο «Γερμανός» Επίτροπος για την Ελλάδα, έχει σχεδόν θεσμοθετηθεί, μέσω της «αμοιβαίας πίεσης» και της «άσκησης ισχυρότερης πίεσης από ομότιμους στους κόλπους του Συμβουλίου», σχολιάζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής την απάντηση που απέστειλε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρέν.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, σε ερώτησή του ζητούσε διευκρινήσεις για το σημείο 24 της Δήλωσης της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, «όπου αναλύεται η ενισχυμένη οικονομική εποπτεία της ζώνης του ευρώ, και αναφέρεται ότι οι αρχηγοί των κρατών μελών της ευρωζώνης, ζητούν από την Επιτροπή και το Συμβούλιο αυστηρή εποπτεία, μεταξύ άλλων μέσω αμοιβαίας πίεσης μεταξύ των εταίρων».
Στην απάντηση του ο Όλι Ρέν, αφού τονίζει ότι «Η πρόβλεψη αυστηρών μηχανισμών παρακολούθησης με συνέπεια την άσκηση αποτελεσματικότερης πίεσης από ομότιμους ευρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών της Επιτροπής» σημειώνει ότι «με την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και την έκδοση της εξάδας νομοθετημάτων σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση συντελέσθηκε μείζον βήμα προόδου από πλευράς ενίσχυσης της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών της ΕΕ».
Στη συνέχεια της απάντησής του, ο Επίτροπος, καταλήγει ότι «σε όλη τη διάρκεια του έτους, θα διενεργούνται θεματικές αξιολογήσεις από ομότιμους, με βάση εισηγήσεις της Επιτροπής, σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής», τονίζοντας ότι υπάρχουν δύο νέοι κανονισμοί «που πρότεινε η Επιτροπή στις 23 Νοεμβρίου 2011 περιέχουν νέες διαδικασίες αυστηρότερης εποπτείας εκ μέρους της Επιτροπής και επιλογές για την άσκηση ισχυρότερης πίεσης από ομοτίμους στους κόλπους του Συμβουλίου».
Με αφορμή την απάντηση του Επιτρόπου Ρέν, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Ο Επίτροπος Ρέν είναι σαφής. Η δουλειά υποδομής έχει ήδη γίνει. Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, με τον έλεγχο των προϋπολογισμών, και οι κανονισμοί που ήδη έχουν υιοθετηθεί, θεσπίζουν μια σιδηρά οικονομική και δημοσιονομική εποπτεία στα κράτη μέλη Αυτήν την οικονομική και πολιτική μέγγενη, συμπληρώνει η διαδικασία που υιοθετήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, όπου τα κράτη μέλη θα βρίσκονται, καθʼ όλη τη διάρκεια του έτους, σε συνεχή εποπτεία από “ομότιμους”, μια διαδικασία πρωτοφανής στην ιστορία της ΕΕ. Δηλαδή, ο Γερμανός ʽομότιμοςʼ στα πλαίσια αυτής της Επιτροπής έχει δικαίωμα να ασκεί συνεχή έλεγχο, να πιέζει για μέτρα, και γιατί όχι, να εκβιάζει για ανταλλάγματα, κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα. Η συνεχής επιτροπεία, λοιπόν, είναι παρούσα.
Αν θα υπάρχει Επίτροπος ή Γκαουλάϊτερ, είναι ένα σοβαρό θέμα, αλλά είναι κυρίως στο επίπεδο συμβολισμού, αλλά και διατήρησης των προσχημάτων. Το παιχνίδι είναι στημένο. Όλα αυτά έχουν ήδη αποφασιστεί σε κανονισμούς που η τριμερής κυβέρνηση της Ελλάδας έχει υιοθετήσει. Η λύση δεν μπορεί να έρθει από τα συνεχή συμβούλια πολιτικών αρχηγών της κυβέρνησης Παπαδήμου, που συνεδριάζουν με μοναδικό σκοπό, την επικοινωνιακή διαχείριση των μέτρων που έχουν ήδη υιοθετήσει. Η λύση, για άλλη μια φορά, επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.”
To Γραφείο Τύπου