- Θα ακούσουμε την άποψή σας γι αυτά που συζητάει η κυβέρνηση με τους δανειστές…. Το θέμα για την αριστερά είναι ότι, πέραν της κριτικής, και ιδιαίτερα στη δική σας αριστερά που δεν προπαγανδίζει ή δεν υποστηρίζει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, είναι ποια είναι η αντιπρόταση..
Δεν το προπαγανδίζουμε γιατί δεν είναι η άλλη λύση…
- Ναι.. Το ΚΚΕ λέει έξοδο από το ευρώ και την ευρωζώνη…..
Κάνετε λάθος. Είναι πολύ προσεκτική η κα Παπαρήγα. Έχει την άποψή της για την Ε.Ε., για την ευρωζώνη συνολικά, αλλά δεν μας λέει το πώς…
- Αυτό το πώς είναι… Υπάρχει εναλλακτική λύση ή αυτό στο οποίο οδηγείται η τρικομματική κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους εταίρους.. προκειμένου να πάρουμε τα λεφτά.. Εσείς λέτε, να μην πάρουμε τα λεφτά…
Εμείς έχουμε κουραστεί να καταθέτουμε προτάσεις. Και κυρίως επειδή υπήρχε αυτή η εντύπωση και η επίθεση που δεχόμαστε το προηγούμενο διάστημα ότι η αριστερά καταγγέλλει, εύκολη είναι η καταγγελία, σε όλη τη διαδρομή μας, 3-4 χρόνια τώρα, από το 2008 θυμάμαι που καταθέσαμε πρόγραμμα, λέμε προτάσεις. Το ερώτημα είναι αν αυτές οι προτάσεις είναι υλοποιήσιμες ή όχι. Αυτό βέβαια είναι θέμα συσχετισμών.
Θα σας πω λοιπόν τι κάνουμε τώρα, αν και το τώρα είναι δύσκολο, δεν είναι εύκολο. Πριν δυο χρόνια είμαστε στο χείλος του γκρεμού και λέγαμε, προσέξτε θα πέσουμε, μην πέσουμε μέσα. Τώρα δεν είμαστε στο χείλος, είμαστε μέσα. Και τώρα καμία λύση δεν είναι εύκολη. Τώρα χρειάζεται να ανέβουμε αυτή την κακοτράχαλη πλαγιά για να βγούμε από τον γκρεμό. Βεβαίως εμείς αντί να ανέβουμε, σκάβουμε ακόμα περισσότερο προς τα μέσα.
Να ξεκινήσω απ΄ αυτό. Για να γίνει πιστευτή η εναλλακτική μας πρόταση, που είναι ισχυρή διαπραγμάτευση με βασικό άξονα το ότι εμείς δεν εφαρμόζουμε άλλο προγράμματα λιτότητας γιατί αυτά δημιουργούν την ύφεση και η ύφεση είναι το πρόβλημα, πρέπει να ξεκινήσουμε από μια εκτίμηση. Εκτός από την Ελλάδα, που πράγματι έχει πρόβλημα και αν προχωρήσουμε σε άτακτη χρεοκοπία, δηλαδή αν υπάρξει αδυναμία πληρωμής των ομολογιούχων, θα αντιμετωπίσουμε και το τραπεζικό σύστημα και ενδεχομένως αργότερα και οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά αυτό σε δεύτερη φάση, γιατί όλη η κυρίαρχη επιχειρηματολογία είναι οι μισθοί και οι συντάξεις οι οποίες βγαίνουν όμως από τα φορολογικά έσοδα. Θα είναι μόνο η Ελλάδα που θα έχει πρόβλημα; Εμείς λέμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχει η ίδια η ευρωζώνη. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα είναι χώρα της ευρωζώνης με ισότιμες υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα, είναι ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Και δεν το λέω πια μόνο εγώ. Χθες ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σοσιαλδημοκράτης ο κ. Σουλτς, βγήκε και είπε ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει σε άτακτη χρεοκοπία, κακό που την φύλαγε την ευρωζώνη. Δεν τα λέμε μόνο εμείς πλέον.
Άρα αν ξεκινήσουμε απ΄ αυτή την εκτίμηση, εμείς λέμε το πολύ απλό πράγμα. Ότι η πρότασή μας πρέπει να ξεκινάει ανάποδα. Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι το χρέος είναι μη διαχειρίσιμο. Πώς θα κάνουμε το χρέος διαχειρίσιμο…
- Όχι μόνο αυτό.. Είναι και τα ελλείμματα….
.. Δεύτερον.. Πώς να μην παράγουμε ελλείμματα. Με τη λιτότητα και τις περικοπές δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω. Δυο χρόνια φάνηκε. Για να μην παράγεις ελλείμματα χρειάζεται αναπτυξιακή πολιτική, χρειάζεται αναδιανομή του πλούτου. Το πολύ απλό . Έχουμε τρελαθεί δυο χρόνια τώρα να φορολογούμε τη φτώχεια. Δεν μπορείς άλλο να φορολογήσεις τη φτώχεια. Πρέπει να φορολογήσεις και τον πλούτο.
- Για να καταλάβουμε δυο-τρία πράγματα… Εσείς λέτε να μην πάρουμε το πακέτο και θα μας σώσουν οι ξένοι επειδή είμαστε στην ευρωζώνη…
Δεν λέω αυτό…
- Να το κάνω πολύ πρακτικό..Απέναντι στην τρόικα είναι ο Βενιζέλος αυτή την ώρα, μιλάνε στο τραπέζι.. Θα μου πείτε αν όντως γίνεται διαπραγμάτευση ή όχι, γιατί κάτι σας άκουσα να λέτε… Αλλά είναι στο τραπέζι η τρόικα, ο Βενιζέλος, ο Κουτρουμάνης και ένας ακόμα.. τρεις.. Ας πούμε λοιπόν ότι δεν ήταν ο Βενιζέλος, ο Κουτρουμάνης κ ι ένας ακόμα και ήταν ο Τσίπρας, ο Λαφαζάνης και ένας ακόμη.. όποιον θέλετε… Τι θα τους λέγατε; Κάτι πρέπει να τους πείτε.. Θα σας έλεγαν αυτοί, αυτά, αλλιώς δεν έχει τα λεφτά… Θα τους λέγατε εσείς τι; …
Κατ΄ αρχήν ο μεγαλύτερος εξευτελισμός ξέρετε ποιος είναι; Ότι ο Βενιζέλος κάθεται στο τραπέζι με υπαλληλίσκους δεύτερης διαλογής, γιατί η σκληρή διαπραγμάτευση δεν γίνεται με τον Τόμσεν, γίνεται στη σύνοδο κορυφής όπου ένας πρωθυπουργός ο οποίος έχει τα κότσια και έχει την αίσθηση της λαϊκής εντολής πηγαίνει και λέει, κατεβάστε τώρα τα μολύβια κάτω. Κι αυτό έπρεπε να γίνει στις 26 Οκτωβρίου, στην 21η Ιουλίου που πάρθηκε η προηγούμενη απόφαση, ακόμα πιο πριν, πριν μπούμε στο μνημόνιο, σε διαδοχικές, αλλεπάλληλες συνόδους κορυφής. Κατεβάστε κάτω τα μολύβια. Εμείς αυτό το πρόγραμμα που θέλετε να εφαρμόσουμε θα μας εξοντώσει και θα μας οδηγήσει και σε χρεοκοπία. Δεν είναι μονάχα η Ελλάδα που έχει πάει στο ΔΝΤ. Έχουν πάει τόσες χώρες, δεν έχουμε εμπειρία τι έχει γίνει;
Λοιπόν, κατεβάστε τα μολύβια κάτω. Εμείς αυτό δεν το εφαρμόζουμε. Κάποια στιγμή πήγε να ψελλίσει από την αντίστροφη οπτική όμως το δημοψήφισμα και είδατε τι έγινε. Αυτό είναι και ένδειξη της αδυναμίας τους.
- Εσείς συμφωνούσατε με το δημοψήφισμα; …
Εμείς είχαμε προτείνει δημοψήφισμα πριν δυο χρόνια. Γιατί θεωρούμε ότι αν εμπλακεί ο λαϊκός παράγοντας στις εξελίξεις, αυτό μόνο προς όφελος της χώρας θα είναι και προς ενίσχυση των διαπραγματευτικών δυνατοτήτων της χώρας.
Στις 24 Οκτωβρίου, 23.. με παίρνει τηλέφωνο ο κ. Βενιζέλος, υπουργός των Οικονομικών, από τις Βρυξέλλες και μου κάνει μια αναλυτική ενημέρωση και μου λέει πάμε για PSI, έτσι κι έτσι θα γίνει.. Και του λέω υπουργέ πόσα θα κουρέψουμε; Γύρω στα 100 δις. Και πόσα θα χρειαστούμε άμεσα για να κουρέψουμε 100 δις; 90 δις. Άμεσα, 90. Και πού θα πάνε αυτά;.. 40 στις τράπεζες, 30 ντούκου στους ομολογιούχους για να μπούνε στη διαδικασία του κουρέματος και άλλα 20 τον Μάρτη άμεσα για να πληρώσουμε τα ομόλογα που λήγουν. Και τι θα γίνει με τα ασφαλιστικά Ταμεία υπουργέ; .. Δεν ξέρουμε… Καλά αυτό είναι λύση; Επειδή δεν είναι λύση αυτό, εμείς σας αντιπροτείνουμε. Και τότε κάναμε πρόταση και λέμε, αντί να πάτε στο PSI. Γιατί εμείς τι λέγαμε; Λέγαμε αναδιάρθρωση δυο χρόνια.. λέγαμε αναδιάρθρωση αλλά με ακριβώς αντίθετους όρους. Δηλαδή λέγαμε να κουρευτούν τα ομόλογα της ΕΚΤ που τώρα μένουν άθικτα, και να μην κουρευτούν τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων. Λέγαμε επιλεκτική διαγραφή χρέους. Λέμε λοιπόν, αντί να πάτε σ΄ αυτό, εμείς ήμασταν οι πρώτοι που λέγαμε αναδιάρθρωση και μας λέγατε ότι είμαστε προδότες.. αντί λοιπόν να πάτε σε αυτό….
- Με τι χαρτί διαπραγματευόμαστε εμείς;… Λέτε να πάμε σ΄ αυτό το κούρεμα και όχι στο άλλο…
Σας είπα… Με το χαρτί ότι αν καταρρεύσει η Ελλάδα κι αν βγει από το ευρώ η Ελλάδα, η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει μέσα στο 2012 500 δις, που είναι τα χρέη που χρωστάει η Ιταλία και η Ισπανία.. Οποιοδήποτε άλλο χαρτί θα είχε γίνει ήδη η εξέλιξη της Αργεντινής στην Ελλάδα… Και του λέω, αφήστε το PSI , έτσι όπως μας το δίνουν δεν έχει κανένα νόημα, και πείτε κάτι πολύ απλό αφού θέλετε να αποφύγετε το πιστωτικό γεγονός. Καλά κάνετε και θέλετε να το αποφύγετε. Πείτε, κύριοι πιστωτές, δεν σας κουρεύουμε. Αφήστε μας τρία τουλάχιστον χρόνια, κατ΄ ελάχιστον εγώ λέω, τρία χρόνια να μην πληρώνουμε τόκους και χρεολύσια και αυτά τα χρόνια να εξοικονομήσουμε.. γιατί οι τόκοι κάθε χρόνο είναι 17 δις, είναι χρήματα τα οποία πρέπει να βγαίνουν από τα δάνεια και από τους φόρους των Ελλήνων φορολογουμένων για να πηγαίνουν στους πιστωτές. Λοιπόν, να μείνει το χρέος όπως έχει για τρία χρόνια, να μην πληρώνουμε τόκος όμως, να εξοικονομήσουμε αυτά τα χρήματα να τα ρίξουμε στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μέσα σ΄αυτά τα τρία χρόνια να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του χρέους. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό… Πράγμα που σημαίνει διαγραφή του χρέους με άλλους όρους..
- Δεδομένου των θέσεων που υποστηρίζετε, τι κοινός τόπος υπάρχει στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς και ζητάτε σύγκλιση, συμπόρευση..
Ο μέγας κοινός τόπος. Να καταψηφίσουμε τη δανειακή σύμβαση.
- Με το ΚΚΕ λέτε τα ίδια;… Τι σύμπραξη θα κάνετε;…..
Η μεγάλη διαχωριστική γραμμή αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία δεν είναι ποια είναι η επιμέρους άποψη που μπορεί να έχουμε για την κοινωνία που οραματιζόμαστε, για μια σειρά ζητήματα πάρα πολύ σοβαρά που έχουμε τις διαφορές μας. Είναι τι θα γίνει με τη ζωή μας, το μέλλον μας, τη βιωσιμότητα αυτής της χώρας. Και αυτό εξαρτάται από το τι θα γίνει με τους δανειστές , πώς θα εξελιχθεί η κρίση, αν θα έρθουν νέα μέτρα, αν θα μας διαλύσουν στη λιτότητα. Λοιπόν, όποιος λέει ότι θα καταψηφίσει τη δανειακή σύμβαση πρέπει να έχει στάση ευθύνης. Δεν μπορείς να καταγγέλλεις μόνο και να λες καταψηφίζω. Ωραία, καταψηφίζω. Και μετά τι κάνω; Κάθομαι και αποδέχομαι να με κυβερνούν αυτοί τους οποίους καταψήφισα;…
- Η ερώτηση προς την αριστερά.. κι επειδή σας ακούω το τελευταίο διάστημα να μιλάτε για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας, είναι κατά πόσο η αριστερά υπόσχεται ότι, αν καταλάμβανε την εξουσία, έπαιρνε την εξουσία με την ψήφο του κόσμου, η επόμενη μέρα θα ήταν καλύτερη για τον άνεργο, για τον ανασφάλιστο, για τον χαμηλοσυνταξιούχο, χαμηλόμισθο κ.λπ…
Δεν χρειάζεται και πολύ να σας πείσω. Τουλάχιστον αυτόν τον τραγέλαφο, την παρωδία που ζούμε του πολιτικού συστήματος, του σάπιου πολιτικού συστήματος που καταρρέει, δεν θα την είχαμε….
- Αφήστε την τραγωδία του σάπιου πολιτικού συστήματος.. Εσείς λέτε να μην πάρουμε το δάνειο. Στο μυαλό του κόσμου είναι ότι αν δεν πάρουμε τα λεφτά, θα πάμε σε χρεοκοπία και η χρεοκοπία φαντάζομαι δεν είναι καλύτερο απ΄ αυτό που ζούμε;… Χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ….
Γιατί δυο χρόνια τώρα τι έχουμε; Εγώ ισχυρίζομαι ότι τη χρεοκοπία και την άρση της κυριαρχίας της χώρας –και δεν το λέω εγώ, μέχρι και ο Αλέκος Παπαδόπουλος το είπε ο οποίος δεν είναι ριζοσπάστης αριστερός- ανακοινώθηκε από τον κ. Παπανδρέου στο Καστελόριζο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όπου πήγε το ΔΝΤ, χρεοκόπησαν οι χώρες αυτές. Και έγινε εθελοδούλως αυτό, εθελοντικά από την πλευρά του κ. Γ. Παπανδρέου. Έχει τεράστιες ιστορικές ευθύνες. Και ο κ. Σαμαράς μας λέει δυο χρόνια αναδιαπραγμάτευση και του λέμε πώς θα διαπραγματευθείς την κόλαση και τώρα οι ίδιοι οι δικοί του του λένε ότι οι κόκκινες γραμμές έγιναν κόκκινες κορδέλες..
- Εσείς γιατί δεν πάτε στην τρόικα να τα πείτε αυτά.. ρωτάει ο κόσμος…
Εμείς την τρόικα θα την απελάσουμε από τη χώρα. Δεν θα πάμε να τους τα πούμε. Θα την απελάσουμε, γιατί είναι επικίνδυνοι αυτοί οι άνθρωποι. Είναι κάτι υπαλληλίσκοι δεύτερης κλάσης και δεύτερης γραμμής..
- Για τα πρόσωπα λέτε…
Έχει ισχυρό πολιτικό συμβολισμό αυτό που σας λέω.
- Θα κόψετε δηλαδή… από την Ε.Ε.;….
Γιατί η τρόικα είναι η Ε.Ε.; …Το ΔΝΤ είναι η Ε.Ε.; …
- Είναι ένα κομμάτι….
Ίσα-ίσα, εμείς θα εκμεταλλευθούμε την παρουσία μας στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε., προκειμένου να διεκδικήσουμε πολιτικές οι οποίες θα έχουν άλλο κοινωνικό αποτέλεσμα και άλλη ανταποδοτικότητα.
Και να σας πω και κάτι άλλο. Η Γερμανία πώς βγήκε από τον πόλεμο με τα τεράστια χρέη και βάρη που είχε; Έκανε μια συμφωνία με 23 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το 1953. Και έκαναν 62% κούρεμα χωρίς μνημόνια λιτότητας, αλλά με ρήτρα ανάπτυξης. Δηλαδή αν έχει ανάπτυξη θα το πληρώνει, αν δεν έχει δεν θα το πληρώνει. Εμείς γιατί να μην διεκδικήσουμε κάτι τέτοιο; Θα μου πείτε γιατί δεν θα μας το δώσουν. Εμείς λοιπόν επιμένουμε ότι θα αναγκαστούν να μας το δώσουν, γιατί, αν εμείς καταρρεύσουμε, θα καταρρεύσουν κι αυτοί μαζί μας. Κι αυτό φαίνεται
- Είναι μια μπλόφα η εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ;…
-
Δεν υπάρχει θέμα εκδίωξης της Ελλάδας από το ευρώ. Το λέω ξανά και ξανά και ξανά…
- Αυτό είναι δική σας ανάλυση.. Έχουν ετοιμαστεί όλοι γι αυτό το ενδεχόμενο… Και οι τράπεζες έχουν ετοιμαστεί και οι μεγάλες χώρες έχουν προετοιμαστεί..
Το Plan B είναι ένα ενδεχόμενο χρεοκοπίας εντός του ευρώ. Πουθενά δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προς ώρας. Για την επόμενη διετία θα διακινδύνευα να πω. Γιατί το 2012 λήγουν 500 δις ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας. Άρα αν η Ελλάδα πέσει, θα πέσουν μετά και οι επόμενες χώρες και πρέπει η κα Μέρκελ να πληρώσει 500 δις και το 2012 350 όσο είναι το χρέος της Ελλάδας. Και το χρέος της Ιταλίας δεν είναι 350 δις, είναι 1,9 τρις Και να συνειδητοποιήσουμε η κρίση δεν είναι ελληνική. Έλεγε ο κ. Πάγκαλος, φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι τεμπέληδες Έλληνες, οι χαραμοφάηδες. Και οι Ιταλοί τεμπέληδες, και οι Ισπανοί τεμπέληδες και οι Πορτογάλοι τεμπέληδες; Αύριο θα χτυπήσει και τη Γαλλία η κρίση.
Άρα λοιπόν το μεγαλύτερο έγκλημα που έχουν κάνει οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου είναι ότι απομόνωσαν το πρόβλημα της Ελλάδας κι ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένα πειραματόζωο διεθνές και ευρωπαϊκό.
Η αριστερά έχει μια μεγάλη ευθύνη, τεράστια ευθύνη. Λέει ο κ. Κουβέλης δεν θα ψηφίσω τη δανειακή σύμβαση. Και μετά τι θα κάνει; Αν δεν ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση μπορεί μετά να συνεργαστεί με τις δυνάμεις που την ψήφισαν για να την εφαρμόσει λίγο καλύτερα; Δεν υπάρχουν περιθώρια. Δεν υπάρχει καλύτερη εφαρμογή.
Κι εμείς λέμε η αριστερά σήμερα.. Λέμε το πολύ απλό πράγμα, οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και στον ΣΚΑΪ, η αριστερά, αν είχε κοινή εκλογική κάθοδο, θα είχε το 40%..
- Δεν γίνονται αυτά, το ξέρετε…
Γιατί δεν γίνονται; Εδώ έχει γίνει το άσπρο-μαύρο, εδώ έχουν γυρίσει τα πάνω-κάτω…
- Γιατί η κα Παπαρήγα το απορρίπτει.. γιατί ο κ. Κουβέλης επίσης…
Γι αυτό δεν γίνεται. Γιατί σε συνθήκες διάλυσης της κοινωνίας και της χώρας κάποιοι επιμένουν να κοιτάνε το μικροκομματικό συμφέρον. Είναι αδιέξοδο.
- Είναι θέμα μικροκομματικού συμφέροντος;..
Ε, τι είναι; Να το πάμε από το 6 στο 9. Εκεί είναι το ζήτημα; Ή από, το 9 στο 15.. Τι νόημα έχει αυτό; Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόταση, υπάρχει λύση.. περνάει μέσα από την ανάδειξη του λαϊκού κινήματος και του λαϊκού παράγοντα..
- Εκλογές βλέπετε σύντομα; Γιατί όπως βλέπετε το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ. λένε να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης…
Αν ήταν στο χέρι τους θα τις καταργούσαν κιόλας. Κάποτε λέγαμε ένα ανέκδοτο εμείς οι αριστεροί, επειδή χάναμε συνήθως στις εκλογές, δεν είχαμε τα αποτελέσματα που θέλαμε, λέγαμε το εξής, ότι αν οι εκλογές άλλαζαν τα πράγματα, θα ήταν παράνομες. Τώρα που μπορεί και να τα αλλάξουν, βλέπετε ότι δεν είμαστε και σε πολύ μεγάλη απόσταση από το να γίνουν παράνομες. Έχουμε φτάσει στο σημείο να τις πηγαίνουμε από Δεκέμβρη Φλεβάρη, από Φλεβάρη Απρίλη.. από Απρίλη δεν ξέρω εγώ πού…
Εγώ λέω ότι οι εκλογές δεν είναι αναγκαιότητα για να πάρουμε μεγαλύτερα ποσοστά, να σώσουμε τα ποσοστά μας. Είναι αναγκαιότητα να σωθεί η χώρα. Κι αυτό θα γίνει αν οι εκλογές γίνουν πριν από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Αν γίνουν μετά, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Γιατί εκχωρούμε το αγγλικό δίκαιο, εκχωρούμε δημοσιονομικές αρμοδιότητες στους πιστωτές μας, εκχωρούμε κυριαρχία, εκχωρούμε τα πάντα..
- Άρα μετά λέτε κι εσείς να είστε στα πράγματα δεν θα μπορείτε να κάνετε τίποτα…
Δεν λέω αυτό. Λέω ότι θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Ισχυρίζομαι ότι ένας κυρίαρχος λαός αν θέλει, μπορεί, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.
To Γραφείο Τύπου