Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/02/2012

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης Δ.Παπαδημούλη, σχετικά με την υπόθεση των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Πεπόνη και Μουζάκιτη

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου να αποσύρει το ερώτημα αντικατάστασης των οικονομικών εισαγγελέων κκ. Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη

Παπαδημούλης: 

•    «Δεσμευτείτε ότι θα αποσυρθεί το αίτημα για αντικατάστασή τους από την στιγμή που δεν υπάρχει θέμα παραίτησή τους»»

•    «Αντί να σκέφτεστε πώς θα τους καρατομήσετε με νεώτερη νομοθετική ρύθμιση, να τους ενισχύσετε. Δυο άνθρωποι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τόσες κρίσιμες υποθέσεις όταν το οικονομικό έγκλημα κάνει πάρτι στην Ελλάδα»

•    «Αντί να διαψεύδετε τα γεγονότα θα ήταν προτιμότερο να σταματήσετε τις παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη και να αφήσετε τους εισαγγελικούς λειτουργούς να κάνουν την δουλειά τους, πολύ περισσότερο που αυτή την περίοδο χειρίζονται κρίσιμους φακέλους»

Πεταλωτής:

•    «Σεβόμαστε το έργο τους. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε»

•    «Από τη στιγμή που υπήρχαν καταγγελίες είπαμε να δοθούν ονόματα στη δημοσιότητα. [...].Ο κ. Παπαϊωάννου έπραξε το καθήκον του μεταφέροντας το θέμα στο ανώτατο συμβούλιο να αποφανθεί»

•    «Εμάς δεν μας αφορούν τα πρόσωπα»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σε επίκαιρη ερώτησή του σχετικά με την υπόθεση των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Πεπόνη και Μουζάκιτη, έφερε το θέμα για συζήτηση, αφού πρώτα είχε λάβει καθυστερημένα γραπτή απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης, στη Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε ως εξής:

«Κύριε Πεταλωτή οφείλω να σας καλωσορίσω στην Αίθουσα της Ολομέλειας, διότι εχθές εκδόθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης με υπογραφή του κυρίου Παπαϊωάννου, μία γραπτή απάντηση στην ερώτησή μου, με την οποία λέγατε ότι αδυνατείτε να απαντήσετε και επομένως, να παραστείτε σήμερα στην Ολομέλεια.

Χρειάστηκε να βγάλω μία έντονη, γραπτή διαμαρτυρία στηριγμένη σε γεγονότα και σε επιχειρήματα, για να είστε σήμερα εδώ.

Με την ευκαιρία όμως, θέλω να σας πω ότι είναι κακό σημάδι για την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία να αποφεύγετε τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο.

Η ερώτηση έχει κατατεθεί στις 29 Δεκεμβρίου, όταν έβραζε ο τόπος από τη δημοσιότητα και το σκανδαλισμό της κοινής γνώμης για την επιχειρηθείσα καρατόμηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων. Αποφύγατε να απαντήσετε στην ερώτηση παραβιάζοντας τις προθεσμίες, που ορίζει ο Κανονισμός.

Και χθες επιχειρώντας να αποφύγετε και το σημερινό Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και τη σημερνή συζήτηση, ισχυριστήκατε ανακριβέστατα ότι ουδέποτε η πολιτική ηγεσία  του Υπουργείου Δικαιοσύνης ζήτησε την αντικατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων. Σας διαψεύδουν τα γεγονότα.

Πρώτον, είχατε ετοιμάσει τροπολογία, μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών, που προωθούσε την αντικατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων κ.κ Πεπόνη και Μουζακίτη, γιʼ αυτόν ακριβώς το λόγο και προκλήθηκε αντίδρασή τους. Και μετά τον όλο θόρυβο και την έρευνα που προέκυψε στις 24 Ιανουαρίου με γραπτή του επιστολή προς την ηγεσία της δικαιοσύνης ο κ. Παπαϊωάννου ζητούσε την αντικατάσταση των δύο εισαγγελέων.

Αντί λοιπόν, να προσπαθείτε να διαψεύσετε τα γεγονότα, που συνοδεύονται με υπογραφές της πολιτικής ηγεσίας, του δικού σας Υπουργού, θα ήταν προτιμότερο να σταματήσετε τις παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας στη δικαιοσύνη. Και τον καινούργιο θεσμό του οικονομικού εισαγγελέα που μετράει λίγους μήνες στην Ελλάδα, να τον ενισχύσετε και να αφήσετε αυτούς τους εισαγγελικούς λειτουργούς να κάνουν τη δουλειά τους, πολύ περισσότερο που χειρίζονται πολύ σημαντικούς φακέλους, ένας εκ των οποίων έχει φθάσει ήδη στη Βουλή, για περαιτέρω έλεγχο σε εφαρμογή του Συντάγματος και του νόμου «περί ευθύνης Υπουργών».

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Πεταλωτής, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπήρξε «καμία πρόθεση χειραγώγησής τους». Πρόσθεσε  ότι η κυβέρνηση Σεβεται  το έργο των εισαγγελεών και  δεν έχει  τίποτα να κρύψει», επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από πλευράς κυβέρνησης, αλλά επιχείρηση ισχυροποίηση του θεσμού.

Ο κ. Πεταλωτής  ξεκαθάρισε ότι «ουδεμία πρόθεση αντικατάστασής τους υπήρξε από το υπουργείο» και εξήγησε ότι το προσχέδιο νόμου που δόθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και έφτασε στους εισαγγελείς για να διατυπώσουν την άποψή τους, προκαλώντας τις αντιδράσεις τους, έγινε «για την ισχυροποίηση του θεσμού, την επέκταση των ενεργειών τους σε όλη την επικράτεια» και όχι  για το αντίθετο. Ωστόσο,  ο Υφυπουργός επέδειξε αμετανόητη στάση αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας νομοθετικής ρύθμισης για τους οικονομικούς εισαγγελείς καθώς όπως δήλωσε, τη νομοθετική πρωτοβουλία την έχει η Κυβέρνηση.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην δευτερολογία του εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι αυτοδιαψεύδεται αφού οι ενέργειες του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαιωάννου δεν σύναδουν με το περιεχόμενο όσων δηλώνει ο κ. Πεταλώτης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης να δεσμευτεί ότι θα αποσυρθεί το αίτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης προς το Δικαστικό Συμβούλιο για την αντικατάσταση των δυο οικονομικών εισαγγελέων από τη στιγμή που δεν υπάρχει πια η παραίτησή τους. Παράλληλα, ζήτησε να ενισχυθεί ο πρόσφατος θεσμός του οικονομικού εισαγγελέα για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος που κάνει «πάρτυ» στην Ελλάδα:

«Λυπάμαι, κύριε Πεταλωτή, αλλά σας διαψεύδουν τα γεγονότα. Η γραπτή ανακοίνωση που υπογράφει ο Υπουργός κ. Παπαϊωάννου με χθεσινή ημερομηνία 6-2-2012, λέει ότι ποτέ δεν συζητήθηκε από την Κυβέρνηση η αντικατάσταση των δύο εισαγγελέων. Δεν είναι αλήθεια. Διότι, η Κυβέρνηση είχε ετοιμάσει προσχέδιο νόμου με το οποίο τους αντικαθιστούσε. Επίσης, στις 24 Ιανουαρίου ο ίδιος ο κ. Παπαϊωάννου έστειλε επιστολή στο Δικαστικό Συμβούλιο ζητώντας την αντικατάσταση. Αυτοδιαψεύδεστε, κύριε Πεταλωτή.

Δεύτερον, μόλις χθες στο ίδιο κείμενο λέτε, «είναι αδύνατον να στοιχειοθετηθεί έγγραφη ή από του Βήματος απάντηση στην ερώτησή σας». Και όμως είσαστε εδώ και απαντάτε! Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εάν δεν είχα βγάλει ανακοίνωση, καταγγελία και διαμαρτυρία, θα είχατε αποφύγει αυτή τη συζήτηση. Σας ενοχλεί αυτός ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Ποια είναι η ουσία του θέματος; Η ουσία του θέματος είναι ότι οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς χειρίζονται και τους έχουν ανατεθεί πολλοί, και βαριοί και σημαντικοί φάκελοι.

Τους γνωρίζετε και τους γνωρίζω. Κυριάρχησαν στην επικαιρότητα πριν ένα μήνα για πολλές ημέρες.

Δεν θα υπεισέλθω στην ουσία του θέματος, αλλά σας θυμίζω ότι αυτός ο θεσμός του οικονομικού εισαγγελέα έχει ζωή λίγων μηνών στη χώρα μας. Ψηφίστηκε ως νόμος πριν λίγους μήνες και αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κλείσει εξάμηνο στο πόστο τους.

Όταν, λοιπόν, τους έχουν ανατεθεί φάκελοι που σχετίζονται με τη λαθρεμπορία καυσίμων, με την υπόθεση των CDS, με τα στατιστικά στοιχεία και το μαγείρεμα στην ΕΛΣΤΑΤ και πώς δημιουργήθηκε το τελικό έλλειμμα του 2009, με τη δανειοδότηση των Κομμάτων κ.λπ., κ.λπ. και παίρνετε πρωτοβουλία φρέσκους στο πόστο τους οικονομικούς εισαγγελείς να τους καρατομήσετε, τότε δημιουργείται βάσιμα η αίσθηση στον ελληνικό λαό -και αυτό συνέβη- ότι επιχειρούνται πολιτικές παρεμβάσεις για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Θα έλεγα, λοιπόν, αντί να προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, μια που αποφασίσατε -και γιʼ αυτό σας καλωσόρισα- να έρθετε και να μην αποφύγετε τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, να συμφωνήσουμε τουλάχιστον και να δεσμευθείτε στο εξής: Πρώτον, ότι θα αποσυρθεί το αίτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης προς το Δικαστικό Συμβούλιο για την αντικατάσταση των δυο οικονομικών εισαγγελέων από τη στιγμή που δεν υπάρχει πια η παραίτησή τους, γιατί αλλιώς όσα μου λέτε παύουν να είναι αξιόπιστα και δεν ισχύουν και δεύτερον, ότι αντί να σκέπτεστε πώς θα τους καρατομήσετε -διότι αφήσατε και έναν υπαινιγμό, ότι σε νεότερη νομοθετική ρύθμιση μπορεί να το ξαναφέρετε- να τους ενισχύσετε.

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω -γιατί δεν είμαι δικαστής- είναι ότι δυο άνθρωποι με ελάχιστη γραμματειακή, διοικητική και τεχνική υποστήριξη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλους αυτούς τους φακέλους. Άρα, αφήστε τους να κάνουν τη δουλειά τους. Ενισχύστε τους και ενισχύστε αυτό το θεσμό, διότι το οικονομικό έγκλημα κάνει πάρτι στην Ελλάδα και γιατί, επίσης, η σύμφυση της πολιτικής εξουσίας με τη δικαστική εξουσία καταργεί τη διάκριση των εξουσιών και νοθεύει την αναγκαία ανεξαρτησία που το Σύνταγμα σε μεγάλο βαθμό κατοχυρώνει.»

Ο κ. Πεταλωτής στη δευτερολογία του αρκέστηκε να πει ότι ο θεσμός του οικονομικού εισαγγελέα είναι δημιούργημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του θεσμού. Επιπλέον δήλωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται το έργο των οικονομικών εισαγγελέων, είναι υπεράνω προσώπων και ο κ. Παπαϊωάννου έπραξε το καθήκον του μεταφέροντας το θέμα στο ανώτατο συμβούλιο να αποφανθεί.