Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλ. Αλαβάνου σχετική με τις παρεμβάσεις και τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης προκειμένου να μην γίνουν εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν συμβασιούχους, απάντησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Π.Παυλόπουλος
Στην ερώτησή του ο Αλ. Αλαβάνος αφού αναφέρονταν σε πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΚ), της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αλλά και ελληνικών δικαστηρίων σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας 70/99 και των Προεδρικών διαταγμάτων 164/2004 και 180/2004, καθώς και σε πρόσφατη εγκύκλιο του ΥΠΕΣΔΑ, η οποία επικύρωσε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αρνήθηκε να προβεί στην έγκριση ενταλμάτων συμβασιούχων, που είχαν δικαιωθεί με απόφαση του Πρωτοδικείου, με την αιτιολόγηση ότι οι αποφάσεις αυτές είναι ανυπόστατες καλούσε τον Υπουργό Εσωτερικών να ενημερώσει την Βουλή βάσει ποιών διατάξεων αλλά και με ποια αρμοδιότητα προβαίνει η Διοίκηση στον έλεγχο της ορθότητας ή μη των Δικαστικών Αποφάσεων καθώς και για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει προκειμένου να εξασφαλίσει την πλήρη και αποτελεσματική συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις αποφάσεις των Δικαστηρίων
Ο Αλ. Αλαβάνος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στους συμβασιούχους του Ρεθύμνου που κάνουν απεργία πείνας και τόνισε:
" Νοιώθει κανείς απελπισία όχι μόνο για το εισοδηματικό θέμα αλλά οι άνθρωποι φτάνουν στα δικαστήρια, αποφασίζουν τα δικαστήρια με τελεσίδικο τρόπο και υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία λέει δεν το αναγνωρίζω. Κανένα από τα επιχειρήματα που μου είπατε δεν στέκει. Κανένα επιχείρημα από αυτά. Μου είπατε ότι το Προεδρικό σας Διάταγμα είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας και το Διάταγμα Ρέππα, το οποίο εσείς τώρα καταγγέλλετε και πολύ σωστά. Έχει εγκριθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, από το Τμήμα που πέρασε.
Δεύτερον μου είπατε για τον ʼρειο Πάγο. Υπάρχει η απόφαση 18 του 2006 του Αρείου Πάγου σχετικά με τους συμβασιούχους, η οποία ζητάει οι δικαστικές αποφάσεις να είναι εκτελεστές και μάλιστα προειδοποιεί ότι στην περίπτωση που δεν είναι, μπορεί να υπάρχουν κυρώσεις, πρόστιμα, αποζημιώσεις.
Τρίτον η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ναι, ήταν για το Διάταγμα Ρέππα, όμως η απόφαση, όπως κάθε απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αλλά και κάθε Δικαστηρίου έχει πέρα από τη συγκεκριμένη θέση που παίρνει σε ένα θέμα πρακτικό, έχει μερικές γενικές αρχές οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται. Και έχει μεγάλη σημασία το ότι βάζει το θέμα μη ύπαρξης καταχρήσεων και ότι το μοναδικό κριτήριο πέρα από τα νομοθετικά μέτρα που παίρνει κάθε χώρα είναι το αν οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Και φτάνουμε στην κατάσταση σήμερα. Επικαλείσθε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η 63 της 24.5.2005 για το Αθλητικό Κέντρο Χανίων, όπου αναγνωρίζει ότι οι αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων πρέπει να είναι εκτελεστές. Εγώ λέω, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, δυστυχώς σήμερα, ανατρέπει αποφάσεις που εξεδόθησαν πριν από ένα χρόνο για να συμπορευθεί με την κυβέρνηση. Και δεν μπορεί να βάζετε το Ελεγκτικό Συνέδριο πάνω από τον ʼρειο Πάγο, πάνω από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πάνω από την Κοινοτική Νομοθεσία και να οδηγείται ο κόσμος σε απελπισία και σεις ως κυβέρνηση τελικά να δίνετε το παράδειγμα ότι όταν θέλουμε δεν εφαρμόζουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Εκεί έχουμε φτάσει. Λέει η κυβέρνηση της χώρας ότι όταν δεν μας αρέσει δεν εφαρμόζουμε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Σας καλώ να είστε νομιμόφρονες, να εφαρμόσετε το νόμο και όταν αυτό δεν εξυπηρετεί την πολιτική σας".
To Γραφείο Τύπου