Σήμερα η Ευρώπη ασθενεί καθώς η οικονομική κρίση πλέον έχει μετατραπεί σε κρίση δημοκρατίας και κοινωνίας.
Η κυνική ομολογία της Κομισιόν, ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των αστέγων στην Ευρώπη γιατί «δεν έχει προσδιοριστεί ο όρος του αστέγου», πέρα από πρόκληση την ώρα που εκατοντάδες πεθαίνουν στους δρόμους λόγου του κύματος ψύχους, δεν πρέπει να εκπλήσσει σε μια περίοδο που η έμφαση δίνεται στη δημοσιονομική πειθαρχία και τη λιτότητα με την περικοπή των κοινωνικών παροχών… Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές ο αριθμός των αστέγων πρέπει να έχει υπερβεί τα τρία εκατομμύρια – γεγονός που ουδόλως συγκίνησε τον αρμόδιο επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος «υπενθύμισε» ότι η φροντίδα για τους άστεγους αποτελεί ευθύνη των κρατών – μελών της ΕΕ – το πώς θα γίνει αυτό με την γενικευμένη πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί σήμερα Ευρώπη, ελάχιστα απασχολεί τον Επίτροπο.
Στη δε ευρωβουλή, στο πλαίσιο συζήτησης για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας προς τους άπορους, γινόταν γνωστό ότι 19 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη πεινάνε ενώ οι νεόπτωχοι ανέρχονται σε πάνω από 40 εκατομμύρια! Το δε πρόγραμμα βοήθειας αναμένεται να καταργηθεί το 2013 (!) ενώ ανέρχεται σε μόλις 500 εκατομμύρια ευρώ. Είναι λογικό: πρόκειται μόνο για ανθρώπους που πεινάνε και νεόφτωχους όχι για τράπεζες ή επενδυτικά ταμεία, που δέχονται τις γενναίες επιχορηγήσεις κρατών και ευρωπαϊκών θεσμών.
Την ίδια στιγμή οι ενδείξεις της αποτυχίας της πολιτική λιγότητας, πολλαπλασιάζονται. Τελευταίο παράδειγμα η Πορτογαλία που βρίσκεται στα χνάρια της Ελλάδας με την εφαρμογή προγράμματος δραστικής λιτότητας και περικοπών δημόσιων δαπανών. Η ύφεση βαθαίνει, με το ΑΕΠ να έχει υποχωρήσει κατά 1,5% το 2011 και κατά 1,3% το τέταρτο τρίμηνο του έτους αυτού. Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Moodyʼs υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα Ισπανίας, Αυστρίας και Γαλλίας, ʽθυμίζονταςʼ με αυτόν τον τρόπο ότι η κρίση όχι μόνο συνεχίζεται αλλά βαθαίνει.
To Γραφείο Τύπου