Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/02/2012

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΕΚ ΚΑΙ ΟΕΕ - Ερώτηση Αλ.Τσίπρα, Προέδρου της Κ.Ο. και των βουλευτών Η.Διώτη και Μ.Κριτσωτάκη προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Ο ΟΕΚ ιδρύθηκε με τον Ν. 2963/54 (ΦΕΚ195Α/24-8-54) με σκοπό την στέγαση των εργατοϋπαλλήλων της χώρας. Οι πόροι του προέρχονται από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών χωρίς επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι παροχές του απευθύνονται ανταποδοτικά σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, κοινή ωφέλεια, τράπεζες, που καταβάλλουν σχετικές εισφορές, σε συνταξιούχους που τις κατέβαλλαν όταν εργάζονταν, σε πολυτέκνους, άτομα με αναπηρία, αλλά και επιδοτούμενους ανέργους, άγαμες μητέρες και εν γένει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Όλοι γνωρίζουμε επίσης τη συμβολή του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στη χορήγηση στεγαστικών δανείων και λοιπών στεγαστικών παροχών (π.χ. επιδοτήσεων ενοικίου) με ευνοϊκούς όρους σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ο Οργανισμός της Εργατικής Εστίας ιδρύθηκε ως ανταποδοτικός φορέας με τους ίδιους αποδέκτες υπηρεσιών το 1931, με τον Ν. 5204 (ΦΕΚ 240Α/28.7.1931), αρχικά έχοντας και τις αρμοδιότητες του ΟΕΚ, ενώ με τον Ν. 3467/1955 και τις τροποποιήσεις αυτού, έλαβε τη μορφή που έχει έως σήμερα. Οι δε πόροι του προέρχονται επίσης από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών χωρίς επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η ακίνητη περιουσία του (173 κτίρια) ανέρχεται σε 1.000.000.000 Ευρώ περίπου.

Χάρη της λειτουργίας του, σήμερα

•    Λειτουργούν 25 βρεφονηπιακοί σταθμοί (ΒΝΣ) που φιλοξενούν 2.000 παιδιά εργαζομένων, στα οποία παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ ποιοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες και διατροφή.

•    Διατίθενται δελτία θεατρικών χειμερινών και θερινών παραστάσεων τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, ενώ πάνω από 150 θεατρικές επιχειρήσεις επιβιώνουν χάρις τα εργατικά εισιτήρια.

•    Διατίθενται κουπόνια αγοράς βιβλίων από συμβεβλημένους εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία.

•    Με το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού χιλιάδες εργαζόμενοι απολαμβάνουν το αγαθό των διακοπών, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι υπηρεσίες του Τουρισμού, διατηρούνται θέσεις εργασίας, τονώνονται οι τοπικές οικονομίες, αφού από το πρόγραμμα συντηρούνται 2.700 ξενοδοχειακές μονάδες και οι εργαζόμενοι σ' αυτές.

•    Αντίστοιχα, με τα εκδρομικά προγράμματα των οποίων επωφελούνται οι εργαζόμενοι, παίρνουν ανάσες ζωής και ανάπτυξης χιλιάδες επιχειρήσεις επισιτισμού και τουριστικών λεωφορείων.

Η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, στρέφεται ενάντια  στις πιο ευπαθείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και τους οδηγεί σε περαιτέρω εξαθλίωση. Σημειωτέον ότι 1.000.000 δικαιούχοι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. που έχουν ήδη καταβάλει εισφορές υπέρ του ΟΕΕ δεν θα λάβουν ποτέ καμία παροχή, ενώ 700.000 δικαιούχοι που έλαβαν κάποιες από τις παραπάνω παροχές δεν θα τις λάβουν ποτέ ξανά.

Εκτός των άλλων, η κατάργησή τους ενισχύει την ανεργία αφού θα δημιουργήσει αυτομάτως τουλάχιστον άλλους 1400 ανέργους μεταξύ των οποίων είναι και άτομα με αναπηρία οι οποίοι εργάζονται σε αυτούς τους Οργανισμούς.    

Ακόμα και αν δεν τους είχαμε αυτούς τους Οργανισμούς, στην περίοδο της κρίσης θα έπρεπε να τους ιδρύσουμε.

Η κατάργηση του Ο.Ε.Κ. θα έχει δραματικές επιπτώσεις:

•    Χάνεται η στοιχειώδης δυνατότητα στέγασης για τους εργαζόμενους που έχουν ήδη καταβάλει για χρόνια τις εισφορές στον οργανισμό.

•    Μένουν  σε εκκρεμότητα κατασκευαστικά προγράμματα του οργανισμού, αλλά και τα κεφάλαια του οργανισμού που έχουν εκταμιευθεί.

•    Παραμένει ανολοκλήρωτο το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.

•    Σε  κατάσταση εκκρεμότητας τίθεται  η καταβολή επιδότησης επιτοκίου για δάνεια που χορηγήθηκαν από τις Τράπεζες.

Αντίστοιχα, η κατάργηση του ΟΕΕ θα σημάνει την περαιτέρω επιβάρυνση της εργαζόμενης μητέρας, τη διακοπή παροχών σε εκατοντάδες χιλιάδες ωφελούμενους, τη μείωση του εσωτερικού τουρισμού κατά 4 εκατ. διανυκτερεύσεις και τον οικονομικό μαρασμό 2700 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, 3000 επιχειρήσεων επισιτισμού, 900 ιδιοκτητών/οδηγών τουριστικών λεωφορείων και 150 θεατρικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε όλες τις παραπάνω επιχειρήσεις.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1.    Ποιο θα είναι το μέλλον των εργαζομένων σε ΟΕΚ και ΟΕΕ;

2.    Τι θα γίνει με τα προγράμματα επιδότησης ενοικίου για δάνεια που χορηγήθηκαν από τράπεζες και με όσους έχουν ήδη οφειλές από δάνεια προς τον ΟΕΚ;

3.    Τι θα γίνει η ακίνητη περιουσία του ΟΕΚ και τι σκοπεύετε να κάνετε με τους ήδη ολοκληρωμένους οικισμούς και τα προγράμματα σε εξέλιξη;

4.    Αντίστοιχα, πώς θα αξιοποιηθεί και υπέρ ποιου η ακίνητη περιουσία του ΟΕΕ ύψους περίπου 1 δις ευρώ;

5.    Ποιο είναι το αποθεματικό του ΟΕΚ και τι σκοπεύετε να κάνετε με τα χρήματα που έχουν καταβάλει εδώ και 55 σχεδόν χρόνια οι εργαζόμενοι;

6.    Σε ποιο ποσό ανέρχονται οι ήδη καταβληθείσες εισφορές εργαζομένων όλων των ασφαλιστικών ταμείων υπέρ ΟΕΕ και τι θα συμβεί με αυτές;

7.    Τι μέτρα θα ληφθούν για τα παιδιά που έως τώρα φιλοξενούνταν στους 25 ΒΝΣ;

8.    Πώς θα διασφαλιστεί η πληρωμή των ιδιοκτητών καταλυμάτων (ενοικιαζομένων δωματίων, ξενοδοχείων, κάμπινγκ κ.α.) και των τουριστικών γραφείων/λεωφορείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΕΕ κατά το έτος 2011-2012;

9.    Αντίστοιχα, πώς θα διασφαλιστεί η πληρωμή των συνεργαζομένων εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων και θεατρικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στα προγράμματα αγοράς βιβλίων με κουπόνια του ΟΕΕ και εργατικών εισιτηρίων κατά το τελευταίο έτος;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ