• «Φέρνετε συνταγματοποίηση του δόγματος «πρώτα οι δανειστές». Ό,τι περισσεύει –αν περισσεύει- θα πηγαίνει για την κάλυψη μισθών, συντάξεων, κοινωνικών αναγκών, κοινωνικού κράτους, κάτι που σημαίνει ότι με μία πολιτική που παράγει ύφεση μεγαλώνει ο κίνδυνος για εσωτερική στάση πληρωμών, μεγαλύτερη απʼ αυτή που ήδη έχετε πετύχει.»
• «Η Ελλάδα σε καιρούς άγριας λιτότητας, μεγάλης ύφεσης, εκρηκτικού δημοσιονομικού προβλήματος αγοράζει το 15% των εξαγωγών σε όπλα της Γερμανίας και το 12% των εξαγωγών σε όπλα της Γαλλίας.»
• «Εμείς θέλουμε μία Ελλάδα παραγωγική, αξιοπρεπή, δίκαιη, σε μία Ευρώπη που να δουλεύει για τους λαούς, δημοκρατική, κοινωνική, ενωμένη, με συνοχή, με αλληλεγγύη και να μην δουλεύει μόνο για τις πλούσιες επιχειρήσεις του βορά και για τους τραπεζίτες.»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ειδικός αγορητής για το «Κανόνες τροποποιήσεως τίτλων, εκδόσεως ή εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία των Ομολογιούχων», τοποθετήθηκε επί του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ως εξής:
«Πίσω από το «κούρεμα» του χρέους, που έρχεται με τους όρους και στο χρόνο που βολεύει τους δανειστές μας, δύο χρόνια αργότερα από τότε που το προτείναμε και το διεκδικούσαμε και μας απαγορεύατε και ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ακόμη και να προφέρουμε τη λέξη «αναδιαπραγμάτευση» και «κούρεμα» του χρέους, προσπαθείτε να κρύψετε ένα άγριο «κούρεμα εν χρω», όπως λέγαμε στο στρατό, «κούρεμα» σε μισθούς, σε συντάξεις, σε επιδόματα ανεργίας, στο κοινωνικό κράτος, στην αξιοπρέπεια του Έλληνα, στις έννοιες της κυριαρχίας, της δημοκρατίας, της πολυφωνίας.
Χθες ο κύριος Αντιπρόεδρος σε μία συνέντευξή του σε ένα μεγάλο κανάλι, που διήρκεσε περισσότερο από όσο διαρκούν οι μακρές αγορεύσεις του στη Βουλή, βρήκε ενοχλητική την πολυφωνία της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Μου θύμισε το Βενιζέλο προ μηνών, να μας καλεί όλους να ακολουθούμε με στρατιωτική πειθαρχία τα εντάλματα της Κυβέρνησης.
Ε, λοιπόν, εμείς δεν έχουμε εμπιστοσύνη ούτε στο «Στρατηγό» Παπαδήμο, ούτε στον «Αντιστράτηγο» Βενιζέλο, ούτε στους «Επιθεωρητές Στρατού», που λέγονται Παπανδρέου και Σαμαράς. Και ξέρετε, γιατί; Διότι στην πρώτη σελίδα της εισηγητικής έκθεσης του νομοσχεδίου που μας φέρνετε υπάρχει η ακτινογραφία της αποτυχίας της πολιτικής σας.
Ξέρετε τι λέει η πρώτη σελίδα; Η πρώτη σελίδα λέει ότι το χρέος το 2009 ήταν 129% και δύο χρόνια μετά, το 2011, το χρέος έχει ανέβει στο 169%, γιατί η πολιτική του Μνημονίου έχει φέρει τεράστια ύφεση, διπλάσια ανεργία, άγρια μονόπλευρη λιτότητα και όταν κόβεις μισθούς και συντάξεις σε μια οικονομία που στηρίζεται σε πολύ μεγάλο μέρος στην εσωτερική ζήτηση, φέρνεις λουκέτα και για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.
Η πολιτική του Μνημονίου είναι το σπιράλ του θανάτου. Η μονόπλευρη λιτότητα και οι άγριες περικοπές φέρνουν ύφεση, η ύφεση αυξάνει το χρέος. Όλα αυτά οδηγούν σε αστοχία τον Προϋπολογισμό, σε πρόσθετα μέτρα και έτσι καταστρέφεται και η κοινωνία και η ραχοκοκαλιά της, με την έκρηξη των ανισοτήτων και το παραγωγικό δυναμικό της κοινωνίας, με τη μεγάλη ύφεση και την τεράστια ανεργία.
Χθες σκοτωνόσασταν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία σε μια θλιβερή εικόνα για το έλλειμμα του 2009 και πώς δημιουργήθηκε, όταν ο κόσμος ξέρει ότι φταίτε και οι δύο και για το έλλειμμα και για τα μαγειρέματα, η Νέα Δημοκρατία για τους πρώτους εννιά μήνες και το ΠΑΣΟΚ για τους τελευταίους τρεις.
Και σήμερα, λίγες ώρες μετά, μας φέρνετε ένα νομοσχέδιο –με τη διαδικασία του επείγοντος και πάλι- που θα ξεκινήσει να συζητείται σε δύο ώρες, με το οποίο ομολογείτε ότι έχει πέσει έξω ήδη ο Προϋπολογισμός σας του 2012, τον οποίο ψηφίσατε μαζί ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Είμαστε στα μέσα του Φεβρουαρίου και μας φέρνετε διόρθωση του Προϋπολογισμού του 2012, διότι έχει πέσει έξω και στην πρόβλεψη της ύφεσης που αντί για 2,8%, τη λογαριάζετε στο 5,2%!
Είμαστε η χώρα που έχει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεση, η μοναδική στην Ευρώπη! Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στην ιστορία της χώρας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με το νέο πακέτο, μάλιστα, προβλέπεται ύφεση και για το 2013! Έχουν πέσει έξω τα έσοδα και οι δαπάνες! Κυβερνώντας εναλλάξ για δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, φέρατε τη χώρα και την κοινωνία στα βράχια και τώρα την πάτε ακόμα πιο βαθιά κυβερνώντας μαζί.
Τι είναι το «κούρεμα»; Είναι κομμάτι ενός πακέτου που έχει το Μνημόνιο, τη Δανειακή Σύμβαση, τη σκληρή επιτροπεία. Το βάζετε μπροστά σαν τυράκι, για να κρύψετε τη φάκα και πιστεύετε ότι ο κόσμος θα το χάψει! Όλοι ξέρουν τι παθαίνει αυτός που βλέπει το τυρί και δεν βλέπει τη φάκα! Ποια είναι η φάκα; Η φάκα είναι υπερδεκαετής μονόπλευρη λιτότητα, ακόμα πιο ωμή επιτροπεία!
Λέτε ψέματα, κύριοι της Κυβέρνησης, όταν λέτε ότι δεν θα υπάρχει επιτροπεία και ότι αυτό που θα γίνει είναι ότι οι υπάρχοντες μηχανισμοί θα δουλεύουν καλύτερα, για παράδειγμα η «Task Force», κλπ.
Να, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με ημερομηνία την 21η Φεβρουαρίου 2012, που λέει –φωτογραφίζοντας την Ελλάδα- ότι για τις χώρες που έχουν αυξημένο δημοσιονομικό πρόβλημα και πρόβλημα χρέους, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα με τη βούλα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Φέρνετε συνταγματοποίηση του δόγματος «πρώτα οι δανειστές». Ό,τι περισσεύει –αν περισσεύει- θα πηγαίνει για την κάλυψη μισθών, συντάξεων, κοινωνικών αναγκών, κοινωνικού κράτους, κάτι που σημαίνει ότι με μία πολιτική που παράγει ύφεση μεγαλώνει ο κίνδυνος για εσωτερική στάση πληρωμών, μεγαλύτερη απʼ αυτή που ήδη έχετε πετύχει. Το κυριότερο, μάλιστα, είναι ότι μʼ αυτό το πακέτο σπρώχνετε ακόμα πιο βαθιά σʼ αυτό το σπιράλ του θανάτου της ύφεσης, της ανεργίας, της φτώχειας και της έκρηξης των ανισοτήτων, την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Ας δούμε τώρα πού βρισκόμαστε. Το Φεβρουάριο του 2012, όταν μας φέρατε το πρώτο Μνημόνιο, τι μας λέγατε; Μας λέγατε ότι το 2012 θα έχουμε ήδη βγει σε ανάπτυξη και θα έχουμε επιστρέψει και σε κανονικές συνθήκες δανεισμού, με λογικά επιτόκια.
Τι μας λέτε τώρα; Μας λέτε ότι το 2012 η ύφεση θα είναι πάνω από 5% και ότι θα συνεχιστεί για έκτη συνεχόμενη χρονιά και το 2013. Με το Μνημόνιο που ψηφίσατε, με οδυνηρές απώλειες και διαγραφές –σαράντα πέντε Βουλευτές να διαγράφονται σε μία βραδιά είναι ρεκόρ στην παγκόσμια κοινοβουλευτική ιστορία- μας λέτε ότι η χώρα θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το 2020 υπό σκληρή επιτροπεία.
Η Κυβέρνηση μας λέει πάντα ότι τα μέτρα που φέρνει είναι μονόδρομος. Δεν γίνεται αλλιώς. Ή θα δεχθείτε να σας γδέρνουμε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικό κράτος, δικαιώματα ή αλλιώς θα υπάρχουν η χρεοκοπία, το χάος, η δραχμή, σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί!
Δεν είναι έτσι! Δύο εβδομάδες έκαναν ο κ. Παπαδήμος, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Παπανδρέου για να καταλήξουν ότι τα 325 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον που έλειπαν από το πακέτο των 3,2 δισεκατομμυρίων πρόσθετων μέτρων για το 2012, θα τα πάρουν από περικοπές συντάξεων και κύριων και επικουρικών.
Οι κόκκινες γραμμές το κυρίου Σαμαρά για καμία περικοπή συντάξεων, έγιναν κόκκινες κορδέλες συσκευασίας. Είναι μονόδρομος; Όχι. Σας προκαλώ να πάρετε θέση, κύριοι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά κι εσάς του ΛΑΟΣ, που τις τελευταίες δέκα ημέρες είστε απέναντι στην Κυβέρνηση που εσείς πρωτοστατήσατε να δημιουργηθεί, που στηρίξατε την πολιτική της, που ψηφίσατε τον Προϋπολογισμό της, που έλεγε ο κ. Καρατζαφέρης μέχρι πριν δέκα μέρες ότι μαζί με το Σαμαρά δίνει μάχες.
Να παγώσει εδώ και τώρα η προμήθεια δύο γερμανικών υποβρυχίων που κοστίζουν 1 δισεκατομμύριο στον ελληνικό λαό. Αν παγώσουν αυτές οι προμήθειες, θα κερδίσει το δημόσιο ταμείο τριπλάσια από όσα κερδίζει με την περικοπή των συντάξεων και θα γλιτώσουν αυτές τις περικοπές οι συνταξιούχοι. Τι λέτε γιʼ αυτό;
Η Ελλάδα σε καιρούς άγριας λιτότητας, μεγάλης ύφεσης, εκρηκτικού δημοσιονομικού προβλήματος αγοράζει το 15% των εξαγωγών σε όπλα της Γερμανίας και το 12% των εξαγωγών σε όπλα της Γαλλίας. Το φωνάζει η Ευρωπαϊκή Αριστερά, το φωνάζουν οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τι κάνει η Κυβέρνηση; Γιατί δεν υιοθετεί αυτήν την πρόταση; Γιατί δεν ζητάει από τους Γερμανούς, που μας έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό και ξέρουν ότι αυτή η προμήθεια έχει γίνει και με μίζες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ –είναι απόφαση γερμανικού δικαστηρίου που λέει ότι η Φέροσταλ έδωσε μίζες για τα περίφημα υποβρύχια- να παγώσει αυτή η προμήθεια, όπως έχει παγώσει η υπόθεση των ρώσικων τεθωρακισμένων, όπως έχει παγώσει ελπίζω η υπόθεση των γαλλικών φρεγατών. Και να κόψει η Κυβέρνηση δραστικότερα αυτό το κονδύλι, το οποίο δεν συνδέεται με το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, αλλά με σκοπιμότητες και μίζες.
Λέει ο κ. Βενιζέλος ότι όποιος δεν συμφωνεί με την πολιτική της Κυβέρνησης, όποιος δεν συμφωνεί με το μνημόνιο, όποιος δεν συμφωνεί με τους «Μερκοζί», όποιος δεν συμφωνεί με το Σόιμπλε, είναι με τη χρεοκοπία και τη δραχμή. Μέγιστο ψεύδος, χυδαία προπαγάνδα.
Εναντίον αυτής της πολιτικής είναι ο Λαφοντέν από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, ο Ολάντ, ο Κον Μπεντίτ, ο νομπελίστας Κρούγκμαν, ο Στίγκλιτς που ήταν και σύμβουλος του κυρίου Παπανδρέου, αν δεν κάνω λάθος. Κορυφαία περιοδικά, όπως η Monde, το Spiegel, η Financial Times, λένε ότι αυτή η πολιτική πηγαίνει την Ελλάδα προς το χάος.
Ο κ. Γκουρία Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ και απόψεων συντηρητικών, νεοφιλελεύθερος πρώην Υπουργός Οικονομικών του Μεξικό, ξέρετε τι είπε προχθές; Το κούρεμα έρχεται με δύο χρόνια καθυστέρηση. Τι είναι κι αυτός; Μίσθαρνο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο κ. Μινχάου κορυφαίος αρθρογράφος των Financial Times λέει: «Με το οικονομικό πακέτο η Ελλάδα γίνεται η πρώτη αποικία της Ευρωζώνης». Η γερμανική Deutsche Zeitung λέει: «Με το πακέτο η Ελλάδα χάνει την κυριαρχία της».
Εμείς θέλουμε μία Ελλάδα παραγωγική, αξιοπρεπή, δίκαιη, σε μία Ευρώπη που να δουλεύει για τους λαούς, δημοκρατική, κοινωνική, ενωμένη, με συνοχή, με αλληλεγγύη και να μην δουλεύει μόνο για τις πλούσιες επιχειρήσεις του βορά και για τους τραπεζίτες.
Έρχομαι εν συντομία σε μερικά θέματα που παραμένουν αναπάντητα.
Πόσα θα πάρουν οι τράπεζες από το περίφημο νέο δάνειο των 130 δισεκατομμυρίων; Στην αρχή λέγατε για 10, μετά τα κάνατε 30, μετά τα κάνατε 40 και τώρα διαβάζω για 50. Και γιατί θα δώσετε τόσα λεφτά και παράλληλα τα κλειδιά θα συνεχίσουν να τα έχουν οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι των τραπεζών που δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη; Γιατί οι τράπεζες αποζημιώνονται πλουσιοπάροχα και τα ταμεία καθόλου; Τι λέτε για τα ταμεία των οποίων τα αποθεματικά θα κουρευτούν άγρια και τα οποία δεν τα διαχειρίζονται αυτά, αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος με νόμο που έχετε ψηφίσει; Αοριστίες και γενικότητες, όπως «θα δούμε».
Τι λέτε για το μικροαποταμιευτή, ο οποίος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία και αγόρασε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στην πρωτογενή αγορά μέσω μιας τράπεζας στην οποία έχει τις καταθέσεις του; «Κουρεύονται» και αυτοί. Και «θα δούμε»! Στις τράπεζες γαλαντομία και δέσμευση και στα ταμεία άγριο κούρεμα. Και τι σημαίνει «άγριο κούρεμα» στα ταμεία; Σημαίνει ότι θα φέρετε νέο ασφαλιστικό με το οποίο θα πάτε σε νέες περικοπές συντάξεων, πέρα από τις ήδη ψηφισμένες, φορτώνοντας στις πλάτες των ασφαλισμένων τη δική σας ασωτία και τη δική σας αδυναμία να εξασφαλίσετε για τα ταμεία μια δίκαιη αποζημίωση.
Τι λέτε στο μικρό αποταμιευτή; Προσέξτε να δείτε. Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί ακόμα να απαντήσει ποιος είναι ο ή η Βουλευτής που έβγαλε στον περασμένο Μάιο 1 εκατομμύριο ευρώ στο εξωτερικό.
Ο κ. Βενιζέλος λέει «φέρτε πάλι τα λεφτά σας στις τράπεζες». Και σʼ αυτόν που ψήφισε «Ελλάδα» και αγόρασε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στην πρωτογενή αγορά και δεν είναι σπεκουλαδόρος, του λέτε «σε κουρεύουμε και θα δούμε». Ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι!
Και την ίδια ώρα, κύριε Σαχινίδη, πριν από τέσσερις μήνες ο κ. Βενιζέλος μου έλεγε «σε λίγες μέρες έρχεται η συμφωνία με την Ελβετία και θα εξασφαλίσουμε και ονόματα και λεφτά». Πού είναι; Έχει παραπεμφθεί και αυτή στις ελληνικές καλένδες.
Γιατί μας κρύβετε, κύριοι της Κυβέρνησης, την απόρρητη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διαχειρισιμότητα του χρέους, η οποία δημοσιεύθηκε στους «Financial Times»; Δεν ήταν υποχρέωσή σας, κύριοι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, να την καταθέσετε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, για να δούμε τι λέει; Ε, λοιπόν, αυτή η έκθεση λέει ότι και μετά το δεύτερο Μνημόνιο και το «κούρεμα», όπως και όταν το κάνετε, υπάρχει ένα σενάριο με το οποίο το χρέος το 2020 θα είναι στο 160%, όταν πριν μπούμε στο Μνημόνιο ήταν κάτω από το 130%.
Γιατί δεν λέτε την αλήθεια για το αγγλικό δίκαιο, το οποίο το εμφανίζετε περίπου ως ουδέτερο ή και θετικό; Αν είναι έτσι, γιατί το απαίτησαν οι δανειστές μας και τους το δώσατε; Διότι με την υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο, το κουρεμένο ιδιωτικό χρέος που θα είναι σε ευρώ -ό,τι και να γίνει με την ελληνική νομισματική υπόσταση, συμμετοχή στο ευρώ ή αδυναμία συμμετοχής στο ευρώ- ακόμα και αν μας τραβήξουν τα σωληνάκια αύριο -το χρέος παραμένοντας σε ευρώ- θα αυξηθεί κατά το ποσοστό της υποτίμησης.
Δεύτερον, απαγορεύεται κάθε περαιτέρω αναδιάρθρωση, ενώ κλείνετε σε διάφορους το μάτι και τους λέτε «ναι, μπορεί μετά να κάνουμε και άλλο κούρεμα»
Τρίτον, μπορεί το δίκαιο της εκτέλεσης να είναι το ελληνικό, αλλά θα είναι σε εφαρμογή αποφάσεων του Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου που υποχρεωτικά τα ελληνικά δικαστήρια θα εκτελούν και θα εφαρμόζουν. Και βεβαίως, έτσι δεν θα πουληθεί η Ακρόπολη, αλλά δημόσια έσοδα και δημόσια περιουσία η οποία μπορεί να πουληθεί ή να δεσμευθεί, θα μπορούν να κρατηθούν. Παλιά έστελναν τα κανονιοφόρα τους έξω από το Φάληρο, πάρκαραν -αρόδω, όπως λένε οι ναυτικοί- και δέσμευαν τα φορολογικά έσοδα, τα έσοδα από το μονοπώλιο των σπίρτων, των αλυκών κλπ. Εκεί μας ξαναγυρίζετε!
Και επειδή αυτό δεν σας φτάνει, θα σας πω τι λέει η Κριστίν Λαγκάρντ που είναι δική σας, του Κόμματός σας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και νυν επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
H Κριστίν Λαγκάρντ, λοιπόν, λέει ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική με ευρείες μειώσεις μισθών, ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές και να ανακάμψει.
Η ανάπτυξη όμως μέσω εξαγωγών, λέει η κυρία Λαγκάρντ, μπορεί να υλοποιηθεί σε αρκετά χρόνια. Εν τω μεταξύ οι μειώσεις των μισθών θα βαθύνουν την ύφεση, καθιστώντας το βάρος των χρεών ακόμα πιο δύσκολο. Αυτό ακριβώς γίνεται. Όταν έχετε μία οικονομία, που εσείς την φτιάξατε εδώ και 35 χρόνια, με σαθρή παραγωγική βάση, χωρίς εξαγωγικό προσανατολισμό, στηριγμένη κυρίως στην εσωτερική ζήτηση, οι μειώσεις μισθών δεν θα φέρουν αυτόματα αύξηση των εξαγωγών. Το στύψιμο του εργαζόμενου δεν θα φέρει θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, αλλά θα κλείσει ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις, μικρές μεσαίες ακόμα και μεγάλες, οι οποίες στηρίζονται στο μισθό, στη σύνταξη και στην κατανάλωση που προκαλεί. Επίσης, όταν έχετε ένα σχέδιο –γιατί το μνημόνιο είναι σχέδιο- που οδηγεί σε δημόσιες δαπάνες της τάξης του 30% -ποσοστά που υπάρχουν σε αφρικανικές χώρες- τότε οδηγείτε σε περαιτέρω ύφεση, σε περαιτέρω φτώχια.
Επειδή θα μου πείτε πάλι τη γνωστή καραμέλα «μεταρρυθμίσεις», να σας πω το εξής. Πρώτα απʼ όλα έχετε δυσφημίσει αυτή τη λέξη γιατί τη χρησιμοποιείτε για το οριζόντιο άγριο κόψιμο μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικού κράτους.
Ναι, αυτή η χώρα χρειάζεται αλλαγές. Εμείς δεν υπερασπιζόμαστε τα χάλια που εσείς δημιουργήσατε και που μας έφεραν το μνημόνιο. Αλλά τι κάνατε και τι κάνετε για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση της διοίκησης και της αποτελεσματικότητάς της, τον περιορισμό της σπατάλης του πελατειακού κράτους, τον περιορισμό της ατιμωρησίας, της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας –η οποία έχει τεράστιο, όχι μόνο ηθικό, πολιτικό, αλλά και οικονομικό κόστος- την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων; Πόσες επενδύσεις έχουν γίνει στην Ελλάδα στα χρόνια σας και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και του διδύμου ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας που ζούμε τώρα;
Καταλήγοντας, καταψηφίζουμε αυτό το πακέτο και το κομμάτι που πακέτου που έρχεται σήμερα. Και λέμε στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία: Κυβερνώντας εναλλάξ για τριάντα πέντε χρόνια φέρατε τη χώρα στα βράχια, στην αναξιοπρέπεια, στην ταπείνωση και την κοινωνία στην απελπισία. Τώρα μαζί πάτε να την αποτελειώσετε.
Μόνο μια νέα Βουλή, με εκλογές που πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν και στην οποία θα είναι μειοψηφία το άθροισμα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και πλειοψηφία οι δυνάμεις της αριστεράς και οι προοδευτικές αντιμνημονιακές δυνάμεις, μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική σε αυτόν τον τόπο και σ' αυτό το λαό.»