ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ
Απόφαση Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αχαΐας
Εκτιμήσεις για την κατάσταση στο Δήμο της Πάτρας
1 χρόνο μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Δημοτική Αρχή
Ο ΣΥΝ στήριξε την κίνηση «Τώρα για την Πάτρα» με επικεφαλής τον Γιάννη Δημαρά με βάση δεσμεύσεις στα γενικά πολιτικά ζητήματα (αντίθεση στις πολιτικές του Μνημονίου, στο δικομματισμό και στο νόμο για την αυτοδιοίκηση – «Καλλικράτης»), αλλά και τις Προγραμματικές αρχές και προτάσεις, όπως είχαν διατυπωθεί σε όλη την προηγούμενη τετραετία στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας από την Παράταξη.
Η νέα Δημοτική Αρχή παρέλαβε έναν υπερχρεωμένο δήμο με διαλυμένες υπηρεσίες και μάλιστα σε συνθήκες κοινωνικής διάλυσης λόγω της πολιτικής του Μνημονίου και με το ασφυκτικό πλαίσιο του «Καλλικράτη». Το έργο της ήταν ομολογουμένως πολύ δύσκολο. Γι΄ αυτό έπρεπε να συμπληρωθούν τουλάχιστον 12 μήνες πριν κάνουμε ένα πρώτο απολογισμό.
Με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της συλλογικότητας, της δημοκρατίας και της ειλικρίνειας απέναντι στο λαό που την αγκάλιασε με ελπίδα και προσδοκίες αλλαγής της πόλης, η Δημοτική Αρχή έπρεπε, με σταθερότητα απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές, να χαράξει σταθερές γραμμές εφαρμογής των πολιτικών της στα μεγάλα θέματα της πόλης μας: διαχείριση απορριμμάτων, κοινωνική προστασία των στρωμάτων που μαστίζονται από την κρίση, υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, μεταναστευτικό, διεκδίκηση του θαλάσσιου μετώπου, βελτίωση εικόνας πόλης και των δημοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Η πολυσυλλεκτικότητα, η σύνθεση και η πολυμορφία της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα», που ανάλαβε τη διοίκηση του Δήμου, απαιτούσε νέες μορφές οργάνωσης και λειτουργίας, διαφορετικές από τα παραδοσιακά μοντέλα των κομματικών δημοτικών αρχών που γνωρίζαμε.
Στη διάρκεια του 1
ου
χρόνου της Δημοτικής Αρχής υπήρξαν ορισμένες θετικές πρωτοβουλίες σε γενικά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, όπως η στάση του Δήμου απέναντι στο «χαράτσι», και σε τοπικά θέματα, όπως στο άνοιγμα της πόλης στο θαλάσσιο μέτωπο. Θετική είναι και η προσπάθεια υλοποίησης μέσω ΔΕΥΑΠ, με την ένταξη στο ΕΣΠΑ, έργων αποχέτευσης σε πολλές περιοχές της Πάτρας, με συνέπεια την επέκταση των σχετικών υποδομών, όπως και η προσπάθεια διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης.
Όμως στο προγραμματικό επίπεδο (λειτουργία δημοτικής αρχής, διαχείριση απορριμμάτων, ΧΥΤΑ Ξερόλακας, κοινωνική πολιτική, μεταναστευτικό, καθαριότητα, εικόνα πόλης, κ.α.) και στη λειτουργία της Δημοτικής Ομάδας και της Παράταξης οι προεκλογικές εξαγγελίες ή δεν υλοποιούνται στο σύνολό τους ή ακόμα και εγκαταλείπονται.
Διαχείριση απορριμμάτων, ΧΥΤΑ Ξερόλακας:
Πρέπει καταρχήν να επισημανθούν οι τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών και νομαρχιακών αρχών, καθώς και οι ευθύνες τόσο της σημερινής αιρετής Περιφέρειας, όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που με τη στάση και την πολιτική τους στοχεύουν να εγκλωβίσουν το Δήμο της Πάτρας στις δικές τους βλέψεις, που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, αντίθετα με το συμφέρον της πόλης και των δημοτών της.
Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή, που πιστεύουμε ότι ξεκίνησε με καλές προθέσεις, δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα σε κανένα από τα μέτρα που είχε προτείνει προεκλογικά, τόσο στην αποκομιδή, στη διαλογή στην πηγή, στην κομποστοποίηση, στην ανακύκλωση όσο και γενικότερα στη συνολική διαχείριση. Το θετικό σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση είναι ότι τα απορρίμματα μέσα στο ΧΥΤΑ της Ξερόλακας θάβονται πολύ πιο προσεκτικά ώστε η δυσοσμία να μην φθάνει χιλιόμετρα μακριά, όπως γινόταν με την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Η πρόταση για παράταση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ της Ξερόλακας για 3-5 χρόνια ακόμα, προκαλεί την δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων του Αρκτικού Διαμερίσματος αλλά και όλων των Πατρινών, καθώς εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την δημόσια υγεία και προκαλεί επικίνδυνη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, του Μείλιχου, του Πατραϊκού Κόλπου και της ατμόσφαιρας. Ο Δήμος πρέπει να κινηθεί άμεσα για την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Δυτικής Ελλάδας που πρόβλεπε παύση της λειτουργίας πριν τις 16/12/2009 και μεταφορά των απορριμμάτων Πάτρας και Ρίου, μέσω ΣΜΑ, στους ΧΥΤΑ όμορων Δήμων. Παράλληλα πρέπει να κινηθεί άμεσα για το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, που πρέπει μεταξύ των άλλων να λαμβάνει υπόψη και τη γειτνίαση της Ξερόλακας με τον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης, με ανεκτίμητης αξίας μυκηναϊκά ευρήματα και ιδιαίτερη ιστορική, πολιτιστική, τουριστική και αναπτυξιακή σημασία.
Με το σχέδιο διαχείρισης που παρουσίασε δεν θα μπορέσει να οδηγηθεί σε μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, οικονομική και οικολογική. Το σχέδιο αυτό δεν τοποθετείται με κατηγορηματικότητα σε κρίσιμα ζητήματα, π.χ. στην αντίθεση χρησιμοποίησης των τεχνολογιών βιολογικής ξήρανσης και καύσης για τη μονάδα επεξεργασίας, η οποία επιπλέον προτείνεται με τρόπο που υποβαθμίζει τη σημασία των προηγούμενων σταδίων διαχείρισης. Επίσης είναι ανοιχτό σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης σε όλη τη διαδικασία συλλογής, αποκομιδής και επεξεργασίας των απορριμμάτων και στην κατασκευή σχετικών έργων μέσω ΣΔΙΤ, με τα οποία ο ΣΥΝ είναι ριζικά αντίθετος.
Τέλος, ο Δήμος εγκατέλειψε πολύ γρήγορα απόλυτα αναγκαίες δράσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης των δημοτών, μετά την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου και το κλείσιμο των διοδίων τον Μάρτιο του 2011, δίνοντας την εντύπωση ότι ξανασκέφτεται το όλο ζήτημα και παλινωδεί ως προς τη γραμμή πλεύσης στην οποία θα έπρεπε να συνεχίσει.
Κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη: Σε γενικές γραμμές η μέχρι τώρα κοινωνική πολιτική του Δήμου μας είχε χαρακτήρα ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων, που βεβαίως είναι θετικές, αλλά δεν οδηγούν σε όλες τις περιπτώσεις στη δημιουργία σταθερών δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, που έχει ανάγκη η πόλη μας. Η προσπάθειά μας θα είναι να δημιουργηθούν δημοτικές δομές που θα στηρίζουν όλες χωρίς εξαίρεση τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες η κοινωνική πολιτική του Δήμου να συναντηθεί με τα κινήματα πόλης που δραστηριοποιούνται σε αυτή την κατεύθυνση.
Είναι θετικό βήμα η λειτουργία της δημοτικής ιματιοθήκης, η προετοιμασία του κοινωνικού φαρμακείου και του κοινωνικού ιατρείου, με την καθοριστική συμβολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, καθώς και άλλων ανάλογων πρωτοβουλιών. Είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε αυτές τις δομές, όλων χωρίς εξαίρεση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Είναι επίσης αναγκαίο να δημιουργηθούν – παράλληλα με τα «μικρο-συσσίτια» στα σχολεία – και τράπεζες τροφίμων για ανακούφιση όσων μαθητών και των οικογενειών τους έχουν την ανάγκη. Ο ΣΥΝ στηρίζει αυτές τις δράσεις με όποιο τρόπο μπορεί. Ξέρουμε ότι δεν λύνουν το πρόβλημα της κοινωνικής προστασίας του λαού, ούτε απαντούν στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, αλλά ανακουφίζουν από ακραίες καταστάσεις φτώχειας.
Στη διαχείριση του μεταναστευτικού η πολιτική του Δήμου μας γυρίζει πολύ πίσω. Εκτός από μια ελάχιστη και πλημμελή παροχή λίγου ψωμιού εβδομαδιαίως, δεν έχει παρθεί και δεν υλοποιείται κανένα μέτρο για την υγιεινή, την καθαριότητα και την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων που διαβιούν στην Πάτρα. Ο ξενώνας φιλοξενίας ανηλίκων, που ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει ξεχαστεί στα συρτάρια. Και όλα αυτά σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές μας θέσεις. Το πρόγραμμα είναι ακόμα αναρτημένο στην ιστοσελίδα της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα».Οι επιχειρήσεις «σκούπα» συνεχίζονται όπως παλιότερα. Η Πάτρα είναι μια πόλη που δεν μπορεί να είναι καθαρή από σκουπίδια, αλλά «καθαρίζει» τους χώρους της από τους άμοιρους πρόσφυγες και ο Δήμος μας δεν παρεμβαίνει αποτρεπτικά, αλλά σιωπά ή συμπληρώνει το έργο της αστυνομίας με την Υπηρεσία Καθαριότητας ακόμα και σε μη δημόσιους χώρους.
Εικόνα πόλης, κυκλοφοριακό, πράσινο, δημόσιοι χώροι: Οι Πατρινοί πολίτες έχουν απογοητευθεί από την συνέχιση της ίδιας εικόνας πόλης, όπου τίποτα δεν έχει αλλάξει στην καθαριότητα, στο κυκλοφοριακό, στην απελευθέρωση δημόσιων χώρων και στο πράσινο. Η Πάτρα βαδίζει στα χνάρια των δημοτικών αρχών που προηγήθηκαν και οι ελπίδες των πολιτών για εφικτές αλλαγές, έστω διαχειριστικού χαρακτήρα, στα μικρά και καθημερινά, διαψεύδονται με κίνδυνο να καταρρεύσει εντελώς η εμπιστοσύνη τους σε αυτοδιοικητικές, ακηδεμόνευτες αρχές και να προσχωρήσουν στην αντίληψη του «Όλοι είναι ίδιοι», «Όλοι υπόσχονται και όταν πάρουν την εξουσία ξεχνούν τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις τους».
Λειτουργία της Δημοτικής Αρχής: Η δημοτική πλειοψηφία δεν μπόρεσε να βρει τους δρόμους και τους τρόπους μιας συλλογικής λειτουργίας που θα ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά της παράταξης και θα εξασφάλιζε αφενός τη συνοχή της και αφετέρου την άσκηση της δημοτικής πολιτικής με βάση τις προγραμματικές δεσμεύσεις. Αντί γι΄αυτό οδηγήθηκε σε εσωτερικό πόλεμο ομάδων που τις διαμόρφωσαν σκοπιμότητες και συγκυριακές καταστάσεις. Η διάσπαση που προέκυψε μετέτρεψε την πλειοψηφία σε δυο μειοψηφίες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η αντιπαράθεση πήρε και προσωπικά χαρακτηριστικά και σήμερα έχει διολισθήσει σε «πόλεμο» χωρίς όρια. Έτσι, όμως, η Δημοτική Αρχή οδηγήθηκε σε πολιτική «αιχμαλωσία» από την αντιπολίτευση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η αδυναμία της να επιλέξει τον Πρόεδρο του Δ.Σ., η μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προυπολογισμού για το 2012
Υπάρχουν προφανώς και δικές μας ευθύνες γι΄αυτή την πορεία.
Παρόλο που σε κρίσιμες στιγμές κάναμε παρεμβάσεις που στόχευαν στην εκτόνωση της έντασης και στην αποτροπή της διάσπασης της δημοτικής πλειοψηφίας, με την έκταση και τη μορφή που πήρε, δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε πολλές από τις αρνητικές εξελίξεις. Οι παρεμβάσεις δεν υπήρξαν αποτελεσματικές και οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχτηκαν και με τη δική μας υποστήριξη, δεν μπόρεσαν να συμβάλουν στην εκτόνωση και σε πολιτική λύση που να ανταποκρίνεται στη φυσιογνωμία της παράταξης «Τώρα για τη Πάτρα» και να εξασφαλίζει τη συνοχή της. Έτσι έγιναν μέρος του προβλήματος και της κρίσης της δημοτικής πλειοψηφίας. Αποτέλεσμα, το σημερινό αδιέξοδο. Ο συνεχής δημόσιος και επικοινωνιακός «πόλεμος» είναι αναποτελεσματικός και ανούσιος και εξυπηρετεί το τοπικό πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο.
Ο ΣΥΝ σέβεται την αυτονομία της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα» αλλά, υπερασπιζόμενος και τη δική του πολιτική αυτονομία, θα συνεχίσει να προβάλει τις θέσεις του στα ζητήματα που απασχολούν την πόλη και το Δημοτικό Συμβούλιο και θα συμμετέχει σε πρωτοβουλίες και κινήσεις που στοχεύουν στην ουσιαστική αλλαγή της κατάστασης.
ΜΕΙΟΨΗΦΟΥΣΑ ΑΠΟΨΗ που κατατέθηκε στη Νομαρχιακή Επιτροπή:
Λαμβάνοντας υπόψη τις διαπιστώσεις και εκτιμήσεις που κάνει η πλειοψηφία της Ν.Ε. για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής και της δημοτικής κίνησης «Τώρα για την Πάτρα», προτείνεται:
Ο ΣΥΝ να αποσύρει τη στήριξή του στη δημοτική κίνηση του κ. Δημαρά «Τώρα για την Πάτρα», διότι από τον απολογισμό του πρώτου χρόνου της δημοτικής αρχής διαπιστώνει ότι η πολιτική κατεύθυνση, οι θέσεις και η πρακτική της δεν συμβάλλουν στη στήριξη του λαού της Πάτρας και στην επίλυση των προβλημάτων του.
Πάτρα, 28/02/2012