«Κύριε Βενιζέλο, εμείς είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτή την κατάχρηση του κατεπείγοντος με την οποία μετατρέπεται το Κοινοβούλιο σε πρωτοκολλητή αποφάσεων της Κυβέρνησης και της Τρόικα. Αλλά είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε τι επιχείρημα θα βρείτε τώρα για να θεμελιώσετε το κατεπείγον στο κόψιμο μισθών, συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας. Γιατί, δηλαδή, είναι κατεπείγον να γδέρνονται τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα και δυόμισι χρόνια δεν έχετε κάνει τίποτε για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας, της πελατειακής σπατάλης, της ατιμωρησίας της διαφθοράς;
Για το PSI μας λέγατε ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η πρόταση. Τώρα ποιο είναι το επιχείρημα; Χθες το Γερμανικό Κοινοβούλιο ψήφισε χωρίς να είναι ψηφισμένος αυτός ο νόμος. Η περίφημη Σύνοδος Κορυφής που ήταν προγραμματισμένη για τις 2 Μαρτίου, απʼ ότι διαβάζω αναβλήθηκε. Γιατί, λοιπόν, να ευτελίζεται έτσι το Κοινοβούλιο σε διαδικασίες «ψεκάστε, ψηφίστε, τελειώσαμε»; Ξέρω το τυπικό ότι αυτό κρίθηκε στην Επιτροπή, αλλά επιτέλους έχετε μετατρέψει τον ευτελισμό του Κοινοβουλίου σε κανόνα και την καταφυγή στο κατεπείγον, που είναι εξαιρετική διαδικασία, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, σε μόνιμη διαδικασία του νομοθετείν. Περιμένουμε ουσιαστικές απαντήσεις.
Είναι δεδομένη, κύριε Πρόεδρε, η κατηγορηματική μας αντίθεση σε αυτόν τον ευτελισμό του Κοινοβουλίου, τον κατʼ εξακολούθησην, τον συστηματικό, αλλά τώρα πια δεν υπάρχουν καν επιχειρήματα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τελικά το σίριαλ του εκατομμυρίου Βουλευτή, κατέληξε στον γνωστό πλέον πολυεκατομμυριούχο σύζυγο. Όμως, η μεγαλύτερη πρόκληση αυτών των ημερών είναι ότι πίσω από το ένα εκατομμύριο ευρώ ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία προσπαθούν να κρύψουν επί μία εβδομάδα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ που κόβονται κυριολεκτικά με τον μπαλτά από εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους.
Γιʼ αυτό το κακόγουστο σίριαλ του ενός εκατομμυρίου ευρώ που κλείνει σχεδόν μία εβδομάδα και τη σύγχυση που προκάλεσε ασφαλώς υπάρχουν ευθύνες και αναπάντητα ερωτηματικά. Και ο αρμόδιος Εισαγγελέας ο κ. Νικολούδης και η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Κούβελος, ο καθένας στον τομέα της ευθύνης του, οφείλουν περαιτέρω εξηγήσεις και γιʼ αυτά που είπαν και γιʼ αυτά που δεν είπαν.
Όμως, η ουσία που απασχολεί εκατομμύρια Έλληνες είναι ότι αυτές τις ώρες, αυτές τις μέρες μειώνεται κατά 22% ο κατώτατος μισθός, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αποφασίζει αυτή την ώρα το υπουργικό συμβούλιο. Μειώνεται κατά 32% ο κατώτατος μισθός για τους νέους. Μπαίνει τσεκούρι μεγαλύτερης μείωσης στα επιδόματα ανεργίας γιʼ αυτούς που κυρίως είναι άνεργοι, τους οικοδόμους, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και ενταφιάζεται το τέλος των κλαδικών συμβάσεων.
Η Κυβέρνηση και με αυτό το νόμο που ψηφίζεται σήμερα με τις απαράδεκτες διαδικασίες του κατεπείγοντος και με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αποφασίζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο και με τις εγκυκλίους που ετοιμάζει θα προκαλέσει περαιτέρω μειώσεις εισοδημάτων στο πιο αδύναμο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.
Τα επίσημα στοιχεία, , λένε ότι στα τρία χρόνια -2009, 2010 και 2011- οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αυτής της χώρας έχουν ήδη χάσει πάνω από το 1/3 του εισοδήματός τους, ένα μέρος με περικοπές στις ονομαστικές τους αμοιβές, ένα μέρος μέσω του ροκανίσματος που προκαλεί ο πληθωρισμός και ένα μέρος μέσω της αύξησης της φορολογίας. Όλα αυτά που συζητούμε τώρα, οι καινούργιες περικοπές θα έλθουν επιπλέον.
Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση, με την αγαστή σύμπνοια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ξεπλένει έναντι πινακίου φακής –απʼ ό,τι πληροφορούμαι- μεγάλα σκάνδαλα όπως η SIEMENS.
Η εξεταστική επιτροπή είχε λογαριάσει τη ζημία του δημοσίου σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, με πρόταση των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ και τώρα, έναντι ενός ποσού δεκάδες φορές μικρότερου σε πραγματικό ρευστό, θέλετε να κλείσετε την υπόθεση μετατρέποντας την Κυβέρνηση Παπαδήμου σε πλυντήριο, παίρνοντας ψίχουλα και την ίδια ώρα συνομολογείτε και δίνετε πιστοποιητικό εντιμότητας και νομιμότητας στη SIEMENS, χωρίς να παίρνετε τίποτα από ονόματα και από στοιχεία και για τα ταμεία των κομμάτων και την αμαρτωλή υπόθεση του 2% -που είναι πιστοποιημένη, με απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου- και για τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτό το μεγάλο και πολύχρονο σκάνδαλο.
Να πάμε στο άλλο θέμα; Οι περίφημη συμφωνία με την Ελβετία. Εδώ και μήνες ο κ. Βενιζέλος απαντούσε ότι όπου να είναι έρχεται η συμφωνία για κύρωση. «Εντός των προσεχών ημερών» μου έλεγε πέρυσι το Σεπτέμβριο. Μου έλεγε «θα πάρουμε και πολλά χρήματα, με τη φορολόγηση των τόκων και των καταθέσεων και ονόματα για να ελέγξουμε ποιοι μεγαλόσχημοι και χρυσοκάνθαροι έβγαλαν δισεκατομμύρια στην Ελβετία και αλλού». Πριν λίγες μέρες, την Παρασκευή, ο κ. Βενιζέλος εδώ αυτοδιαψεύστηκε και είπε ότι παραπέμπεται στις καλένδες η διμερής συμφωνία με την Ελβετία, καθώς είναι θέμα γενικότερης συμφωνίας.
Μέσα στην εβδομάδα, ξεκινώντας από το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, έρχονται κι άλλα: πάγωμα των ωριμάνσεων, δηλαδή των αυξήσεων που παίρνει με την πάροδο του χρόνου, με βάση συμβάσεις, με βάση το μισθολόγιο ο κάθε εργαζόμενος, δια βίου. Ξέρετε τι λέει το πρόγραμμα που έχετε ψηφίσει, κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας; Παγώνουν οι ωριμάνσεις μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%. Η ανεργία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι πολύ πάνω από 20% και θα πάρει χρόνια, δεκαετίες να φτάσει σε τέτοια ποσοστά. Μέσα στην εβδομάδα αποφασίζετε το κλείσιμο της εργατικής εστίας και της εργατικής κατοικίας ξεθεμελιώνοντας τα τελευταία υπολείμματα ενός κοινωνικού κράτους. Και βάζετε και άλλο ένα γερό τσεκούρι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κόβοντας άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα που θα έχει ως μαθηματική συνέπεια την ακόμα βαθύτερη ύφεση.
Έρχομαι στα άρθρα του συζητούμενου νομοσχεδίου.
Άρθρο 1 και άρθρο 6: γερό τσεκούρι στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου. Δηλαδή, το Πάσχα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με την αναδρομική εφαρμογή θα πάρουν ψίχουλα. Κόβετε άγρια συντάξεις για να μαζέψετε 325 εκατομμύρια ευρώ.
Στο άρθρο 2, τινάζετε στον αέρα και αναπροσαρμόζετε όλα τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους που ψηφίσατε πριν από μόλις 2 μήνες σʼ αυτή τη Βουλή. Η ύφεση από 2,8% που την προβλέπατε θα περάσει το 5% -ορισμένοι λένε ότι θα περάσει το 6%- για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Η ύφεση αθροιστικά υπερβαίνει το 20%. Δεν υπάρχει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα τέτοιο πράγμα. Δεν έχει ξανασυμβεί στην Ελλάδα μετά την περίοδο του Βʼ Παγκοσμίου Πολέμου. Τέτοιο μέγεθος ύφεσης προβλέπεται φέτος μόνο στο Σουδάν. Αλλάζετε και τα πάντα. Επειδή έχει πέσει έξω ο προϋπολογισμό το 2011, - τα έσοδα στο Φ.Π.Α. είναι -19%- λέτε ότι θα έχετε χαμηλότερα έσοδα. Και επειδή δεν μπορείτε να περιορίσετε φοροδιαφυγή ή κρατική σπατάλη κόβετε από το κοινωνικό κράτος και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Έρχομαι στο άρθρο 5. Είναι μνημονιακή υποχρέωση οι συγχωνεύσεις και ο εξορθολογισμός κάποιων φορέων που κάνουν έρευνα; Από πού προκύπτει; Κάνατε ποτέ διαβούλευση σοβαρή γιʼ αυτό το θέμα;
Άρθρο 7: νέα παράταση μέχρι τον Ιούνιο στις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα. Ως μηχανικός σας λέω ότι αυτές οι διαρκείς παρατάσεις τροφοδοτούν ένα νέο κύμα, μια νέα γενιά αυθαιρέτων. Γιατί όσοι είναι μέσα στα σχετικά κυκλώματα επωφελούνται της νέας παράτασης για να ρίξουν όπως-όπως μια πλάκα και να νομιμοποιήσουν αυτό που θα φτιάξουν ως αυθαίρετο. Ή κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε;
Διότι, αυτή τη φορά η παράταση συμπίπτει και με την προεκλογική περίοδο που παραδοσιακά τις προεκλογικές περιόδου γίνεται το όργιο της παρανομίας.
Θα δώσω σε ένα θέμα δίκιο στον Αντιπρόεδρο, όχι φυσικά σʼ αυτή την κινδυνολογία ότι όποιος είναι εναντίον του μνημονίου, εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, εναντίον του διδύμου Μερκοζί, εναντίον του Σόιμπλε, είναι τάχατες οπαδός της χρεοκοπίας και της δραχμής. Αυτά είναι βολικά προπαγανδιστικά επιχειρήματα για να κινδυνολογείτε. Δεν πείθουν. Είπε, όμως, ένα πράγμα που είναι σωστό. Όσα προβλέπονται σʼ αυτό τον εφαρμοστικό νόμο προδιαγράφονται με σαφήνεια στο δεύτερο μνημόνιο, το οποίο ήδη ψηφίστηκε με αιματηρές διαγραφές για τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες την περασμένη Κυριακή.
Επειδή βλέπω ότι γίνεται ένα εσωτερικό παζάρι, που δεν μας αφορά, μέσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία γύρω από τη πιθανότητα μετάνοιας και επανόδου κάποιων συναδέλφων των δυο κομμάτων ανάλογα με την ψήφο τους, θέλω να πω ότι είναι αδιανόητο, παράλογο με βάση την κοινή λογική κάποιος να καταψηφίζει το μνημόνιο επειδή κόβει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας αλλά να ψηφίζει τους νόμους με τους οποίους υλοποιείται το μνημόνιο. Θα είναι το έσχατο της αναξιοπιστίας. Και είναι ένας παραπάνω λόγος που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ζητά ονομαστική ψηφοφορία και επί της αρχής αλλά και στα άρθρα 1, 2, 5 και 6 που υλοποιούν αυτές τις μεγάλες μειώσεις σε βάρος των πιο αδύναμων αυτής της κοινωνίας. Για να κρεμαστεί ο κάθε ένας από το ποδαράκι του. Πέρα από την αξιοπιστία των κομμάτων υπάρχει και το θέμα της αξιοπιστίας των προσώπων.
Έρχομαι στο χρόνο που μου απομένει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις δυο τροπολογίες. Καταρχήν δεν είναι τροπολογίες, είναι επιπλέον νομοσχέδια όπως συνηθίζει πια αυτή η Κυβέρνηση. Είναι το νομοσχέδιο για τις τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίησή τους το οποίο η Κυβέρνηση βαπτίζει τροπολογία σαν τους καθολικούς καλόγερους.
Πρώτα από όλα ακόμη δεν ξέρουμε πόσα θα πάρουν οι τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίηση. Στην αρχή έλεγαν 10, μετά το πήγαν στα 30, μετά το πήγαν στο 40 και τώρα διαβάζω για 50. Δεν ξέρουμε πόσα θα πάρουν από το νέο πακέτο. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι τα κλειδιά, παρότι τα λεφτά θα τα βάλει το δημόσιο από το δάνειο που θα πάρει, θα τα κρατήσουν οι μεγαλομέτοχοι. Γιατί; Διότι η ανακεφαλαιοποίηση γίνεται κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ιδιωτών μεγαλομετόχων των τραπεζών, τόσο πολύ που αναγκάζεται αυτή η Κυβέρνηση αυτοεξευτελιζόμενη να πετάει στα σκουπίδια και να αναιρεί ρυθμίσεις που η ίδια ψήφισε το Φθινόπωρο του 2011 και μάλιστα ορκιζόταν ότι δεν πρόκειται να τις αλλάξει με τίποτα.
Πώς γίνεται αυτό; Θα πάρουν για αυτή την ανακεφαλαιοποίηση, δηλαδή το δημόσιο, κοινές μετοχές, αλλά όχι κοινές μετά ψήφου, όπως προβλέπει η νομοθεσία, αλλά με ψήφο μόνο στα θέματα στρατηγικής σημασίας. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι! Τα κλειδιά, το κουμάντο, δηλαδή, θα συνεχίσουν να το κάνουν οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Για την συμμετοχή των ιδιωτών, το πλαφόν, το χρόνο επαναγοράς των μετοχών, τον τρόπο υπολογισμού, όλα αυτά θα καθοριστούν όχι από το νόμο αλλά με υπουργική απόφαση. Λευκή επιταγή στον κ. Βενιζέλο ή στον διάδοχό του, εάν αποφασίσει και αυτός να παραιτηθεί ακολουθώντας το παράδειγμα του κ. Παπουτσή.
Εκτός αυτών υπάρχει στο άρθρο 5 της τροπολογίας για τις τράπεζες και μια φωτογραφική, σκανδαλώδης διάταξη που λέει ότι όσοι με την ανταλλαγή των ομολόγων αποκομίσουν κεφαλαιακά κέρδη, αυτά θα είναι αφορολόγητα. Όσοι, δηλαδή, αγόρασαν κερδοσκοπώντας πάνω στο σενάριο της ασύντακτης χρεοκοπίας από τη δευτερογενή αγορά τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου πιο χαμηλά από ότι οι όροι της ανταλλαγής και έχουν κέρδη, δεν θα φορολογηθούν, δεν θα πληρώσουν κανένα ευρώ. Θα μείνουν εντελώς αφορολόγητα.
Εξηγήστε μας, κύριε Οικονόμου, το εξής: Γιατί αυτή η φωτογραφική διάταξη; Όλα πια πρέπει να τους τα δώσετε;
Έρχομαι στην τροπολογία της ΕΛΣΤΑΤ, την οποία, απʼ ό,τι άκουσα από τον κ. Βενιζέλο, ενέκρινε ομόφωνα το Υπουργικό Συμβούλιο, δηλαδή και ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Ερωτώ τώρα τους παρισταμένους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα, τον κ. Μουσουρούλη, που είναι και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος το εξής. Σας έχω ακούσει να είστε στα κεραμίδια -και σωστά- συμπλέοντας με την Αριστερά, που τώρα τελευταία την ελεεινολογείτε, για την ενός ανδρός αρχή στην ΕΛΣΤΑΤ, για τις απαράδεκτες διαδικασίες με τις οποίες διαλύθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ, για κάποια «μαγειρέματα» που έγιναν από το ΠΑΣΟΚ τους τρεις τελευταίους μήνες, σε συνέχεια των «μαγειρεμάτων» που κάνατε εσείς εννιά μήνες όσον αφορά τη διαμόρφωση του ελλείμματος του 2009.
Η τροπολογία που τώρα υπερψηφίζετε και είπαν «ναι» οι έξι Υπουργοί και Υφυπουργοί σας, κύριε Μουσουρούλη, τι κάνει; Λέει «ναι», με τη βούλα του νόμου, στην ενός ανδρός αρχή για τον κ. Γεωργίου, δίνει την πλήρη εξουσιοδότηση να φτιαχτούν, κατʼ επιταγήν του ΔΝΤ και με υλοποιητή τον κ. Γεωργίου, όλες οι δομές και οι λειτουργίες για την παραγωγή των στατιστικών στοιχείων, κάνοντας τη βασική παραταξιακή σας εφημερίδα, τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, να γράφει: «Η Τρόικα παίρνει τον έλεγχο της ΕΛΣΤΑΤ».
Θα το ψηφίσετε; Το ψηφίσατε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα το ψηφίσετε και στην Ολομέλεια, στην ονομαστική ψηφοφορία;
Διότι υπάρχει ένα θέμα συνέπειας λόγων και έργων. Πριν μια εβδομάδα έγινε εδώ σκοτωμός ανάμεσα στον κ. Βενιζέλο και τον κ. Δένδια, με αφορμή τη συζήτηση περί Εξεταστικής Επιτροπής. Έφθασαν σε πολύ χαμηλό επίπεδο οι αντιπαραθέσεις, διότι υποτίθεται ότι είχατε πολύ διαφορετική γραμμή και τώρα υλοποιείτε χέρι-χέρι -χωρίς τον κ. Καρατζαφέρη αυτή τη φορά- την ίδια πολιτική.
Εξηγούμαι, λοιπόν, ότι καταψηφίζουμε επί της αρχής, καταψηφίζουμε και τα άρθρα και ζητούμε ονομαστική ψηφοφορία στα άρθρα 1, 2, 5 και 6.»