Το ΥΠΕΚΑ, παρά τη νέα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υποβάθμιση της λίμνης Κορώνειας, εξακολουθεί να αγνοεί τον Φορέα Διαχείρισης των Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης που γνωμοδότησε αρνητικά για τη νέα «Μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων Βόρειο-Δυτικής ενότητας νομού Θεσσαλονίκης» εντός της Γ΄ Ζώνης προστασίας του Εθνικού Πάρκου των λιμνών (στο δίκτυο Natura 2000), επιβαρύνοντας επιπλέον τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.
Αυτά προκύπτουν από την απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Potočnik σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή. Πιο συγκεκριμένα ο Ν. Χουντής με την ερώτησή του κατήγγειλε ότι ενώ «ο Φορέας Διαχείρισης των Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για το εν λόγω έργο, το οποίο βρίσκεται στην Γ΄ Ζώνη προστασίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος γνωμοδότησε θετικά ως προς τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη «Μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων Βόρειο -Δυτικής ενότητας νομού Θεσσαλονίκης (Μαυροράχη)».
Στην απάντησή του ο Επίτροπος για το Περιβάλλοντόνισε ότι «Όσον αφορά την ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 περιοχή των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, η εκτίμηση επιπτώσεων και η αδειοδότηση της εν λόγω μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων πρέπει να πληρούν τις σχετικές απαιτήσεις του άρθρου 6 της οδηγίας 92/43/EΟΚ για τους οικοτόπους, ώστε να διαφυλαχθούν η αξία διατήρησης και η ακεραιότητα της περιοχής.» και συνέχισε «Υπεύθυνες για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης προς τις εν λόγω διατάξεις, καθώς και προς κάθε άλλη εφαρμοστέα διάταξη του εθνικού δικαίου, όπως η κοινή υπουργική απόφαση που ρυθμίζει τη διαχείριση της περιοχής, είναι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης της περιοχής».
Το άρθρο 6.3 και 6.4 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ αναφέρει:
3. Κάθε σχέδιο, μη άμεσα συνδεόμενο ή αναγκαίο για τη διαχείριση του τόπου, το οποίο όμως είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά τον εν λόγω τόπο, καθεαυτό ή από κοινού με άλλα σχέδια, εκτιμάται δεόντως ως προς τις επιπτώσεις του στον τόπο, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησής του. Βάσει των συμπερασμάτων της εκτίμησης των επιπτώσεων στον τόπο και εξαιρουμένης της περίπτωσης των διατάξεων της παραγράφου 4, οι αρμόδιες εθνικές αρχές συμφωνούν για το οικείο σχέδιο μόνον αφού βεβαιωθούν ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου περί του οποίου πρόκειται και, ενδεχομένως, αφού εκφρασθεί πρώτα η δημόσια γνώμη.
4. Εάν, παρά τα αρνητικά συμπεράσματα της εκτίμησης των επιπτώσεων και ελλείψει εναλλακτικών λύσεων, ένα σχέδιο πρέπει να πραγματοποιηθεί για άλλους επιτακτικούς λόγους σημαντικού δημοσίου συμφέροντος, περιλαμβανομένων λόγων κοινωνικής ή οικονομικής φύσεως, το κράτος μέλος λαμβάνει κάθε αναγκαίο αντισταθμιστικό μέτρο ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία της συνολικής συνοχής του Natura 2000. Το κράτος μέλος ενημερώνει την Επιτροπή σχετικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα που έλαβε.
To Γραφείο Τύπου