Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/03/2012

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τα σοκαριστικά στοιχεία της Eurostat για την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στην Ελλάδα

Παπαδημούλης

•    «Η πολιτική σας αυξάνει τη φτώχεια. Τι μέτρα θα πάρετε, ή τι μέτρα παίρνετε για να μειώσετε τον πόνο και την κοινωνική οδύνη της φτώχειας;»

•    «Δεν αυξάνεις τη φτώχεια, όταν κόβεις τον κατώτατο μισθό κατά 22%; Δεν αυξάνεις τη φτώχεια, όταν κόβεις τον κατώτατο μισθό για τους νέους κατά 32%; Δεν αυξάνεις τη φτώχεια, όταν κόβεις συντάξεις; Δεν αυξάνεις τη φτώχεια, όταν κόβεις το επίδομα ανεργίας; Δεν αυξάνεις τη φτώχεια, όταν κόβεις τις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία και την υγεία»

•    «Το παράδοξο της κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα» (Έρευνα Ινσιτούτου ΓΣΕΕ) Αύξηση των κοινωνικών δαπανών και  η φτώχεια παραμένει στα ίδια.

Ο βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος  στοιχεία  της Εurostat  αναφέρθηκε στην φτωχοποίηση του ελληνικού πληθυσμού, ως αποτέλεσμα της αδιέξοδης πολιτικής της κυβέρνησης που βουλιάζει τξ χώρα στην ύφεση.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τοποθετήθηκε ως εξής:

«Δεν χρειάζονται στατιστικά στοιχεία για να διαπιστώσει κανείς ότι η άνοδος της φτώχειας στην Ελλάδα καλπάζει, δεν ανεβαίνει απλώς.

Τα επίσημα στοιχεία, όμως, δείχνουν την ταχύτητα της έκρηξης του φαινομένου, κύριε Τιμοσίδη. Το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, δύο εκατομμύρια Έλληνες ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας. Μέσα σε δύο χρόνια, το 2010, τα δύο εκατομμύρια έχουν γίνει τρία εκατομμύρια. Και σήμερα το 2012 έχουμε περαιτέρω αύξηση της φτώχειας λόγω της ύφεσης που παράγει η πολιτική σας, του διπλασιασμού της ανεργίας, της περικοπής μισθών, συντάξεων, κοινωνικού κράτους, ακόμα και επιδομάτων ανεργίας.

Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν. Τα ανεπίσημα στοιχεία λένε, όμως, ότι όπως ανέβηκε ένα εκατομμύριο η φτώχεια από το 2008 έως το 2010, τώρα ενδεχομένως να έχουμε ξεπεράσει και τα τέσσερα εκατομμύρια Ελλήνων, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και κάποιοι από αυτούς σε συνθήκες ακραίας ανέχειας, ακραίου κοινωνικού αποκλεισμού. Πρόκειται για πρωτιά στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στη ζώνη του ευρώ που να έχει τέτοιο έντονο πρόβλημα φτώχειας.

Την ίδια στιγμή η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών, δηλαδή η μείωση της φτώχειας λόγω κοινωνικής πολιτικής του κράτους, στην Ελλάδα είναι –πάλι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT- τέσσερις φορές μικρότερη από ό,τι στο μέσο όρο της Ευρωζώνης. Δηλαδή, τα λεφτά που δίνονται για κοινωνικές δαπάνες –υποτίθεται- δεν πάνε σε αυτούς τους πραγματικά φτωχούς που τα έχουν ανάγκη, πάνε αλλού: σε πελατειακά δίκτυα, σε δικούς σας ανθρώπους, σε μαύρες τρύπες, σε μίζες.

Σας ερωτώ, λοιπόν, κύριε Υπουργέ. Η πολιτική σας αυξάνει τη φτώχεια. Τι μέτρα θα πάρετε, ή τι μέτρα παίρνετε για να μειώσετε τον πόνο και την κοινωνική οδύνη της φτώχειας; Και επειδή είστε σε αυτό το πόστο καιρό, θα ήθελα να μου πείτε και τι μέτρα έχετε πάρει μέχρι τώρα και ποια ήταν τα αποτελέσματά τους και με βάση με την αποτυχία των μέτρων που έχετε πάρει –γιατί η φτώχεια τραβάει την ανηφόρα- τι σκοπεύετε να αλλάξετε;

Τα τελευταία μέτρα που πήρατε θα την αυξήσουν την φτώχεια. Η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπει κόψιμο συντάξεων, κόψιμο επιδομάτων ανεργίας, μείωση του κατώτατου, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Εκτός από το να αυξάνετε τη φτώχεια, έχετε σκοπό να ανακουφίσετε και τους φτωχούς; Ή πιστεύετε απλώς ότι τρομοκρατώντας τον κόσμο ότι ή θα δεχθεί τα μέτρα σας ή θα έρθει η καταστροφή, θα τους πείσετε;»

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλης Τιμοσίδης ο οποίος παραδέχτηκε ότι είναι διαρκώς αυξανόμενο το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν στο  όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα που οφείλεται στην παρατεταμένη ύφεση που μαστίζει η χώρα, όπως τόνισε. Ο Υφυπουργός δήλωσε ότι μια αποτελεσματικότερη κοινωνική πολιτική είναι το ζητούμενο και η κυβέρνηση δουλεύει σʼ αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Δ. Παπαδημούλης στην δευτερολογία του, στηλίτευσε την αναποτελεσματικότητα ενός ανύπαρκτου κοινωνικού κράτους που ακόμα και στην υπολειτουργία του φρόντιζε να εξυπηρετεί τα ψηφοθηρικά συμφέροντα των κομμάτων που κυβέρνησαν την χώρα εναλλάξ και τώρα μαζί:

«Κύριε Υπουργέ, η απάντησή σας είναι από απογοητευτική έως εξοργιστική.

Η πολιτική σας αυξάνει τη φτώχεια! Και την αύξησε κατά 1 εκατομμύριο από το 2008 μέχρι το 2010 και συνεχίζει να την αυξάνει. Τα μέτρα που πήρατε και ψηφίσατε και στη Βουλή και στην Κυβέρνηση αυτές τις μέρες την αυξάνουν εκθετικά και με μαθηματική βεβαιότητα.

Δεν αυξάνεις τη φτώχεια, όταν κόβεις τον κατώτατο μισθό κατά 22%; Δεν αυξάνεις τη φτώχεια, όταν κόβεις τον κατώτατο μισθό για τους νέους κατά 32%; Δεν αυξάνεις τη φτώχεια, όταν κόβεις συντάξεις; Δεν αυξάνεις τη φτώχεια, όταν κόβεις το επίδομα ανεργίας; Δεν αυξάνεις τη φτώχεια, όταν κόβεις τις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία και την υγεία;

Σας απέδειξα με αριθμούς της EUROSTAT και όχι του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας είναι τέσσερις φορές μικρότερη. Δηλαδή, τα λεφτά αυτά που γράφονται ως κοινωνικές δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό δεν πάνε στους φτωχούς για να τους ανακουφίσουν και να μειώσουν τη φτώχεια.

Ξέρετε γιατί; Διότι κόβετε το επίδομα του πραγματικά ανάπηρου για να συντηρήσετε τους στρατούς των ανάπηρων «μαϊμού», που ήταν στα πελατειακά δίκτυα των κομμάτων σας και στους οποίους δώσατε –και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία - αναπηρικές συντάξεις χωρίς να τις δικαιούνται. Και ανάλογα με το ποιος ήταν ο δικός σας γιατρός στη Ζάκυνθο συμβαίνει να έχει πολλούς τυφλούς, στη Βοιωτία πολλούς ασθματικούς, στα Χανιά πολλούς ανάπηρους.

Τι κάνατε για αυτά; Χρησιμοποιούσατε τα λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού για να μαζεύετε ψηφαλάκια.

Πριν δύο εβδομάδες καταδικάστηκε μία αμερικάνικη εταιρεία ορθοπεδικών ειδών ότι έδινε από τις κοινωνικές δαπάνες, μίζες σε Έλληνες γιατρούς για να αγοράζουν πανάκριβα ορθοπεδικά είδη και να τα δίνουν σε ανάπηρους. Πλήρωσε αυτή η εταιρεία στις αμερικάνικες αρχές 22 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο.

Σας ερωτώ, κύριε Τιμοσίδη –και μην μου απαντήσετε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε- το εξής: Ζητήσατε τα στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές, από το Αμερικανικό δικαστήριο να δείτε ποιοι Έλληνες γιατροί, στελέχη ελληνικών νοσοκομείων εμπλέκονται για να πάει τουλάχιστον το ΣΔΟΕ να τους κάνει έλεγχο;

Πιάσατε τους γιατρούς και τα στελέχη νοσοκομείων για την άλλη περίπτωση του σκανδάλου με την Βρετανική DePuy που έχουν καταδικαστεί για μίζες με τον ίδιο Έλληνα αντιπρόσωπο, πριν δύο χρόνια στο δικαστήριο του Λονδίνου;

Εκεί πάνε οι λεγόμενες «κοινωνικές δαπάνες», δεν πάνε στον φτωχό. Του φτωχού του κόβεται το οξυγόνο με τη στρόφιγγα, προγραμματισμένα. Πάνε για να υπηρετούν πελατειακά δίκτυα με «μαϊμού» αναπηρίες, με συνταξιούχους που δεν δικαιούνται συντάξεις, με πεθαμένους που εισπράττουν συντάξεις και δεν τους βρίσκεται γιατί δεν έχετε μηχανοργάνωση.

Όσα σας είπα εδώ είναι επίσημα στοιχεία της EUROSTAT.

Είναι προσβολή για τον φτωχό, για αυτόν που δεν έχει, που δεν μπορεί, που δεν αντέχει να τον αντιμετωπίζετε ως στατιστικό μέγεθος. Ξέρει πολύ καλά καθένας τη φτώχεια του και την ανέχειά του. Ασκείτε μία πολιτική που την αυξάνει. Ασκείτε μία πολιτική που συρρικνώνει το κοινωνικό κράτος και δεν κάνετε τίποτα για τη μείωση αυτού του φαινομένου, για την ανακούφιση.

Μιλάτε για ανάπτυξη. Η πολιτική σας παράγει ύφεση. Η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα είναι τόσο μεγάλη που μόνο το Σουδάν που περνάει εμφύλιο εδώ και πολλά χρόνια έχει. Είναι μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεση και είναι η μοναδική φορά στην ελληνική ιστορία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που γίνεται αυτό. Η πολιτική σας προγραμματίζει και το 2013 να υπάρχει ύφεση.

Ξέρετε ποια είναι η ουσία; Η ουσία είναι ότι χρησιμοποιείτε τις μαϊμουδιές που κάνατε για δεκαετίες -και οι «πράσινοι» και οι «γαλάζιοι»- στους «πελάτες» σας με τα δίκτυά σας. Γιʼ αυτό και είναι αυξημένοι αυτοί οι «μαϊμού» σε περιοχές όπου ισχυροί πολιτευτές και παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας δρούσαν για δεκαετίες. Δέστε αυτή τη στατιστική. Και τώρα χρησιμοποιείτε αυτό ως επιχείρημα για να κόψετε και από αυτόν που πραγματικά έχει ανάγκη. Και επειδή δεν μπορείτε να βρείτε -προσπαθείτε ακόμη να βρείτε- τα ίχνη των εγκλημάτων σας, κόβετε από τον πραγματικά ανάπηρο και από τον πραγματικά άρρωστο το φάρμακο, το επίδομα, τη στήριξη.

Δεν κάνουν όλοι θυσίες. Γιʼ αυτό και οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία από το 2009 μέχρι το 2011 διπλασιάστηκαν. Και ακόμη περιμένουμε τα ονόματα και τα λεφτά από τη φορολογία αυτών των καταθέσεων.

Μας είπατε για λαϊκή κατοικία. Μα, εσείς καταργήσατε τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας. Ποια λαϊκή κατοικία;

Μας είπατε ότι θα πληρώσουν όλοι σε βάθος δεκαετίας. Μπορείτε να μου πείτε έναν που έκατσε στο εδώλιο -όχι που πήγε φυλακή- για τις μίζες της SIEMENS, για τις μίζες των υποβρυχίων, για τις μίζες στα ορθοπεδικά, για τις μίζες στις προμήθειες των νοσοκομείων;

Κι επειδή είπα για νοσοκομεία, μου λέτε ότι ένα νοσοκομείο ζήτησε πίσω λεφτά. Από το 1996 με Πρωθυπουργό Σημίτη έχετε ψηφίσει ένα νόμο που υποχρεώνει τα νοσοκομεία να έχουν ισολογισμούς και ηλεκτρονικά λογιστήρια. Το έχετε φτιάξει;

Λέτε ότι πασχίζετε να ενημερωθείτε για το θέμα. Έχω εδώ μία μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ «Το παράδοξο της κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα». Εδώ είναι η αύξηση των κοινωνικών δαπανών και εδώ η φτώχεια παραμένει στα ίδια. Και εδώ έχει την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών. Πόσο μειώνεται η φτώχεια; Στην κορυφή είναι η Φιλανδία. Τα λεφτά, δηλαδή, που δίνει το κράτος πάνε στους φτωχούς. Στον πάτο είναι η Ελλάδα. Γιατί τα λεφτά δεν πάνε σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη, αλλά στους «κολλητούς» του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Και το δράμα τώρα για την Ελλάδα είναι ότι κυβερνάτε μαζί ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, οπότε έχουν αυξηθεί και οι «κολλητοί», άρα και τα έξοδα.

 Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Τιμοσίδης απολογούμενος για τα όσα συνέβαιναν με τις μαϊμού-συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα δήλωσε:

«Εγώ θα ήθελα και μία αυτοκριτική για ενδεχόμενους δικούς σας ψηφοφόρους ή ανθρώπους που μπορεί να συμμετείχαν σε αυτές τις επιτροπές. Εγώ δεν μπορώ να το αποκλείσω. Ήταν ένα φαινόμενο. Μην θεωρείτε, όμως, ότι αυτό το πράγμα πηγαίνει μονοσήμαντα από αυτόν που διοικεί».

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Υγείας ανέφερε μια σειρά δράσεων καταπολέμησης της φτώχειας και στήριξης των ανέργων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής αλληλεγγύης, από τα οποία προσδοκά σύντομα αποτελέσματα.