Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/03/2012

Ανοιχτή την «Ελληνική Χαλυβουργία» με γονατισμένους τους εργαζόμενους θέλει η κυβερνηση κι ο «Υπουργός Εργασίας» - Συζητηση επίκαιρης ερώτησης του Μ.Κριτσωτάκη

Συζητήθηκε χθες, Δευτέρα 05.03.2012, η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη με θέμα «Θα δοθεί επιτέλους λύση στο σοβαρό πρόβλημα των απεργών της ʽʽΕλληνικής Χαλυβουργίαςʼʼ;»

Αν και η επί 4 μήνες συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» αποτελεί μείζον ζήτημα, που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία, την διεθνή κοινή γνώμη κι έχει προκαλέσει πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης δεν έδωσε καμία απάντηση και δεν ανέλαβε καμία δέσμευση επί της ουσίας του προβλήματος.

Ο υπουργός Εργασίας και πρώην συνδικαλιστής κ. Κουτρουμάνης κατηγόρησε τους απεργούς εργαζόμενους και όσους τους στηρίζουν για αμετροέπεια, αναγνωρίζοντας μʼ αυτό τον τρόπο ότι η λογική, το μέτρο και το δίκιο είναι στην πλευρά της εργοδοσίας!

Κι ακόμα χειρότερα, ο κ. υπουργός προχώρησε σε μεγαλύτερο ατόπημα, δηλώνοντας ότι κάποιοι «…εξωθούν τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιλογές…»!

Δεν είναι η φτώχεια και η εξαθλίωση, δεν είναι οι εκδικητικές απολύσεις απεργών κάθε μήνα, δεν είναι οι πολιτικές υπέρ του βιομήχανου Μάνεση, που «εξωθούν» τους εργαζόμενους σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να υπερασπισθούν το μεροκάματό τους, την αξιοπρέπειά τους και τις οικογένειές τους, αλλά «κάποιοι» που είναι εναντίον των συμφερόντων των εργαζομένων! Ενώ εσείς και προσωπικά και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που εκπροσωπείτε είστε υπέρ των εργαζομένων!

Αίσχος κ. Κουτρουμάνη! «…που είσαι νιότη πού δειχνες πως θα γινόμουν άλλος…»!

Απαντώντας δε στο ερώτημα του Μιχάλη Κριτσωτάκη με ποιον είναι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με τους εργάτες ή με την εργοδοσία, ο κ. Κουτρουμάνης έδωσε την καρμπόν απάντηση των «σεμιναρίων προς υπουργούς» της Τρόικας: με τις ανοιχτές επιχειρήσεις! 

Έτσι λοιπόν! Την γενική πολιτική της συγκυβέρνησης, «να σωθεί η χώρα και να πεθάνει η κοινωνία», ο υπουργός Εργασίας την εξειδικεύει με το σύνθημα «να σωθούν οι επιχειρήσεις κι ας πεθάνουν οι εργαζόμενοι»!

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Μιχάλης Κριτσωτάκης, απαντώντας στον υπουργό είπε:

«Προτείνουμε την απαγόρευση των απολύσεων κατά την διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, ακόμα περισσότερο την θεσμοθέτηση της απαγόρευσής τους, φυσικά και των ομαδικών σε ποσοστό 5%,

προτείνουμε  να δοθεί ειδικό βοήθημα στους απεργούς εργαζόμενους της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» για το διάστημα της απεργίας,

προτείνουμε να τους δοθούν τα ένσημα για όλο το διάστημα της απεργίας,

προτείνουμε την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων,

προτείνουμε το πάγωμα των δανείων των απεργών – εργαζομένων και των απολυμένων.

Εσείς κύριε υπουργέ, η κυβέρνησή σας τι θα κάνετε; Τι μέτρα προτίθεσθε να πάρετε;»

Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: « εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να κερδίσουν έτσι κι αλλιώς οι χαλυβουργοί! Εμείς, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα είμαστε μαζί τους, θα είμαστε με την κοινωνία που είναι δίπλα τους και με την διεθνή κοινή γνώμη που είναι πλάι τους».

Ακολουθούν τα πρακτικά της Βουλής από τη συζήτηση:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ  Γ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ϞΗ΄

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Αθήνα, σήμερα στις 5 Μαρτίου 2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.09΄συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Ε΄ Αντιπροέδρου αυτής κυρίας ΒΕΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ.

……………………………….

    ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κι εμείς σας ευχαριστούμε.

    Θα συζητηθεί η με αριθμό 588/28-2-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίου Μιχαήλ Κριτσωτάκη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με τους απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».

    Κύριε Κριτσωτάκη, έχετε το λόγο για να παρουσιάσετε την επίκαιρη ερώτησή σας.

    ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, το ερώτημα είναι αν θα δοθεί επιτέλους λύση στο σοβαρό πρόβλημα των απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Κλείνουν ήδη τέσσερεις μήνες που απεργούν οι εργαζόμενοι. Συγκλονίζεται η ελληνική κοινωνία και η διεθνής κοινή γνώμη μιας και αυτή η απεργία, αυτός ο αγώνας αντιπαλεύει την ουσία των καταστρεπτικών για τους εργαζόμενους και για την κοινωνία αλλαγών που φέρνει η πολιτική των μνημονίων την οποία εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της τρόικας, είτε η πρώτη η μονοκομματική, είτε η δεύτερη η τρικομματική ή τούτη τώρα η δικομματική. Ο απεργιακός αγώνας των εργατών χαλυβουργών είναι συμβολικά αλλά και ουσιαστικά ένας αγώνας για τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα και την ελάχιστη αξιοπρέπεια όλων των εργαζομένων που πλήττονται αυτή την περίοδο βάναυσα απʼ αυτές τις πολιτικές.

Η εγκληματική αδιαλλαξία της εργοδοσίας έχει οδηγήσει τους απεργούς εργαζόμενους στην ανέχεια και στην εξαθλίωση. Η επιβίωσή τους όλο αυτό το διάστημα εξασφαλίζεται από τη δική τους δύναμη αλλά και από το κύμα αλληλεγγύης και της ελληνικής και της διεθνούς εργατικής τάξης. Η διοίκηση της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» συνεχίζει να απολύει, πέρασε τους 65, φτάνει τους 80, θέλει να πάει στους 100 απολυμένους απʼ ό,τι φαίνεται και κάνει χρήση του πρόσφατου νόμου για την αύξηση σε 5% το μήνα του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων με στόχο την τρομοκράτηση των 400 περίπου εργαζομένων οι οποίοι διεκδικούν να μην απολυθούν οι συνάδελφοί τους, να μην περικοπούν οι ώρες εργασίας τους, να τους δοθεί ειδικό βοήθημα για το διάστημα της απεργίας. Στις τριμερείς η εργοδοσία σκληραίνει δυστυχώς τη στάση της και το Υπουργείο Εργασίας υποδύεται τον Πόντιο Πιλάτο.

    Κύριοι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, σας ρωτάμε ποια είναι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των τριμερών διαβουλεύσεων, ποια είναι η θέση του Υπουργείου σας σʼ όλες αυτές τις διαβουλεύσεις και τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε για να δοθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα των απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Δεύτερον, σε τι πρωτοβουλίες, νομοθετικές ή άλλες, προτίθεστε να προβείτε ώστε να σταματήσει η καταχρηστική και ηθικά παράνομη ούτως ή άλλως χρήση του μέτρου περί ομαδικών απολύσεων σε ποσοστό 5% το μήνα κατά τη διάρκεια απεργιών το οποίο χρησιμοποιεί και η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας»;

    Η «Ελληνική Χαλυβουργία» με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, τους ισολογισμούς και όλα τα υπόλοιπα επίσημα και ανεπίσημα στοιχεία, είναι μία κερδοφόρα επιχείρηση και αυτή η επιχείρηση έχει ιδιοκτήτη ο οποίος διαθέτει ένα πακέτο περιουσιακών στοιχείων με πρωταρχικά τα εμπορικά πλοία. Ακόμα και αν είχε πρόβλημα η Χαλυβουργία, η κατάσταση του ιδιοκτήτη τού επιτρέπει να μην κάνει απολύσεις σʼ αυτή τη στρατηγική βιομηχανία και σʼ αυτή την κρίσιμη στιγμή.

    ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Σας ευχαριστούμε.

    Στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Κριτσωτάκη θα απαντήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κύριος Κουτρουμάνης.

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

    Κύριε συνάδελφε, το φαινόμενο «Χαλυβουργία» δεν είναι κάτι σημερινό ούτε κάτι πρωτόγνωρο σʼ αυτή τη χώρα. Δεν χρειαζόταν να έλθουν ούτε το μνημόνιο ούτε οι άλλες αποφάσεις της Κυβέρνησης για να υπάρξει πρόβλημα σε μία επιχείρηση. Αυτά τα προβλήματα τα έχουμε ζήσει και στο παρελθόν.

Πρέπει να απαντήσουμε όμως σε ένα κρίσιμο πολιτικό ερώτημα: Τι θέλουμε όταν υπάρχει αποδεδειγμένα μείωση του κύκλου εργασιών σε μία επιχείρηση και αδυναμία να απασχολήσει το προσωπικό που απασχολούσε κάποια συγκεκριμένη περίοδο; Θέλουμε να επαναλάβουμε πρακτικές σαν κι εκείνες που οδήγησαν την Pirelli, την Πειραϊκή Πατραϊκή, την Ελληνική Χαρτοποιεία στο να κλείσουν ή να αλλάξουν χώρα; Θέλουμε να ακολουθήσουμε τις πρακτικές εκείνες με τη δανειοδότηση άνευ όρων σε μία επιχείρηση, προκειμένου να καλύψει τις πρόσκαιρες και στη συνέχεια να βάλει λουκέτο; Ούτε το ένα ούτε το άλλο μπορούμε να ακολουθήσουμε και νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να είναι μία συνειδητή επιλογή εδώ και χρόνια. Δυστυχώς δεν ήταν.

Εκείνο που πρέπει να επιδιώξουμε είναι να μείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Και σʼ αυτήν την κατεύθυνση το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εργάζεται, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συμφωνία μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών για να μείνει ανοιχτή η επιχείρηση κι όχι να είναι ένα μουσείο το οποίο θα επισκεπτόμαστε και θα λέμε ότι εδώ έγιναν τόσες μέρες απεργία. Σεβόμαστε απόλυτα τους αγώνες των εργαζομένων, όμως πρέπει να υπάρξει και λύση στο πρόβλημα. Το Υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει -κι εγώ προσωπικά- πολλές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή.

Υπάρχει ευθύνη και στις δύο πλευρές, γιατί, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είχε συμφωνηθεί περιορισμός του χρόνου εργασίας και μικρότερη αμοιβή για τέσσερις μήνες που ήταν η αρχική πρόταση. Στη συνέχεια, βεβαίως, η επιχείρηση έχει σοβαρές ευθύνες γιατί δεν συμφώνησε με το Σωματείο όταν φαινόταν ότι υπήρχε μία σωστή προσέγγιση από την πλευρά τους. Βρισκόμαστε ακόμη, όμως, σε αυτή τη διαδικασία της προσπάθειας και τις επόμενες ώρες θα έχουμε διαδοχικά συναντήσεις και με τους εργαζόμενους και με τους εκπροσώπους της επιχείρησης, προκειμένου να δούμε ποια είναι η προοπτική, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε μία συμφωνία προς όφελος των εργαζόμενων, προς όφελος εκείνων που απεργούν, αλλά κυρίως των ανθρώπων εκείνων οι οποίοι θέλουν πραγματικά να μείνει ανοιχτή η επιχείρηση, για να μπορέσουν κι αυτοί να έχουν τη δουλειά τους την επόμενη μέρα.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκης.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, δεν είναι πρόβλημα λέει ο κύριος Υπουργός της κρίσης και του μνημονίου η Χαλυβουργική. Εγώ θα έλεγα ότι τότε γιατί νομοθετείτε με αυτόν τον τρόπο που μοιάζει καταπληκτικά η νομοθεσία που φτιάξατε και ο πυρήνας της σκέψης της με τις προτάσεις της εργοδοσίας; Είναι αυτό που σας έχω πει άλλες φορές ότι αυτή η Κυβέρνηση μαρτυρά χωρίς ξύλο και υπαγορεύει το μνημόνιο που της φέρνουν για να εφαρμόσει.

Εμείς ξέρουμε άλλα που μας έφεραν στην κρίση. Δεν είναι αυτά που επικαλεσθήκατε με τα παραδείγματα της Pirelli κ.λπ. Διότι ποιος τους έδωσε τα δάνεια και αφού τα έβαλαν στις τσέπες έφυγαν προς την πλευρά της Βουλγαρίας ή αλλού; Εγώ αυτά ξέρω. Αυτά που λέτε εσείς είναι η μισή αλήθεια, να μην σας πω ότι ολόκληρο αυτό που λέτε είναι ένα ψέμα. Στο Βόλο που αποδέχτηκαν αυτά που τους είπε η εργοδοσία, γιατί συνεχίζεται το πρόβλημα και γιατί η εργοδοσία δεν ελαφρύνεται;

Εν πάση περιπτώσει, οι εργαζόμενοι έχουν περάσει τις εκατό μέρες απεργίας και φαίνεται ότι αυτή η περίπτωση είναι μία περίπτωση μελέτης. Είναι, δηλαδή, κάτι το οποίο και έχει επαναληφθεί παλιά και φαίνεται ότι θα επαναλαμβάνεται και συνεχώς από εδώ και στο εξής. Η Χαλυβουργία λοιπόν είναι ένα σύμβολο του αγώνα, δεν είναι μία περίπτωση.

Η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και η απόλυτη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που επιμελέστατα έχετε εφαρμόσει –και δεν ξέρω αν σας τα λέγανε ή αν τους τα λέγατε για να σας τα πούνε- που νομοθέτησαν και οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι τρεις μαζί και οι δύο τώρα -που συνεχίζουν στον ίδιο ρυθμό, στο ίδιο μοτίβο- έδωσαν τη δυνατότητα και στο συγκεκριμένο εργοδότη να προχωρήσει στις συγκεκριμένες προτάσεις για μείωση ημερών και ωρών εργασίας, με μείωση μεροκάματου και μισθού. Τώρα μου λέτε να συμβιβαστούν και οι εργαζόμενοι. Δηλαδή, τι; Ο ένας θα υπαγορεύει και ο άλλος θα υπακούει; Αυτή είναι η περίπτωση του διαλόγου που θέλετε εσείς;

Θα σας πω ότι θεσμοθετήσατε την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η Χαλυβουργία προτείνει: πενθήμερο, πεντάωρο και μείωση αποδοχών, ό,τι δηλαδή λέει ο νόμος. Εγώ θα έλεγα «καθʼ υπαγόρευση».

Θεσμοθετήσατε την αύξηση των αναιτιολόγητων ομαδικών απολύσεων, πράγμα που τώρα αξιοποιεί η Χαλυβουργία για να σπάσει την απεργία των εργατών της. Κάθε μήνα απολύει το 5% του προσωπικού της και μάλιστα κατά τη διάρκεια απεργίας.

Τηρείτε στάση Πόντιου Πιλάτου στις συνεδριάσεις της τριμερούς και με την αδράνεια σας ενισχύετε την όξυνση της στάσης της εργοδοσίας.

 Εγκρίνατε στις 3.2.2012 –προσέξτε, γιατί εδώ είναι ένα κομβικό σημείο- με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας των εγκαταστάσεων και την κατασκευή λιμενικών εγκαταστάσεων της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, που έχει πρόβλημα αλλά φτιάχνει λιμάνι, επεκτείνεται, επενδύει, δανειοδοτείται κ.ο.κ. Μάλιστα αναφέρει τετρακόσια είκοσι άτομα προσωπικό. Όμως, αυτή τη στιγμή είναι τριακόσια άτομα.

Σας καταθέτω τη σχετική απόφαση.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα απόφαση, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Πείτε τους, λοιπόν, ότι αυτή η απόφαση, παρά το ότι υπεγράφη, αναστέλλεται για να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος και αν ο αδιάλλακτος έχει και τη δύναμη να είναι αδιάλλακτος. Εδώ, όμως, χρειάζεται ένα Υπουργείο –που πιστεύω όμως ότι δεν μπορεί να είναι υπέρ των εργαζομένων- που να μπορεί να σταθεί στη μέση, όπως διακηρύσσει.

Ένα από τα βασικά αιτήματα της εταιρείας και τα επιχειρήματά της είναι ότι επιδεινώθηκε η οικονομική κατάστασή της. Όμως τα δημοσιευμένα στοιχεία αλλά και η προώθηση των επενδύσεων, αποδεικνύουν τη σαθρότητα του επιχειρήματος. Η επιχείρηση είναι κερδοφόρα, αλλά έχει και κάτι ακόμα: είναι αδηφάγα.

Το ερώτημα που προκύπτει και αφορά το Υπουργείο Εργασίας και την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και εσάς που είστε Υπουργός της, συνολικά είναι το εξής: Ενώ για να περικόψετε τις επικουρικές συντάξεις παίρνετε υπ' όψιν την οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων, για να προστατέψετε τα συμφέροντα της ιδιοκτησίας της Χαλυβουργίας την ώρα που απολύει σωρηδόν εργάτες, δεν κάνετε κανέναν έλεγχο της κατάστασης της εταιρείας. Δεν παρεμβαίνετε και τηρείτε στάση Πόντιου Πιλάτου. Με ποιον είσαστε;

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Με την πολιτική σας επιτρέπετε μαζικές απολύσεις και ταυτόχρονα αυτές τις ημέρες μειώνετε το επίδομα ανεργίας. Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Πώς θα επιβιώσουν οι οικογένειες αυτών των ανθρώπων; Στέλνετε τους εργάτες στη φτώχεια και στην εξαθλίωση για να βοηθήσετε την αύξηση του πλούτου των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και των εφοπλιστών. Το ίδιο δεν κάνετε και με την Ελλάδα; Θέλετε να σώσετε τη χώρα και να πεθάνει η κοινωνία.

Επιτρέπετε την τρομοκράτηση των απεργών. Χθες το βράδυ μάθαμε για τη σύλληψη του προέδρου του σωματείου για ασήμαντη αφορμή. Φραστικό, λέει, επεισόδιο με την ομάδα σεκιούριτι της εταιρίας. Ο συνδικαλιστής τελικά αφέθηκε ελεύθερος αλλά το μήνυμα δόθηκε: τρομοκρατία.

Τι θα κάνετε, κύριε Υπουργέ;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ ολοκληρώστε.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, συγγνώμη αλλά το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ναι, το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Θα απαντήσει ο κύριος Υπουργός.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Προτείνουμε την απαγόρευση των απολύσεων κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων και ακόμη περισσότερο την θεσμοθέτηση της απαγόρευσής τους και φυσικά και των ομαδικών απολύσεων σε ποσοστό 5%.

Προτείνουμε να δοθεί ειδικό βοήθημα στους απεργούς εργαζόμενους της Χαλυβουργίας για το διάστημα της απεργίας. Δεν φταίνε αυτοί που κάποιοι αλλάζουν, είτε εσείς είτε οι εργοδότες, τις εργασιακές σχέσεις.

Η πρόταση του σωματείου είναι απόλυτα λογική: δεν πρέπει μόνο να πάρουν το βοήθημα, αλλά θα πρέπει να πάρουν και ένσημα σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται.

Προτείνουμε, λοιπόν, στις διαπραγματεύσεις της τριμερούς το Υπουργείο Εργασίας να πάρει επιτέλους θέση στο πλάι των απεργών και να απαιτήσει το σταμάτημα των απολύσεων, την επαναπρόσληψη των απολυμένων, το πάγωμα των δανείων των τριακοσίων περίπου εργαζομένων και των απολυμένων. Πώς θα πληρώνουν χωρίς δουλειά; Θέλω να μου πείτε πώς θα το κάνουν.

Ποιος θα κερδίσει τελικά, η κοινωνία ή η κοινωνική αναλγησία;

Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να κερδίσουν έτσι κι αλλιώς οι χαλυβουργοί. Θα είμαστε μαζί τους, θα είμαστε με την κοινωνία που είναι δίπλα τους και με τη διεθνή κοινή γνώμη που είναι στο πλάι τους.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ ευχαριστώ, αλλά διπλασιάσατε το χρόνο σας.

Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης):   Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Με ρωτάτε με ποιους είμαι. Είμαι με εκείνη την επιλογή που οδηγεί σε μια επιχείρηση ανοικτή και τους εργαζόμενους να μπορούν να παίρνουν το μεροκάματό τους. Δεν ξέρω αν η επιλογή ή οι προθέσεις, καλύτερα, εκείνων που εξωθούν τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιλογές, είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Τον εργοδότη ποιος τον εξωθεί;

Είναι μια τροπολογία με 67-68 σελίδες που θα μπορούσε να ήταν ένα ίσως και δυο νομοσχέδια.

Ας μπούμε όμως στη συζήτηση για το νομοσχέδιο. Εμείς από την αρχή ζητάμε και προτείνουμε να αποσυρθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το πειθαρχικό δίκαιο των εργαζομένων στο δημόσιο, το οποίο αφορά τροποποιήσεις των σχετικών άρθρων του υπαλληλικού κώδικα. Πρόκειται για τροποποιήσεις που εκτιμούμε ότι καθιστούν ακόμα πιο αυταρχικό και αντιδραστικό τον σημερινό υπαλληλικό κώδικα με στόχο να χειραγωγήσει και να πειθαναγκάσει τους εργαζόμενους στο δημόσιο σε απόλυτη υποταγή στις επιταγές του αστικού κράτους, στην υλοποίηση των ακραίων αντιλαϊκών και αντεργατικών νόμων που απορρέουν από τα Μνημόνια, το Μεσοπρόθεσμο, τους εφαρμοστικούς νόμους που συνυπογράφει η συγκυβέρνηση σήμερα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. -μέχρι χθες και του ΛΑΟΣ- με την Τρόικα και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Έτσι η δημόσια διοίκηση γίνεται ακόμα πιο εχθρική για τους υπαλλήλους  μέσα σʼ αυτήν όσον αφορά σε βαθμολογικά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά, υπηρεσιακά και εν γένει δημοκρατικά δικαιώματα των υπαλλήλων. Γίνεται και εχθρική και για όλους τους άλλους εργαζόμενους για χάρη της πλουτοκρατίας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται θύματα αλλά και θύτες της βαρβαρότητας του αστικού κράτους σε συνθήκες οξυμένης οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης. Η δε δημόσια διοίκηση μετατρέπεται σε έναν μηχανισμό στενά συνυφασμένο με την κερδοφορία του  μεγάλου κεφαλαίου.

Δε μιλάμε τώρα μόνο για κάποια ιδιωτικοποίηση μερική ή ολική με τις γνωστές μορφές ΣΔΥΤ και άλλες αλλά για πλήρη διάλυση, για πλήρη αντιδραστικοποίηση. Η δε αντιδραστικοποίηση του αστικού κράτους είναι ολοφάνερη σε όλες τις τροποποιήσεις των άρθρων του υπαλληλικού κώδικα. 

Φαίνεται όμως περισσότερο στο άρθρο 107 που διώκει με απόλυση την απιστία στο αστικό σύνταγμα αλλά και τους αγώνες που θίγουν το δημόσιο συμφέρον. Δηλαδή, το συμφέρον των καπιταλιστών.

Αλλά και τα άρθρα που καταργούν τη συμμετοχή των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια τι δείχνουν; Δείχνει το φόβο σας, κύριοι κυβερνώντες, για τη δυναμική του συνδικαλιστικού κινήματος. Υπάρχουν άρθρα με τα οποία προστίθεται η δυνατότητα να τεθεί σε αργία εκείνος που διώκεται και αφήνεται ελεύθερος με εγγύηση. Επίσης, προστίθενται τα σοβαρά ποινικά αδικήματα για τα οποία ο υπάλληλος τίθεται σε αυτοδίκαιη αργία. Ορίζεται το όργανο που εκδίδει την πράξη επανόδου του υπαλλήλου στην υπηρεσία καθώς και ο χρόνος επανόδου του στην υπηρεσία.

Υπάρχει άλλο άρθρο που με την επίκληση της βλάβης του δημόσιου συμφέροντος μπορεί να απολύσει τους υπαλλήλους που απεργούν ή απειθαρχούν σε αντιλαϊκά μέτρα, σε αντεργατικούς νόμους, διατάξεις και εντολές αφού όλα αυτά θα συνιστούν βλάβη του δημοσίου συμφέροντος. Δηλαδή, με τα μέτρα κόλασης που πέρασαν μʼ όλα τα τελευταία Μνημόνια, το Μεσοπρόθεσμο, τους εφαρμοστικούς νόμους και τα νέα Μνημόνια που προγραμματίζετε να φέρετε  -που οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα και του ιδιωτικού προσπαθούν να αντιμετωπίσουν- είναι σα να τους λέτε ότι τους τρομοκρατείτε για να μην αντιδράσουν, να μη βγάλουν κιχ. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους δημοσίους υπαλλήλους με τις νέες απολύσεις που προγραμματίζετε -15.000 μέσα στο  2012 είτε με εργασιακή εφεδρεία, είτε δεν ξέρω τι άλλη ονομασία θα δώσετε  στην πορεία- με τη μείωση των συμβασιούχων του δημοσίου με μη ανανέωση συμβάσεων, με μειώσεις ύψους 636 εκατομμύριων των αποδοχών των υπαλλήλων του δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια ως το τέλος του Ιουνίου 2012, με τις νέες μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με επανεξέταση των μισθολογικών κλιμακίων  και με μείωση φυσικά κατά 150.000 του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τέλος του 2015, όπως έχετε ήδη ανακοινώσει και διατήρηση των προσλήψεων στην αναλογία 1 προς 5.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Στο πρώτο στάδιο -γιατί μετά βεβαίως οι εργαζόμενοι είχαν μια πολύ υπεύθυνη στάση- ποιοι οδήγησαν τους εργαζόμενους στην απόφαση να μην υπογράψουν σύμβαση για τέσσερις μήνες με μειωμένο ωράριο; Εκείνοι, λοιπόν, είναι με τους εργαζόμενους; Να το απαντήσετε. Θέλω να πω όμως από την άλλη πλευρά…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ξέρετε ότι δεν μπορεί να απαντήσει. Μη βάζετε, λοιπόν, ερωτήματα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ρητορικό είναι το ερώτημα. Θα απαντήσει μια άλλη στιγμή. Νομίζω ότι πρέπει να προβληματιστεί ο καθένας γιατί έχουμε λουκέτα σε πάρα πολλά εργοστάσια. Είπα ότι δεν είναι σημερινό το φαινόμενο. Ωστόσο σʼ αυτό το αποτέλεσμα οδηγηθήκαμε και μέσα από αμετροεπή συμπεριφορά η οποία είχε τη στήριξη και συγκεκριμένων πολιτικών παρατάξεων.

Σας έθεσα ένα ερώτημα στην αρχή που πρέπει να απαντηθεί. Το θέμα είναι αν θέλουμε πραγματικά ανοιχτές επιχειρήσεις ή θέλουμε επιχειρήσεις για τις οποίες να λέμε ότι κάναμε τόσες μέρες απεργία. Η άποψή μου είναι ότι θέλουμε ανοιχτές επιχειρήσεις, ειδικά τώρα.

Αναφερθήκατε στο θέμα της ελαστικοποίησης. Ναι, πραγματικά σήμερα υπάρχουν ελαστικότερες σχέσεις εργασίας απʼ ότι στο παρελθόν. Όμως και στο παρελθόν που υπήρχε ένα προστατευτικό πλαίσιο πιο ενισχυμένο δεν  υπήρχε αντίστοιχο πρόβλημα με κλείσιμο επιχειρήσεων; Άρα, δεν είναι το προστατευτικό πλαίσιο εκείνο που μπορεί να προστατεύσει τον εργαζόμενο. Είναι οι πραγματικές συνθήκες στην οικονομία της χώρας, είναι αν η χώρα έχει επιλύσει σημαντικά προβλήματα, όπως είναι τα δημοσιονομικά της προβλήματα και οι συνθήκες που επικρατούν στην πραγματική οικονομία.

Αν η πολιτεία –το έχω ακούσει πολλές φορές να λέγεται- θέσπιζε ένα κατώτατο μισθό των 1000 ή των 1100 ευρώ, πιστεύετε ότι θα υπήρχαν επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προσλάβουν με αυτές τις αποδοχές;

Επανέρχομαι για να τονίσω ότι έχουμε σοβαρά προβλήματα ως χώρα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και έχουμε και σοβαρά προβλήματα με ορισμένες επιχειρήσεις, όπως η Χαλυβουργία στην οποία αναφερθήκατε. Εμείς έχουμε κάνει ελέγχους και μέσα από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Έχουμε επιβάλλει τα πρόστιμα που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Έχουμε κάνει 4 διαδικασίες συμφιλιωτικού χαρακτήρα. Έχουμε κάνει τριμερείς συναντήσεις προκειμένου να βρούμε λύσεις. Και συνεχίζουμε αυτές τις συναντήσεις. Και πιέζουμε την επιχείρηση που από ένα σημείο και μετά έχει σημαντική ευθύνη για το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία με τους εργαζόμενους. Σʼ αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

Και όπως σας είπα υπάρχουν συναντήσεις. Μάλιστα αύριο το βράδυ έχω συνάντηση με το Σωματείο προκειμένου να δούμε ποια είναι τα μέτρα εκείνα που μπορούμε να πάρουμε, να υπάρξει ανακούφιση για τους εργαζόμενους που έχουν όντως ταλαιπωρηθεί, αλλά κυρίως πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ούτως ώστε η επιχείρηση να παραμείνει ανοιχτή και να συνεχίσουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία.

Ευχαριστώ.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Για το βοήθημα, για τα ένσημα, για το πάγωμα των δανείων;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Όλα τα έχουμε συζητήσει.