Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης με επείγουσα ερώτησή του, την ανήθικη εξαίρεση από την διαδικασία του κουρέματος του PSI του αμαρτωλού swap με την Goldman Sachs.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το swap ύψους 5 δις ευρώ που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με την Goldman Sachs παρʼ ότι είναι δομημένο προϊόν και όχι ομόλογο, αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου, η οποία όμως εξαιρείται του κουρέματος της διαδιακασίας του PSI, την ίδια ώρα που δεν εξαιρούνται από την διαδικασία τα φυσικά πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δάνεια των ΔΕΚΟ.
Ο Δ. Παπαδημούλης υπενθυμίζει ότι το αμαρτωλό swap με την Goldman Sachs είναι το πιο ακριβό και «τοξικό» δάνειο που έχει συνάψει το ελληνικό κράτος με διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος εκείνη την περίοδο τον σημερινό πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο. Αρμοδιότητα για τη συναλλαγή τότε, ως κορυφαίο στέλεχος της Εθνικής, είχε ο σημερινός επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κ. Χριστοδούλου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: Για ποιο λόγο εξαιρείται της διαδικασίας του PSI το αμαρτωλό swap με την Goldman Sachs;
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το αμαρτωλό swap του ελληνικού δημοσίου με την Goldman Sachs ύψους 5 δισ. ευρώ εξαιρείται από το «κούρεμα».
H Εθνική σε συνεργασία με την Goldman Sachs, μέσω ενός «όχηματος ειδικού σκοπού» με το όνομα Titlos Plc, ττιτλοποίησε το swap εκδίδοντας τίτλους συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ και πλέον, που επαναγόρασε η Εθνική Τράπεζα. Η τελευταία χρησιμοποίησε τους συγκεκριμένους τίτλους του οχήματος Titlos ως εγγύηση για τον δανεισμό της από την ΕΚΤ.
Στην αναθεώρηση στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος, που ανακοινώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2010, οι συμβάσεις swap του 2001 και οι διαδοχικές αναθεωρήσεις τους τα επόμενα χρόνια, που περιλάμβαναν και επιμήκυνση της διάρκειας ως το 2037, χαρακτηρίσθηκαν οριστικά ως μια μορφή δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης, με συνέπεια να «φουσκώσει» το δημόσιο χρέος περισσότερο από 5 δισ. ευρώ.
Παρότι, όμως, τα swap αυτά έχουν αξιολογηθεί οριστικά από την Eurostat ως χρέη της Ελλάδας και παρότι αποτελούν μια οφειλή προς ιδιώτη επενδυτή, δηλαδή μια υποχρέωση του του ελληνικού δημοσίου, δεν περιλαμβάνονται στο PSI.
Υπενθυμίζεται ότι το αμαρτωλό swap με την Goldman Sachs είναι το πιο ακριβό και «τοξικό» δάνειο που έχει συνάψει το ελληνικό κράτος με διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος εκείνη την περίοδο τον σημερινό πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο. Αρμοδιότητα για τη συναλλαγή τότε, ως κορυφαίο στέλεχος της Εθνικής, είχε ο σημερινός επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κ. Χριστοδούλου, που είναι και ένας από τους βασικούς παράγοντες της διαδικασίας του PSI από ελληνικής πλευράς.
Όπως έχει αποκαλύψει και πρακτορείο Bloomberg, το Δημόσιο δανειζόταν από την Goldman μέσω του swap με ετήσιο κόστος πάνω από 16%, σε μια περίοδο που εξέδιδε ομόλογα με απόδοση γύρω στο 5%. Επίσης έχει αναφέρει, ότι πρόκειται για ένα πανάκριβο δάνειο, που γινόταν όλο και ακριβότερο για το Δημόσιο με το πέρασμα του χρόνου, θυμίζοντας έντονα τα αμερικάνικα «τοξικά» στεγαστικά δάνεια.
Τυπικά το swap δεν είναι ομόλογο αλλά παρόλα αυτά αποτελεί ένα δομημένο προϊόν που συνεχίζει να αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου και μάλιστα αξίας 5 δις ευρώ. Υπό αυτήν την έννοια, το «κούρεμα» του περιβόητου swap της Goldman Sachs με το δημόσιο θα ήταν μια σωστή κίνηση προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ελάφρυνσης σε βάθος χρόνου. Την ίδια στιγμή μάλιστα που δεν εξαιρούνται από την διαδικασία τα φυσικά πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δάνεια των ΔΕΚΟ.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
• Για ποιο λόγο αφού το swap της Goldman Sachs αποτελεί και με την «βούλα» της Eurostat μέρος του δημοσίου χρέους της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων;
• Ποίος έλαβε αυτή την απόφαση και με ποιο σκεπτικό;
• Ποια θα ήταν η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους εάν εντασσόταν το συγκεκριμένο swap στην διαδικασία του PSI;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτρης Παπαδημούλης