• Ολική ή μερική διαγραφή των χρεών για τους δανειολήπτες
• Το PSI δεν κάνει το χρέος βιώσιμο.
• Ο καθένας σε αυτή τη χώρα γνωρίζει ποιος έχει την ευθύνη της εγκαθίδρυσης του συστήματος της διαπλοκής και του τριγώνου της αμαρτίας
• Αν το ΙΚΑ ήταν τράπεζα θα το σώζατε
• Είναι αναξιόπιστο να θεωρείτε ότι πιστωτικό γεγονός με μνημόνιο είναι τεχνική λεπτομέρεια ενώ πιστωτικό γεγονός χωρίς μνημόνιο είναι καταστροφή
Στην ανάπτυξη της ερώτησης είπε: «Κύριε αντιπρόεδρε, σήμερα σας ρωτώ –ερωτώ τον Πρωθυπουργό– αλλά ως συνήθως εσείς έρχεστε να μου απαντήσετε, κάτι πολύ σημαντικό, όχι για μας εδώ, για τον απλό κόσμο. Διότι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών έχουν καταχρεωθεί στο τραπεζικό σύστημα την προηγούμενη δεκαετία της ανάπτυξης –σας θυμίζω ότι στις αρχές του 2000– πριν από μια δεκαετία οι συνολικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών προς τις τράπεζες δεν υπερέβαιναν τα 10 δις ευρώ, ενώ σήμερα οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών υπερβαίνουν το ποσό, το αμύθητο ποσό, των 112 δις ευρώ, περίπου δηλαδή όσο ήταν το πρώτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Παρʼ όλα αυτά, τη διετία που πέρασε, όλα τα εισοδήματα έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις εκτός από πολύ λίγων συμπολιτών μας, βεβαίως, που έχουν μείνει σταθερά ή και αυξάνονται. Έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις, όμως κανείς δε συζητά, κανείς δεν προτείνει προς τους τραπεζίτες οι οποίοι θα πάρουν 58 δις ευρώ για στήριξη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τους από το περίφημο αυτό πακέτο, μετά το PSI. Έχουν πάρει πάνω από 130 δις την τελευταία τριετία σε εγγυήσεις, κανείς δε συζητάει –για ανάλογη με τη μείωση των εισοδημάτων, απομείωση των δανειακών απαιτήσεων των δανειοληπτών προς τους τραπεζίτες.
Και το οξύμωρο, κύριε Υπουργέ, είναι το γεγονός ότι και θα πάρουν τα 58 δις σε κρατικές και ευρωπαϊκές εγγυήσεις και στο τέλος ο φορολογούμενος θα τις πληρώσει. Και θα ξεγράψουν από τους ισολογισμούς τις απαιτήσεις εκείνες τις επισφαλείς και θα κυνηγάνε –μέσω εισπρακτικών εταιρειών– τους δανειολήπτες προκειμένου να πάρουν ακέραια τα ποσά τα οποία τους χρωστάνε.
Ε, αυτό δεν είναι δίκαιο, δεν είναι ηθικό. Είναι παράλογο, παράνομο και πρέπει να σταματήσει. Και μόνο μέσα από μια νομοθετική πρωτοβουλία μπορεί να σταματήσει.
Και σας ρωτώ. Εμείς έχουμε προτείνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Θα προχωρήσετε στη μερική ή ολική διαγραφή χρεών όταν το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει αυτό που επισήμως λογίζεται ως όριο της φτώχειας;
Θα προχωρήσετε σε αντίστοιχη απομείωση των δανειακών υποχρεώσεων δανειοληπτών μʼ αυτή που έχει καταγραφεί από τις εκκαθαριστικές δηλώσεις στην εφορία ως απομείωση του εισοδήματος την τελευταία τριετία;
Και τέλος, εάν σκοπεύετε να νομοθετήσετε ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων προς τους τραπεζίτες, προς τις τράπεζες να μην υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών;
Και ένα τελευταίο κύριε Υπουργέ. Αυτές οι λύσεις που είναι λύσεις ουσιαστικές, σωτηρίας για χιλιάδες συμπολίτες μας δε γίνονται μέσα από ευχολόγια, ούτε από πιέσεις, μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Διότι μέχρι σήμερα, και κλείνω κύριε Πρόεδρε, πιέσεις ακούμε ότι δέχεται η Κυβέρνηση από τους τραπεζίτες και όχι οι τραπεζίτες από την Κυβέρνηση.
Και, επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να ξεκαθαρίσετε εάν ισχύουν όλα όσα ακούστηκαν, το τελευταίο διάστημα, ότι και εσείς και η Κυβέρνησή σας δεχτήκατε πιέσεις για να μείνουν έξω από τη διαδικασία του κουρέματος δάνεια συγκεκριμένου τραπεζικού ομίλου προς Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και μάλιστα πιέσεις απευθείας από τους τραπεζίτες, και όχι μόνο, αλλά και από υψηλόβαθμα στελέχη εκδοτικών ομίλων.
Και σας δίνω την ευκαιρία να το διαψεύσετε ή να το επαληθεύσετε και να μην το κάνετε και εσείς όπως ο πρώην Πρωθυπουργός κατόπιν εορτής να καταγγέλλετε συμφέροντα διότι δεν θα είστε πιστευτός».
Στην ομιλία του είπε: «Κύριε Αντιπρόεδρε, σε άλλες συνθήκες και αν δεν είχα την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε τεταμένη, έκρυθμη κατάσταση εσείς ο ίδιος, ψυχικώς και πολιτικώς, και αν δεν είχα βεβαίως την αίσθηση ότι και ο ελληνικός λαός που μας παρακολουθεί αντιλαμβάνεται και χασκογελάει, έρχεται στο νου μου η παροιμία «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα» όταν ακούει κάτι τέτοια που λέτε εσείς εδώ απέναντι στην Αριστερά.
Θα σας ζητούσα να ανακαλέσετε αυτή την αθλιότητα που εκστομίσατε –θέλω να πιστεύω στη ρητορική σας ευφράδεια– και όχι επειδή το πιστεύετε ότι είμαστε εμείς εδώ εκτελωνιστές συμφερόντων.
Διότι ο καθείς σε αυτή τη χώρα γνωρίζει ποιος έχει την ευθύνη της εγκαθίδρυσης του συστήματος της διαπλοκής και του τριγώνου της αμαρτίας. Εμείς δεν παντρευτήκαμε τη διαφθορά, ούτε τη διαπλοκή. Και μη γελάτε κύριε Υπουργέ, δεν την παντρευτήκαμε. Ούτε εμείς είμαστε αυτοί που διορίσαμε ή ήταν στα πολιτικά μας γραφεία επικεφαλής του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι αργότερα μπήκανε ως επικεφαλής συμμοριών του εγκλήματος.
Εμείς σας δώσαμε εδώ μια ευκαιρία να καταγγείλετε παρεμβάσεις επιχειρηματικών συμφερόντων τις οποίες γνωρίζει ο κάθε πολίτης. Ούτε σας κατηγορήσαμε ότι εσείς κρύβεστε πίσω απʼ αυτές. Όμως ευθέως σας λέμε ότι παίζετε διαιτητικό ρόλο. Και ευθέως λέμε και καταγγέλλουμε δημοσίως στην ελληνική κοινωνία, στον άνεργο, στο μεροκαματιάρη που κάνει τη δουλειά του και τον κυνηγάνε οι τράπεζες, που του βάζετε χαράτσια να πληρώσει ενώ ο μισθός του έχει πάει στα 450 και 600 ευρώ, τους λέμε ότι τα εκδοτικά συγκροτήματα στη χώρα είναι όργανα των τραπεζικών ομίλων. Δεν είναι οι κομματικές εφημερίδες όργανα της Κεντρικής Επιτροπής, είναι τα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα όργανα των μεγάλων τραπεζικών ομίλων. Και μιλάμε με καθαρά λόγια.
Επαναλαμβάνω όμως, ότι αντιλαμβάνομαι ότι είμαστε σε μια στιγμή όπου ο καθείς μπορεί να βρίσκεται σε ένταση και να λέει και λόγια, αλλά τα λόγια αυτά μένουν εδώ. Δεν θα πείτε εσείς την Αριστερά εκτελωνιστές συμφερόντων, τουλάχιστον όχι εσείς, κύριε Υπουργέ.
Και έρχομαι στην ουσία. Θα πανηγυρίσετε για άλλη μια φορά για τη μεγάλη επιτυχία του PSI. Κύριε Υπουργέ, ξέρετε εσείς καμιά χώρα σήμερα στην ευρωζώνη με χρέος 120%. Αυτός λέτε ότι θα είναι ο στόχος σας, εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πολύ υψηλά. Αμφιβάλλω αλλά δε θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Ξέρετε καμιά χώρα με 120% χρέος που να δανείζεται από τις αγορές; Πως θέλετε να μας πείσετε ότι θα μπορεί η Ελλάδα το 2020 να δανείζεται από τις αγορές με χρέος 120% του Α.Ε.Π. την στιγμή που είχε 115% όταν μπήκε στα μνημόνια.
Επιπλέον μπορείτε να μας εξηγήσετε ποια θα είναι η κοινωνική πραγματικότητα στη χώρα το 2020; πόσοι θα είναι οι άνεργοι και κοινωνικά κατεστραμμένοι, ποιο θα είναι το κοινωνικό περιβάλλον;
Κύριε Υπουργέ, θέλετε να κρύψετε από τον ελληνικό λαό ότι έρχεται λαίλαπα το καλοκαίρι. Με μειώσεις μισθών και εισοδημάτων, συντάξεων, διότι το κόστος απʼ αυτή τη διαδικασία μη λύσης του δημόσιου χρέους θα είναι ανυπολόγιστο διότι διαλύονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Και ήταν, τουλάχιστον, ανήθικη η επίθεση που εξαπολύσατε το προηγούμενο διάστημα απέναντι στις διοικήσεις των ταμείων. Μιλήσατε ότι βρίσκονται στα όρια της εθνικής προδοσίας. Ποιο έθνος προστατεύετε και υπερασπίζεστε; Το έθνος των πενομένων ανέργων και γερόντων και των καταχρεωμένων νοικοκυριών ή μήπως το έθνος των τραπεζιτών και των ραντιέρηδων. Ποια είναι η πατρίδα που σώζετε; Αυτή που δε θα έχει ο λαός της τη δυνατότητα να ζει με αξιοπρέπεια;
Βεβαίως, εάν η Goldman Shacks κύριε Υπουργέ, ήταν ασφαλιστικό ταμείο θα την κουρεύατε. Αλλά τα 5 δις swaps της Goldman Shacks τα αφήσατε έξω από τη διαδικασία. Εάν το ΙΚΑ ήταν τράπεζα θα το σώζατε και φυσικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έμεινε στο απυρόβλητο.
Σας καταθέτουμε μια συγκεκριμένη πρόταση, γιατί δεν απαντάτε επί της ουσίας. Να πείτε στους τραπεζίτες, το πάρτι τελείωσε. Να πείτε στους τραπεζίτες ότι δεν μπορεί να παίρνουν 58 δις για την ανακεφαλαιοποίηση και των ομολόγων που κουρεύονται και των επισφαλών δανείων και να μη δέχονται συζήτηση για μια νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα κατοχυρώσει τα ελάχιστα για τα νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται σε αυτή την περιδίνηση σήμερα.
Σε λίγες ώρες από τώρα θα βρεθείτε σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο και θα κάνετε και μια τηλεδιάσκεψη στο Eurogroup η οποία θα αποφασίσει ξέρετε τι, από ό,τι μαθαίνουμε και διαβάζουμε; Εάν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής και θα οδηγηθούμε σε πιστωτικό γεγονός.
Και σε μια από τις ομιλίες σας στη Βουλή είπατε, κύριε Υπουργέ, ότι και τι έγινε αν ενεργοποιηθούν τα cds; Μαζί σας και εμείς, συμφωνούμε. Γιατί δεν μας το λέγατε αυτό, όμως, δυο χρόνια τώρα που μόλις πηγαίναμε να πούμε μια εναλλακτική πρόταση μας λέγατε είστε καταστροφικοί, θέλετε την καταστροφή, διότι θα γίνει πιστωτικό γεγονός με αυτά που λέτε.
Προφανώς, πιστωτικό γεγονός υπό συνθήκες μνημονίου είναι μια τεχνική λεπτομέρεια αλλά πιστωτικό γεγονός χωρίς μνημόνια λιτότητας είναι καταστροφή και κόλαση του Δάντη. Ε, αυτό είναι αναξιοπιστία. Είστε αναξιόπιστοι όταν λέτε τέτοια πράγματα. Και επιπλέον το IIF προχθές για να τρομοκρατήσει τους ομολογιούχους, και ενδεχομένως –θεμιτή η στρατηγική– έβγαλε μια έκθεση η οποία λέει ότι σε περίπτωση αποτυχίας και χρεοκοπίας, το κόστος για την ευρωζώνη θα είναι 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Εμείς έχουμε υποστεί ήδη ένα ανυπολόγιστο κόστος. Αυτό το είχατε υπόψη σας όταν διαπραγματευόσασταν και δεν καταφέρατε να κερδίσετε τίποτα παρά μονάχα τα δώσατε όλα.
Και κλείνω με αυτό. Το μεγαλύτερο έγκλημα, απʼ όλα όσα έχουν γίνει που είναι στα όρια, όντως, της εθνικής ταπείνωσης και της κοινωνικής ντροπής είναι η απόφαση του Eurogroup –στις 20 Φλεβάρη– η οποία λέει ότι η χώρα μας δεσμεύτηκε να νομοθετήσει και αργότερα να συνταγματοποιήσει την αρχή «πρώτα οι πιστωτές και μετά οι κοινωνικές ανάγκες».
Εάν αυτό, πόσω δε μάλλον, η προοπτική συνταγματοποίησης τότε θα πρέπει να είναι το κεντρικό διακύβευμα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ο λαός μας θέλει να συνταγματοποιηθεί αυτή η εξευτελιστική και αντικοινωνική αρχή, ε, ας ψηφίσει τότε τα δύο κόμματα. Αν δε θέλει, ας δώσει επιλογή σε ένα νέο συνασπισμό εξουσίας που θα ανατρέψει αυτή την εθνική ντροπή.
Και βεβαίως, το δικό σας όραμα είναι να καταφέρετε να συγκυβερνήσετε με τον κ. Σαμαρά. Βέβαια, εσείς πάντοτε, στη διαρκώς αυτή θέση του υπάρχου θα είστε και τότε, γιατί ο κ. Σαμαράς θα είναι Πρωθυπουργός –έτσι φαίνεται– αλλά δε νομίζω ότι είναι και καμία πολύ φιλόδοξη επιλογή, να θέλετε να συνεχίσετε να είστε υπό τον κ. Σαμαρά, κύριε Βενιζέλο.
Εν τοιαύτη περιπτώσει, κλείνω λέγοντας το εξής: ο κόσμος καταλαβαίνει ή θα πάμε σε μία συνολική σύγκρουση με αυτήν την πολιτική σώζοντας ό,τι μπορεί να σωθεί σʼ αυτή τη χώρα, το οποίο προϋποθέτει σύγκρουση με τις τράπεζες που είναι κράτος εν κράτει και άρα, προστασία των δανειοληπτών ή αυτός ο κατήφορος δε θα έχει τέλος και το βαρέλι δε θα έχει πάτο.