Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο η ημερίδα του ΣΥΝ με θέμα "Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και η ελληνική εξωτερική πολιτική"
Στην ημερίδα συμμετείχαν
οι
Αλ. Μαλλιάς, Πρέσβης, υπεύθυνος
Διεύθυνσης Βαλκανικών Υποθέσεων,
Νίκος Παϊζήσης, υπεύθυνος για τις
σχέσεις με τη Γιουγκοσλαβία στη Διεύθυνση
Βαλκανικών Υποθέσεων,
Νίκος Γεωργιάδης, δημοσιογράφος,
Αντ. Μπρεδήμας, Καθηγητής Πανεπιστημίου
Αθηνών,
Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, Πρόεδρος Γιατρών
Κόσμου,
Οδυσσέας Βουδούρης, Πρόεδρος Ελλήνων
Γιατρών Χωρίς Σύνορα,
Κώστας Παπαδιγενόπουλος, Καραβάνι
Αλληλεγγύης,
Νίκος Φίλης, αρχισυντάκτης εφημερίδας "ΑΥΓΗΣ",
Θεόδωρος Παρακευόπουλος, δημοσιογράφος
"ΕΠΟΧΗΣ",
Στέλιος Αλειφαντής, επίκουρος
καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου,
Νίκος Χουντής, μέλος Π.Γ. ΣΥΝ, υπεύθυνος
για την Ευρωπαϊκή Πολιτική,
Αλίκη Παπαδομιχελάκη, υπεύθυνη
Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ,
Μπάμπης Πρωτοπαπάς, μέλος Γραμματείας
Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής
και ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της ΚΠΕ και
υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.
Εκ μέρους του ΣΥΝ μίλησε ο Τ.Τρίκκας, μέλος της Π.Γ., ο οποίος παρουσίασε τις απόψεις του κόμματος.
Ο Τ.Τρίκκας τόνισε, μεταξύ άλλων:
"Η Βαλκανική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη πάσχει από τα μόνιμα γενικά "ελλείμματα", που ο ΣΥΝ έχει επισημάνει: Την αδυναμία χάραξης συνεκτικής, συνολικής εξωτερικής πολιτικής. Τη μυωπική αντιμετώπιση των κρίσιμων θεμάτων, με πρόχειρους αυτοσχεδιασμούς και χωρίς εναλλακτικά "σενάρια" για τις πιθανές εξελίξεις. Την έμφαση στη σημασία του πολιτικού κόστους με τη "διγλωσσία" και τους επαμφοτερισμούς, που την ακολουθούν.
Το πρόβλημα των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Π.Γ.Δ.Μ. αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σήμερα, σύμφωνα με ενδείξεις που απομένει να επιβεβαιωθούν, σε λύση του προβλήματος της ονομασίας που είχε υποδείξει ο ΣΥΝ (σύνθετο όνομα κοινής αποδοχής κ.λ.π.). Η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας θα ενισχύσει τις ήδη βελτιωμένες σχέσεις των δύο χωρών, η στενότερη προσέγγιση των οποίων θα αποτελέσει στοιχείο σταθεροποίησης για την περιοχή.
Η Ελλάδα δεν έγινε ο στυλοβάτης, με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, μιας νέας φιλειρηνικής και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και βαλκανικής συνανάπτυξης. Προκάλεσε την καχυποψία των γειτονικών της χώρων με την πολιτική της οικονομικής "διείσδυσης" στη βαλκανική "ενδοχώρα".
Η κυβέρνηση ακολουθεί επαμφοτερίζουσα πολιτική στο θέμα της Διαβαλκανικής Συνεργασίας. Ταλαντεύεται ανάμεσα στη χλιαρή υποστήριξή της, από τη μια, με το "επιχείρημα" ότι η Ελλάδα που διαθέτει την κοινοτική ιδιότητα τη χρειάζεται λιγότερο, και, από την άλλη, την ενεργότερη ανάμιξή της στη Διαβαλκανική με ένα ανάλογης σημασίας με το προηγούμενο "επιχείρημα" - ότι έτσι θα καθησυχάσει την καχυποψία που προκαλεί στις άλλες βαλκανικές χώρες η πλεονεκτική θέση της, την οποία θα ισχυροποιήσει. Η οπτική της ουσιαστικής ενίσχυσης της περιφερειακής βαλκανικής συνεργασίας και συνανάπτυξης για λόγους ουσίας και όχι τακτικής απουσιάζει, δηλαδή από την κυβερνητική πολιτική."
Εξάλλου, ο ΣΥΝ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, βασικά σημεία των οποίων είναι τα εξής:
Η Ελλάδα να προτείνει την υιοθέτηση κοινής διαβαλκανικής διακήρυξης για το απαραβίαστο των συνόρων, που θα την εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και θα την προσυπογράψει ο ΟΟΣΑ.
Η Ελλάδα να προτείνει την έναρξη διαλόγου για την οικοδόμηση συστήματος συνασφάλειας των βαλκανικών κρατών, και τη μείωση και σταδιακή απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από την περιοχή. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ώστε να περιλάβει και άλλες βαλκανικές χώρες δεν προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Χερσόνησο.
Αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας με ενίσχυση του ρόλου των βαλκανικών κρατών και δημιουργία συνθηκών για στενότερη συνεργασία με την Ε.Ε. και τον ΟΟΣΑ στην προοπτική της ένταξής τους στην Ε.Ε. Οικονομική ανόρθωση των βαλκανικών χωρών. Διαμόρφωση διαβαλκανικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Η Ελλάδα να συμβάλει ενεργητικά στη διαμόρφωση θεσμών -σε διάφορα επίπεδα- που θα ενισχύσουν τη Διαβαλκανική Συνεργασία
To Γραφείο Τύπου