Σε διάψευση ότι υπάρχει λίστα με τους μεγάλους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς που θα περιλαμβάνονται στο μοντέλο της μικρής ΔΕΗ που επεξεργάζεται το Υπουργείο προχώρησε την Πέμπτη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. ΓιάννηςΜανιάτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ ΗρούςΔιώτη, σχετικά με την πώληση των υδροηλεκτρικών σταθμών σε ιδιώτες, επιβεβαιώνοντας όμως ότι η Κυβέρνηση εξετάζει και μέτρα που αφορούν στην πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας, σε συνεργασία με τους συμβούλους αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ για τον καθορισμό του σχήματος με το οποίο θα προχωρήσει η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι οι υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη που ισχύουν στην παρούσα φάση για οποιοδήποτε υδροηλεκτρικό έργο θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την πιθανή πώληση οποιουδήποτε υδροηλεκτρικού έργου τελικά επιλεγεί.
Η βουλευτής ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, που περιλαμβάνεται στο ν. 4046/2012 (Μνημόνιο 2), ορίζεται ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να μπορέσει να πουλήσει υδροηλεκτρική παραγωγική ικανότητα και άλλα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία σε επενδυτές. «Όλο το πλέγμα της δραστηριότητας που αναπτύσσει ο ΥΗΣ Ν. Πλαστήρα στην Καρδίτσα είναι τεράστιο, αφού εκτός του ότι παράγει σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, αρδεύει χιλιάδες στρέμματα σε ολόκληρο το Θεσσαλικό Κάμπο, ενώ στη λειτουργία του οφείλουν την ύδρευσή τους εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, όποιος ελέγχει τον ΥΗΣ, ουσιαστικά ελέγχει και την τεχνητή Λίμνη Ταυρωπού για τη δημιουργία της οποίας οι κάτοικοι της Νεβρόπολης έδωσαν τη γη τους και η πιθανολογούμενη πώληση της εγκυμονεί κινδύνους για την ιδιωτικοποίηση των αγαθών της ενέργειας και του νερού και την εκτόξευση των τιμών τους» τόνισε η βουλευτής, προσθέτοντας ότι «η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για κερδοσκοπία. Θέλουμε να ξεκαθαρίσετε τις προθέσεις και της Κυβέρνησης και του Υπουργείου σας, σχετικά με την πώληση των Υδροηλεκτρικών Σταθμών σε ιδιώτες».
Στη δευτερολογία της, η βουλευτής Ηρώ Διώτη ξεκαθάρισε: «Δε θέλουμε να σκεφτούμε καν πόσο δύσκολη και ακριβή θα καταστεί η πρόσβαση σε ένα κοινωνικό αγαθό απαραίτητο για τη ζωή που είναι το ρεύμα για τους πολίτες της ελληνικής επικράτειας. Στο κομμάτι δε της ύδρευσης και της άρδευσης υπάρχουν περιοχές ολόκληρες, όπως σας είπα ο Κάμπος της Θεσσαλίας, που βασίζονται στους ταμιευτήρες των ΥΗΣ. Η ΔΕΗ με τους ταμιευτήρες των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων που διαθέτει, διαχειρίζεται εκ των πραγμάτων το μεγαλύτερο ποσοστό των υδατικών πόρων της χώρας. Όλα αυτά και την ευθύνη διαχείρισής τους δεσμευτήκατε με το μνημόνιο 2 να τα δώσετε σε ιδιώτες.
Τυχόν πώληση λοιπόν –σας έφερα συγκεκριμένο παράδειγμα για τον ΥΗΣ της Λίμνης Πλαστήρα- θα έπληττε ευθέως τη βασικότερη ίσως παραγωγική και αναπτυξιακή δυνατότητα της Καρδίτσας τόσο στον τομέα τουρισμού, όσο και της αγροτικής οικονομίας. Είναι ενδεικτικό αυτό που μας περιέγραφαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ εκεί, ότι όποιος ελέγχει τον ΥΗΣ, ουσιαστικά ελέγχει όλο το μήκος το φυσικού πόρου και αυτό που εκβάλει μέχρι το Αιγαίο και αυτό που εκβάλει μέχρι το Ιόνιο.
Πώς θα εξασφαλίσετε την απρόσκοπτη και οικονομική άρδευση και ύδρευση του Θεσσαλικού Κάμπου, αν τα πουλήσετε σε ιδιώτες και πώς θα διασφαλίσετε χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές οικιακού και αγροτικού ρεύματος;
Η πώληση υδροηλεκτρικού σταθμού σε ιδιώτες σημαίνει ότι οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε μία επιπλέον θέση μάχης. Τις αγνοήσατε με την ιστορία του Φράγματος του Αγίου Νικολάου, τις αγνοήσατε με την εξίσωση των μικρών υδροηλεκτρικών με μεγάλα υδροηλεκτρικά, με τις ΑΠΕ. Πόσο θα συνεχίσετε να τις αγνοείτε;»
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄
ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ
Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΑ΄
Πέμπτη
8 Φεβρουαρίου 2012
Επίκαιρη ερώτηση (601/5-3-2012) της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ηρούς Διώτη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου για την πώληση των υδροηλεκτρικών σταθμών σε ιδιώτες.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Κύριε Υπουργέ, με το ν. 4046/2012, το Μνημόνιο 2, μπήκαν κυριολεκτικά σε μία νύχτα επίσημα οι βάσεις για το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Δεσμευτήκατε στους δανειστές μας, ερήμην της ελληνικής κοινωνίας και ψηφίσατε την αναδιάρθρωσή της μέχρι τον Ιούνιο του 2012, με στόχο την ιδιωτικοποίησή της.
Δεν νοιάζεστε αν εφαρμόζετε καταστροφική πολιτική, δεν διστάζετε να προχωρήσετε σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημοσίων υποδομών.
Στο ίδιο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, στον ίδιο νόμο, ορίζεται ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να μπορέσει να πουλήσει υδροηλεκτρική παραγωγική ικανότητα και άλλα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία σε επενδυτές.
Η ΔΕΗ σήμερα διαθέτει συνολικά δεκαέξι μεγάλους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς σε λειτουργία που αντιστοιχούν στο 22% περίπου της συνολικής ισχύος του διασυνδεδεμένου συστήματος. Η πραγματική μέση παραγωγή όλων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών αντιστοιχεί περίπου στο 10% της όλης ηλεκτρικής παραγωγής.
Κύριε Υπουργέ, ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Πλαστήρα στην Καρδίτσα έχει ισχύ 129,9 MW. Όλο το πλέγμα της δραστηριότητας που αναπτύσσει είναι τεράστιο, αφού εκτός του ότι παράγει σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, αρδεύει χιλιάδες στρέμματα σε ολόκληρο το Θεσσαλικό Κάμπο, ενώ στη λειτουργία του οφείλουν την ύδρευσή τους εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, όποιος ελέγχει τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό της Λίμνης Πλαστήρα, ουσιαστικά ελέγχει και την τεχνητή Λίμνη Ταυρωπού για τη δημιουργία της οποίας οι κάτοικοι της Νεβρόπολης έδωσαν τη γη τους και η πιθανολογούμενη πώληση της εγκυμονεί κινδύνους για την ιδιωτικοποίηση των αγαθών της ενέργειας και του νερού και την εκτόξευση των τιμών τους. Η υδροηλεκτρική ενέργεια, κύριε Υπουργέ, είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για κερδοσκοπία.
Κύριε Υπουργέ, η φημολογία και μόνο το Δεκέμβρη του 2011 για πώληση του Υδροηλεκτρικού Σταθμού του Πλαστήρα ξεσήκωσε αντιδράσεις σε όλη την τοπική κοινωνία, ενώ η περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο. Θέλουμε λοιπόν σήμερα να ξεκαθαρίσετε τις προθέσεις και της Κυβέρνησης και του Υπουργείου σας, σχετικά με την πώληση των Υδροηλεκτρικών Σταθμών σε ιδιώτες.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε την κυρία Διώτη.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννης Μανιάτης.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Κυρία συνάδελφε, γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, το οποίο είναι αναμφισβήτητο ότι θα αλλάξει δομές και συνήθειες πολλών δεκαετιών.
Σχετικά με την αύξηση του ανταγωνισμού στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η Κυβέρνηση πρέπει πολύ σύντομα να οριστικοποιήσει τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη.
Πριν από λίγες ημέρες να σας πω ότι ολοκληρώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς, αυτό που ονομάζεται διεθνώς market test, έγιναν οι έλεγχοι αυτοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είμαστε πολύ κοντά στο να παρθούν οι τελικές αποφάσεις, που θα προκύψουν ασφαλώς μετά από συνεννόηση της ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο πλαίσιο τώρα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η Κυβέρνηση εξετάζει και μέτρα που αφορούν στην πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας. Η πώληση αυτή είναι ξεχωριστή από την πώληση της λιγνιτικής, που γνωρίζετε πολύ καλά ότι προβλέπεται στην ελληνική υπόθεση του λιγνίτη που είναι σε εξέταση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ωστόσο, μπορεί να δοθεί στους επενδυτές η δυνατότητα αγοράς και υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας.
Το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τους συμβούλους αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ για τον καθορισμό του σχήματος με το οποίο θα προχωρήσει η πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Στην απόφαση που τελικά θα παρθεί, θα συνεκτιμηθούν οι απαιτήσεις που θα τεθούν από τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις λιγνιτικές μονάδες, προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην χονδρεμπορική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να διασφαλιστεί το μέγιστο δυνατό όφελος για τη ΔΕΗ από την αντίστοιχη πώληση παγίων. Πρέπει να σας πω, μάλιστα, ότι πολύ σύντομα αναμένουμε να μας καταθέσουν σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης την τελική τους πρόταση.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)
Να κάνω τώρα ένα σχόλιο πριν τελειώσω την πρώτη μου τοποθέτηση αναφορικά με το πού βρισκόμαστε και ποιος είναι ο ανταγωνισμός που ισχύει στην χονδρική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Γνωρίζετε ότι η ΔΕΗ σήμερα κατέχει περίπου το 70% της χονδρεμπορικής αγοράς και το 99% της λιανικής αγοράς και βεβαίως, η ΔΕΗ είναι η μοναδική εταιρεία στη χώρα μας που έχει στην ιδιοκτησία της και λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες.
Άρα, για να ανακεφαλαιώσω, για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να ισορροπήσει η σχέση ανάμεσα στη χονδρεμπορική και λιανική αγορά εξετάζουμε διάφορες εναλλακτικές λύσεις. Έχει ήδη εξαγγείλει το Υπουργείο ότι μία από τις δυνατές λύσεις που εξετάζονται είναι αυτό που ονομάζουμε μικρή ΔΕΗ. Η μικρή ΔΕΗ μπορεί να συμπεριλαμβάνει και υδροηλεκτρικές μονάδες.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ολοκληρώστε, παρακαλώ, κύριε Μανιάτη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Όσον αφορά δε τα ευρωπαϊκά δεδομένα και την έλλειψη ανταγωνισμού στη χώρα μας, να σας πω ότι με την εξαίρεση της Γαλλίας όπου εκεί υπάρχει δεσπόζουσα θέση της EDF με τους πυρηνικούς σταθμούς, οι υπόλοιπες χώρες όπου ισχύει ένα καθεστώς ανάλογο με της Ελλάδα είναι μόνο η Κύπρος, η Μάλτα, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία, ένα καθεστώς, δηλαδή, όπου εκτός της μεγάλης, της έχουσας δεσπόζουσα θέση εταιρείας, όλες οι υπόλοιπες, είτε μία είτε περισσότερες, κατέχουν μόνο κάτω από 5% του αντίστοιχου ποσοστού της λιανικής αγοράς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει η ερωτώσα Βουλευτής κ. Διώτη.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Μιλήσατε για τη λιγνιτική, κύριε Υπουργέ, μιλήσατε επίσης για την επέκταση, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την πώληση των μονάδων υδροηλεκτρικής παραγωγής. Όλων ή τουλάχιστον των δεκαέξι μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών; Εγώ σας το λέω γιατί υπάρχει μέσα στον κατάλογο ο οποίος είχε βγει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Δηλαδή το σταθμό Πλαστήρα, Πλατανόβρυσης, Θησαυρού, Άγρας, Εδεσσαίου, Ασωμάτων, Σφηκιάς, Πολύφυτου, Κρεμαστών, Καστρακίου, Στράτου, Αωού, Πουρναρίου 1 και 2, Γκιόνας και Λάγων.
Αυτό που είπατε για τη μικρή ΔΕΗ ήδη από πέρυσι την άνοιξη το είχε πει η αρμόδια Διευθύντρια Ενέργειας της Κομισιόν η κ. Μπερναέτς και είχε στην ουσία περιγράψει αυτό το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει πρόσβαση των ανταγωνιστών στην εκμετάλλευση του λιγνίτη και στην υδροηλεκτρική ενέργεια.
Δεν θέλουμε να σκεφτούμε καν πόσο δύσκολη και ακριβή θα καταστεί η πρόσβαση σε ένα κοινωνικό αγαθό απαραίτητο για τη ζωή που είναι το ρεύμα για τους πολίτες της ελληνικής επικράτειας. Στο κομμάτι δε –το είπα και στην πρωτολογία μου- της ύδρευσης και της άρδευσης υπάρχουν περιοχές ολόκληρες, όπως σας είπα ο Κάμπος της Θεσσαλίας, που βασίζονται στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών.
Η ΔΕΗ με τους ταμιευτήρες των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων που διαθέτει διαχειρίζεται εκ των πραγμάτων το μεγαλύτερο ποσοστό των υδατικών πόρων της χώρας. Δεκαπέντε μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα σε λειτουργία παράγουν 6% με 8% περίπου της συνολικής παραγωγής ενέργειας και διαθέτουν το 25% περίπου 3.100 MW της εγκατεστημένης ισχύος του συστήματος. Έχουν ωφέλιμο όγκο οι ταμιευτήρες για την αποθήκευση νερού 5.300 εκατομμύρια κυβικών, το 30% των οποίων διατίθεται για την ικανοποίηση αρδευτικών και άλλων αναγκών, πέραν της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας. Όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, και την ευθύνη διαχείρισής τους δεσμευτήκατε με το μνημόνιο 2 να τα δώσετε σε ιδιώτες.
Σας ανέφερα για τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Λίμνης Πλαστήρα και προσθέτω σʼ αυτά και της Σμοκόβου και του υδροηλεκτρικού σταθμού της Μεσοχώρας και επαναλαμβάνω τα σενάρια που κυκλοφορούσαν, ξεσηκώνοντας όλη την τοπική κοινωνία. Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας είχε δηλώσει γραπτώς ότι αν υπάρχουν νοσηροί εγκέφαλοι που προωθούν τέτοιου είδους σκέψεις, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα βρουν απέναντι σύσσωμη την τοπική κοινωνία. Βέβαια, που να ήξερε κι αυτός ότι θα το έβρισκε μάλλον από δικούς της ανθρώπους, αφού και η Νέα Δημοκρατία ψήφισε την εν λόγω διάταξη του μνημονίου.
Τυχόν πώληση λοιπόν –σας έφερα συγκεκριμένο παράδειγμα για τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Λίμνης Πλαστήρα- θα έπληττε ευθέως τη βασικότερη ίσως παραγωγική και αναπτυξιακή δυνατότητα της Καρδίτσας τόσο στον τομέα τουρισμού, όσο και της αγροτικής οικονομίας. Είναι ενδεικτικό αυτό που μας περιέγραφαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ εκεί ότι όποιος ελέγχει τον υδροηλεκτρικό σταθμό, ουσιαστικά ελέγχει όλο το μήκος το φυσικού πόρου και αυτό που εκβάλει μέχρι το Αιγαίο και αυτό που εκβάλει μέχρι το Ιόνιο.
Πώς, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, θα εξασφαλίσετε την απρόσκοπτη και οικονομική άρδευση και ύδρευση του Θεσσαλικού Κάμπου, αν τα πουλήσετε σε ιδιώτες και πώς θα διασφαλίσετε χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές οικιακού και αγροτικού ρεύματος;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Σας το επισημαίνουμε σε περίπτωση που δεν το έχετε αντιληφθεί ότι η πώληση υδροηλεκτρικού σταθμού σε ιδιώτες –και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- σημαίνει ότι οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε μία επιπλέον θέση μάχης. Τις αγνοήσατε με την ιστορία του Φράγματος του Αγίου Νικολάου, τις αγνοήσατε με την εξίσωση των μικρών υδροηλεκτρικών με μεγάλα υδροηλεκτρικά, με τις ΑΠΕ. Πόσο θα συνεχίσετε να τις αγνοείτε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτης έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Να υπενθυμίσω για τα Πρακτικά ότι μόνο Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία έχουν το σημερινό καθεστώς λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου υπάρχει μία εταιρεία με δεσπόζουσα θέση και στη συνέχεια η μία, δύο ή τρεις εταιρείες μικρές που υπάρχουν έχουν ποσοστό κάτω από 5%. Άρα, φαντάζομαι ότι για όφελος του τελικού καταναλωτή κανένας δεν θα ήθελε αυτή η κατάσταση να συνεχίσει να υπάρχει.
Δεύτερη παρατήρηση. Αναφέρατε κάποιες υδροηλεκτρικές μονάδες. Δεν ξέρω πού τις βρήκατε. Είναι υπαρκτές, αλλά δεν περιλαμβάνονται σε καμία απολύτως λίστα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, διότι δεν υπάρχει τέτοια λίστα.
Τρίτον, οι όποιες επιλογές θα γίνουν τελικά από την Κυβέρνηση για τη ΔΕΗ, θα προκύψουν ασφαλώς μετά από την εισήγηση που θα μας κάνουν οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης. Πρέπει, όμως, να είναι προφανές σε όλους μας ότι η ύπαρξη μονάδων παραγωγής από διαφορετικές πηγές, δηλαδή και νερό και λιγνίτης και φυσικό αέριο και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι κάτι αυτονόητο και προφανές για να έχει ισορροπημένο και άρα ανταγωνιστικό ενεργειακό μείγμα η οποιαδήποτε εταιρεία.
Όσον αφορά τη Λίμνη Πλαστήρα, ασφαλώς γνωρίζετε, κυρία συνάδελφε, ότι όταν έγιναν τα έργα, οι τότε ιδιοκτήτες της περιοχής πήραν όλες τις νόμιμες προβλεπόμενες αποζημιώσεις προκειμένου να εκχωρήσουν την ιδιοκτησία τους. Επιπλέον, σε περίπτωση που το οποιοδήποτε υδροηλεκτρικό έργο ιδιωτικοποιηθεί, να είστε σίγουρη ότι θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες με πλήρη διαφάνεια και πλήρη διασφάλιση της βέλτιστης πρότασης για το ελληνικό δημόσιο.
Τέλος –και κλείνω με αυτό- είναι αυτονόητο για την Κυβέρνηση ότι οι υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη που ισχύουν στην παρούσα φάση για οποιοδήποτε υδροηλεκτρικό έργο θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την πιθανή πώληση οποιουδήποτε υδροηλεκτρικού έργου τελικά επιλεγεί.
Ευχαριστώ πολύ κύριε πρόεδρε.