Στις 18-02-2012 οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΚΑ, εξέδωσαν Έκθεση Ελέγχου για τον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό στο Γραμματικό Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα επιθεωρήσεις και επισκέψεις στον χώρο κατασκευής του ΟΕΔΑ – ΧΥΤΑ Γραμματικού διαπίστωσαν τεράστια σφάλματα, κραυγαλέες παραλήψεις και αυθαιρεσίες στο στάδιο σχεδιασμού και αδειοδότησης του έργου (α. στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), β. στην Γεωλογική και Υδρογεωλογική μελέτη γ. την μελέτη εφαρμογής και δ. έκδοση Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων – ΑΕΠΟ) όσο και στο στάδιο κατασκευής του έργου. Από την Έκθεση προκύπτει ότι αγνοήθηκαν σκανδαλωδώς, αν δεν απεκρύβησαν, σοβαρά στοιχεία για τα γεωλογικά – υδρογεωλογικά δεδομένα του χώρου κατασκευής του έργου, όπως για:
• την ύπαρξη ρεμάτων εντός του χώρου όπου κατασκευάζονται τα έργα ΟΕΔΑ τα οποία «καταλήγουν στον Ευβοϊκό κόλπο», «για τα οποία βάσει της μορφολογίας του εδάφους και των έντονων κλίσεων ( άνω του 30%) δεν υπάρχει τρόπος εκτροπής ή διευθέτησής τους»
• τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής και για την στεγανότητα του εδάφους όπου η έκθεση διαπιστώνει ότι «οι οποιεσδήποτε εκτιμήσεις των σχετικών εγκεκριμένων μελετών που άπτονται της γεωλογίας και της υδατοπερατότητας του εδάφους έχουν βασισθεί σε λανθασμένα δεδομένα».
• τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ η οποία έχει γίνει πάνω σε ενεργά σεισμικά ρήγματα
• προφανή σφάλματα στην εκτίμηση του βάθους του υδροφόρου ορίζοντα αφού η Έκθεση της ΕΥΕΠ διαπιστώνει σαφείς ενδείξεις για ύπαρξη υδροφορέα σε βάθος ίσως και στα 2-3 μέτρα από την επιφάνεια ενώ η ΜΠΕ βασιζόμενη σε βιβλιογραφικά δεδομένα προσδιορίζει τον υδροφόρο ορίζοντα στα 90 μέτρα βάθος περίπου κ.α.
Επιπρόσθετα, η έκθεση της ΕΥΕΠ, αφού διαπιστώνει σημαντικά προβλήματα και παραλείψεις στο στάδιο κατασκευής του ΧΥΤΑ και του βιολογικού καθαρισμού, ζητάει την συνδρομή του Σώματος επιθεωρητών Δημοσίων Έργων του ΥΠΟΜΕΔΥ ώστε να ελεγχθεί η πληρότητα του σχεδιασμού και η κατασκευαστική αρτιότητα του έργου.
Με δεδομένο ότι:
α) το εύρος των πορισμάτων και των διαπιστώσεων της έκθεσης της ΕΥΕΠ θέτει ευθέως θέμα εσφαλμένης χωροθέτησης του ΧΥΤΑ με πιθανές καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, αν το έργο τεθεί σε λειτουργία και
β) η υγειονομική ταφή απορριμμάτων είτε υπολειμμάτων θεωρείται, σε όλη την Ευρώπη, ως η «έσχατη και πλέον ακατάλληλη λύση» και ενώ οι οικολογικές οργανώσεις, και η επιστημονική έρευνα έχουν καταλήξει ότι η πρόληψη, η ανακύκλωση στην πηγή, η επαναχρησιμοποίηση είναι προτιμότερες όχι μόνο γιατί μειώνουν δραστικά και ελαχιστοποιούν τον όγκο των απορριμμάτων, αλλά είναι και οικονομικά πολύ πιο συμφέρουσες και κοινωνικά προτιμότερες αφού δημιουργούν πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να εξεταστούν άμεσα και ενδελεχώς τα ζητήματα που ανέκυψαν και να απαντηθεί στη βάσει έγκυρων επιστημονικών μελετών το θέμα της χωροθέτησης καταρχήν και των άλλων θεμάτων που έχουν προκύψει ώστε να διασφαλίζουν απόλυτα το Περιβάλλον, τη Δημόσια Υγεία και το Δημόσιο Συμφέρον;
Ο ερωτών Βουλευτής
Λαφαζάνης Παναγιώτης