Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, κ.Γ.Παπανδρέου. Στη συνάντηση μετείχε και ο Στέργιος Πιτσιόρλας, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ
Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:
Θεώρησα υποχρέωσή μου να εκθέσω στον κ. υπουργό τα συμπεράσματα από την επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε στην ΠΓΔΜ τις δύο τελευταίες μέρες και τις δικές μου εκτιμήσεις για τις εξελίξεις, ύστερα, μάλιστα και από τις συναντήσεις που είχαμε εκεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Η στιγμή είναι πάρα πολύ δύσκολη και η Ελλάδα πρέπει να χειριστεί με πολλή προσοχή, με λεπτό και συνετό τρόπο αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις, έτσι ώστε και η ίδια η χώρα μας να μην επηρεαστεί από το αρνητικό αυτό κλίμα, να μην επηρεαστεί αρνητικά από τη ρευστότητα, αλλά και να παίξει θετικά ένα σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή.
Προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε να συμβάλλουμε όλοι και η κυβέρνηση και τα κόμματα. Σε αυτό το πνεύμα έγινε και η συζήτηση με τον κ. Παπανδρέου.
Εκτιμάμε ότι και στο εσωτερικό της χώρας πρέπει να υπάρξουν κάποιες πρωτοβουλίες που να αναβαθμίσουν τη συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων στον χειρισμό αυτών των εξελίξεων. Αλλά και σε επίπεδο Ε.Ε, η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει, ώστε οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ να αποτελέσουν το πρώτο πεδίο εφαρμογής μιας κοινής πολιτικής για την ασφάλεια στην περιοχή.
Θα ήθελα, με την ευκαιρία, να κάνω και μια τελευταία παρατήρηση. Αυτού του είδους ο διάλογος επί των σοβαρών πολιτικών προβλημάτων και αυτού του είδους οι σχέσεις μεταξύ των κομμάτων προάγουν την πολιτική ζωή του τόπου και τελικά ωφελούν τον ελληνικό λαό. Ο θεσμικός, οργανωμένος πολιτικός διάλογος και όχι ο αδέσποτος παραγοντισμός εντυπώσεων.
Εμείς υποστηρίζουμε αυτόν τον θεσμικό πολιτικό διάλογο. Αντιθέτως, όσοι θέλουν να λειτουργούς ως πλιατσικολόγοι εντυπώσεων, κάνουν μόνο ζημιά και στα πολιτικά ήθη και στις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων.
Αύριο θα δω και τον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να τον ενημερώσω ενόψει της συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει σε επίπεδο διακομματικής συνεννόησης ανταλλαγή απόψεων και από εκεί και πέρα ούτως ή άλλων οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα ήταν χρήσιμο να αξιοποιηθούν. Ανεξάρτητα, όμως, από την Επιτροπή Εξωτερικών και ʼμυνας, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο και σε επίπεδο διακομματικής συνεννόησης να υπάρξουν πρωτοβουλίες.
Για το ενδεχόμενο γενικευμένης σύρραξης
Είναι φανερό ότι αυτά τα γεγονότα δεν είναι περιορισμένα, ούτε τυχαία. Εξ αντικειμένου δημιουργούν αναστάτωση και ανησυχία περιφερειακή και είναι γνωστό ότι αυτού του είδους οι εξελίξεις έχουν περίπου προαναγγελθεί, όταν κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για καντόνια και για αποσχίσεις, αμφισβητήσεις συνόρων.
ʼρα δεν βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεμονωμένη δράση. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία συνδυασμένη και οργανωμένη επιχείρηση.
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού
To Γραφείο Τύπου