Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/03/2005

Η απόφαση του ΣΥΝ να αποχωρήσει από τη Βουλή κατά την τελετή της ορκωμοσίας υπογραμμίζει την υποχρέωση να υπάρξει επαγρύπνηση σε αντιλήψεις και πρακτικές που οδηγούν σε θεοκρατικού τύπου πολιτεία

>

Ο Νίκος Χουντής, συντονιστής της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματος στην Καλαμάτα, τόνισε, μεταξύ άλλων:

Η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι "αγρυπνία" που οργανώνει ο Αρχιεπίσκοπος. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εκλέγεται από τους βουλευτές και σύμφωνα με το Σύνταγμα ορκίζεται ενώπιον τους. Οι πολιτειακοί και πολιτικοί θεσμοί νομιμοποιούνται από τη λαϊκή κυριαρχία και όχι από τους θρησκευτικούς ηγέτες.

Η απόφαση του ΣΥΝ να αποχωρήσει από τη Βουλή κατά την τελετή της ορκωμοσίας υπογραμμίζει την υποχρέωση να υπάρξει επαγρύπνηση σε αντιλήψεις και πρακτικές που οδηγούν σε θεοκρατικού τύπου πολιτεία. Τονίζει την ανάγκη να προχωρήσει η διάκριση κράτους-εκκλησίας, που, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, δεν προχώρησε τόσο κατά την πρόσφατη Συνταγματική αναθεώρηση όσο και από τις κυβερνητικές πολιτικές και αβελτηρίες. Σ’ αυτή τη δημοκρατική αγρυπνία καλούμε να συμμετέχουν και οι βουλευτές των άλλων κομμάτων, ενθυμούμενοι ότι είναι οι εκπρόσωποι του λαού και όχι οι "εκλεκτοί του Κυρίου".

To Γραφείο Τύπου