Με βάση την υπ. αριθμ. ΔΥΓ3(α)/οικ. ΓΥ/148 Απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΦΕΚ 545Β/1-3-2012), με θέμα «Υποχρεωτική ηλεκτρονική καταχώριση των συνταγών στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και στους άλλους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης», η κάθε χειρόγραφη φαρμακευτική συνταγή θα κοστίζει από 1ης Μαρτίου 2012 ένα ευρώ στο γιατρό που θα την υπογράφει και θα παρακρατείται από τον μισθό του γιατρού του ΕΟΠΥΥ.
Τόσο οι τοπικές κοινωνίες όσο και οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι στη μεγαλύτερη πλειοψηφία των Κέντρων Υγείας, των Αγροτικών και Περιφερειακών Ιατρείων, Πολυϊατρείων πρώην ΙΚΑ, εξωτερικών ιατρείων κ.ο.κ. δεν υφίσταται ούτε ο απαραίτητος ηλεκτρονικός εξοπλισμός αλλά ούτε και η απαραίτητη σύνδεση στο διαδίκτυο, αμφότερα απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (e-συνταγογράφησης), ενός μέτρου που στοίχισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, πλην όμως κακοσχεδιασμένου και δυσλειτουργικού.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την εφαρμογή της ΥΑ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι αγροτικοί ιατροί που θα υποχρεωθούν να πληρώνουν πρόστιμα έως και 2000 ευρώ τον μήνα (όσος είναι περίπου ο μηνιαίος Μ.Ο. συνταγών που γράφει ένας αγροτικός ιατρός) για να κάνουν τη δουλειά τους, γινόμενοι οι πρώτοι εργαζόμενοι οι οποίοι θα πληρώνουν για να δουλεύουν, δεδομένης της μισθολογικής απολαβής των 780 ευρώ το μήνα την οποία λαμβάνουν καθαρά με το ενιαίο μισθολόγιο.
Ομοίως, το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μεγάλες αδυναμίες και δυσκολίες εφαρμογής, καθώς, μεταξύ άλλων, η δυνατότητά του είναι για 48.000 συνταγές/ ημέρα, ενώ απαιτείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση άνω των 200.000 συνταγών.
Η εν λόγω ΥΑ δικαίως ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, καθώς και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, που με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε (05.03.2012) υποστηρίζει ότι «οι γελοιότητες περί προστίμου στους γιατρούς για κάθε χειρόγραφη συνταγή, όταν με ευθύνη των διοικούντων δεν υπάρχουν οι υποδομές για πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πρέπει να σταματήσουν άμεσα», ενώ αντίδραση υπήρξε και από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, στα μέλη του οποίου μετατίθεται η ευθύνη της e-συνταγογράφησης, σύμφωνα με την ίδια ΥΑ.
Σε μία απέλπιδα προσπάθεια, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εξέδωσε απόφαση (Αρ. Πρωτ.: 10480/14.03.2012 – ΑΔΑ: Β44ΤΟΞ7Μ-ΘΤΓ), σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή του νέου μέτρου αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας καθώς «οι γιατροί των Μονάδων Υγείας ΕΟΠΥΥ έχουν προθεσμία μέχρι 31.3.2012 να προμηθευτούν φορητούς Η/Υ και παράλληλα δεν έχει ολοκληρωθεί η δικτύωση των Μονάδων Υγείας, οι οποίες εντάσσονται σταδιακά».
Ακόμη όμως κι αυτή η απόφαση, εμμέσως πλην σαφώς ρίχνει το οικονομικό βάρος στους γιατρούς για την αγορά εξοπλισμού και σύμβασης με παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών, χωρίς να λύνει το πρόβλημα αφού δίνει προσωρινή λύση.
Σε περίπτωση που, ειδικά οι αγροτικοί ιατροί, λάβουν συλλογική απόφαση για τη μη συνταγογράφηση φαρμάκων χειρόγραφα, ώστε να μην επιβληθούν τα πρόστιμα, οι μόνοι που θίγονται είναι οι ασθενείς συμπολίτες μας, που ξαφνικά θα βρεθούν χωρίς τα φάρμακά τους.
Επειδή εδώ και δύο έτη το ΥΥΚΑ δεν έχει κατορθώσει να εγκαταστήσει στα πολυϊατρεία αξιόπιστο ηλεκτρονικό σύστημα μέσα από το οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Επειδή, τέλος, η Υπουργική Απόφαση αποτελεί κίνηση ακραίου αυταρχισμού προσπαθεί να καλύψει τις αστοχίες και αδυναμίες της πολιτικής του ΥΥΚΑ, τη στιγμή που ο διαγωνισμός για την ηλεκτρονική υποδομή είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Για τους παραπάνω λόγους,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Θα ανακαλέσει την Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3(α)/οικ. ΓΥ/148 “Υποχρεωτική ηλεκτρονική καταχώριση των συνταγών στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και στους άλλους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης”, έως ότου και το πλέον απομακρυσμένο ιατρείο της ελληνικής επικράτειας αποκτήσει τις απαραίτητες υποδομές για την ηλεκτρονική εκτέλεση της συνταγογράφησης;
2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει για την εγκατάσταση σε κάθε ιατρείο αξιόπιστο ηλεκτρονικό σύστημα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση;
3. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ηλεκτρονική υποδομή και πότε αναμένεται να εκδοθούν τα τελικά του αποτελέσματα;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ηρώ Διώτη
Θοδωρής Δρίτσας
Μιχάλης Κριτσωτάκης