Συζητήθηκε την Δευτέρα 19.03.2012, η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη με θέμα «Πότε επιτέλους θα επαναλειτουργήσει το Παιδο-καρδιο-χειρουργικό Κέντρο του “Αγία Σοφία”;» με την οποία ρωτούσε τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν στο κλείσιμο, χωρίς ελπίδα επαναλειτουργίας του μοναδικού στην Ελλάδα Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου, που κατά κοινή ομολογία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα Κέντρα του εξωτερικού.
Απαντώντας ο κ. υφυπουργός περιορίστηκε στο να εκφράσει μια γενικότερη «επιθυμία» επαναλειτουργίας του Κέντρου, χωρίς όμως νʼ αναλάβει καμία συγκεκριμένη δέσμευση και υποσχέθηκε ξανά, την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού για την στελέχωση του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου χωρίς όμως κανένα χρονοδιάγραμμα.
Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μιχάλης Κριτσωτάκης, τόνισε τις τεράστιες ευθύνες του Υπουργείου, το οποίο με την υποτιθέμενη αναβάθμιση, έκλεισε από τις 14.10.11 το μοναδικό αυτού του είδους και επιπέδου, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών εκθέτοντας σε κίνδυνο τα περισσότερα από τα παιδιά που αντιμετωπίζουν συγγενείς καρδιοπάθειες.
Επίσης επεσήμανε, ότι τα παιδιά, ναι μεν καλύπτονται από το Ωνάσσειο και το Μητέρα, δεν λαμβάνεται όμως υπόψη το τι θα κάνουν οι γονείς που δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν, ιδιαίτερα σε συγκυρίες όπως η σημερινή κρίση. Κατέθεσε τις ενυπόγραφες καταγγελίες 230 γονιών μεταφέροντας την αγωνία τους και τονίζοντας πως πάνω από όλα είναι η ζωή των παιδιών, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στους γονείς και στο προσωπικό του Κέντρου.
Παράλληλα ζήτησε την λειτουργία του καρδιοχειρουργικού τμήματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη.
Ακολουθούν τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή:
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΗ΄
Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012
Αθήνα, σήμερα στις 19 Μαρτίου 2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.04΄ συνήλθε στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε Ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Εʼ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΒΕΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
………………………………..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Θα συζητηθεί η με αριθμό 649/13-3-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την ανάγκη επαναλειτουργίας του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του «Αγία Σοφία».
Στην ερώτηση του κ. Κριτσωτάκη θα απαντήσει ο κ. Μιχαήλ Τιμοσίδης.
Το λόγο έχει ο κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκης για να μας την παρουσιάσει.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Άκουσα τώρα τον κύριο Υφυπουργό που είπε «κρατάμε το ΕΣΥ όρθιο». Και εγώ θέλω να πω ότι το θέμα που θα σας αναπτύξω αυτήν τη στιγμή δεν είναι ούτε απλό, ούτε μικρό, ούτε ένα απλά μεγάλο θέμα. Είναι ένα ειδικό θέμα που αφορά τα παιδιά που έχουν καρδιοπάθειες και ήταν το μοναδικό δημόσιο κέντρο που είχαμε γιʼ αυτήν τη λειτουργία. Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί από τον Οκτώβριο.
Όσον αφορά αυτό το θέμα, κύριε Υφυπουργέ, δεν κρατάτε το ΕΣΥ ανοιχτό. Δεν είναι ανοιχτό το ΕΣΥ. Από τον Οκτώβριο του 2011 το μοναδικό αυτού του είδους και επιπέδου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ειδικό κέντρο αντιμετώπισης συγγενών καρδιοπαθειών παιδιών έπαψε να λειτουργεί, υποτίθεται για την αναβάθμισή του. Όμως, μέχρι σήμερα, πέντε μήνες μετά δεν έχει επαναλειτουργήσει και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Τουλάχιστον εμείς δεν είδαμε πουθενά ούτε στον Τύπο, ούτε κάπου αλλού ότι κάποτε θα ξαναλειτουργήσει.
Παρʼ όλο, λοιπόν, που το «Αγία Σοφία» είναι μοναδικό στο είδος του παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο, αυτήν τη στιγμή είναι κλειστό. Πριν ήταν πάντα υποστελεχωμένο, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού και των γονέων των παιδιών αυτών και πάντα υπήρχε μία κραυγή αγωνίας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι έντονη και δεν νομίζω ότι αφήνει κάθε άνθρωπο που έχει μία σχετική ευαισθησία να κοιμάται ήσυχος.
Θα σας πω, όμως, ότι και κάτω από αυτές τις συνθήκες το κέντρο πραγματοποιούσε περί τις εκατόν εβδομήντα επεμβάσεις ετησίως και το 2011, μέχρι και την 14η Οκτωβρίου 2001 που το κλείσατε, πραγματοποιήθηκαν εκατόν οκτώ επεμβάσεις συνολικά.
Πατώντας, λοιπόν, σε μια κατηγορία που εγώ υποστηρίζω ότι είναι χαλκευμένη, με ψέματα δηλαδή που ειπώθηκαν για τους γιατρούς του κέντρου, τους οποίους διαπομπεύσατε ως Υπουργείο Υγείας στην κοινή γνώμη –και είναι και συνάδελφοί σας, κύριε Υφυπουργέ- χωρίς να τους δικάσετε, προχωρήσετε στο κλείσιμο του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου με το πρόσχημα της αναβάθμισης και στείλατε τα ασθενή παιδιά στο «Ωνάσειο» και στο «Μητέρα». Όποιος έχει να πληρώσει και όποιος δεν έχει, δεν θα έχει τύχη και στον ήλιο μοίρα.
Επειδή, λοιπόν, με τη γενική τάση υποβάθμισης και πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, που με τη μέθοδο της διολίσθησης προωθείτε, θέλω να σας πω ότι υπάρχει κίνδυνος μόνιμου κλεισίματος, δηλαδή κατάργησης του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων. Και επειδή γνωρίζω από την περιφέρειά μου, το Ηράκλειο και από την Κρήτη ότι παιδιά που έρχονταν, τώρα δεν μπορούν να έρθουν και επίσης, ότι η Kαρδιοχειρουργική -που χρόνια τώρα λέτε και έχετε δεσμευθεί και εσείς ότι θα ανοίξει- δεν ανοίγει, θέλω να σας πω, κύριε Υφυπουργέ, τα εξής: Έχετε κάνει κάποιες ενέργειες που εμείς δεν ξέρουμε; Μακάρι να τις έχετε κάνει. Εγώ δεν θέλω να ασκήσω κριτική και να είμαι δριμύς και να φανώ αντιπολιτευτικότατος, θέλω, όμως, να λυθεί το θέμα.
Έχετε κάνει κάποιες ενέργειες μέχρι στιγμής για να ανοίξει; Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αναβαθμιστεί πραγματικά και να στελεχωθεί πλήρως το δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του «Αγία Σοφία», ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τα παιδιά με καρδιοπάθειες; Πότε επιτέλους θα επαναλειτουργήσει αυτό το κέντρο του ΕΣΥ, ώστε να μην αναγκάζονται τα παιδιά να είναι ακάλυπτα και να μην υπάρχει ΕΣΥ γιʼ αυτό το σημείο; Για τα παιδιά, όχι για μας, ούτε για τους γονείς. Για τα ίδια τα παιδιά, κύριε Υφυπουργέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Τιμοσίδης.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω, κύριε συνάδελφε, ότι κανένα παιδί δεν μένει ακάλυπτο. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, να το πείτε. Δεν έχω καμία διάθεση να κάνω αντιπαράθεση. Θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω και να απαντήσω στα ερωτήματα που θέσατε, γιατί αυτό πρέπει να κάνουμε. Εξάλλου, είναι και η περίοδος τέτοια που δεν τίθεται ζήτημα δικής μου γνώμης και δικής σας.
Σας βεβαιώνω, λοιπόν, ότι όποιο περιστατικό αντιμετωπίζει πρόβλημα παιδοκαρδιοχειρουργικό μεταφέρεται αμέσως και εισάγεται στο «Ωνάσειο» Νοσοκομείο, για το οποίο, αν έχετε κάτι, να μου το πείτε, παρακαλώ. Είμαι ανοιχτός. Αλλά πηγαίνει. Και πρέπει να πούμε ότι το «Ωνάσειο» Νοσοκομείο μπορεί να έχει μια ιδιαίτερη σχέση, όμως το Ελληνικό Δημόσιο πληρώνει χρήματα του ελληνικού λαού και αντιμετωπίζει όλα τα περιστατικά.
Και για του λόγου το αληθές, για να ξεκινήσω από εδώ την απάντησή μου, θα σας διαβάσω και θα σας πω, λοιπόν, ότι η αρχική λίστα του Νοσοκομείου «Παίδων» με ημερομηνία 20-10-2011 περιελάμβανε τριάντα έξι περιστατικά. Επί ενάμισι χρόνο, λοιπόν, δεν γίνονταν αυτές οι επεμβάσεις. Εσείς αναφέρεστε σε όλο το προηγούμενο διάστημα. Υπήρξε μάλιστα και ένα ατυχές γεγονός, από το οποίο ξεκίνησε και αυτή η παύση της λειτουργίας της κλινικής, όπου, όπως το ανέφερε και ο κύριος Υπουργός και δημόσια τοποθετήθηκε γιʼ αυτό, παιδί το οποίο οδηγήθηκε στο χειρουργείο, κοιμήθηκε, όπως λέμε στην ιατρική ορολογία, και δεν χειρουργήθηκε και ξύπνησε το παιδί χωρίς να έχει γίνει το χειρουργείο.
Μετά από αυτό και μετά από τα προβλήματα που υπήρχαν στη λειτουργία της κλινικής και στις σχέσεις των γιατρών, έπρεπε να κάνουμε το αυτονόητο. Τότε, διετάχθη Ένορκη Διοικητική Εξέταση, από την οποία το Νοσοκομείο διαπιστώνει ότι αυτά τα οποία παρατήρησαν ως γεγονότα και τα οποία ήταν παράτυπα, ξέφευγαν από τη δυνατότητα να επιβάλλει τις ποινές που έχει το δικαίωμα να επιβάλλει το Νοσοκομείο. Παρέπεμψε το θέμα στην Αʼ Υγειονομική Περιφέρεια τέλος Νοεμβρίου - αρχές Δεκέμβρη 2011 και περιμένουμε το επόμενο διάστημα, σε δεκαπέντε μέρες απʼ ό,τι λέει η Αʼ Υγειονομική Περιφέρεια, να ολοκληρωθεί η δική της πια εξέταση των εμπλεκομένων ιατρών της κλινικής για να μπορέσει να αποδώσει αυτά που πρέπει να αποδοθούν. Έως τότε έχει αφαιρέσει τη δυνατότητα να γίνονται χειρουργεία και να εφημερεύουν οι εν λόγω γιατροί.
Από εκεί και πέρα, όμως, θέλω να σας πω, επειδή έχω λίγο χρόνο, για τα τριάντα έξι περιστατικά που ανέφερα, που από 20 Οκτωβρίου 2011 ήταν στη λίστα, πέντε από αυτά είναι υπό παρακολούθηση από γιατρούς του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία», γιατί δεν χρειάζονται άμεση επέμβαση. Επίσης, πέντε δεν μπορέσαμε να τα βρούμε. Προφανώς θα αναζήτησαν άλλη λύση και θα έλυσαν το πρόβλημα. Παρʼ όλα αυτά, δεν απάντησαν στις τηλεφωνικές κλήσεις. Τέσσερα χειρουργήθηκαν στο «Μητέρα», δύο είχαν χειρουργηθεί στο «Ωνάσειο» πριν από τον Οκτώβριο και πέντε δεν επιθυμούσαν να χειρουργηθούν. Συνεπώς, από τη λίστα των παιδιών αυτών, τα παιδιά τα οποία παραπέμφθηκαν ήταν δεκαπέντε. Μέχρι και πριν είκοσι ημέρες, απʼ ό,τι έχει αναφερθεί, παραπέμφθηκαν επιπλέον από τα δεκαπέντε άλλα δέκα περιστατικά. Τα τρία ήταν επείγοντα, τα επτά χειρουργημένα στο παρελθόν και παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο «Αγία Σοφία».
Εν πάση περιπτώσει, να κλείσω, κυρία Πρόεδρε, με τη διαβεβαίωση ότι κανένα παιδοκαρδιοχειρουργικό περιστατικό δεν παραμένει χωρίς να αντιμετωπιστεί. Παραπέμπεται αμέσως και με έξοδα του Ελληνικού Δημοσίου αντιμετωπίζεται από το «Ωνάσειο» Νοσοκομείο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής, κ. Κριτσωτάκης.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ σας ρωτώ το εξής: Θα ανοίξει ή όχι; Διότι δεν μπορεί να μου λέτε ότι πηγαίνουν αλλού, γιατί δεν πηγαίνουν αλλού, γιατί δεν τα δέχεται το «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και θα σας πω συγκεκριμένες περιπτώσεις. Προσέξετε, διότι απογοητεύετε τους γονείς που σας ακούν και αφήνετε αυτά τα παιδιά στο έλεος, τα οποία δεν σας ακούν. Είναι στα θεωρεία τώρα οι γονείς και σας ακούν. Τους απογοητεύετε.
Θέλω να σας πω, λοιπόν, ότι πρέπει να ανοίξει. Δεν μπορεί να κλείσει. Δεν μπορεί να μην έχουμε κανένα τέτοιο δημόσιο κέντρο στην Ελλάδα και να μου λέτε ότι πηγαίνουν αλλού. Ούτε και αν πήγαιναν αλλού, θα ήταν ικανοποιητική η απάντηση. Άρα, περιμένω δέσμευση από εσάς που να λέει ότι θα ανοίξει. Διότι ειδάλλως έχετε πει ψέματα και κάνετε κάτι το οποίο είναι εγκληματικό, αν δεν έχει η Ελλάδα ένα τέτοιο κέντρο.
Θα σας πω λοιπόν ότι, μέχρι τις 14 Νοεμβρίου που κλείσατε το Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών, στους μήνες που λειτουργούσε το Κέντρο είχαν γίνει εκατόν οκτώ επεμβάσεις. Αυτό είναι ένα στατιστικό, πραγματικό στοιχείο.
Θα σας καταθέσω πίνακες και των προηγουμένων ετών που λένε ότι κατά μέσο όρο γίνονταν γύρω στις εκατόν εβδομήντα επεμβάσεις το χρόνο. Τώρα λέτε ότι δεν βρίσκετε αυτά τα παιδιά, δεν ξέρετε τι γίνεται. Και εμείς δεν ξέρουμε. Ξέρουμε για ορισμένα. Ήδη σας είπα σε άλλο νομοσχέδιο από αυτό το Βήμα ότι ήρθαν δυο παιδιά από την Πάτρα και δεν εξυπηρετήθηκαν. Δεν τα δέχθηκαν.
Θα σας καταθέσω επίσης την καταγγελία διακοσίων τριάντα γονιών για το ίδιο Κέντρο, δηλαδή γιʼ αυτό το Τμήμα του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία», που αποτελεί κόλαφο και για το Υπουργείο Υγείας και για όλους. Έχω επιστολές με τις υπογραφές και τις εκκλήσεις των γονιών.
Επίσης, θα σας καταθέσω την ΕΔΕ, κύριε Υπουργέ. Είπατε ότι την περιμένετε και δεν την έχετε. Εγώ γιατί την έχω και εσείς δεν την έχετε; Το πόρισμα υπάρχει και ξέρετε τι λέει; Δεν αποδεικνύει αυτά που είπατε από τα κανάλια, ότι δηλαδή «σκοτώθηκαν οι γιατροί πάνω από το παιδί που ήταν εν υπνώσει κ.λπ.». Δεν είναι έτσι. Μου δημιουργούνται βάσιμες υποψίες έως και αποδείξεις ότι θέλατε να κλείσετε το θέμα και το κλείσατε. Βρήκατε την ευκαιρία και εκθέσατε τους γιατρούς. Αυτή τη στιγμή είστε εσείς εκτεθειμένοι.
Αφήστε, όμως, τους γιατρούς, εσάς κι εμένα. Δείτε τι γίνεται με αυτά τα παιδιά. Δείτε την αγωνία των γονιών που αντικατοπτρίζει την αγωνία των παιδιών. Αφήστε αν θέλετε και τους γονείς ακόμα και δείτε τα παιδιά.
Κύριε Υπουργέ, είναι το μοναδικό Κέντρο που έχει κλείσει, το οποίο όσο λειτουργούσε δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τα κέντρα του εξωτερικού. Οι γονείς καταθέτουν ότι χάρη στην ύπαρξη αυτού του Κέντρου και στην αυτοθυσία των γιατρών, χαίρονται τα παιδιά που βρίσκονται στη ζωή, αλλά έχουν προβλήματα.
Υποσχέθηκε ο Υποδιοικητής της πρώτης ΥΠΕ, μετά από σύσκεψη τις 9 Νοεμβρίου, ότι θα ανοίξει το Κέντρο. Γιατί όμως δεν έχει ανοίξει ακόμα από τον ενδέκατο μήνα του προηγούμενου έτους;
Οι γονείς παιδιών που έχουν χειρουργηθεί ή είναι σε λίστα αναμονής για ένα χειρουργείο καρδιάς είναι εξοργισμένοι και σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι αυτό είναι ψευδέστατο, ότι δηλαδή υπήρξε αδιαφορία εκ μέρους των γιατρών για τα παιδιά τους. Δεν είναι έτσι. Εδώ έχουμε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που είναι απαράδεκτο. Τα παιδιά είναι εκτεθειμένα.
Στην ΕΔΕ, που διέταξε ο Διοικητής, η οποία ολοκληρώθηκε στις 21.11.2011, δεν περιγράφεται πουθενά το επεισόδιο περί ναρκωμένου παιδιού που ξύπνησε ενώ οι γιατροί διαπληκτίζονταν και όλα αυτά που εμείς ακούσαμε εμβρόντητοι. Δεν είναι έτσι. Οι γονείς του παιδιού πάνω από το οποίο έγινε υποτίθεται όλο αυτό το περιστατικό που περιγράψατε εναργέστατα –ο κύριος Υπουργός, ο κ. Λοβέρδος, όχι εσείς- λένε ότι δεν έγινε έτσι. Το ίδιο λένε και οι γιατροί, όπως επίσης και η ΕΔΕ. Εσείς γιατί επιμένετε; Το είπατε και σήμερα;
Διαμαρτύρεται και η Ομοσπονδία των Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Θα σας καταθέσω και τις ανακοινώσεις άλλων δυο φορέων. Δεν έχω χρόνο, αλλά…
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύρια Πρόεδρε, είναι πολύ σημαντικό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Είναι σημαντικό, αλλά προσπαθήστε να ολοκληρώσετε.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Θα ολοκληρώσω, κυρία Πρόεδρε.
Θα σας πω, λοιπόν, ότι το Υπουργείο δεν έχει κάνει τίποτα γιʼ αυτά τα παιδιά. Τα εκθέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο αυτά, αλλά και όλα εκείνα που δεν έρχονται, που εσείς λέτε ότι τα ψάχνουμε αλλά δεν τα βρίσκουμε. Πολλοί πάνε στο εξωτερικό και πληρώνουν. Όσοι όμως δεν έχουν να πληρώσουν, τι θα γίνουν, κύριε Υπουργέ;
Προωθούνται στο «Ωνάσειο» και στο «Μαριάννα Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ» όσα μπορούν. Όμως αυτό δεν είναι λύση. Ακόμα και όλα να πήγαιναν σʼ αυτά τα δυο νοσοκομεία, γιατί να χάσουμε τη συγκεκριμένη μονάδα; Στην Ελλάδα του μνημονίου αυτά δεν πρέπει να χάνονται.
Είπατε ότι κρατάτε όρθιο το ΕΣΥ. Κρατάτε όρθιο ένα πουκάμισο αδειανό και όχι την ουσία, κύριε Υπουργέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ολοκληρώστε, κύριε Κριτσωτάκη.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Καταλαβαίνω, κύριε Πρόεδρε, αλλά ένα λεπτό, σας παρακαλώ ακόμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Έχετε ψηφίσει έναν Κανονισμό. Τι μπορώ να κάνω εγώ;
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Την Τρίτη 13 Μαρτίου έφεραν επειγόντως από την Πάτρα στο Νοσοκομείο «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» δυο νεογνά με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και επειδή το Παιδιοκαρδιοχειρουργικό ήταν κλειστό, επικοινώνησαν με το «Ωνάσειο» που δεν τα δέχθηκε. Τα νεογνά παραμένουν στο «Αγία Σοφία», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία τους. Το Κέντρο δεν λειτουργεί. Αν λειτουργούσε, θα μπορούσαν τα παιδιά να είχαν νοσηλευτεί.
Σήμερα μας καταγγέλθηκε και η περίπτωση ενός πρόωρου μωρού που ως γνωστόν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, όπως όλα τα νεογνά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Καταθέστε τα, κύριε Κριτσωτάκη, στα Πρακτικά.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Θα σας καταθέσω περίπου πενήντα σελίδες που αποδεικνύουν αυτά που σας λέω.
Δείτε τα παιδιά, κύριε Υπουργέ! Δεσμευθείτε σήμερα, όχι σʼ εμένα, όχι στους γονείς που σας ακούνε, αλλά απέναντι σʼ αυτά τα παιδιά, ότι θα κάνετε το παν για να ανοίξει. Δεν ξέρω αν μπορείτε να δώσετε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Είστε σαφής. Δώστε όμως την ευκαιρία και στον Υπουργό να απαντήσει.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Πείτε κάτι, δώστε μία ελπίδα!
Σας καταθέτω τα προαναφερόμενα έγγραφα.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Τιμοσίδης.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κυρία Πρόεδρε, με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα λέω ότι ο στόχος μας είναι να επαναλειτουργήσει η κλινική, αναβαθμισμένη και χωρίς προβλήματα. Όποιος ισχυριζόταν όμως ότι από τη μία ημέρα στην άλλη μπορούμε να το κάνουμε αυτό, θα έλεγε ψέματα στους γονείς.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Πέντε μήνες είναι…
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Γιʼ αυτό είμαι εδώ λοιπόν.
Άκουσα με προσοχή όλες τις καταγγελίες που είπατε, κύριε συνάδελφε. Όσον αφορά τα παιδιά που λέτε ότι ήρθαν από την Πάτρα, επειδή το γνωρίζω, σας λέω ότι είναι υπό παρακολούθηση και όταν κριθεί, οι γιατροί θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Παρʼ όλα αυτά όμως, θα το ξαναδώ. Διότι ξέρω την περίπτωση από την ημέρα που έφθασαν εδώ.
Όσο για τις άλλες καταγγελίες που λέτε, με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά εγώ δεν θα κάνω δίκες προθέσεων εδώ, ούτε είναι και ο ρόλος μας αυτός.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Μα, τις κάνατε.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ο ρόλος μου είναι να πάω στα θεσμοθετημένα όργανα και να ακολουθήσω τις διαδικασίες, για να αποδώσουμε την αλήθεια. Δεν υπάρχει καμία διάθεση, ιδιαίτερα από τη δική μου πλευρά και με την άλλη μου ιδιότητα, να καταλήξουμε να τιμωρήσουμε κάποιο γιατρό ή οποιονδήποτε ασχολείται με τον χώρο της υγείας. Μάλιστα σʼ αυτή την χρονική περίοδο, με τις συγκεκριμένες συνθήκες, όπου ξέρω ότι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και υπερβάλλουν εαυτούς, δεν θα μπορούσα όχι να το κάνω αλλά ούτε και να το σκεφθώ. Συνεπώς, μακριά από μένα μία τέτοια διαδικασία.
Όμως, κύριε συνάδελφε, επειδή έχω κι εγώ προσωπικά εικόνα, θέλω να σας πω ότι δεν ήταν καλή η εικόνα λειτουργίας της κλινικής. Υπήρχαν προβλήματα. Δεν είναι δικό μου θέμα. Θα το βγάλει η εξέταση. Υπήρχαν ωστόσο προβλήματα. Αφήστε το όμως...
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Σας κατέθεσα την ΕΔΕ. Δεν λέει τέτοια πράγματα.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εγώ αυτό που θέλω να μείνει από εδώ είναι το εξής. Επικαλείστε τους γονείς. Τους επικαλούμαι κι εγώ. Όμως μιλώ και μας ακούει όλη η Ελλάδα. Εμείς έχουμε προχωρήσει στην προκήρυξη και ήδη έχει ολοκληρωθεί η κρίση για τρεις θέσεις ειδικών γιατρών, επιμελητών, που έχουν αυτή την ειδικότητα. Έχει τελειώσει η κρίση και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε αποτελέσματα. Ξέρετε πολύ καλά κι εσείς ότι οι προσλήψεις θα εγκριθούν από το Υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και μόλις πάρουμε τον αριθμό των γιατρών που μπορούμε να διορίσουμε –γιατί δεν θα διοριστούν μεν πολλοί γιατροί, αλλά ένας αριθμός απαραίτητος για συγκεκριμένες ειδικότητες- θα είναι από τους πρώτους που θα προσληφθούν. Η διαδικασία των κρίσεων έχει ολοκληρωθεί και είμαι βέβαιος ότι στο επόμενο σύντομο διάστημα -δεν μπορώ να το καθορίσω, γιατί πρέπει να ξέρω την ημερομηνία του Υπουργείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και δεν γνωρίζω αν θα είναι αυτή ή η επόμενη εβδομάδα- θα ξέρουμε πόσοι και ποιοι γιατροί θα έρθουν να στελεχώσουν αυτή την κλινική. Κι εφόσον ολοκληρωθεί και η κρίση της ένορκης διοικητικής εξέτασης και έρθει επίσημα στα χέρια μας από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια, μακάρι οι τρεις συνάδελφοι γιατροί να μην έχουν καμία ποινική ή οποιαδήποτε διοικητική επίπληξη ή παράπτωμα και να επιστρέψουν. Και να είστε βέβαιος ότι βούλησή μας είναι να συνεχίσει να λειτουργεί η κλινική. Ποιος θα ήθελε να κλείσει η μία και μοναδική, πράγματι, κλινική που υπάρχει στη χώρα; Δεν το συζητούμε. Όμως υπήρχαν προβλήματα και θελήσαμε να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.