- Κατ΄ αρχήν ποια θα είναι η ημερομηνία των εκλογών, γιατί σήμερα βλέπουμε ότι αλλάζει το σκηνικό κι από εκεί που θεωρούσαμε δεδομένο ότι πάμε για τις 6 Μαΐου, ο φόβος για επεισόδια την Πρωτομαγιά φαίνεται ότι αλλάζει την ημερομηνία
Επιτρέψτε μου την εκτίμηση ότι αυτός ο φόβος περί Πρωτομαγιάς μάλλον είναι προσχηματικός, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε χρόνο η 1η Μαΐου υπάρχει στο ημερολόγιο. Δεν μας ξάφνιασε. Όταν συζητάγανε για 29 Απριλίου ή 6 Μαΐου δεν γνώριζαν ότι ανάμεσα υπάρχει η 1η Μαΐου;
Έχω την εντύπωση ότι επειδή ακριβώς τα δυο μεγάλα κόμματα βρίσκονται σε μια συνεχή πτωτική τάση και αυτή τη στιγμή αμφισβητείται η δυνατότητα να έχουν μετά τις εκλογές να έχουν και τα δύο αθροιστικά τις 151 έδρες που απαιτούνται προκειμένου να συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυτή την καταστροφική πολιτική του μνημονίου που η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας δεν την αποδέχεται, κάνουν δεύτερες σκέψεις.
Κι επειδή υπάρχει μία ακόμα ημερομηνία στο ημερολόγιο, η 25η του Μάρτη, επιτρέψτε μου να καταθέσω την εκτίμηση ότι αυτές οι δεύτερες σκέψεις που μπορεί να αφορούν και αναβολή της εκλογικής διαδικασίας, όχι μετάθεση, αλλά αναβολή –διάβασα τις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοϊδη- αν αυτές οι σκέψεις συνδυάζονται με την πιθανότητα μιας εκτεταμένης ευρείας κλίμακας προβοκάτσιας ενάντια στο λαϊκό κίνημα και την αριστερά, να ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντι., Και θα βρουν απέναντι όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά, αλλά το λαϊκό κίνημα, τον ελληνικό λαό ο οποίος απαιτεί επιτέλους σ΄ αυτή τη χώρα να υπάρξει δημοκρατία.
Δυο χρόνια τώρα μας σώζουν διαρκώς οδηγώντας την κοινωνία στον όλεθρο Δύο χρόνια τώρα χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, παίρνουν αποφάσεις εις βάρος των πολιτών. Φτάνει κάποια στιγμή ο κόμπος στο χτένι. Και πολύ φοβάμαι ότι αν κάνουν τέτοιες δεύτερες και τρίτες σκέψεις, καλό είναι να τις ξεχάσουν τώρα αυτές τις σκέψεις.
Καλώ από την εκπομπή σας και τον πρωθυπουργό να πάρει σαφή θέση σε σχέση με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Πρέπει κάποια στιγμή.. Ψηφίστηκε ακόμα κι αυτή η επάρατη δανειακή σύμβαση χτες. Δεν έχει, υποτίθεται, και με βάση τις αρχικές προγραμματικές εξαγγελίες, κανένα λόγο ύπαρξης πια αυτή η κυβέρνηση. Το σχέδιο να μας διαλύσει οριστικά το κατάφερε με μεγάλο βαθμό επιτυχίας. Δεν έχει κανένα λόγο να μην ορίζει ο κ. Παπαδήμος και η πλειοψηφία της Βουλής, που είναι βεβαίως μειοψηφία στην κοινωνία και το λαό, την ημερομηνία των εκλογών.
- Ο κ. ΧρυσοχοΪδης έκανε λόγο για μετάθεση των εκλογών ή για παράταση της θητείας αυτής της κυβέρνησης σχεδόν κατά ένα χρόνο.
\Υπάρχει ένα ανέκδοτο που συζητάει ο λαός μας. Λένε πότε θα γίνουν εκλογές; Και κάποιοι έλεγαν μετά το πέρας της εφταετίας. Λοιπόν δεν θέλω να φτάσουμε ως εκεί. Οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει χτες Είναι λαϊκή απαίτηση και έχει να κάνει με την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας σ΄ αυτή τη χώρα. Κι επειδή βλέπω δεξιά και αριστερά διάφορους, όπως τον κ. Δασκαλόπουλο χτες, ο οποίος τα ταξικά του συμφέροντα θέλει να εξυπηρετήσει και είναι κομματάρχης του κόμματος του μνημονίου, υπερασπίζεται το μνημόνιο ως μοναδική επιλογή, όλοι αυτοί πρέπει να γνωρίζουν ότι το δίλημμα των εκλογών, που όντως παίρνει δημοψηφισματικό χαρακτήρα αυτή η αναμέτρηση, δεν μπορούν να το θέσουν οι ίδιοι. Το θέτει η πραγματικότητα. Όταν η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, όταν η κοινωνική καταστροφή έχει πάρει τέτοια έκταση μαζικής καταστροφής πια, το δίλημμα δεν μπορούν να το θέτουν, ούτε οι κύριοι Δασκαλόπουλοι, οι εκπρόσωποι αυτής της κρατικοδίαιτης ευγενούς τάξης των βιομηχάνων, αλλά ούτε και το αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα που τα τελευταία δύο χρόνια στις κύριες εκφράσεις τους τα δυο τελευταία χρόνια, ΠΑΣΟΚ και Ν..Δ, έχουν υποστεί τέτοιες μεταλλάξεις που δεν μπορούν πια να πείσουν ούτε τους ίδιους τους βουλευτές τους.
- Αναφερθήκατε στο γεγονός ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να μην συγκεντρώνουν ούτε τους 151 βουλευτές, ερμηνεύοντας βέβαια φαντάζομαι τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τα σενάρια συγκυβέρνησης πώς τα ακούτε; Τα θεωρείτε πιθανά, τα βλέπετε ως δυνητική πολιτική εξέλιξη;…
Δεν υπάρχει πιθανότητα διαμόρφωσης αυτοδύναμης πλειοψηφίας παρά τις 50 έδρες, απ΄ όποιο κόμμα. Είναι πράγματα αυτονόητα. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω. Συνεπώς η όποια εξέλιξη ασφαλώς και θα έχει τον χαρακτήρα μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιες δυνάμεις θα έχουν πάνω από 151 βουλευτές. Αυτό θα καθορίσει σε ποια κατεύθυνση θα οδηγηθούμε. Εάν έχουν πάνω από 151 βουλευτές οι δυνάμεις του μνημονίου θα συνεχίσουν να ακολουθούν το δρόμο της καταστροφής. Εάν έχουν πάνω από 151 βουλευτές οι δυνάμεις που αρνούνται το μνημόνιο και καταθέτουν ως πρόταση εναλλακτική διέξοδο απ΄ αυτή την πολιτική, τότε ενδεχομένως να υπάρξει αυτό που εμείς εδώ και ένα χρόνο αναγγέλλουμε ως στόχο, ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς, που θα επιχειρήσει να ξαναστήσει την οικονομία στα πόδια της, στηρίξει τη μεσαία τάξη και τα κατώτερα εισοδήματα και με ισχυρή διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διεκδικήσει μια βιώσιμη και δίκαιη λύση στο μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, αίροντας όλες αυτές τις κατάφωρα αντισυνταγματικές αλλά και επώδυνες προβλέψεις του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου.
Από το 2010 με ορίζοντα το 2014 έχουν ψηφιστεί μέτρα ύψους 65 δις ευρώ και όλο αυτό το κόστος έχει πέσει στις πλάτες των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, έχει πέσει στις πλάτες της κοινωνίας. Δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στην πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν υπήρξε καμία φορολόγηση μεγαλύτερη στο μεγάλο κεφάλαιο, δεν υπήρξε καμία απόπειρα να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες. Και ήδη μιλάνε για ανάπτυξη τάχα, αλλά έχουν αποφασίσει μέτρα 16 δις ευρώ από τώρα και ως το 2014, με 4,5 δις τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου που θα εφαρμοστούν και άλλα 11,5 που θα αποφασιστούν αμέσως μετά τις εκλογές, τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Το κοστούμι το έχουν ήδη ράψει τα συνεταιράκια του μνημονίου, η κοινοπραξία ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.. Συνεπώς είναι αυτονόητο ότι ο ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο και θα τους ανατρέψει με την ψήφο του. Αυτό φοβούνται και κάνουν δεύτερες σκέψεις. Τους προκαλούμε να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να μιλήσουν ανοιχτά στον ελληνικό λαό, να μην κρύβονται.
Έχουν και μια τρίτη επιλογή. Προχτές στη Βουλή, την Παρασκευή, απαντώντας στον κ. Σαχινίδη, είπα ότι για να πάρετε τις 50 έδρες μπόνους αυτού του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου, μπορείτε να αποφασίσετε να κατέβετε από κοινού στις εκλογές ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Θα ήταν και πιο έντιμο στο κάτω-κάτω, αφού οι διαφορές σας είναι ελάχιστες πια.
- Σας κατηγορούν ότι με την πρότασή σας θέλετε να οδηγήσετε τη χώρα στη φτώχεια και πίσω στη δραχμή..
Αυτοί οι οποίοι έχουν οδηγήσει τη χώρα στη φτώχεια, έχουν οδηγήσει τη χώρα στην εξαθλίωση. Ο λαός μας έχει την παροιμία «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα». Επιχειρούν το τελευταίο διάστημα να ακολουθήσουν μια επικοινωνιακή τακτική που βασίζεται στην αρχή η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση ή αλλιώς «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης» και προσπαθούν να κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα τόσο σε σχέση με το ότι οι επιλογές του και η πολιτική του ενάντια στο μνημόνιο μας οδηγεί εκτός Ευρώπης, όσο και σε σχέση με τα ζητήματα της βίας ή ακόμα και της διαπλοκής συμφερόντων. Το ακούσαμε κι αυτό από τον κ. Βενιζέλο.
Δεν ξέρω καμία ευρωπαϊκή χώρα, καμία χώρα στον πυρήνα της ευρωζώνης μάλιστα που να έχει μισθούς 400 ευρώ. Μάλλον οδηγούμαστε προς την Αφρική σιγά-σιγά. Και οι πολιτικές αυτές των μνημονίων, αν εφαρμοστούν μέχρι τέλους, θα μας οδηγήσουν έξω από το ευρώ και χωρίς καμία δυνατότητα αντίδρασης, γιατί με το δεύτερο μνημόνιο δενόμαστε χειροπόδαρα ώστε να μην μπορούμε να αντιδράσουμε σε περίπτωση που μας αποβάλλουν, όταν αυτοί θα καταφέρουν να προστατευτούν, από το κοινό νόμισμα, να μην μπορούμε να αξιοποιήσουμε το νομικό πλαίσιο για το ελληνικό χρέος. Άρα λοιπόν θα έχουμε μισθούς σε φθηνό νόμισμα, αλλά χρέος στο ακριβό ευρώ. Αυτό είναι το έγκλημα που διαπράττουν. Στο όνομα του να μην βγούμε από το ευρώ, με την πολιτική τους μας οδηγούν έξω από το ευρώ.
Το ίδιο κάνουν και με το θέμα της βίας. Μας κατηγορούν εμάς ποιοι; Αυτοί που εδώ και δυο χρόνια έχουν καταστείλει κάθε λαϊκή κινητοποίηση, δημοκρατική κινητοποίηση με δεκάδες χιλιάδες τόνους χημικών στο Σύνταγμα, με ανθρώπους οι οποίοι κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους, με τον Μανώλη Κυπραίο δημοσιογράφο σήμερα να μην έχει την ακοή του και με περιστατικά τα οποία είναι γνωστά σε όλο το πανελλήνιο. Είναι γνωστό ποιος ασκεί βία. Η αριστερά ποτέ δεν ήταν φιλικά προσκείμενη στη βία. Αντιθέτως. Την απεχθάνεται τη βία. Θύματα είχε όλα αυτά τα χρόνια από την εποχή του Λαμπράκη, του Τεμπονέρα έως σήμερα.
Είναι προφανές ότι φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, αλλά εμείς θα επιμείνουμε με νηφαλιότητα ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να κρατήσει το τελευταίο που του έχει απομείνει το δικαίωμα στη δημοκρατία, να μην απολέσουμε αυτό που ονομάζουμε λαϊκή κυριαρχία, να μην απολέσουμε τη δυνατότητα ο ίδιος ο λαός να κρίνει και να αποφασίζει για το μέλλον του.
- Κάνατε την πρόβλεψη ότι δεν θα συγκεντρώσουν πάνω από 151 βουλευτές τα δυο μεγάλα κόμματα. Χάριν της υποθέσεως της συζητήσεως το δέχομαι ως σενάριο και ας υποθέσουμε ότι η αριστερά παίρνει την πλειοψηφία σε βουλευτές. Είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή να υπερβεί τις εσωτερικές της διαφωνίες και διαφορές και αντιθέσεις και να μπορέσει να συμπτύξει ένα κοινό μέτωπο;
Εάν είναι έτοιμοι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να υπερβούν τις διαφορές τους και να βρίσκονται μαζί και αν βγαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ ο κ. Δασκαλόπουλος και αποδεικνύει τον τρόμο του ταξικού αντιπάλου, της αριστεράς, οι έχοντες και κατέχοντες, τότε δεν μπορώ να κατανοήσω πώς μπορεί σ΄ αυτές τις συνθήκες να υπάρχει η εκτίμηση, και κυρίως απευθύνομαι στο ΚΚΕ και στη Δημοκρατική Αριστερά, ότι οι διαφορές μας είναι τόσο μεγάλες που δεν μπορούμε να τις υπερβούμε.
Η πρότασή μας είναι στο τραπέζι για προεκλογική, εκλογική και μετεκλογική συνεργασία. Αν παρόλα αυτά επικρατήσει η λογική της αυτοσυντήρησης ή η φιλοδοξία της αύξησης των εδρών αποκλειστικά για το κόμμα και δεν κατέβουμε από κοινού σ΄ αυτή την εκλογική αναμέτρηση, είμαι βέβαιος ότι μετά τις εκλογές σε ένα κλίμα όπου θα έχουμε μια Βουλή που θα μας δίνεται η δυνατότητα, με την πλειοψηφία των εδρών, να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας για να άρουμε, για να αποκρούσουμε αυτή τη λαίλαπα που υφίσταται ο ελληνικός λαός, τότε νομίζω ότι κανείς δεν θα τολμήσει να σφυρίξει αδιάφορα σ΄ αυτή την πρόκληση. Και όποιος το τολμήσει θα λογοδοτήσει με την ίδια την ιστορία.
- Αυτά τα νέα εκλογικά σενάρια και η πιθανή μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών για την 13η Μαΐου, θα σας «αναγκάσουν» να κάνετε κάποιες κινήσεις, ενδεχομένως να δείτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή να ζητήσετε μια συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο ή να καταθέσετε κάποια ερώτηση, κάποια τέλος πάντων κίνηση η οποία να πιέσει προς τη διεξαγωγή των εκλογών.
Ήδη έχω έρθει σε επαφή με τον κ. Παπαδήμο και αναμένεται μια συνάντηση μαζί του ή προς το τέλος της εβδομάδας ή στην αρχή της επομένης. Και από την εκπομπή σας όμως καταθέτω σαφή την πρόταση-πρόκληση προς τον πρωθυπουργό να μην συνεχίσει αυτό το κρυφτούλι με την ημερομηνία των εκλογών. Πόσο δε μάλλον, όταν αυτά τα σενάρια που εξυφαίνονται και έχουν να κάνουν και με πιθανές κινήσεις αποσταθεροποίησης εν όψει και της εθνικής επετείου, όπου έχουμε κι εμείς τις πληροφορίες μας για διάφορες κινήσεις ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερά.
Πρέπει εγκαίρως όλοι να ξεκαθαρίσουν το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Δεν μπορεί να παίζουμε με την δημοκρατία. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν, έπρεπε να είχαν γίνει χθες και πρέπει να γίνουν με τον ομαλότερο δυνατό τρόπο, αφήνοντας νηφάλιο τον ελληνικό λαό, χωρίς εκβιαστικά διλήμματα, να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του. Δεν μπορεί να καταργήσουμε τη δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε.
- Τι λένε αυτές οι πληροφορίες οι δικές σας για τις κινήσεις αποσταθεροποίησης; Νωρίτερα κάνατε λόγο και για προβοκάτσια.
Νομίζω δεν έχει νόημα να επεκταθώ παραπάνω. Άλλωστε ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι σε περιόδους που το σύστημα εξουσίας είναι ετοιμόρροπο και καταρρέει, σε τέτοιες περιόδους πάντοτε υπάρχουν και δεύτερες και τρίτες σκέψεις.
Εμείς καλούμε σε κάθε περίπτωση τον ελληνικό λαό που θέλει να διαδηλώσει την αντίθεσή του -και είναι δικαίωμά του να το κάνει- προς την πολιτική ηγεσία να είναι προσεκτικός αυτές τις μέρες, και ιδιαίτερα το διήμερο της 24ης και 25ης Μαρτίου.
- Είχαμε την ανάδειξη στο ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, του νέου προέδρου του κόμματος, με μια ανάδειξη η οποία κατά πολλούς αποτέλεσε έκπληξη. Αυτό σηματοδοτεί κάτι; Υπάρχει κάποια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό πιστεύετε;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια έκπληξη. Η μόνη έκπληξη είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε άλλος υποψήφιος σε ένα κόμμα που, αν μη τι άλλο, είχαν εκδηλωθεί και οι διαφορετικές υποψηφιότητες, αλλά δεν κατέστη δυνατό, δεν αφέθηκε να εκφραστούν και στην κάλπη. Από εκεί και πέρα έχω ξαναπεί, αν και δεν μου αρέσει να υπεισέρχομαι στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων, το πρόβλημα του ΠΑΣΟ δεν είναι τα πρόσωπα. Είναι η πολιτική που ακολουθεί. Δεν θεωρώ ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Γ. Παπανδρέου. Ήταν οι επιλογές του Παπανδρέου. Όπως επίσης και τώρα δεν πιστεύω ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο της μνημονιακής πολιτικής που οδηγεί στην κοινωνική εξαθλίωση και στην αναξιοπρέπεια και στην υποδούλωση και στην άρση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας – εκεί οδηγεί αυτή η πολιτική – δεν νομίζω λοιπόν ότι μπορεί να δημιουργήσει κάποια επανασυσπείρωση ή ανάταξη στο ΠΑΣΟΚ, που, απʼ ότι φαίνεται, κλείνει ένα μεγάλο ιστορικό κύκλο από τον Ανδρέα Παπανδρέου στον Γιώργο Παπανδρέου.
Ο μεγάλος ιστορικός κύκλος ενός κόμματος εξουσίας, ενός κινήματος που μπορούσε να εκφράζει και να εμπνέει μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες, ιδιαιτέρως τη μεσαία τάξη την οποία και δημιούργησε με τις κυβερνήσεις του. Διότι, έκανε αναδιανομή του πλούτου. Έδωσε τη δυνατότητα σε χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα να έρθουν στο προσκήνιο, να ανέβουν κοινωνικά. Και εκφράζονταν όλα αυτά τα χρόνια από το ΠΑΣΟΚ. Ε, τώρα με αυτές τις πολιτικές επιλογές το ΠΑΣΟΚ και με τη μετάλλαξή του προς νεοφιλελεύθερες πολιτικές κατευθύνσεις, παίρνει οριστικό διαζύγιο με αυτά τα κοινωνικά στρώματα. Συνεπώς, δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει μια ανάταξη. Πολλοί λένε ότι η επιχείρηση ανάνηψης, η εκλογή δηλαδή κρίθηκε επιτυχής, αλλά ο ασθενής παραμένει σε κώμα.
- Οι δημοσκοπήσει δείχνουν ότι το κόμμα σας είναι ένας από τους βασικούς υποδοχείς των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που στο παρελθόν είχαν ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στην ιστορική πορεία του, στην οποία αναφερθήκατε. Είναι έτοιμο το κόμμα σας αυτή την υποδοχή να την αξιοποιήσει και να τη μονιιμοποιήσει, να της δώσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά; Και τι επίδραση έχει αυτό στη ρητορική του κόμματός σας και στις προσεγγίσεις στα μεγάλα θέματα;
Πρέπει να σας πω ότι το τελευταίο διάστημα σε όλες τις συγκεντρώσεις που μιλάω – αλλά αυτό δεν συμβαίνει μόνο με μένα και με όλα τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – το κοινό που μας παρακολουθεί είναι πολυπληθές. Και δεν είναι κοινό της αριστεράς. Και δεν είναι επίσης κοινό που προέρχεται μονάχα από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και από τη Ν.Δ.
Αυτό τι σηματοδοτεί; Ότι οι πολίτες πια επαναπροσδιορίζουν την πολιτική τους τοποθέτηση, την πολιτική τους συνείδηση με βάση την κοινωνική κατάσταση που βιώνουν. Επαναπροσδιορίζουν την πολιτική τους συνείδηση με βάση την ταξική τους προέλευση και όχι με βάση την πολιτική τους καταγωγή. Εάν, λοιπόν, σήμερα έχουμε έναν άνεργο που χάνει τη δουλειά του, έναν μικρομεσαίο με τρία παιδιά που δεν μπορεί να τα ζήσει γιατί κλείνει το μαγαζί του ή αν έχουμε την κοινωνική δυστυχία που διευρύνεται, αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο που προσδιορίζει την πολιτική τοποθέτηση αυτών των ανθρώπων. Από εμάς, λοιπόν, ακούνε έναν πολιτικό λόγο που κατʼ αρχήν είναι συνεπής και συγκεκριμένος. Όλα όσα έχουμε πει τα δυο τελευταία χρόνια έχουν βγει αληθινά. Και ακούει ταυτόχρονα και μια ειλικρινή πολιτική διάθεση να ανατρέψουμε αυτή την πραγματικότητα. Και μια ανιδιοτελή στάση αν θέλετε. Διότι εμείς είμαστε οι πρώτοι που είπαμε ότι δεν μας ενδιαφέρει μόνοι μας. Καλούμε σε συνεργασίες, σε ευρύτερες συνεργασίες.
Ως εκ τούτου νομίζω ότι αυτή η στάση είναι μια στάση που επικροτείται από ευρύτερα στρώματα των πολιτών και νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε μια αναδιάταξη πάρα πολύ σημαντική στην κάλπη των πολιτικών συσχετισμών.
Τώρα, για το αν είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να σας πω ότι η ευθύνη σε αναγκάζει να είσαι έτοιμος. Βεβαίως έχουμε δυσκολίες. Βεβαίως δεν έχουμε ξαναβρεθεί σε θέση διακυβέρνησης. Παρόλα αυτά θα πρέπει κι εσείς να αναγνωρίσετε ότι στις τάξεις και στους κόλπους μας έχουμε εξαιρετικούς διανοούμενους, καθηγητές πανεπιστημίων, οικονομολόγους, οι οποίοι είναι εξαίρετοι στη δουλειά τους και στη σταδιοδρομία τους. Έχουμε, δηλαδή, εκείνο το στελεχικό δυναμικό που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε μια δύσκολη περίσταση όπως η σημερινή. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι έχουμε ένα σαφή πολιτικό προσανατολισμό. Έναν πολιτικό προσανατολισμό ρήξης με το σημερινό εγχώριο και διεθνές κατεστημένο. Συνεπώς, η δυσκολία η δική μας δεν θα είναι αν θα τα καταφέρουμε να διαχειριστούμε από θέση ευθύνης την πραγματικότητα. Η δυσκολία θα είναι η μεγάλη σύγκρουση και η ρήξη την οποία προϋποθέτει η εφαρμογή του δικού μας σχεδίου και του δικού μας προγράμματος με τα μεγάλα συμφέροντα. Γι αυτό και λέμε ότι εμείς δεν προτείνουμε έναν εύκολο δρόμο, δεν έχουμε ένα μαγικό ραβδί που από τη στιγμή που θα δοθεί η δυνατότητα σε ένα νέο συνασπισμό εξουσίας όλα θα αλλάξουν την επόμενη μέρα. Δεν θα είναι ένα μονόπρακτο έργο η ρήξη με αυτές τις πολιτικές. Θα είναι μια διαρκής σύγκρουση, ένας δύσκολος δρόμος. Τη βεβαιότητα, τη δέσμευση που εμείς δίνουμε είναι ότι αυτός ο δρόμος έχει προοπτική, έχει ξέφωτο, έχει φως στην άκρη του τούνελ, οδηγεί σε μια προοπτική αξιοπρέπειας τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία και όχι σε μια προοπτική διαρκούς υποδούλωσης, αναξιοπρέπειας και κοινωνικής κόλασης όπως συμβαίνει μ΄ αυτές τις πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα.
- Η έκκλησή σας για ενότητα στην αριστερά θα μείνει στο ρητορικό πεδίο ή θα αντανακλαστεί και στα ψηφοδέλτιά σας, τα οποία φαντάζομαι ότι θα πρέπει να είστε στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους…
Για να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, δεν είμαι αισιόδοξος ότι το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία επιλέγει τώρα τελευταία να μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε ενοχικό ΠΑΣΟΚ, σε λίγο θα του μοιάσει κιόλας.. Μαθαίνω ότι αποφάσισαν να εντάξουν στην κοινοβουλευτική τους ομάδα πέντε και ένας έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.. Επειδή το 40% θα είναι προερχόμενοι εκ της αριστεράς, το 60% από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν είναι Δημοκρατική Αριστερά. Είναι κάτι άλλο. Πόσο δε μάλλον όταν οι συγκεκριμένοι βουλευτές ψήφισαν το πρώτο μνημόνιο, ψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο, ψήφισαν τους εφαρμοστικούς νόμους, ψήφισαν την κυβέρνηση Παπαδήμου με τη συμμετοχή της ακροδεξιάς και στο τέλος αποφάσισαν να ψάξουν να βρουν καταφύγιο κάπου όπου θα μπορούσαν να εκλεγούν.
Δεν είναι εφικτό, απ΄ότι φαίνεται, πριν από τις εκλογές να υπάρξει μια συνεργασία και κοινή εκλογική κάθοδος, για διαφορετικούς λόγους. Αυτό ίσως είναι μια ιστορική ευκαιρία που χάνουμε, γιατί είναι φανερό ότι θα ήταν η πρώτη πολιτική δύναμη και θα έπαιρνε και τις 50 αυτές έδρες που ορίζει ο καλπονοθευτικός εκλογικός αυτός νόμος. Εν τούτοις, επαναλαμβάνω, ότι προσδοκούμε μετά τις εκλογές ότι η λαϊκή ετυμηγορία θα αναγκάσει όλες τις δυνάμεις της αριστεράς να επαναπροσδιοριστούν και να επανατοποθετηθούν. Σε ότι δε έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε σε καλό δρόμο με συνεργασίες με δυνάμεις που με ειλικρίνεια και από την πρώτη στιγμή, όχι τελευταία στιγμή, από τότε που ήταν δύσκολο κανείς μέσα στο ΠΑΣΟΚ να καταθέσει κανείς μια διαφορετική άποψη, τοποθετήθηκαν με βάση τις αξίες τους και την άποψή τους και αρνήθηκαν το πρώτο μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο, την πολιτική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε σε καλό δρόμο και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια πιο διευρυμένη πολιτική παρουσία του συμμαχικού σχήματος στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
To Γραφείο Τύπου