Γι ακόμα μια φορά εδόθη «μη απάντηση» αντί για απάντηση, από τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ αυτή τη φορά, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Μ. Κριτσωτάκη με θέμα: «Νʼ αποτραπεί η μετατροπή της Κρήτη σε απέραντο ενεργειακό εργοστάσιο. Αναγκαία η διατήρηση της φυσιογνωμίας του νησιού»
Υποψιασμένος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εξʼ αρχής «Θέλω μια απάντηση από τον κύριο Υπουργό, η οποία να μην είναι ένα πουκάμισο αδειανό, να μη μου απαντήσει, όπως τώρα τελευταία συνηθίζεται από την Κυβέρνηση, με έναν τρόπο μη απάντησης, γιατί το θέμα είναι πολύ σημαντικό και υπάρχει μεγάλος αναβρασμός στην Κρήτη».
Ο Μ. Κριτσωτάκης τόνισε ότι έχουν δοθεί άδειες για εγκατάσταση μονάδων που θα παράγουν 5.500ΜW, ενώ σήμερα παράγονται 800ΜW από θερμικά εργοστάσια και 230 MW από εγκαταστάσεις ΑΠΕ. «Αυτό είναι τραγικό, γιατί αλλάζει τη φυσιογνωμία της Κρήτης» και σημείωσε ότι «δεν έχει προηγηθεί εθνικός σχεδιασμός για την ενέργεια, ενώ αντίθετα οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των ΑΠΕ απλοποιούνται συστηματικά και δραματικά σε βάρος κάθε άλλης παραγωγικής δραστηριότητας και σήμερα έρχονται να επιβληθούν με τη βιαιότητα του fast track» καθώς και ότι «η πολιτική σας, όλο το νομοθετικό πλαίσιο που έχετε ψηφίσει για τις ΑΠΕ, οδηγεί την Κρήτη κι όλη τη χώρα σε μια μονοκαλλιέργεια ανάπτυξης της ενέργειας σε βάρος όλων των άλλων τομέων της οικονομίας και θα εντείνει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ακόμη και βασικών ειδών διατροφής».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι: «Δεν αρνιόμαστε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντίθετα εμείς είμαστε εκείνοι που φωνάζουμε εδώ και πολλά χρόνια, αν στηριζόντουσαν σε ένα σχεδιασμό με σεβασμό στο περιβάλλον, την κοινωνία, την ιστορία και τις παραγωγικές δράσεις του τόπου» επισήμανε
Ο κ. Ι. Μανιάτης παραδέχτηκε ότι: «Πρέπει να σας πω ότι έχετε δίκιο στο ότι έχουν δοθεί πάρα πολλές άδειες παραγωγής και μάλιστα εμφανίζεται το φαινόμενο και στην Κρήτη, ίσως εκεί έχει μία όξυνση, να έχουμε πολλές επικαλύψεις στις άδειες παραγωγής» και προσπάθησε να πείσει ότι η χορήγηση της άδειας δεν συνεπάγεται και την υλοποίηση του έργου «Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω και είναι απολύτως βέβαιο, είναι ότι στο τέλος πάρα πολλές από αυτές τις άδειες, εξαιτίας των επικαλύψεων που υπάρχουν, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, διότι απλούστατα η φέρουσα ικανότητα των αντίστοιχων περιοχών, δεν τις αντέχει».
Η παραδοχή του κ. υπουργού είναι αποκαλυπτική δεν είναι όμως δεσμευτική!
Ακολουθούν τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙΔ΄
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012
Αθήνα, σήμερα στις 26 Μαρτίου 2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.13΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΝΙΩΤΗ.
………………………….
Συνεχίζουμε με την με αριθμό 671/20-3-2012 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την εγκατάσταση συστοιχιών αιολικών πάρκων στην Κρήτη.
Ορίστε, κύριε Κριτσωτάκη, έχετε το λόγο για να παρουσιάσετε την ερώτησή σας.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά όλη την Κρήτη και θα έλεγα ότι θα μπορούσε να επιγραφεί ως εξής: Πρέπει να αποτραπεί η μετατροπή της Κρήτης σε ένα απέραντο ενεργειακό εργοστάσιο; Είναι αναγκαία η διατήρηση της φυσιογνωμίας, καταρχήν, του νησιού!
Θέλω μια απάντηση από τον κύριο Υπουργό, η οποία να μην είναι ένα πουκάμισο αδειανό, να μη μου απαντήσει, όπως τώρα τελευταία συνηθίζεται από την Κυβέρνηση, με έναν τρόπο μη απάντησης, γιατί το θέμα είναι πολύ σημαντικό και υπάρχει μεγάλος αναβρασμός στην Κρήτη. Θα σας καταθέσω όλους τους φορείς οι οποίοι προσυπογράφουν, αν όχι όλα αυτά που θα σας πω, τουλάχιστον τα περισσότερα. Τα επιβεβαιώνουν ακόμη και κυβερνητικοί Βουλευτές και θέλω να σας πω, κύριε Υπουργέ, ότι θέλουμε απαντήσεις εδώ.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει κανείς να παρατηρήσει είναι ότι μέχρι τώρα στην Κρήτη τα θερμικά εργοστάσια έχουν ισχύ περίπου 800MW, οι εγκαταστάσεις των ΑΠΕ 230MW. Επίσης, έχουν δοθεί άδειες παραγωγής από τη ΡΑΕ για αιολικούς, υβριδικούς και ηλιοθερμικούς σταθμούς και εκκρεμεί η αξιολόγηση των αιτήσεων που έχουν ισχύ πάνω από 5.500MW. Αυτό είναι τραγικό, γιατί αλλάζει τη φυσιογνωμία της Κρήτης και αναστέλλει την προτεραιότητα του τουρισμού, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την Κρήτη.
Επειδή, λοιπόν, δεν έχει προηγηθεί εθνικός σχεδιασμός για την ενέργεια, ενώ αντίθετα οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των ΑΠΕ απλοποιούνται συστηματικά και δραματικά σε βάρος κάθε άλλης παραγωγικής δραστηριότητας και σήμερα έρχονται να επιβληθούν με τη βιαιότητα του fast track και με διαδικασίες απαράδεκτες, επειδή η πολιτική σας, όλο το νομοθετικό πλαίσιο που έχετε ψηφίσει για τις ΑΠΕ οδηγεί την Κρήτη και όλη τη χώρα -γιατί η Κρήτη είναι ένα παράδειγμα και μια ειδική περίπτωση, που μοιάζει όμως σε πολλά με τις άλλες- σε μια μονοκαλλιέργεια ανάπτυξης της ενέργειας σε βάρος όλων των άλλων τομέων της οικονομίας και θα εντείνει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ακόμη και βασικών ειδών διατροφής, εμείς ρωτάμε, κύριε Υπουργέ, δύο πράγματα:
Πρώτον, τι θα κάνετε, για να αποτραπεί μια τέτοια καταστροφική για την Κρήτη, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα εξέλιξη; Σε ποιο χώρο θα αναπτυχθούν, με ποιους χρηματοδοτικούς πόρους και με ποιες πολιτικές θα προστατέψετε, θα ενισχύσετε και θα προωθήσετε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα κ.λπ.;
Δεύτερον, θα προχωρήσετε έστω και τώρα στον αναγκαίο αναπτυξιακό και χωροταξικό σχεδιασμό, που θα συνεκτιμά τις ανάγκες όλων των παραγωγικών τομέων, την ενεργειακή αυτάρκεια και την προστασία του περιβάλλοντος; Με ποιον τρόπο θα προστατέψετε βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως την πρόσβαση στην ενέργεια, το νερό, στις συνθήκες της ασύδοτης και χωρίς όρια εκμετάλλευσής τους μέσα από την ιδιωτικοποίησή τους που επιβάλει η πολιτική σας;
Κάτι τελευταίο, κύριε Υπουργέ. Εδώ ξένοι έρχονται και θέσεις εργασίας δεν εξασφαλίζονται, ενώ οι ντόπιοι εκτοπίζονται. Θέλουμε, αν μπορείτε, να διαβεβαιώσετε ότι θα σταματήσει, διότι διαφορετικά θα έχουμε άλλες εξελίξεις οι οποίες δεν θα συμφέρουν κανέναν. Νομίζω ότι πρέπει σήμερα τουλάχιστον να έχουμε κάποιες απαντήσεις. Για ό,τι σας είπα, εάν υπάρχει αμφισβήτηση, έχω στοιχεία και μπορούμε να τα αποδείξουμε. Μπορώ να σας δώσω και έγγραφο με εξήντα φορείς που προσυπογράφουν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Στην ερώτηση του κ. Κριτσωτάκη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Κύριε συνάδελφε, όπως γνωρίζετε, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χορηγεί άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μετά από αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβάλλονται και πάντα σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία.
Στα κριτήρια, τα οποία υπολογίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, περιλαμβάνεται η μέγιστη επιτρεπόμενη πυκνότητα αιολικών εγκαταστάσεων ανά οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι όπως αυτή καθορίζεται στο πλαίσιο που ονομάζουμε «φέρουσα ικανότητα», στο πλαίσιο που καθορίζεται από το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού. Άρα, για να ξεκαθαρίσουμε, υπάρχει ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, το οποίο εφαρμόζεται.
Η χορήγηση της άδειας παραγωγής, η οποία θέλω να σημειώσω ότι αποτελεί ένα πρώτο είδος άδειας σκοπιμότητας για ένα έργο, δεν συνεπάγεται απαραίτητα και αναγκαστικά και την υλοποίηση του έργου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεδομένου ότι ανάμεσα στην άδεια παραγωγής και στην άδεια εγκατάστασης υπάρχουν πολλά άλλα στάδια αδειοδότησης, μεταξύ των οποίων ασφαλώς είναι και η περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε αυτά τα στάδια υπάρχουν εξαιρετικά αυστηροί έλεγχοι. Μάλιστα, η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει -και αυτή είναι μια πανελλαδική εμπειρία, αλλά τα μεγέθη είναι τα ίδια και για την Κρήτη- ότι για ένα σημαντικότατο ποσοστό των έργων που έχουν άδεια παραγωγής, τελικά δεν χορηγείται άδεια εγκατάστασης.
Και ακόμη και στα έργα αυτά που έχουν άδεια εγκατάστασης, υπάρχουν στη συνέχεια άλλα εμπόδια, όπως είναι για παράδειγμα δικαστικές διαμάχες ή αδυναμία χρηματοδότησης, όπου στο τέλος δεν έχουμε την υλοποίηση.
Να σημειώσω το εξής που έχει ιδιαίτερη σημασία για το νησιωτικό χώρο και για την Κρήτη. Με βάση τα ειδικά κριτήρια χωροθέτησης για τα νησιά της χώρας, περιλαμβανομένης και της Κρήτης, λαμβάνουμε υπʼ όψιν το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης, ανά Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 4% της έκτασης, δηλαδή 0,53 τυπικές ανεμογεννήτριες, ανά 1000 στρέμματα. Άρα και εδώ υπάρχει μία συγκεκριμένη δέσμευση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπεραστεί.
Στην περίπτωση των μη συνδεδεμένων νησιών η συνολική ισχύς των αιολικών σταθμών, ανά νησί, δεν πρέπει να ξεπερνά το διπλάσιο της ισχύος αιχμής του συγκεκριμένου νησιού, εκτός εάν ο επενδυτής, ο οποίος ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει την επένδυση, με δικά του έξοδα δημιουργήσει την αντίστοιχη υποδομή, το καλώδιο δηλαδή το οποίο θα συνδέει την εγκατάστασή του με το ηπειρωτικό σύστημα της υπόλοιπης χώρας.
Τώρα γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης αποτελεί ένα πάγιο αίτημα, όχι μόνο της πολιτείας, αλλά και της ίδιας της Κρήτης. Και εδώ θέλω να υπενθυμίσω στην πρωτολογία μου –θα επανέλθω στη δευτερολογία μου- ότι για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας δαπανά η εθνική οικονομία πάνω από 700.000.000 ευρώ κάθε χρόνο, εκ των οποίων τα περίπου 350.000.000 ευρώ κάθε χρόνο δαπανώνται για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη. Άρα, έχουμε χρέος απέναντι στους κατοίκους της Κρήτης, αλλά και απέναντι στους πολίτες όλης της Ελλάδας να μειώσουμε αυτό το κόστος και η μοναδική μείωση που μπορεί να γίνει, είναι μέσα από την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που πάντα, όμως, θα υπακούουν στο κριτήριο της αντοχής της φέρουσας ικανότητας του νησιού.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Κριτσωτάκης.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, οχυρώνεται ο κύριος Υπουργός πίσω από την ΡΑΕ, αλλά δεν μπορεί να καθησυχάσει κανέναν και θα σας πω ότι εντείνεται τώρα η ανησυχία, διότι αυτό ήταν πράγματι αυτό που ζήτησαν να μη γίνει. Υπάρχει δηλαδή μία μη απάντηση. Με συγχωρείτε, κύριε Υπουργέ, δεν είναι προσωπικό, αλλά είναι ένα μείζον ζήτημα για την Κρήτη.
Θέλω να σας πω, λοιπόν, ότι υπάρχουν τρία πράγματα που κάνετε και είναι και τα τρία πολύ σοβαρά. Το πρώτο θέμα είναι η τιμή μονάδας που είναι ακριβότερη, ενώ δεν έχουμε αγορά πετρελαίου, αλλά παίρνουμε δωρεάν από τον ήλιο και από τον αέρα την ενέργεια και αυτό γίνεται για να επιδοτήσουμε όλοι μαζί ως καταναλωτές τους επενδυτές που σημειώνω ότι είναι ξένοι, μεγάλοι, ασύδοτοι. Δεν υπάρχει τίποτα. Δεν υπάρχει δημοκρατικός προγραμματισμός. Απέξω η τοπική κοινωνία, απέξω η τοπική αυτοδιοίκηση, απέξω όλοι εκτός από τους ξένους.
Το δεύτερο είναι ότι αναστέλλεται η λειτουργία προς την κατεύθυνση του τουρισμού με αυτό που κάνετε, διότι φανταστείτε αν φτάσουμε σε αυτά τα υψηλότατα 5.500 μεγκαβάτ κ.λπ., ότι δεν υπάρχει βουνοκορφή στην Κρήτη που να μείνει άδεια κι αυτό είναι ενάντια στον τουρισμό.
Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν πολύ σοβαρές αντιδράσεις στο νησί με όσα μαθαίνουν ότι σχεδιάζατε και θα σας πω μία παροιμία που λένε στην Κρήτη: «Τον όφι θωρείς και τον συρμό γυρεύεις». Αυτά που λέτε εσείς, δεν τα πιστεύουν, διότι βλέπουν την πραγματικότητα πώς εξελίσσεται.
Την Κυριακή ήμουν σε μια περιοχή όπου ανακάλυψαν οι κάτοικοι ότι πάει να γίνει ένα μεγάλο υβριδικό έργο από το ότι κατέβαιναν τα ελικόπτερα και νόμιζαν ότι πήρε φωτιά το δάσος, γιατί μέσα σε δάσος γίνεται αυτό που θα γίνει. Σας λέω, επίσης, ότι τότε ανακάλυψαν ότι μεταφερόντουσαν γεωτρύπανα.
Θα σας πω ότι δεν κάνει κανείς τόσα έξοδα για να καταλήξει σε κάποια στιγμή να πει ότι αναστέλλεται το έργο -δεν αρνιόμαστε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντίθετα εμείς είμαστε εκείνοι που φωνάζουμε εδώ και πολλά χρόνια- αν στηριζόντουσαν σε ένα σχεδιασμό με σεβασμό στο περιβάλλον, την κοινωνία, την ιστορία και τις παραγωγικές δράσεις του τόπου.
Με βάση τις μέχρι τώρα αδειοδοτήσεις της ΡΑΕ, σειρά αιολικών πάρκων προβλέπεται να εγκατασταθούν σε ολόκληρη την Κρήτη, από τις κορυφογραμμές των σητειακών βουνών, μέχρι το Οροπέδιο του Λασιθίου και αυτές του Ψηλορείτη και των Χανίων.
Πριν ενάμισι χρόνο σε αυτήν την Αίθουσα -ήταν η κ. Μπιρμπίλη τότε στο Υπουργείο- σας λέω ότι μεταφέραμε εδώ κλοπή γης, παρά το ότι καταθέσαμε στη Βουλή ογδόντα συμβόλαια που δεν ήταν τα μόνα και έχει πέσει και άγριο ξύλο με ΜΑΤ κ.λπ. στην περιοχή της Κανδάνου, της Σπίνας, στο Αποπηγάδι και στα υπόλοιπα χωριά εκεί.
Οι εταιρείες, λοιπόν, προχωρούν ακάθεκτες. Αυτή τη φορά προχωρούν και στο νησάκι που είναι μπροστά από το Ηράκλειο, στη Ντία και στους Διονυσάδες και χρειάζεται θράσος πραγματικά για να θέλει κανείς να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες των 5 ΜW ύψους 170 μέτρων, με πτερύγια μήκους 62 μέτρων, σε τριπλοκηρυγμένα για την προστασία τους νησιά.
Όλες αυτές οι εξελίξεις αποτελούν μία μεγάλη απειλή για τον τόπο. Υπάρχει δραματική συρρίκνωση του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα της παραγωγής και σήμερα, κύριε Υπουργέ, συναινείτε στην ανάληψη του νέου ρόλου, που επιβάλλεται να αναλάβει η χώρα, ρόλου που στηρίζεται στις νέες εισαγωγές υλικών, νέες εξαγωγές κερδών, κατευθυνόμενη διάθεση οικονομικών πόρων, επιδοτήσεων και δανεισμού, σε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν στην κρίση και που αναπαράγουν και εντείνουν κάθε είδους εξαρτήσεις.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Όλα στους ξένους, κανένα σεβασμό στον τόπο και τους ανθρώπους, στη φύση, το περιβάλλον, ούτε καν στην κοινή λογική. Όλα στην εμπορευματοποίηση, όλα στο βωμό του κέρδους και όχι για την κοινωνία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ, κύριε Κριτσωτάκη.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, υπάρχει μεγάλο θέμα, διότι η Κρήτη εμφανίζεται να μην είναι διασυνδεδεμένη και μετά δίνονται άδειες για καλώδιο, που σημαίνει διασύνδεση και γιʼ αυτό γίνεται αυτή η υπερπαραγωγή, που αρκετές φορές είναι πάνω από τις ανάγκες του νησιού για να προχωρήσει σε πώληση. Μόνο η Σαμαριά, το Βάι, κυρία Πρόεδρε, και μόνο οι αρχαιολογικές ζώνες πρώτου βαθμού μένουν απέξω.
Θέλω να σας πω τελικά πως φοβάται ο κόσμος κι όχι αδικαιολόγητα. Φάνηκε και από τη δική σας απάντηση, κύριε Υπουργέ. Ξέρει και από το μνημόνιο τι έχει υποστεί, πόσες αλήθειες και ψέματα είπατε και δεν σας εμπιστεύεται. Υπάρχει αντίδραση. Έχουν ξεσηκωθεί οι φορείς που σας έλεγα και όλος ο κόσμος. Κάντε κάτι, δεσμευθείτε σε θετική κατεύθυνση, τουλάχιστον τώρα στη δευτερολογία σας, ειδάλλως νομίζω ότι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, της φύσης και των καλώς εννοουμένων συμφερόντων τους οι ίδιοι οι πολίτες της Κρήτης, που ξέρουν και θα βρουν τον τρόπο.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ο κύριος συνάδελφος αναφέρθηκε σε πολλά θέματα, στα οποία προφανώς δεν επιθυμώ να κάνω ειδική αναφορά, διότι είναι εκτός του αντικειμένου. Το μνημόνιο, τα ψέματα και οι αλήθειες δεν νομίζω ότι έχουν κάποια σχέση με το αντικείμενο της επίκαιρης ερώτησης. Θα κάνω τρία σχόλια με βάση τις τοποθετήσεις του συναδέλφου.
Πρώτον, αν κατάλαβα καλά, κατηγορήθηκε η Κυβέρνηση ότι δίνει ειδικές τιμές ενίσχυσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν είναι αυτό το ερώτημά σας, σας απαντώ ευθέως ότι ναι, κάνουμε αυτό που πράττει όλος ο πλανήτης, προκειμένου να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων του θερμοκηπίου, επιδιώκουμε να υποκαταστήσουμε ή να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό από πράσινη μορφή ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επειδή προς το παρόν η τεχνολογία τους δεν επιτρέπει να είναι άμεσα ανταγωνιστικές οι τιμές αυτές με τα ορυκτά καύσιμα, όπως όλος ο κόσμος επιδοτούμε την πράσινη μορφή ενέργειας. Άρα, νομίζω ότι επί αυτού δεν έχει νόημα να συνεχιστεί οποιαδήποτε συζήτηση.
Δεύτερη παρατήρηση. Πρέπει να σας πω ότι έχετε δίκιο στο ότι έχουν δοθεί πάρα πολλές άδειες παραγωγής και μάλιστα εμφανίζεται το φαινόμενο και στην Κρήτη, ίσως εκεί έχει μία όξυνση, να έχουμε πολλές επικαλύψεις στις άδειες παραγωγής. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω και είναι απολύτως βέβαιο, το λέει μάλιστα και η απλή λογική, είναι ότι στο τέλος πάρα πολλές από αυτές τις άδειες, εξαιτίας των επικαλύψεων που υπάρχουν, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, διότι απλούστατα η φέρουσα ικανότητα των αντίστοιχων περιοχών, δεν τις αντέχει.
Άρα, όταν θα έρθει η ώρα της κρίσης, το αδειοδοτικό στάδιο με βάση το οποίο θα πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται η κάθε επένδυση, είναι απολύτως βέβαιο ότι η αδειοδότηση της ισχύος τελικά θα είναι πολύ μικρότερη από την αρχική αδειοδότηση.
Τέλος, θέλω να πω κάτι αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να γίνουν σε μία περιοχή όπως η Κρήτη με το εξαιρετικά ευαίσθητο φυσικό της περιβάλλον, τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Γνωρίζετε πολύ καλά, κύριε συνάδελφε, ότι στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης που συνιστά την ισχυρότερη ασφαλιστική δικλείδα της κοινωνίας και του κάθε πολίτη χωριστά, υπάρχουν αδειοδοτήσεις, έκφραση γνώμης είτε δεσμευτικής είτε συμβουλευτικής από δεκάδες συλλογικά όργανα, εκλεγμένα και μη, ενώ επιπλέον γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει διαβούλευση με βάση την οποία ο κάθε πολίτης μπορεί να καταθέσει την άποψή του.
Η δε διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης είναι τόσο ισχυρή τουλάχιστον στη χώρα μας και λαμβάνεται τόσο σοβαρά υπόψη από την κεντρική διοίκηση, από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και από την τοπική αυτοδιοίκηση που έτσι όπως είναι δομημένη η λήψη αποφάσεων στη χώρα μας είναι μία ισχυρή ένδειξη ότι κανενός είδους υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας δεν πρόκειται να υπάρξει στην Κρήτη.
Ευχαριστώ πολύ.
Στην παρακάτω δ/νση μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της συζήτησης, η οποία ξεκινάει στο 74:58:
http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#a404803c-dd9c-491a-bc2a-0b2bbeb6b40a