Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
29/04/2001

Διήμερες συνομιλίες αντιπροσωπειών του ΣΥΝ και του PDS

Διήμερεςσυνομιλίες αντιπροσωπειών του Συνασπισμούκαι του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας(PDS)

Μέσα σε εγκάρδιο κλίμα που εκφράζει τις στενές σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας των δύο κομμάτων, οι αντιπροσωπείες του ΣΥΝ και του PDS, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ν.Κωνσταντόπουλο και την Πρόεδρο Γκάμπι Τσίμμερ ολοκλήρωσαν τις διήμερες συνομιλίες τους. Από την πλευρά του PDS, εκτός από την Πρόεδρο του, συμμετείχε σ’αυτές ο Κρίστιαν Σβάρτζενχολτς, μέλος της ΚΕ του κόμματος και μέλος του Κοινοβουλίου της Κάτω Σαξωνίας. Από την πλευρά του ΣΥΝ συμμετείχαν επίσης οι Τάσος Τρίκκας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Θόδωρος Μαργαρίτης, Σούλα Παναρέτου, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, Λίτσα Δουδούμη και Χ.Γολέμης, μέλη της ΚΠΕ και Καίτη Νικολάτου, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στα ακόλουθα θέματα:

Α. Εξελίξεις στην ΕΕ. Τα δύο κόμματα εκτιμούν ότι αυξάνεται η ανάγκη και η σημασία της συνεργασίας και της κοινής δράσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο των δυνάμεων της Αριστεράς, που θέλουν να προβάλουν την δική τους εναλλακτική πρόταση για την οικοδόμηση της Ευρώπης μακριά από τον νεοφιλελευθερισμό και τον Ευρωατλαντισμό.

Υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Ο Συν και το PDS διαπιστώνουν ότι η νεοφιλελεύθερη οικονομική ενιαία σκέψη κατευθύνει τις προσπάθειες των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να "αναπροσαρμόσουν" τα ασφαλιστικά συστήματα των χωρών τους. Οι προσπάθειες αυτές, που αποδομούν το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, παρουσιάζουν ως αναγκαιότητα την μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ορίων του χρόνου συνταξιοδότησης, και τις μαζικές απολύσεις, ενώ εκείνο που προέχει είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η αναδιανεμητική πολιτική, που θα εξασφαλίζουν τους αναγκαίους πόρους για το ασφαλιστικό σύστημα.

Θεσμική συγκρότηση ΕΕ. Ο ΣΥΝ και το PDS συμφωνούν να συνεργαστούν με στόχο τη διαμόρφωση κοινών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Νίκαιας, που θα πραγματοποιηθεί το 2004.

Ευρωπαϊκό κόμμα της Αριστεράς. Θεσμό της ΕΕ αποτελούν και τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα που έχουν συγκροτήσει άλλες πολιτικές δυνάμεις. Η δημιουργία ενός πολιτικού υποκειμένου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ανοικτού στα νέα κοινωνικά και οικολογικά κινήματα, με διασφάλιση της αυτονομίας των δυνάμεων από κάθε χώρα που θα το συγκροτούν, είναι καιρός να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη. Τα δύο κόμματα θα συνεργασθούν για την προώθηση αυτής της ιδέας.

Β. Ο Συν και το PDS εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους και την πλήρη αντίθεση τους στην απόφαση της νέας Αμερικανικής ηγεσίας να αρνηθεί τις συμφωνίες του Κιότο για το περιβάλλον όπως και στην απόφαση να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων για την νέα εκδοχή του λεγόμενου Πολέμου των Αστρων καταργώντας την συμφωνία ΑΒΜ.

Γ. "Βαλκανικό Ελσίνκι". Ο ΣΥΝ και το PDS διακηρύσσουν την αντίθεση τους στην λογική της λύσης των Βαλκανικών προβλημάτων με τη βία και τις στρατιωτικές επεμβάσεις. Τα δύο κόμματα θα προωθήσουν από κοινού την πρόταση για ένα "Βαλκανικό Ελσίνκι" - τη σύναψη παμβαλκανικής συμφωνίας αμοιβαίου σεβασμού των συνόρων με την εγγύηση της ΕΕ και του ΟΑΣΕ.

Δ. Ο Συν και το PDS επαναβεβαιώνουν τις θέσεις τους για την λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και την υποστήριξη τους στη πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Ζητούν από τη Γερμανική κυβέρνηση να παίξει ένα πιο δραστήριο ρόλο υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα Επαναβεβαιώνουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραηλινού κράτους και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με τον αγώνα των Παλαιστινίων για τη δημιουργία δικού τους, ανεξάρτητου κράτους. Επίσης, τάσσονται υπέρ ενός ενεργότερου ρόλου της Ευρώπης για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή. Καταδικάζουν απερίφραστα τη στάση των Τουρκικών αρχών απέναντι στους πολιτικούς κρατούμενους απεργούς πείνας και την πολιτική των λευκών κελιών.

Ε. Τα δύο κόμματα ανησυχούν έντονα για την αύξηση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας στην Ευρώπη. Γι’αυτό αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη για τα θέματα αυτά που οργανώνει το Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς και το PDS , στις 13-14 Μάη 2001 στο Βερολίνο.

Τέλος, ο ΣΥΝ και το PDS συμφώνησαν να συνεργαστούν σε νέες δραστηριότητες για την απόδοση στην Ελλάδα των Γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου