Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος του ΣΥΝ και οι Στέργιος Πιτσόρλας, Νίκος Χουντής, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας συναντήθηκαν σήμερα με αντιπροσωπεία της Κίνησης για την Ενότητα της Αριστεράς (ΚΕΔΑ) από τους Γιάννη Θεωνά, Διονύση Κορφιάτη και Μήτσο Κωστόπουλο.
Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:
ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τους συντρόφους της ΚΕΔΑ είχαμε μια πολύ γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση. Ο ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος είναι δημοκρατική κοινωνική αξία, είναι αξία πολιτισμού, είναι αξία της Αριστεράς.
Συζητήσαμε τις τρέχουσες εξελίξεις τόσο στο κοινωνικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο. Η συζήτηση ήταν ανοιχτή και με αμοιβαία εκτίμηση. Συζητήσαμε και τα γενικότερα προβλήματα που σχετίζονται με το ρόλο και την προοπτική της Αριστεράς. Αυτό ζητάνε οι καιροί, αυτό ζητάει ο κόσμος, αυτό επιβάλλει η συγκυρία, αυτό επιβάλλει η προοπτική.
Κοινή μας διαπίστωση είναι ότι οι νεοφιλελεύθερης έμπνευσης πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα σ όλη την Ευρώπη συσσωρεύουν εκρηκτικά αδιέξοδα στο σύνολο των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Ταυτοχρόνως όμως δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο για την κοινωνική αφύπνιση, την ενεργοποίηση των πολιτών και την παρέμβασή τους για την αναγέννηση μιας σύγχρονης, ριζοσπαστικής Αριστεράς. Κοινή μας διαπίστωση επίσης είναι ότι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, ενταγμένη σ αυτό το γενικότερο πλαίσιο, κινείται σε σαφείς συντηρητικές κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να διευρύνονται καθημερινά τα κοινωνικά ελλείμματα, οι κοινωνικές ανισότητες και η ανασφάλεια των πολιτών, να μετατοπίζεται η πολιτική ζωή προς συντηρητικές κατευθύνσεις. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι και η μεγάλη δυσαρέσκεια που τροφοδοτεί την κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Τέλος, μέσα σ αυτές τις συνθήκες, θεωρούμε ότι όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς οφείλουν να θέσουν στο κέντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντός τους το πώς είναι δυνατό να διατυπωθεί μια πειστική, ρεαλιστική και αποτελεσματική εναλλακτική προοδευτική πρόταση.
Με τους συντρόφους της ΚΕΔΑ συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού προς αυτή την κατεύθυνση και να συντονίσουμε τη δράση μας σε όλα τα επίπεδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ: Θα ήθελα και εγώ από την πλευρά της ΚΕΔΑ να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ. Να πω ότι με ικανοποίηση πραγματοποιήσαμε μια εξαιρετικά χρήσιμη συνάντηση με την ηγεσία του ΣΥΝ, με τον Πρόεδρό του, και θα ήθελα να ξεκαθαρίσω με την ευκαιρία ότι η Κίνηση για την Ενότητα της Αριστεράς, η ΚΕΔΑ, από την αρχή έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δημιουργεί κάποιο νέο κόμμα της Αριστεράς. Δεν χρειάζεται η Αριστερά κάποιο καινούργιο κόμμα. Ότι τα στελέχη της δεν πρόκειται να προσχωρήσουν σε κάποιο άλλο κόμμα της Αριστεράς, αλλά δημιουργούν μια πολιτική κίνηση με στόχο μοναδικό να συμβάλουν όσο της επιτρέπουν οι δυνάμεις της στην προώθηση της κοινής δράσης και του διαλόγου ανάμεσα σε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς.
Στα πλαίσια αυτά, είχαμε τη σημερινή συνάντηση με τον ΣΥΝ. Θεωρώ ότι πραγματικά οι συναντήσεις αυτές βοηθούν να υπάρξει κοινός βηματισμός πάνω σε μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο και τον λαό και θεωρούμε ότι σ αυτή την πορεία, σ αυτό τον βηματισμό έχουν θέση όλες οι μικρές και μεγάλες δυνάμεις της Αριστεράς. Ο τόπος κι ο λαός δεν έχει ανάγκη, δεν χρειάζεται διχαστικές κινήσεις. Χρειάζεται κινήσεις κοινής δράσης πάνω στα προβλήματα που είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλα, όπως είπε ο Νίκος, έχουν πανευρωπαϊκή διάσταση, στηρίζεται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που έχει επιβληθεί, έχει επικρατήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας. Κι απ αυτή την άποψη ο λαός, οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη μια Αριστερά που θα δρα με κοινό τρόπο απέναντι στα προβλήματα και θα εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στη βάση των προβλημάτων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Γιάννης Θεωνάς τόνισαν:
Σχετικά με τον συντονισμό δράσης ΣΥΝ- ΚΕΔΑ
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς θα συζητήσουμε αυτό το θέμα του συντονισμού δράσης σε όλα τα επίπεδα. Εμας μας ενδιαφέρει αυτό το κλίμα της ανοιχτής συζήτησης, του διαλόγου και του συντονισμού δράσης σε όλα τα επίπεδα και τα τρέχοντα της συγκυρίας και τα μονιμότερα πολιτικά και τα γενικότερα προβλήμάτα της κοινωνίας να βρούμε δρόμους και τρόπους κοινής δράσης.
Γ.ΘΕΩΝΑΣ: Εμείς θέλουμε να συναντηθούμε με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς. Πραγματοποιούμε μια εκδήλωση στις 24 του Μάη στην οποία θα καλέσουμε και το ΚΚΕ να έρθει. Είναι θέμα βέβαια δικό του αν θα έρθει. Εμείς πιστεύουμε στην κοινή δράση της Αριστεράς και σε αυτό έχουμε κοινή αντίληψη με το ΣΥΝ, διαπιστώθηκε και σήμερα, και θεωρούμε ότι προνομιακό πεδίο για την έκφραση της κοινής δράσης μας δεν είναι μόνο η συζήτηση με βάση τα μεγάλα προβλήματα αλλά και η ανάληψη κοινών δραστηριοτήτων όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και στο μαζικό κίνημα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε θέματα και προβλήματα που αφορούν ευρύτερα την κοινωνία όπως είναι ο τρομονόμος και άλλα μεγάλα προβλήματα του λαού και της χώρας.
Για την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι φανερό ότι ο κύριος Σημίτης επιμένει στην ίδια πολιτική. Για όλα τα θέματα και για το ασφαλιστικό. Είναι σα να μην ακούει τη βοή της κοινωνίας. Είναι σα να μην ακούει ότι όλος ο κόσμος έχει χάσει τον ύπνο του. Από τις επιλογές τις κυβερνητικές ακόμα και η κοινωνική, η πολιτική, η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ δεν αναγνωρίζει τίποτε από όσα έλεγε προεκλογικά ο κύριος Σημίτης πριν από έναν χρόνο. Και αυτό με οδηγεί στο να διατυπώσω μία πολύ μεγάλη απορία. Ο κ. Σημίτης έχει χάσει κάθε δυνατότητα να ακούει την πραγματικότητα και την κοινωνία ή τη φωνή της κοινωνίας την επισκιάζουνε οι ποικιλώνυμοι υποβολείς οι οποίοι συναντιούνται στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Γιατί υπάρχει ένας πολιτικός παραλογισμός. Από τη μια ένα κυβερνητικό συμβούλιο και κυβερνητικά όργανα και από την άλλη παρακυβερνητικά κονκλάβια. Ποιος θα αποφασίσει για την πορεία και την τύχη της κοινωνίας μας. Η κυβέρνηση που εκλέχθηκε πριν από έναν χρόνο με όποια πολιτική ή η κυβέρνηση των Δολιανών.
Γ.ΘΕΩΝΑΣ: Εγώ θα ήθελα να πω να μην ξεχνάμε ότι αυτή την στιγμή η κυβέρνηση προχώρησε σε κάποιον ελιγμό μπροστά σε όλη αυτή την κατακραυγή που συνάντησαν οι προτάσεις της. Θεωρούμε ότι αυτός ο ελιγμός θα συνεχιστεί μέχρις ότου κρίνει ότι θα βρει πρόσφορο έδαφος για να μπορέσει να καλλιεργήσει τις καλύτερες συνθήκες για να προωθήσει αρκετές από τις σκέψεις της. Μην ξεχνάμε ότι οι επιλογές αυτές συνδέονται και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στα πλαίσια του συμφώνου σταθερότητας μετά την ένταξη της δραχμής στην ΟΝΕ. Εκείνο που θέλουμε εμείς να προσθέσουμε είναι το εξής. Ότι αυτή τη στιγμή το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα αξιοποιώντας τη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί πρέπει να απαιτήσει βάση συζήτησης να είναι οι δικές του προεργασμένες εδώ και πολλά χρόνια και πρόσφατα προτάσεις του. Και να απαιτήσει ταυτόχρονα την άμεση τροποποίηση αν όχι κατάργηση του νόμου 2084/92 ο οποίος ουσιαστικά σε λίγα χρόνια θα έχει κάνει πράξη εάν παραμείνει τις προτάσεις Γιαννίτση, γιατί οι προτάσεις Γιαννίτση δεν ήταν τίποτε άλλο ουσιαστικά παρά αναδρομική εφαρμογή του Νόμου Σιούφα του 2084/92. Όταν είναι βάση συζήτησης οι προτάσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος ασφαλώς το Συνδικαλιστικό Κϊνημα συζητάει, προβάλλει τις προτάσεις του. Βέβαια έχει χρέος πρώτα να τις εξειδικεύσει μέσα στην κοινωνία, γιατί είναι γνωστό εμείς ξέρουμε ότι υπάρχουν οι προτάσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος, όμως δεν έχουν προβληθεί όσο χρειάζεται ώστε να γίνουν και κτήμα της ελληνικής κοινωνίας και να δούν ότι δίνει λύση και στο πρόβλημα του ασφαλιστικού και δεν είναι εκτός πραγματικότητας.
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω αυτό που είναι σαφές. Και προκύπτει και από τη συζήτησή μας και από όσα είπαμε προηγουμένως. Οι κυβερνητικές επιλογές πρέπει να αποσυρθούν. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση εμμένει. Εκείνο που πρέπει να αποτελέσει συγκεκριμένο βηματισμό οι προτάσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος, η τεκμηρίωσή τους, και η μη επαναφορά με οποιοδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε μεθόδευση αυτών των κυβερνητικών ανακοινώσεων, των κυβερνητικών μέτρων που προκάλεσαν την καθολική διαμαρτυρία της κοινωνίας. Πού απλά και με ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για ελιγμούς, για τερτίπια, για διαδικαστικές μεθοδεύσεις εκτόνωσης απορρόφησης ή σκορπίσματος της λαϊκής και κοινωνικής δυσφορίας. Και αυτό είναι η πρώτη προϋπόθεση. Πρώτη προϋπόθεση είναι επιτέλους ειλικρίνεια.
Εμείς το θέμα του ασφαλιστικού που είναι το επίκεντρο της κοινωνικής πολιτικής είναι πεδίο στο οποίο μπορούμε και πρέπει να επεξεργαστούμε δέσμη παρεμβάσεων με συνέπεια, συνέχεια και διάρκεια. Από πλευράς πολιτικής παρέμβασης εδώ πια είναι που κρίνεται το σοβαρό θέμα, πια σημασία δίνουμε στην ανθρώπινη ζωή, στην ανθρώπινη εργασία και στην κοινωνική ασφάλεια. Για μας είναι πρώτη προτεραιότητα. Από αυτή την απάντηση κρίνεται ποια κοινωνία θα έχουμε αύριο. Θα έχουμε την κοινωνία των αποκλεισμών και των ανισοτήτων ή θα έχουμε την κοινωνία της αλληλεγγύης, της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Θα έχουμε την κοινωνία των δικαιωμάτων ή θα έχουμε την κοινωνία των κυβερνητικών αυταρχισμών. Δε μπορεί πια να φτιάχνουμε λογιστήρια ψυχών για να δικαιολογήσουμε τα κοινωνικά ελλείμματα. Τα κοινωνικά ελλείμματα παράγονται από την κυβερνητική πολιτική.
Σχετικά με την ενότητα δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος
Γ.ΘΕΩΝΑΣ: Ένα από τα βασικά θέματα είναι το ασφαλιστικό, αλλά εγώ νομίζω ότι πέρα από τις εκδηλώσεις αυτές εκείνο που προέχει είναι να συμβάλλουμε όλοι στην ενότητα δράσης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Στην ενότητα δράσης όλης της εργατικής τάξης, για να υπερασπίσει τα θεμελιακά δικαιώματα που θίγονται από τις προσπάθειες ανατροπής ουσιαστικά του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και να μην δώσει περιθώρια στο να πετύχουν οι ελιγμοί της κυβέρνησης, γιατί εάν σε κάποια φάση το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα επανέλθει σε φάση αδυναμία και αδύνατης απάντησης να είμαστε σίγουροι ότι η κυβέρνηση τότε θα επιχειρήσει να πάρει την ρεβάνς.
Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι φανερό ότι αυτό που λέει ο κ. Θεωνάς και θέλω και εγώ από την πλευρά του ΣΥΝ να το επισημάνω. Είναι η ώρα που πρέπει η ενότητα, η μαζικότητα και η αγωνιστική παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος και της κοινωνίας να μην εκτονωθούν. Να μην φαλκιδευτούν. Και προς αυτήν την κατεύθυνση επιβάλλεται να επισημάνω ότι κάθε αμφισβήτηση της ενότητας ή κάθε ακύρωση της μαζικότητας και της αποτελεσματικότητας, διευκολύνει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Δεν μπορεί να λέμε ότι είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία, αλλά κάποιοι να λέμε ότι θα πάνε χώρια. Αυτοί που λένε ότι θα πάνε χώρια πρέπει να ξέρουν ότι όσο το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα δεν προωθεί την ενότητα της δράσης του, τόσο βρίσκει έδαφος να προωθηθεί η κυβερνητική επιλογή και η κυβερνητική μεθόδευση.
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού
To Γραφείο Τύπου