Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/03/2012

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας του ΣΥΝ σχετικά με τις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ για την υπεράσπιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

Οι μεθοδευμένες επιθέσεις που δέχεται το κράτος πρόνοιας από τις νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζει η μνημονιακή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν έχουν τελειωμό.

Την ώρα που μεγάλα τμήματα συμπολιτών μας βρίσκονται αντιμέτωπα με τη φτώχεια και την εξαθλίωση και στρέφονται μαζικά προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, η δραστική περικοπή των δημόσιων δαπανών σε συνδυασμό με το σκανδαλώδες «κούρεμα» των αποθεματικών των δημόσιων νοσοκομείων κατά 70% απειλούν ευθέως την βιωσιμότητά του ΕΣΥ και καταδεικνύουν τις προτεραιότητες  κυβέρνησης – τρόικας.

Τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζονται σαν «περιττό δημοσιονομικό βάρος» και «μεταλλάσσονται» με γοργά βήματα σε επιχειρήσεις με κεντρική επιδίωξη τα αυξημένα έσοδα από τους «πελάτες», δηλαδή τους ασθενείς.

Η επιβολή εισιτηρίων, η πληρωμή των αναγκαίων εξετάσεων, τα εξωτερικά επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία και η εκχώρηση κρεβατιών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες είναι ορισμένα από τα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν.

Στο χώρο της πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ενώ η κυβέρνηση παρουσίασε τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ ως φορέα αναβάθμισης και δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στην πραγματικότητα ο ΕΟΠΥΥ εξελίσσεται σε εργαλείο υποβάθμισης της. Εννιά εκατομμύρια ασφαλισμένοι «στριμώχνονται» σʼ ένα σύστημα με ανεπαρκή προϋπολογισμό και αβέβαιες εισφορές, με λιγότερους και χειρότερα αμειβόμενους γιατρούς, με πετσοκομμένες παροχές και μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των ασθενών και τελικά με μειωμένη πρόσβαση.

Ο ΣΥΝ χαιρετίζει τη σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση που διοργανώνουν από κοινού η ΑΔΕΔΥ με τις ομοσπονδίες τους χώρου της Υγείας για την υπεράσπιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και του δικαιώματος στην υγειονομική περίθαλψη.

 

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

 

Τμήμα Υγείας