Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/03/2012

Τροπολογία για ρύθμιση των κτηνοτροφικών δανείων κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου

Τροπολογία για την ρύθμιση των κτηνοτροφικών δανείων κατέθεσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Θεσσαλονίκης. Το 2008 λόγω της μεγάλης αύξησης των ζωοτροφών δόθηκε η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να λάβουν άτοκα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Επειδή, εν τω μεταξύ η οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων επιδεινώθηκε και πολλοί από αυτούς αδυνατούσαν να πληρώσουν τις δόσεις, πάγωσε η διαδικασία αποπληρωμής μέχρι το  2009.

Ωστόσο, το Δεκέμβριο του 2010 ξεκίνησε η διαδικασία απαίτησης των δόσεων. Οι Τράπεζες με πρώτη την Αγροτική, η οποία διαθέτει και την μερίδα του λέοντος σʼ αυτά τα δάνεια, προχώρησαν σε ρύθμιση των οφειλών απαιτώντας να καταβληθεί το ποσό σε έξι ετήσιες ισόποσες δόσεις με το επιτόκιο να επιδοτείται στο 50% και όχι στο 100%, όπως είχε αρχικά οριστεί, ενώ παράλληλα τον Ιανουάριο του 2011 προχώρησαν αυθαίρετα και σε δέσμευση των χρημάτων που υπήρχαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς (λογαριασμοί επιδοτήσεων) των κτηνοτρόφων.

Το αποτέλεσμα είναι οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια τους να έχουν φτάσεις σε απόγνωση, καθώς απειλούνται και με κατασχέσεις από τις τράπεζες.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Θεσσαλονίκης Ευαγγ. Αμμανατίδου Πασχαλίδου με την τροπολογία της προτείνει το πάγωμα των διαδικασιών απαίτησης των οφειλών και καταβολής των δόσεων τουλάχιστον για τρεις μήνες, ώστε να ξεκινήσει εκ νέου τριμερής επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής των δανείων μεταξύ τραπεζών, κτηνοτροφικών φορέων και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σχέδιο Νόμου :«Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος - Νέα Εταιρική Μορφή - Σήματα - Μεσίτες Ακινήτων - Ρύθμιση θεμάτων Ναυτιλίας, Λιμένων και Αλιείας και άλλες διατάξεις»

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 

Το 2008 λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών η τότε κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες με την εγγύηση του δημοσίου και επιδοτώντας 100% το επιτόκιο του δανείου. Το ποσό του δανείου ήταν ανάλογο με τον αριθμό και το είδος των ζώων που κατείχε ο κτηνοτρόφος και η αποπληρωμή του ορίστηκε σε πέντε ετήσιες ισόποσες δόσεις.

Τα έτη 2008 και 2009 λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των κτηνοτρόφων, πάγωσε η πληρωμή των δόσεων, για όσους δεν μπορούσαν να τις πληρώσουν ή μάλλον αυτή ήταν η εντύπωση που είχαμε όλοι μας, μετά τις τότε υπουργικές ανακοινώσεις. Το Δεκέμβριο του 2010 με υπουργική απόφαση οι κτηνοτρόφοι έπρεπε μέχρι το τέλος του έτους να έχουν εξοφλήσει τις δόσεις των ετών 2008 και 2010, στο τέλος του 2011 τις δόσεις των 2009 και 2011 και στο τέλος του 2012 την πέμπτη και τελευταία δόση.

Όσοι αδυνατούσαν να καταβάλουν τις δόσεις αυτές είχαν τη δυνατότητα μετά από αίτημά τους να ενταχθούν σε ρύθμιση και να αποπληρώσουν το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου, σε έξι ετήσιες ισόποσες δόσεις, με το επιτόκιο όμως να επιδοτείται με 50%. Επίσης ορίστηκε και η πληρωμή από το δανειολήπτη του 2% κάθε χρόνο επί του ανεξόφλητου κεφαλαίου, ως εγγύηση, αφού το δημόσιο εγγυάται με τη ρύθμιση αυτή μόνο για το 80% του δανείου. Οι τράπεζες, με πρώτη την Αγροτική που έχει και τη μερίδα του λέοντος σε αυτά τα δάνεια κι ενώ είχε υπογραφεί και δημοσιευθεί στο ΦΕΚ πριν το τέλος του 2010 η υπουργική αυτή απόφαση, προχώρησε αυθαίρετα την πρωτοχρονιά του 2011 σε δέσμευση των χρημάτων που υπήρχαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς (λογαριασμοί επιδοτήσεων) των κτηνοτρόφων, που ήταν συνδεδεμένοι με το δάνειο αυτό, μέχρι το ποσό που όφειλε ο κάθε κτηνοτρόφος. Αυτό έγινε για να εκβιαστούν οι κτηνοτρόφοι και να ζητήσουν την ένταξή τους στη νέα ρύθμιση, με αντίτιμο την επιστροφή των χρημάτων που δεσμεύτηκαν.

Σύμφωνα με πληροφόρηση, το επιτόκιο βάσει του οποίου θα υπολογιστεί η επιδότηση του 50% για τη ρύθμιση αυτή, θα ξεπεράσει το 10%. Συνυπολογίζοντας και το 2% της εγγύησης επί του ανεξόφλητου κεφαλαίου, το τελικό επιτόκιο πληρωμής από τον κτηνοτρόφο θα φτάσει το 7 ως 8%.

Το ΥΠΑΑΤ επί τρία χρόνια παραπλανούσε τους κτηνοτρόφους για το άτοκο κτηνοτροφικό δάνειο κι ενώ  οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων είχαν τη διαβεβαίωσή του, ότι οι δόσεις του δανείου κάθε χρόνο παγώνουν, ξαφνικά το Δεκέμβριο του 2010 τους ζήτησε να πληρώσουν τις πέντε ετήσιες δόσεις του άτοκου δανείου, μέσα σε τρία χρόνια.

Συμπερασματικά το άτοκο δάνειο μετατράπηκε σε έντοκο, ενώ οι τράπεζες και ιδιαίτερα η ΑΤΕ στα τέλη του Δεκέμβρη ανακοινώσε το τοκογλυφικό αυτό επιτόκιο της ρύθμισης.

 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή τη διαδικασία να μπερδέψουν και να φέρουν τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση.

Κατόπιν τούτων είναι επιβεβλημένο το πάγωμα όλων των δανείων , ώστε να βρεθεί σε συνεργασία με τις οργανώσεις των κτηνοτρόφων μια πρόσφορη λύση που θα ανακουφίσει τους δανειολήπτες κτηνοτρόφους που δεν μπορούν εξ αντικειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΑΤΕ αλλά και να σταματήσει άμεσα η αποστολή των δόσεων στις ΔΟΥ.

 ΑΡΘΡΟ….

1.      Τριμερής επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής όλων των άτοκων δανείων κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης που είχαν εκδοθεί το 2008 με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, με τη συμμετοχή των φορέων των αγροτών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

2.      Η επαναδιαπραγμάτευση συμπεριλαμβάνει το σύνολο των δανείων ακόμα και τα δάνεια για τα οποία έχει γίνει ειδική ρύθμιση

3.      Αναστολή κάθε διαδικασίας απαίτησης οφειλών και πάγωμα της αποπληρωμής τους μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναδιαπραγμάτευσης με ελάχιστη ισχύ τρεις μήνες.

Αθήνα, 30-3-2012

 Η προτείνουσα βουλευτή

 Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου