Όταν πας να προωθήσεις ρυθμίσεις που άπτονται συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, πρέπει κανείς να είναι πάρα πολύ προσεκτικός. Διότι, κινδυνεύεις καμιά φορά να τα ακυρώσεις. Πολύ, δε, περισσότερο όταν η συγκυρία, το timing που λέμε στην νεοελληνική, αυτά πάνε να γίνουν σε μια στιγμή που υπάρχει μια σκληρότατη κοινωνική σύγκρουση ανάμεσα σε αυτούς που εφαρμόζουν τη μνημονιακή πολιτική και στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας η οποία υφίσταται τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής και την αρνείται. Άρα, δεν νομίζω ότι είναι και ο ποιο κατάλληλος αυτή τη στιγμή χρόνος. Πολύ δε περισσότερο τα τελευταία δύο χρόνια, που γίναμε μάρτυρες διαδηλώσεων και πορειών, όχι πενήντα και εκατό ανθρώπων αλλά εκατοντάδων χιλιάδων. Μου φαίνονται δε ορισμένες ρυθμίσεις, απ΄ όσο έχω δει, και λίγο επικίνδυνες. Όπως για παράδειγμα, το εάν συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης επεισόδια, τότε τις επιπτώσεις και τις ευθύνες γιʼ αυτά τα επεισόδια θα τις έχει ο διοργανωτής. Νομίζω ότι είναι βούτυρο στο ψωμί όλων αυτών, παρακρατικών ή και ακραίων στοιχείων, που πολλές φορές αξιοποιούν κοινωνικές διαμαρτυρίες, ουσιαστικά για να δημιουργήσουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Άρα, λοιπόν, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, μακριά από κατασταλτικές πρακτικές και αυταρχικές αντιλήψεις.
- Με βάση τη δική σας πολιτική πρόταση, εννοώ του ΣΥΡΙΖΑ, ποια κυβερνητική πρόταση μπορεί να υπάρξει και αν μπορεί να υπάρξει κυβερνητική πρόταση. Γιατί η από εδώ πλευρά κ. Σκουρλέτη λέει αυτό που λέει. Η από εκεί πλευρά που διεκδικεί την εξουσία ίσως και για πρώτη φορά, ποια εξουσία; Ποιοι; Για να δούμε και την πρόταση από την άλλη πλευρά. Για ποιους δηλαδή;
- Υπάρχει, βέβαια, πρόταση στο τραπέζι για τον κ. Σκουρλέτη, υπάρχει ο κ. Καμμένος που του έχει κάνει ευθεία πρόταση, χθες, και ίσως να τη σκεφτείτε σοβαρά.
Κατʼ αρχήν νομίζω ότι είναι σαφές και από τη συζήτηση που παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή, ότι τα μέτρα αμέσως μετά τις εκλογές των 15 ½ - 16 δις είναι προαποφασισμένα και έχουν συνομολογηθεί και από το ΠΑΣΟΚ και από την Ν.Δ. Ήταν η προϋπόθεση και εμπεριέχονταν μέσα στη συμφωνία για το κούρεμα, για τη νέα δανειακή σύμβαση. Και όπως είπε και ο κ. Μπεγλίτης αφορά πια μια στρατηγική αντίληψη την οποία την έχουν αποδεχτεί τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα. Θα έλεγα δε για να κλείσω αυτό το θέμα ότι το προεκλογικό πρόγραμμα των δύο μεγάλων κομμάτων είναι το μνημόνιο 2. Θα έπρεπε να το εκδώσουν και να βάλουν από κάτω το σήμα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ..
- …μαζί…
Τι κάνουμε από εκεί και πέρα; Νομίζω ότι ακριβώς μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης πρέπει να ξεκινάει από την απεμπλοκή και από την καταγγελία αυτής της σύμβασης. Δεν μπορεί, λοιπόν, να υπάρχει αυτό το δεσμευτικό πλαίσιο. Σήμερα έχει διαμορφωθεί μια κοινωνική πλειοψηφία, η οποία….
- Εσείς θα το καταγγείλετε, δηλαδή, το δεύτερο μνημόνιο και θα πείτε εμείς δεν το ακολουθούμε;
Βεβαίως. Και θα κάνουμε αυτό το οποίο δεν έκανε ποτέ η προηγούμενη κυβέρνηση και του κ. Παπαδήμου και του κ. Παπανδρέου, να επιδιώξουμε μια ισχυρή διαπραγμάτευση, με σκοπό τη μεγαλύτερη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
- Με ποιον κ. Σκουρλέτη; Με το που θα καταγγείλετε το μνημόνιο θα έρθει η τρόικα και θα σας πει «παιδιά ο διάλογος τελείωσε, βρείτε τα μεταξύ σας».
Θα σας απαντήσω. Πρέπει να επιχειρήσουμε επιτέλους μια διαπραγμάτευση, την οποία δεν την επιχείρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακριβώς βασιζόμενοι στην πραγματικότητα ότι η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής οικονομίας, συμμετέχει στην Ευρωζώνη, αυτό είναι ένα πλεονέκτημα.
- Άρα μέσα στο ευρώ λέτε εσείς;
Βεβαίως. Δεν ήταν ποτέ επιλογή μας η έξοδος από την Ευρωζώνη. Ο κ. Σόιμπλε, η κα Μέρκελ, την προηγούμενη εβδομάδα είπαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ γιατί δεν το αντέχει αυτό η ευρωπαϊκή οικονομία, αν μπορούσαν θα το είχαν κάνει, θα καταρρεύσουν την επόμενη. Άρα, λοιπόν….
- Αυτό κ. Σκουρλέτη θέλει πρόταση πολιτικής εξουσίας. Με ποιους;
Η πρόταση πολιτικής εξουσίας πρώτα απʼ όλα απευθύνεται σε όλες εκείνες τις αντιμνημονιακές, αντινεοφιλελεύθερες δυνάμεις και σʼ αυτές όπως καταλαβαίνετε δεν συμπεριλαμβάνω τον κ. Καμμένο. Ο κ. Καμμένος επί δεκαετίες και από κυβερνητικές θέσεις υπηρέτησε μια πολιτική, βάση της οποίας σήμερα αντιμετωπίζουμε τα σημερινά προβλήματα. Απλώς σήμερα ψαρεύει στα θολά νερά. Άρα, λοιπόν, δεν μας αφορά. Αφορά μόνον εκείνον, πρόκειται για μια προεκλογική τακτική.
- Ποιοι είναι οι άλλοι τότε; Με ποιους θα πάτε;
Η άλλες, λοιπόν, δυνάμεις είναι η ηγεσία του ΚΚΕ, η οποία τελικά πρέπει να αποφασίσει….
- Το ΚΚΕ δεν δέχεται με τίποτα κ. Σκουρλέτη…το ξέρετε.
Το γνωρίζω πολύ καλά, αλλά θέλω πράγματι να δω αν την επομένη των εκλογών η ελληνική κοινωνία δώσει τέτοια δύναμη στις δυνάμεις της Αριστεράς, αν θα αναλάβει το ιστορικό κόστος να αρνηθεί και τη συγκρότηση μιας αντινεοφιλελεύθερης αντιμνημονιακής κυβέρνησης. Και από εκεί και πέρα η ΔΗΜΑΡ…
- Όλοι μαζί λέτε…
…η ΔΗΜΑΡ, η οποία πρέπει να αποφασίσει για τον εαυτό της εάν θέτει ως προτεραιότητα τελικά την ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου. Υπάρχουν και δυνάμεις, οι οποίες είναι σε επίπεδο κοινωνίας, αποδεσμεύονται από τον δικομματισμό, αυτές είναι η ελπίδα μας, αυτές προσπαθούμε να εκφράσουμε και νομίζω ότι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας τέτοιας εξέλιξης.
To Γραφείο Τύπου