• Ενώ οι Γερμανοί πιέζουν για μείωση των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά συμβόλαια στην Ελλάδα, η Κομισιόν έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό τουλάχιστον για τα υφιστάμενα εγγυημένα συμβόλαια που έχει συνάψει η ΔΕΗ με χιλιάδες έλληνες πολίτες.
• Απάντηση Κομισιόν για τις εγγυημένες τιμές φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα
Μετά τα όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή Ημερίδα που συνδιοργάνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Κομισιόν για το πρόγραμμα Ήλιος και ιδίως με αφορμή τη γερμανική απαίτηση, όπως «προέκυψε» από τη συζήτηση, για μείωση των υφιστάμενων εγγυημένων τιμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, θεωρούμε χρήσιμο να ξαναδώσουμε στη δημοσιότητα την περσινή απάντηση του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα ενέργειας κ. Oettinger (ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή συζήτηση) μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.
Στην ερώτηση του ο Νίκος Χουντής επικαλούμενος το γεγονός ότι το Πορτογαλικό Μνημόνιο προβλέπει την επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων των ιδιωτών που παρήγαγαν ηλεκτρική ενέργεια μέσω φωτοβολταικών με σκοπό να μειωθούν οι εγγυημένες τιμές αλλά και δημοσιεύματα που απεκάλυπταν ότι από πέρσι υπήρχαν πιέσεις από τις Βρυξέλλες για τη μείωση των αντίστοιχων εγγυημένων τιμών και στην Ελλάδα, ζητούσε από την Κομισιόν να πάρει θέση στο ζήτημα.
Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Oettinger είχε απαντήσει στον Νίκο Χουντή εξ ονόματος της Κομισιόν ότι:
«Η Επιτροπή έχει επανειλημμένως και δημοσίως αντιταχθεί στις αναδρομικές αλλαγές των καθεστώτων στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Ακολουθούν το πλήρες κείμενο της ερώτησης και απάντησης.
Μείωση των εγγυημένων τιμών στους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ
Στο Μνημόνιο (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ) με την Πορτογαλία, προβλέπεται ότι:
«5.9. Για τα υφιστάμενα συμβόλαια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), να αξιολογηθεί η δυνατότητα να συμφωνηθεί η επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων με σκοπό χαμηλότερα τιμολόγια για την τροφοδότηση του δικτύου με την παραγόμενη ενέργεια (feed-in tariff).
5.10. Για τις νέες συμβάσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να αναθεωρηθούν προς τα κάτω τα τιμολόγια τροφοδότησης και να διασφαλίσουν ότι οι τιμές δεν αποζημιώνουν υπέρ το δέον τους παραγωγούς». Επειδή υπάρχουν ήδη δημοσιεύματα ότι «οι Βρυξέλλες συζητούν κατά πόσον αντέχει η ελληνική οικονομία, σε συνθήκες ύφεσης και μνημονίου, να προσφέρει τις υψηλές εγγυημένες τιμές που προσφέρει για ΑΠΕ»
Ερωτάται η Επιτροπή:
Υπάρχουν προβληματισμοί για επαναδιαπραγμάτευση των παλαιών συμβολαίων και μείωση των εγγυημένων τιμών ΑΠΕ και στην Ελλάδα; Πώς σχολιάζει τέτοιες ενδεχόμενες αποφάσεις σε σχέση με τον ευρωπαϊκό στόχο για μείωση της εξάρτησης από υδρογονάνθρακες και για μείωση των αερίων θερμοκηπίου και για εξοικονόμηση ενέργειας έως το 2020;
Απάντηση του κ. Oettinger εξ ονόματος της Επιτροπής
«Η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για συζητήσεις στην Ελλάδα σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων και τη μείωση των εγγυημένων τιμών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Επιτροπή έχει επανειλημμένως και δημοσίως αντιταχθεί στις αναδρομικές αλλαγές των καθεστώτων στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τις οποίες είναι αντίθετος ο κλάδος και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών».
To Γραφείο Τύπου