Ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου, αφού ρήμαξε το βιοτικό επίπεδο του λαού για να υπακούσει στα κελεύσματα της διεθνούς του νεοφιλελευθερισμού, συνεπικουρούμενος από τον αναπληρωτή του κ. Σηφουνάκη ανέλαβε να διαλύσει και το όποιο θεσμικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος είχαμε ως χώρα κατακτήσει.
Απʼ την αρχή εναντιωθήκαμε στη «νομιμοποίηση των αυθαιρέτων», γιατί ο νόμος ήταν πρόχειρος και άφηνε περιθώρια και για νέα γενιά αυθαιρέτων, όπως τελικά εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ήταν η βούληση της κυβέρνησης με τις διαδοχικές νομοθετικές προσθήκες και τις συνεχείς παρατάσεις.
Η αιτιολογία της απόφασης για «πάγωμα» της διαδικασίας από το ΣτΕ επιβεβαιώνει αυτό που είχαμε τονίσει ότι αποτελεί την κρυφή στρατηγική της κυβέρνησης και των επιταγών της Τρόικας. Την απορύθμιση των όποιων κανόνων δικαίου είχαμε ως χώρα για την προστασία του περιβάλλοντος προς χάριν μιας άναρχης ανάπτυξης, που την δοκιμάσαμε στο παρελθόν (δεκαετίες 60 και 70, Ολυμπιακά Έργα για το 2004) και αποτελεί δομικό στοιχείο της κρίσης.
Οι νόμοι για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, οι αλλαγές στις χρήσεις γης, οι αλλαγές στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, η ουσιαστική κατάργηση των πολεοδομιών, οι «διευκολύνσεις» για περιβαλλοντική αδειοδότηση με fast track διαδικασίες και το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα είναι μερικά μόνο από τα δείγματα της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής της μνημονιακής κυβέρνησης.
Στόχος, εκτός των άλλων, είναι να διαλυθούν οι όποιες στοιχειώδεις ρυθμίσεις έχουν θεσμοθετηθεί για χαρακτηρισμό δασών, παραλιών, αγροτικής γης καθώς και των όποιων οριοθετήσεων οικιστικών, ξενοδοχειακών ή βιομηχανικών ζωνών.
Η πολιτική της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ είναι επικίνδυνη και βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον.
Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος