ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΘ΄
Μ. Τρίτη, 10 Απριλίου 2012
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις».
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Για το θέμα της τροπολογίας, που έχει γίνει τόση φασαρία εδώ μέσα, έχει τοποθετηθεί ο εισηγητής μας, ο κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης. Καλό είναι να αποσυρθεί ό,τι έχει σχέση με αυτό το ακανθώδες θέμα και με την προσέγγιση που έχει κάνει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο και καλό είναι να αποσύρετε όλη την τροπολογία.
Εγώ θέλω να μιλήσω για το πέμπτο κεφάλαιο, για τα άρθρα 43-48, στα οποία εισάγονται ρυθμίσεις για τον ΕΟΠΥΥ. Μίλησε και χτες ο κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης και ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο κατακερματισμός των ρυθμίσεων που αφορούν στον ΕΟΠΥΥ δεν έχει προηγούμενο. Αυτό αποδεικνύει πόσο πρόχειρα και μνημονιακά δημιουργήθηκε το μόρφωμα του ΕΟΠΥΥ. Η Κυβέρνηση, «σφυρίζοντας αδιάφορα», συνεχίζει να στριμώχνει και άλλα ταμεία, όπως το ΤΑΥΤΕΚΩ, το ΕΤΑΑ, τον Οίκο Ναύτου για να καταρρεύσει το σύστημα μια και καλή.
Ποιος πρόκειται να επωφεληθεί από αυτήν την εξέλιξη; Φυσικά, δεν είναι δύσκολο να το καταλάβουμε. Τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, οι ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία, οι μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Θα καταθέσω ενδεικτικά μία επιστολή της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΤΕ, στην οποία τεκμηριωμένα αναπτύσσουν την αντίθεσή τους στην ένταξη του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ και ζητούν, βεβαίως, την αναστολή, κύριε Υπουργέ, τουλάχιστον της ρύθμισης αυτής.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Ο ΕΟΠΥΥ με έλλειμμα των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ θα οδηγηθεί σε λίγους μήνες σε ολοσχερή κατάρρευση, η οποία θα συμπαρασύρει και τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα οδηγηθούν σε οικονομικό «στραγγαλισμό» εξαιτίας των νοσηλίων που μένουν ανεξόφλητα ήδη από τους ασφαλιστικούς φορείς προς τον ΕΟΠΥΥ.
Έτσι, λοιπόν, ο ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει άμεσα έως το φθινόπωρο να βρεθεί σε καθολική αδυναμία αποπληρωμής των άμεσων υποχρεώσεών του με επιταχυνόμενη τη συσσώρευση των χρεών και ορατό, βεβαίως, τον κίνδυνο να επανέλθουμε στην προ της συστάσεως του κατάσταση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Την ίδια στιγμή σοβαρή έλλειψη σε υλικά και, κυρίως, αντιδραστήρια, απαραίτητα, όμως, για τη λειτουργία των μικροβιολογικών και βιοχημικών εργαστηρίων του Οργανισμού, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, καθώς τα περισσότερα, κυρίως στην περιφέρεια, έχουν κλείσει και τα υπόλοιπα υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να κατευθύνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια, καταβάλλοντας συμμετοχή της τάξης του 15% στις διενεργούμενες εξετάσεις.
Η έλλειψη γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού και στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, δεδομένου ότι, ενώ απαιτούνται είκοσι δύο χιλιάδες γιατροί, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της διοίκησης του Οργανισμού, αυτήν τη στιγμή εργάζονται για τον ΕΟΠΥΥ μόνο δώδεκα χιλιάδες γιατροί, εφτά χιλιάδες είναι οι γιατροί του ΙΚΑ και πέντε χιλιάδες είναι οι συμβεβλημένοι
Το υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό του Οργανισμού καλείται με καταρρακωμένο το ηθικό να εξυπηρετήσει τους δικαίως εξαγριωμένους πολίτες, καθώς, πέραν των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών μέσα στις οποίες υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να εκτελούν τα καθήκοντά τους, αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι σοβαρά σε πολλές περιπτώσεις προβλήματα διαβίωσης εξαιτίας των πρόσφατων μεγάλων μισθολογικών περικοπών.
Εμείς καταψηφίζουμε ολόκληρο αυτό το κεφάλαιο, δηλαδή τα άρθρα 43 έως 48.
Όσον αφορά την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 18∕2010 σχετικά με τις γονικές άδειες, που είναι στα άρθρα 49 έως 55, θέλω να πω ότι πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο πάγια έμπαινε από την πλευρά των εργαζομένων. Έρχεστε σήμερα, χωρίς καμμία προετοιμασία, χωρίς να έχετε λάβει τις αναγκαίες πρόνοιες, να ενσωματώσετε τη συγκεκριμένη οδηγία σε ένα εθνικό εργασιακό δίκαιο, που το έχετε διαλύσει πιο μπροστά, το έχετε «απονευρώσει» από οποιοδήποτε θετικό υπέρ του εργαζόμενου μέτρο, σε μια αγορά εργασίας πλήρως απορρυθμισμένη.
Πώς θα λειτουργήσουν οι ρυθμίσεις της οδηγίας αυτής, χωρίς συγκεκριμένες πρόνοιες;
Και μέσα στο πλαίσιο φτώχειας και εξαθλίωσης που έχετε δημιουργήσει με τη δική σας πολιτική, με τις μειώσεις των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων, πώς να πάρει γονική άδεια ο εργαζόμενος, όταν αυτή είναι άνευ αποδοχών; Με τι χρήματα να αναθρέψει το παιδί του; Πώς;
Και μας λέτε ότι όλα αυτά είναι τυχαία και δεν είναι προεκλογικά τερτίπια.
Εμείς σε αυτά τα άρθρα 49 έως 55 ψηφίζουμε ΠΑΡΩΝ.
Αναφορικά με τη διάταξη που αφορά στον Οίκο Ναύτου, διαπιστώνεται ότι πρόκειται για μία βελτιωμένη διάταξη σε σχέση με αυτή του νομοσχεδίου για την περιφερειακή συγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που προέβλεπε τη μεταφορά του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς πρόβλεψη για τη μεταφορά του υφιστάμενου προσωπικού. Παρʼ όλα αυτά, όμως και αυτή η διάταξη δεν διασφαλίζει πλήρως ούτε το προσωπικό ούτε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους.
Εμείς ήμασταν εξ αρχής αντίθετοι με την κατάργηση του Οίκου Ναύτου ως αυτοτελούς οργανισμού με την ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ.
Ωστόσο, αφού η Κυβέρνηση επιλέγει να παραμείνει πιστή στις επιταγές του μνημονίου, θα μπορούσε ακόμα και εντός του ΕΟΠΥΥ να διασφαλίσει ότι θα διατηρηθούν οι υπηρεσίες και τα ιατρεία του Οίκου Ναύτου για την εξυπηρέτηση των εν ενεργεία και των συνταξιούχων ναυτικών, καθώς και ότι το διοικητικό προσωπικό θα εξακολουθεί να παρέχει εργασία στον ίδιο χώρο και στους ίδιους ασφαλισμένους. Στην προκειμένη περίπτωση και με αυτήν τη διάταξη ούτε το ένα ούτε το άλλο διασφαλίζεται.
Επίσης, οι προφορικές διαβεβαιώσεις Υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων ότι θα διατηρηθεί η αυτοτελής λειτουργία του Οίκου Ναύτου εντός ΕΟΠΥΥ δεν αρκεί, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η θητεία αυτών των παραγόντων έχει ημερομηνία λήξης σε σύντομο διάστημα και ως εκ τούτου στερείται αξιοπιστίας.
Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι μια διάταξη που δεν διασφαλίζει πλήρως τους εργαζόμενους και οδηγεί στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας εμείς δεν μπορούμε να την ψηφίσουμε.
Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί και κυρία και κύριοι συνάδελφοι Βουλευτές, σε λίγο κλείνει η αυλαία όχι απλά του νομοσχεδίου, όχι απλά της κοινοβουλευτικής περιόδου, αλλά της κοινοβουλευτικής θητείας των δυόμισι ετών και με τη βούλα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο με τη διάλυση της Βουλής –εκτός απροόπτου- και δεν πρόκειται να πω κάτι δακρύβρεχτο. Τα δυόμισι, όμως, αυτά χρόνια ήταν τόσο συμπυκνωμένα σε αλλαγές που ανέτρεψαν τη ζωή των πολιτών και διέλυσαν τους ίδιους τους θεσμούς.
Ένα μόνο θα ευχηθώ, η επόμενη Βουλή να δώσει μαθήματα δημοκρατίας στην προηγούμενη και να λειτουργήσει ως πραγματικός εκπρόσωπος του λαού, ενός λαού που εξαθλιώσατε. Η επόμενη Βουλή πρέπει να δώσει ελπίδα διεξόδου από την κρίση που μας έφερε ο δικομματισμός και οι υποστηρικτές του. Η επόμενη Βουλή μπορεί με ενισχυμένη –και αυτό είναι το ζητούμενο- και ενωμένη Αριστερά να ανατρέψει όλες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μπορούν να συμβάλουν από κοινού με τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις σε αυτήν την προοδευτική κατεύθυνση.
Αυτός, όμως, που τελικά θα αποφασίσει είναι ο ίδιος ο λαός και είναι δικαίωμά του να αποφασίσει για τη ζωή του. Πρέπει αύριο οπωσδήποτε να διαλυθεί αυτή η Βουλή, να πάμε άμεσα σε εκλογές, για να μπορέσουμε άμεσα να ανατρέψουμε αυτήν τη μνημονιακή καταστροφική πολιτική.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΤΟ
Ή ΣΤΟ
http://www.youtube.com/watch?v=Aaw7HIvuuFc