Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
12/06/2001

Συνάντηση ΣΥΝ με τον Κ.Γκλιγκόροφ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Νίκος Χουντής, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική συναντήθηκαν σήμερα με τον κ.Κίρο Γκλιγκόροφ.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Συντελούνται γεγονότα δραματικά για τα Σκόπια και επικίνδυνα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Τα γεγονότα αυτά δεν είναι αποσπασματικά και τυχαία. Εντάσσονται σ΄ ένα γενικότερο σενάριο, που για μια ολόκληρη δεκαετία εφαρμόζεται και προωθείται με αιματηρό, με οδυνηρό τρόπο στην περιοχή των Βαλκανίων. Στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας είναι η σταθερότητα στα Βαλκάνια, η ύπαρξη της γειτονικής μας χώρας, η ενίσχυση της προσπάθειας που κάνει και για την οικονομική της ανάπτυξη και για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

Η Ελλάδα είναι στρατηγικός σύμμαχος των βαλκανικών χωρών στην πορεία τους προς την Ευρώπη. Και οι βαλκανικές χώρες πρέπει να είναι οργανικό κομμάτι της Ενωμένης Ευρώπης. Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν μπορεί να υποκρίνονται και να βάζουν στην ίδια μοίρα κυβερνήσεις ανεξαρτήτων χωρών και ομάδες ενόπλων μισθοφόρων. Οι φραστικές εκκλήσεις προς τους εξτρεμιστές του UCK είναι άσκηση υποκρισίας, γιατί τούτη την ώρα οι ένοπλες ομάδες ουσιαστικά επιχειρούν τη διεύρυνση της αποσταθεροποίησης που οδηγεί στη διακινδύνευση των συνόρων, την αμφισβήτηση της οντότητας και της κυριαρχίας των υπαρχουσών χωρών.

Χρειάζεται λοιπόν με τρόπο αποφασιστικό να αντιμετωπιστεί αυτή η αποσταθεροποιητική δράση γιατί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι στρατολογούν, ποιοι χρηματοδοτούν, ποιοι εκγυμνάζουν και ποιοι χρησιμοποιούν τις ένοπλες ομάδες των εξτρεμιστών,.

Η πορεία των βαλκανικών χωρών στον 21ο αιώνα πρέπει να είναι πορεία ειρήνης και σταθερότητας, το μέλλον τους κοινό και αλληλέγγυο μέσα σε μια ενωμένη Ευρώπη με κοινή εξωτερική πολιτική, άμυνας και ασφάλειας, που δεν θα επιτρέπει σε καμιά χώρα των Βαλκανίων να γίνεται δοκιμαστήριο αποσταθεροποιητικών σεναρίων και ενόπλων δράσεων. Τέτοια προβλήματα δεν λύνονται ούτε με πολέμους ούτε με ένοπλες επιδρομές. Και σήμερα φαίνεται ποιος έπαιζε με την φωτιά όταν σε όλη αυτή τη δεκαετία διεύρυνε την ανάφλεξη και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Συνεζήτησα με τον Πρόεδρο Γκλιγκόροφ όλα τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Η πρώτη μας συνάντηση ήταν σε περίοδο που υπήρχε εμπάργκο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην FYROM, το 1994. ΄Εκτοτε τον έχω δει αρκετές φορές και χαίρομαι που σήμερα είναι εδώ και εύχομαι η παρουσία του να συμβάλει στη διαμόρφωση ακόμα καλύτερων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Σας εξήγησε ποιους εννοούσε όταν είπε χθες ότι προσπάθησαν να τον εξαγοράσουν με ένα εκατομμύριο δολάρια;

Συνεζήτησα προβλήματα που αναφέρονται στο μέλλον των δύο χωρών, στη φιλία των δύο χωρών, στη διεύρυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και οφείλω να πω ότι είναι κατάκτηση το γεγονός ότι σήμερα στους λαούς των δυο χωρών δεν υπάρχουν ούτε αντιπαλότητες ούτε εχθρότητες ούτε εθνικιστικοί φανατισμοί. Οι δυο λαοί ξέρουν πολύ καλύτερα ότι έχουν κοινά συμφέροντα και κοινή προοπτική και κοινό δρόμο να διανύσουν στο μέλλον. Δεν αναφέρθηκε σ’ αυτά για τα οποία με ρωτήσατε.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου