Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/04/2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (Μ. Πολλάτος)

1.    Πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες τη δήλωσή σας ότι διεκδικείτε διερευνητική εντολή; Το εννοείτε;

Το παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο καταρρέει. Το Μνημόνιο, στο οποίο μας δέσμευσαν επιβάλλει μια πολιτική κοινωνικά καταστροφική και πλήρως αναποτελεσματική. Είναι ώρα για αλλαγή σελίδας. Και σε μια τέτοια αλλαγή σελίδας η Αριστερά πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο. Αυτό το μήνυμα στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και η ανταπόκριση είναι  εξαιρετικά ενθαρρυντική. Στην πολιτική δεν είμαστε από χόμπι. Θέλουμε την εντολή. Θα το πετύχουμε.   

2.    Τι θα εγκαταλείψετε αν μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στην κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι μια κυβέρνηση με ξεκάθαρο σχέδιο απεμπλοκής από το Μνημόνιο και εναλλακτικής διεξόδου από την οικονομική κρίση. Για να γίνει αυτό απαιτείται συμφωνία των δυνάμεων της Αριστεράς αλλά και άλλων δυνάμεων, όπως, οι Οικολόγοι και όσοι με αιτία το Μνημόνιο συγκρούστηκαν με το ΠΑΣΟΚ, πάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα. Όλοι όσοι συγκλίνουν σε ένα τέτοιο σχέδιο, πρέπει να εγκαταλείψουν την λογική της εσωστρέφειας και της ιδεολογικής καθαρότητας. Τίποτα άλλο.    

3.    Τι απαντάτε στο δίλημμα μνημόνιο ή χρεοκοπία;

Η χρεοκοπία συντελέστηκε, και τα CDS ενεργοποιήθηκαν λόγω μνημονίου. Άρα δεν υπάρχει κανένα τέτοιο δίλημμα. Το Μνημόνιο μας οδηγεί κατ ευθείαν στην χρεωκοπία και με εξαιρετικά οδυνηρούς όρους. Το δίλημμα είναι Μνημόνιο ή εναλλακτικός δρόμος. Στην μία περίπτωση αρκεί ο κόσμος να ξαναψηφίσει αυτούς που τον οδηγούν στη φτώχεια, την ανασφάλεια και την εξαθλίωση,. Στη δεύτερη περίπτωση χρειάζεται η συγκρότηση ενός Νέου Συνασπισμού Εξουσίας. Ένας τέτοιος συνασπισμός, με την στήριξη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, μπορεί να αποτρέψει την χρεωκοπία στην οποία μας οδηγούν, βάζοντας την χώρα σε τροχιά εξόδου από την κρίση. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα. 

4.    Ποιο ποσοστό θα θεωρήσετε επιτυχία για το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς; Υπάρχει οροφή;

Στόχος μας είναι να πάρουμε τη διερευνητική εντολή και να είμαστε τόσο ισχροί ώστε να επιβάλλουμε ένα Νέο Συνασπισμό Εξουσίας. Δεν ασχολούμαστε με προγνώσεις, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έρθουμε σε όσο γίνεται μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο. Οι εκλογές αυτές πρέπει να είναι η απάντηση της κοινωνίας στο βρώμικο παιχνίδι των Μνημονίων, και στις δυνάμεις που το εξυπηρετούν για να παραμείνουν στην εξουσία. Το μήνυμα πρέπει να δοθεί και να δοθεί με τον πιο ηχηρό τρόπο. Την Δευτέρα, ή θα πάρουμε για μια ακόμα φορά πρόσθετα μέτρα δισεκατομμυρίων, ή θα πετάξουμε από πάνω μας το Μνημόνιο και την εξευτελιστική δανειακή σύμβαση. 

5.    Πολλοί θεωρούν ότι θέλετε να κάνετε την Ελλάδα Αργεντινή. Θα προχωρήσετε σε εθνικοποίηση των ξένων πολυεθνικών που λειτουργούν στη χώρα;

Αυτό που θα κάνουμε είναι να αποτρέψουμε την εκχώρηση του παραγωγικού μας πλούτου σε ιδιωτικά συμφέροντα. Το ότι το δημόσιο χρειάζεται παραγωγική ανασυγκρότηση είναι δεδομένο. Αλλά μια τέτοια ανασυγκρότηση πρέπει να γίνει με προοπτική να είναι το δημόσιο κινητήρια δύναμη για την οικονομία όπως γίνεται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Όχι να έχει τραίνα μόνο στις γραμμές υψηλής κερδοφορίας, ούτε να επιδοτείς διάφορους αεριτζήδες για να διαχειρίζονται υποδομές που έχουν γίνει με τα χρήματα των φορολογουμένων. Εδώ ετοιμάζεται λεηλασία και η λεηλασία δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ανάπτυξη, ούτε να έχει κοινωνικό όφελος. Όσο για την Αργεντινή, δεν είδαμε να σβήνεται από τον χάρτη ούτε να προκαλεί κάποια συντέλεια του κόσμου, παρά τις διαμαρτυρίες των εταιρειών.

6.    -Πρέπει να αυξηθούν οι φόροι που καταβάλλουν οι πλούσιοι;

Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα. Αν τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα ήταν στο μέσο όρο της Ευρωζώνης, τότε στο διάστημα 1998-2008 το ελληνικό δημόσιο θα είχε επιπλέον έσοδα περίπου 95 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έμπαινε στην κρίση με δημόσιο χρέος γύρω στο 85% του ΑΕΠ, αντί για 110%. Δηλαδή θα είχαμε αποφύγει το Μνημόνιο. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην νόμιμη φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου – για να μην αναφερθώ στην φοροδιαφυγή. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να έχει ωφελήσει την ανάπτυξη. Αντιθέτως έχει ωφελήσει ιδιαίτερα τις Ελβετικές Τράπεζες.

7.    Έξοδος από το ευρώ ή εφαρμογή των μνημονίων; Ποια είναι τα επιχειρήματά σας για να επαναδιαπραγματευτείτε με τους δανειστές της χώρας;

Δεν υπάρχει τέτοιο δίλλημμα. Το δήλωσε ευθαρσώς η Μέρκελ. Το ερώτημα είναι ποια Ελλάδα σε ποια ευρώπη. Μέρκελ Σαρκοζί και Σαμαράς Βενιζέλος απαντησαν δια της υπογραφής τους. Ελλάδα του μνημονίου σε Ευρώπη των μνημονίων. Τώρα οι δανειστές θα επαναδιαπραγματευθούν, γιατί φοβούνται ότι σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν όλα τα λεφτά τους. Αυτό είναι ένα βασικό επιχείρημα. Είναι άλλο πολύ βασικό επιχείρημα είναι ότι η κρίση χρέους δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Υπάρχουν και άλλες χώρες που ακολουθούν την ίδια πορεία. Μια ριζική επίλυση της κρίσης χρέους λοιπόν θα βρει συμμάχους πολλές άλλες χώρες. Και πολύ περισσότερους λαούς Δεν λέμε ότι είναι εύκολο, αλλά είναι ο μοναδικός δρόμος που υπάρχει αν θέλουμε να υπερασπιστούμε την επιβίωσή μας ως χώρας και κοινωνίας. Η αντίληψη ότι αν είμαστε κακά παιδιά θα μας βάλουν τιμωρία δεν υπάρχει στις οικονομικές σχέσεις. Με αυτή τη λογική ξεκίνησε η κυβέρνηση Παπανδρέου και βρεθήκαμε στα Μνημόνια όπως βρεθήκαμε,

8.    Ευρώ; Δραχμή; Εφαρμογή του μνημονίου ή μονομερής διαγραφή του χρέους;

Η δραχμή δεν είναι επιλογή για κανέναν. Πολύ περισσότερο για τους δανειστές μας. Η ίδια η Μέρκελ λέει δημοσίως ότι σε περίπτωση αποχώρησης μιας χώρας από την ευρωζώνη, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις θα ήταν καταστροφικές. Εκτός αν αποφασίσουν να τινάξουν την ευρωζώνη στον αέρα, οπότε συζητάμε σε εντελώς διαφορετική βάση. Για το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος, η εφαρμογή του Μνημονίου φέρνει ακόμα πιο κοντά μια νέα διαγραφή χρέους. Με τον εγκλωβισμό της οικονομίας σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, οδηγεί με βεβαιότητα στην χρεωκοπία. Δεν υπάρχει λοιπόν δίλημμα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να απαλλαγούμε από το Μνημόνιο.

9.    Τι σκέφτεστε ακούγοντας τον Ευ. Βενιζέλο να σας χαρακτηρίζει ανεύθυνο και να σας κατηγορεί ότι θέλετε να οδηγήσετε το λαό στην εξαθλίωση;

Ας ρωτήσουμε τον κόσμο ποιόν θεωρεί ανεύθυνο. Και επίσης ποιόν θεωρεί υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία ζουν σήμερα οι άνθρωποι. Το ΠΑΣΟΚ βλέπει την εκλογική του τραγωδία να πλησιάζει και προσπαθεί να πιαστεί από τα μαλλιά του. Πριν δύο εβδομάδες έβαζαν στόχο να βγουν πρώτοι. Την προηγούμενη παρακαλούσαν τον κ. Σαμαρά να συγκυβερνήσουν. Αυτή την εβδομάδα επισείουν τον φόβο της ανευθυνότητας. Δεν έχει νόημα να τους πάρει κανείς σοβαρά. Εμείς έχουμε καταθέσει το πρόγραμμά μας, και αυτοί θέλουν να εφαρμόσουν το Μνημόνιο. Έχουν δεσμευτεί ήδη για την επόμενη ήμερα. Ο κόσμος θα πάει στις κάλπες με καθαρό μυαλό και ανοιχτά μάτια και θα κρίνει.

10.    Ο Αντώνης Σαμαράς έχει αντιστοιχήσει ευθέως το ΣΥΡΙΖΑ με τους κουκουλοφόρους. Προστατεύετε τους αγανακτισμένους νέους και τους μπαχαλάκηδες;

Ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να μαζέψει τον χώρο του που έχει γίνει κομμάτια. Η στροφή που έκανε και η προσχώρησή του στο Μνημόνιο, τον βύθισε στην αναξιοπιστία και καθηλώνει τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας. Για να ξελασπώσει, περιφέρει την δεξιά  λαϊκιστική ατζέντα. Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, δεν έχουμε παράσχει ποτέ καμία είδους κάλυψη σε ομάδες κουκουλοφόρων Η θέση μας και οι ανακοινώσεις μας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. είναι ξεκάθαρες. Αυτό για το οποίο ενοχλούμε και θα εξακολουθήσουμε να ενοχλούμε, είναι γιατί επιμένουμε να ξεσκεπάζουμε και να δημοσιοποιούμε περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βαρβαρότητας, εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

11.    Γιατί πέφτουν στο κενό οι προτάσεις σας για συνεργασία με το ΚΚΕ και τη Δημοκρατική Αριστερά;

Δυστυχώς δεν υπήρξε προεκλογική ανταπόκριση. Αν όμως ο λαός επιλέξει το ΣΥΡΙΖΑ και στείλει εντολή ενότητας και σε μας και στα άλλα κόμματα της αριστεράς, κανένας δε θα επιμείνει στο μικρό του όχι. Διότι η μεν ηγεσία του ΚΚΕ, αρκείται στη διατήρηση των ποσοστών της. Όσο πιο κοντά ιδεολογικά και πολιτικά βρίσκεται κάποιος κοντά της, τόσο μεγαλύτερο εχθρό τον θεωρεί. Από την άλλη, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ κλείνει το μάτι σε μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Στην βάση όμως της Αριστεράς, και ανεξάρτητα από εντάξεις ή προελεύσεις, ο κόσμος καταλαβαίνει πόσο αναγκαία και σημαντική είναι αυτή τη στιγμή η ενότητα. Το πλέον ζητάει και η πλειοψηφία στην κοινωνία. Όπου πάς, μας λένε, «τώρα είστε πολλοί, γιατί δεν τα βρίσκετε;» Εμείς επιμένουμε στην γραμμή αυτή. Γιατί όταν η ανάγκη για ενότητα είναι ώριμη στον κόσμο, οι ηγεσίες δεν μπορούν για μεγάλο διάστημα να κάνουν ότι δεν βλέπουν και δεν ακούνε.

12.    Ποιες είναι οι εισηγήσεις σας για την επανεκκίνηση της οικονομίας; Υπάρχει περιθώριο παροχών;

Θα αντιστρέψω της ερώτηση. Υπάρχει περιθώριο να ασκηθεί ο έλεγχος του δημοσίου στις τράπεζες και να χορηγηθεί ρευστότητα στην οικονομία; Υπάρχει περιθώριο να φορολογηθούν τα κέρδη των επιχειρήσεων και ο συσσωρευμένος πλούτος, αντί να φορολογείται ξανά και ξανά η φτώχεια; Υπάρχει περιθώριο να μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες; Υπάρχει περιθώριο να ρυθμιστούν τα δάνεια για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις; ¨Όλα αυτά ,σε συνδυασμό με ένα μορατόριουμ τουλάχιστον τριετίες στο χρέος, μπορούν να επανεκκινήσεων την οικονομία.

13.    Καταγγείλατε αποκλεισμό σας από τα μέσα ενημέρωσης. Πιστεύετε ότι υπάρχει σχέδιο φίμωσης του ΣΥΡΙΖΑ;

Αναφέρεστε στην άρνησή μου να παραβρεθώ σε συγκεκριμένο κανάλι. Κοιτάξτε. Η δημοκρατία έχει κανόνες. Πρέπει να τους σέβονται και τα κόμματα και τα media. Όποιος θέλει να είναι επικοινωνιακός βραχίονας του μνημονίου θα πρέπει να ξέρει ότι αυτό δεν είναι χωρίς κόστος. Πιστεύουμε ότι σε κάποια ΜΜΕ υπάρχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης να περισωθεί ότι είναι δυνατόν από τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα. Και αυτό εκ των πραγμάτων επιβάλλει αποκλεισμούς, αλλά και λάσπη και συκοφαντίες. Τα ΜΜΕ όμως διαχειρίζονται δημόσιες συχνότητες και αυτά που λένε υπόκεινται σε κανόνες. Ένας από τους κανόνες αυτούς είναι η ισότιμη προβολή των κομμάτων, όχι μόνο προεκλογικά, αλλά διαρκώς. Δημοσιοποιήσαμε το ζήτημα αυτό, που θεωρούμε ότι είναι θέμα δημοκρατίας, και φυσικά δεν έχουμε πάρει υπεύθυνη απάντηση. Τους λέμε ότι ένας Νέος Συνασπισμός Εξουσίας θα βάλει τάξη σε αυτή την ασυδοσία.

14.    Πώς θα αντιμετωπιστεί η λαθρομετανάστευση; Πρέπει να σφραγιστούν τα σύνορα και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους οι παράνομοι μετανάστες;

Το ζήτημα των μεταναστών είναι σύνθετο και φυσικά δεν έχει εύκολες απαντήσεις. Κανείς δεν πείθεται από τις αστειότητες και τις απατεωνιές Χρυσοχοίδη. Στα σύνορα πεθαίνουν πάνω από 1000 άνθρωποι το χρόνο στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη. Η θάλασσα δεν σφραγίζεται. Και στα στρατόπεδα του Χρυσοχοϊδη, όπως είπε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα καταλήξουν μικρά παιδιά και  άνθρωποι που δεν έχουν κάνει τίποτα. Η απάντηση θα ήταν σοβαρή μεταναστευτική πολιτική που στην Ελλάδα δεν υπήρξε. Η πολυπληθέστατη αστυνομία να εγγυάται την ασφάλεια σε κάθε γειτονιά. Να χτυπηθούν τα παράνομα κυκλώματα, τα οποία δρουν ανεμπόδιστα. Να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σύμφωνα με τα προδιαγραφές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αλλά Βενιζέλος Σαμαράς προτιμούν να διαγκωνίζονται με ανόητα λαϊκιστικά πυροτεχνήματα, και να ποτίζουν τους φασιστικούς σπόρους.

To Γραφείο Τύπου