Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/05/2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΤ (Κ. Αρβανίτης- Μ. Κατσίμη)

σύνδεσμος βίντεο

 


-          Δεν είναι λίγο ανόητο αυτό το πράγμα οι πολιτικοί αρχηγοί να έχουν μία τηλεοπτική παρουσία ειδικά στη δημόσια τηλεόραση;

 

Όπως ανόητο είναι το γεγονός ότι δεν έγινε καμία αντιπαράθεση απόψεων, ντιμπέιτ, σε μια πολύ κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

 

-          Μα δεν τα βρήκατε μεταξύ σας τα κόμματα στη διακομματική.

 

Έχω την αίσθηση ότι δεν μπορείς να τα βρεις, όταν κάποιοι θέλουν σαν το διάολο το λιβάνι να το αποφύγουν αυτό, διότι δεν έχουν ουσιαστικά επιχειρήματα.

 

-          Θεωρείτε ότι κάποιος θέλει να το αποφύγει;

 

Νομίζω ότι είναι προφανές ότι, ο μεν κ. Σαμαράς θέλει να το αποφύγει τελείως, ο δε κ. Βενιζέλος ήθελε μεταξύ του ιδίου και του κ. Σαμαρά, από την πρώτη στιγμή.

Άλλωστε και στη Βουλή ήθελαν να αποφύγουν την αντιπαράθεση. Σε αυτή τη Βουλή εγώ έχω ζητήσει τρεις φορές επισήμως, με βάση τον κανονισμό, τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για κρίσιμα θέματα, για το psi, για τα μέτρα και πήγε στις Καλένδες. Ο διάλογος δεν είναι πάντα γόνιμος γιʼ αυτούς που δεν έχουν επιχειρήματα.

 

-          Πολλοί τηλεθεατές ρωτούν γιʼ αυτό που είπατε για την εντολή. Πως θα σχηματίσετε κυβέρνηση αν δεν έχετε εξασφαλίσει την δεδηλωμένη. Αυτό αναρωτιέται ο κόσμος.

 

Υπάρχουν πολλά αυτονόητα σε αυτή την προεκλογική περίοδο, τα οποία προκαλούν τόση ένταση και τόσο πανικό…. βγήκαν, μάλιστα, και κάποιοι συνταγματολόγοι να ενισχύσουν την άποψή ότι δεν δικαιούται η αριστερά να διεκδικεί διερευνητική εντολή. Τη διερευνητική εντολή είναι υποχρεωμένος να τη δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας…

 

-          Στα τρία πρώτα κόμματα….

 

..βεβαίως, άμα ο ελληνικός λαός φέρει τα πράγματα έτσι και με την εντολή του ελληνικού λαού δοθεί ένας συσχετισμός δυνάμεων που δεν προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Άρα, θα δώσει τη διερευνητική εντολή κατά σειρά στο πρώτο κόμμα, στο δεύτερο, στο τρίτο. Αυτό λέει το Σύνταγμα.

 

-          Εσείς λέτε, δηλαδή, ότι αν είστε τρίτο κόμμα θα δεχτείτε την εντολή;

 

Εμείς λέμε ότι αν είμαστε πρώτο, δεύτερο ή τρίτο κόμμα, αν δηλαδή ο ελληνικός λαός μας δώσει τη δυνατότητα να πάρουμε διερευνητική εντολή, δεν θα κάνουμε αυτό που λέει η κα Παπαρήγα, που λέει αν εγώ είμαι θα πάω,  θα την πάρω και θα την δώσω, θα την παραδώσω αμέσως. Γιατί εμείς λέμε ότι αυτό θα είναι ένα όπλο, το οποίο θα μας το δώσει ο ελληνικός λαός. Και τα όπλα που μας δίνει εμάς ο ελληνικός λαός, δεν τα παραδίδουμε. Και θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε να διαμορφωθεί με σαφή τρόπο η δυνατότητα να έχουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Γνωρίζω απολύτως ότι, η διερευνητική εντολή μετατρέπεται σε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο βαθμό που μπορεί να διαπιστωθεί, προδήλως, ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Έτσι γίνεται πάντα.

Έσπευσαν, λοιπόν, όλοι αυτοί οι συνταγματολόγοι, οι οποίοι όλα αυτά τα δύο χρόνια έχουν δαγκώσει τη γλώσσα τους  και την έχουν καταπιεί σε μια σειρά από αντισυνταγματικούς μνημονιακούς νόμους να βγουν στα κάγκελα και να πουν, μα είναι δυνατόν να λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και θα διεκδικήσει την ψήφο εμπιστοσύνης; Βεβαίως. Αν μετατραπεί η διερευνητική εντολή σε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης,  εμείς αυτό θα επιδιώξουμε.

Μας έχουν φάει ότι η ψήφος στην αριστερά σημαίνει ακυβερνησία. Σάμπως, δηλαδή, κυβέρνηση σε αυτή την χώρα μπορεί να υπάρξει – εκτός αν θέλουμε να το βάλουμε στο Σύνταγμα και αυτό, γιατί θέλουν να κάνουν και αλλαγές στο Συντάγματος -  αν υπάρχει κυβέρνηση μόνο με ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. Ε, όχι. Δεν είναι έτσι.

 

-          Εγώ θα πάρω όλα τα σενάρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την εντολή αυτόνομα. Έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά τα στελέχη του για να σχηματίσουν κυβέρνηση;

 

Να τα πιάσουμε ένα – ένα.

 

-          Να πιάσουμε το θέμα της εμπειρίας.

 

Θέλω να σας πω κατʼ αρχάς ότι, αν το αποτέλεσμα των εκλογών, διότι εμείς αυτό προσδοκούμε, το αποτέλεσμα των εκλογών να είναι μια μεγάλη ανατροπή για την Ελλάδα, να έχουμε συσχετισμούς τέτοιους που θα δημιουργήσουν σεισμικές δονήσεις και μετά τις εκλογές.

Να σας πω κάτι απλό. Εάν το βράδυ των εκλογών τα δυο κόμματα που μέχρι πρότινος είχαν το 90% των ψήφων και εναλλάσσονταν στην διακυβέρνηση 37 χρόνια τώρα, δεν μπορούν να συμπληρώσουν 151 και με αυτό το καλπονοθευτικό μπόνους των 50 εδρών, δηλαδή έχουν κάτω από 40% ή έχουν 35% στον ελληνικό λαό, αυτό θα είναι ένα γεγονός κορυφαίο.

Και λέω το πολύ απλό. Ακόμα και αν οι δυνάμεις της αριστεράς δεν κατορθώνουν με βάση τον καλπονοθευτικό νόμο να έχουν στη Βουλή 151 και έχουν 140, 145, ο πολιτικός σεισμός θα είναι τόσο μεγάλος, που πιστεύω ότι σε μια κυβέρνηση της αριστεράς, κατά τη διάρκεια που εμείς θα έχουμε τη διερευνητική εντολή μπορεί να δοθεί η δυνατότητα να διαπιστωθεί και με ευκολία να διατυπώσουμε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αυτή η κυβέρνηση θα μπορέσει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης αν δεν διαπιστωθεί η δεδηλωμένη.

Ο σταθερές και βιώσιμες κυβερνήσεις δεν έχουν να κάνουν τόσο με τον αριθμό των βουλευτών. Έχουν να κάνουν με το πολιτικό τους πρόγραμμα. Ο κ. Παπανδρέου έχει 160. Έφυγε από την προηγούμενη Βουλή το ΠΑΣΟΚ με 120. Ο κ. Παπαδήμος είχε 250 που ψήφισαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Το θυμάστε; Ζιφκοφική πλειοψηφία είχε. Και αναγκάστηκε να πάει σε εκλογές σε ένα κλίμα πολύ μεγάλης έντασης. Γιατί; Γιατί και 300 να έχεις, όταν αυτή η πολιτική που ακολουθείς είναι σε πρωτοφανή δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση με την πλειοψηφία του λαού μας, δεν μπορείς να προχωρήσεις.

Γιʼ αυτό εμείς λέμε ότι, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ δεν μπορούν να φτιάξουν καμία κυβέρνησης σταθερότητας, ακόμα και αν με τον καλπονοθευτικό νόμο πάρουν 151, διότι αυτή η κυβέρνηση θα θέλει να εφαρμόσει το μνημόνιο. Και το μνημόνιο είναι αντίθετο με αυτό που θέλει η κοινωνία, με αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός.

Κανένας λαός δεν θέλει να πάει στην αυτοκτονία ή στην καταστροφή. Αυτοί, λοιπόν, θέλουν ψήφο για να συνεχίσουν την καταστροφή και εμείς  θέλουμε ψήφο για να σταματήσουμε την καταστροφή.

Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Νομίζω, αυτό είναι και το δίλημμα της κάλπης.

 

-          Πριν πάμε στο δίλημμα, ο κόσμος θέλει να μάθει ακριβώς αυτό που λέτε για την εντολή. Εσείς λέτε, λοιπόν, ότι όταν θα σας δοθεί η εντολή, χωρίς να μπορέσετε να σχηματίσετε την κυβέρνηση συνεργασίας με τα άλλα κόμματα της αριστεράς δηλαδή να μην έχετε συμπληρώσει τους 151 βουλευτές, θα ζητήσετε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάτε στη Βουλή και να ζητήσετε ψήφο ανοχής.

 

Όχι κα Κατσίμη, δε λέω αυτό. Λέω ότι, με βάση το Σύνταγμα, παίρνοντας τη διερευνητική εντολή για να σχηματίσεις βιώσιμη κυβέρνηση και βιώσιμο πρόγραμμα, έχεις τρεις μέρες καιρό. Και λέω ότι αυτές μπορεί να είναι οι τρεις μέρες που θα συγκλονίσουν την Ελλάδα. Οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο, θυμάστε; Αυτές θα είναι τρεις.

Αν ο ελληνικός λαός δώσει μετ ην ψήφο του στην κάλπη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης της αριστεράς, μην ακούτε τι λέει τώρα η κα Παπαρήγα και τι λέει ο κ. Κουβέλης προεκλογικά. Δεν τους δικαιολογώ, αλλά παρόλʼ αυτά κατανοώ ότι πρέπει να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους λίγο πριν την κάλπη. Αν, όμως, ο λαός τα φέρει έτσι που η δική τους η επιλογή είναι αυτή η οποία θα καθορίσει το αν θα έχουμε κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας των δύο συνεταίρων του μνημονίου για να συνεχίσουν τη λαίλαπα ή αν θα έχουμε κυβέρνηση αριστεράς η οποία θα προσπαθήσει να αποτρέψει τη λαίλαπα, τότε πιστεύω ότι δεν θα έχουν καμία δυνατότητα, κανένα δικαίωμα να επιμείνουν στο λάθος και στο έγκλημα.

Επιπλέον, ότι η πολιτική αριθμητική είναι διαφορετική από την εκλογική αριθμητική. Εάν καταφέρουμε μια μεγάλη ανατροπή στην κάλπη στις 6 του Μάη, τότε όλοι οι συσχετισμοί θα αλλάξουν. Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς θα ψάχνουν να βρουν το κόμμα τους το βράδυ των εκλογών, εάν υπάρξει αυτή η μεγάλη ανατροπή.

Συνεπώς, εγώ είμαι αισιόδοξος. Είμαι αισιόδοξος διότι για πρώτη φορά είναι τόσο κοντά το όνειρο στην πραγματικότητα.  Και αυτό όχι εξαιτίας αυτών που λέμε στα κανάλια και στα πάνελς. Αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι ο λαός μας δεν αντέχει άλλο.

 

-          κ. Τσίπρα, η ανατροπή και το όνειρο έχει και εφιάλτη μέσα. Έχει πολλούς εφιάλτες μέσα.

 

Τον εφιάλτη τον ζούμε δυο χρόνια τώρα.

 

-          Εγώ θα σας βάλω κι έναν εφιάλτη, ο οποίος είναι μαύρος εφιάλτης.

-          … μιλάμε για τον κίνδυνο να μπουν οι νεοναζιστές στη Βουλή των Ελλήνων … Ένα-ένα θα τα πάρουμε…

 

Αυτός όντως είναι ένας εφιάλτης, που πρέπει να αποτραπεί. Και πιστεύω να μην επισυμβεί και να μην καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι πράγματι ένας εφιάλτης, γιατί θα είναι ένα στίγμα στη δημοκρατία αλλά και στην ιστορία των αγώνων του ελληνικού λαού, την ιστορία της αντίστασης ενάντια στο φασισμό, τον αγώνα για δημοκρατία και κοινωνική προκοπή.

Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι αυτός ο εφιάλτης για τη δημοκρατία και για την ιστορία των αγώνων του λαού μας δεν είναι εφιάλτης για το σύστημα. Για το σύστημα εφιάλτης είναι μη τυχόν και ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει την εντολή. Βλέπετε.. ξεσηκώθηκε ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Σαμαράς, βγήκαν διάφορα παπαγαλάκια, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν και επιστημονικότητα, να με εγκαλέσουν. Πού ήταν αυτά τα παπαγαλάκια δυο χρόνια τώρα;  Αλλά για τη Χρυσή Αυγή κουβέντα. Δυο χρόνια τώρα το πρόβλημα των δημοσιολόγων και των αναλυτών, υποτίθεται και προοδευτικών,  οργανικών διανοούμενων έγραφαν δεκάδες άρθρα για το πρόβλημα της βίας στην πολιτική ζωή του τόπου το οποίο το συνέδεαν με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ζωή και θεωρούσαν ότι βία είναι η αποδοκιμασία, βία είναι η διαδήλωση ή η αγανάκτηση του εργαζόμενου που χάνει τη δουλειά του και γιατί αγανακτεί. Ούτε μια διαφωνία, ούτε ένα άρθρο για τη Χρυσή Αυγή. Τίποτα…

 

-          Όταν ανέχεσαι το γιαούρτι κι όταν ανέχεσαι τη μούντζα ή όταν ανέχεσαι την αντισυγκέντρωση μπορείς να δώσεις τροφή ουσιαστικά ως ιδεολογική βάση…

 

Αν αναφέρεστε σε μένα, εγώ προσωπικά έχω διαχωρίσει τη θέση μας ακόμα και με το γιαούρτι και με τον προπηλακισμό και με τη μούντζα. Αλλά, για όνομα του Θεού, μπορούμε να συγκρίνουμε τη μούντζα με την φαλτσέτα; Είναι το ίδιο πράγμα;  Είναι ίδιας τάξης μεγέθους αντίδραση;  Εδώ μιλάμε για μια εγκληματική οργάνωση η οποία δολοφονεί, όπου ο καλύτερος εξ αυτών έχει απλά λερωμένο ποινικό μητρώο. Είδαμε τον εκπρόσωπο Τύπου… Κατ΄ αρχήν δεν βγαίνει και κανείς στα ΜΜΕ, μη τυχόν και τρομάξει ο κόσμος. Το ίδιο πράγμα είναι;

Κι επί δύο χρόνια τώρα δεν γίνεται καμία αναφορά στην πιθανότητα να μπουν μέσα στη Βουλή κοινοί εγκληματίες, αλλά  μονάχα εστιάζεται το πρόβλημα της βίας στην πολιτική ζωή στη διαμαρτυρία και το γιαούρτι.

Και να σας πω και κάτι χειρότερο απ΄ αυτό. Ότι τη Χρυσή Αυγή την αναδεικνύουν σε δύναμη πολιτικής διαμαρτυρίας ικανή να μπει στη Βουλή με αξιώσεις αυτοί που δημαγωγούν και καιροσκοπούν πάνω σε υπαρκτά προβλήματα του λαού χωρίς να προσφέρουν λύσεις. Και αναφέρομαι  στο μεταναστευτικό.

Η βασική ατζέντα του κ. Σαμαρά είναι η ατζέντα που πριμοδοτεί τη Χρυσή Αυγή. Η βασική ατζέντα του κ. Χρυσοχοίδη, ο οποίος για να βγάλει τη ρετσινιά από πάνω του ότι δεν διάβασε το μνημόνιο και μας έστειλε αδιάβαστους, είναι η ατζέντα εκείνη η οποία πριμοδοτεί τη Χρυσή Αυγή. Τάξη και ασφάλεια χωρίς αποτέλεσμα, με πριμοδότηση της μισαλλοδοξίας και της λογικής ότι μπορούμε να ζήσουμε εμείς καλύτερα αν τον διπλανό μας τον αναγκάσουμε να φύγει, να ξεκουμπιστεί, να πάει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μην αναρωτιούνται λοιπόν όλοι αυτοί γιατί οι νοσταλγοί του Χίτλερ και της σβάστικας παίρνουν ψήφο διαμαρτυρίας, αντιπολιτική ψήφο.

Όμως εγώ αυτό που θέλω να πω απέναντι στους πολίτες που μας παρακολουθούν σήμερα  είναι ότι αυτή η ψήφος δεν είναι αντισυστημική, δεν πρόκειται να λειτουργήσει αντισυστημικά. Είναι η σκοτεινή πλευρά του συστήματος η Χρυσή Αυγή. Και να σας πω και κάτι. Θα αξιοποιηθεί η   πιθανότητα εισόδου της στη Βουλή προκειμένου κάποιοι να πουν, τα άκρα ανεβαίνουν και αυξάνονται, άρα έχουμε πολιτική αστάθεια στη χώρα η οποία πρέπει να αποκατασταθεί, ξαναενισχύοντας αυτούς που μας οδήγησαν στην καταστροφή

 

-          Πάμε στο θέμα των παράνομων μεταναστών για τι η Χρυσή Αυγή εκεί γεμίζει κάποιο κενό.. Αυτό είναι σίγουρο και πολύς κόσμος που την ψηφίζει, την ψηφίζει επειδή ακριβώς δεν θέλει τους μετανάστες στην Ελλάδα..

-          Ακούω και τη ρητορεία και τις θέσεις κομμάτων που απέχουν από τη Χρυσή Αυγή που αξιοποιούν δυναμικά πια το ζήτημα των μεταναστών, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά ότι η αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ αυτών.. Δηλαδή εμείς θα καθαρίσουμε..αυτοί φταίνε.. εσείς..

 

Το έχει πει ευθαρσώς, αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από διαχωριστικές γραμμές τεχνητές και ψεύτικες, πίσω από διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες του και την υπογραφή του στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας … Γιατί αυτό έκανε ο κ. Σαμαράς  Και προσπαθεί να κρυφτεί από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ., θέτοντας ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές.

 

-          Να μας πείτε τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ γι αυτό το τεράστιο πρόβλημα..

 

Θα επαναλάβω τις προτάσεις μας, λέγοντας εξ αρχής ότι εμάς μας ενδιαφέρει να βρεθεί ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα και όχι να δημαγωγήσουμε. Εμείς δεν ασχοληθήκαμε με το θέμα αυτό ένα μήνα πριν τις εκλογές προσπαθώντας να το αναδείξουμε ως κυρίαρχο στην ατζέντα. Έχουμε καταθέσει προτάσεις εδώ και χρόνια και οι προτάσεις αυτές αφορούν μια διαφορετική μεταναστευτική πολιτική. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων που κάνουν 2, 2,5 και 3 χιλιάδες χιλιόμετρα  για να έρθουν από τις χώρες τους όπου έχουν πόλεμο, που βρίσκονται σε δυστυχία και έρχονται εδώ για να προσπαθήσουν να επιβιώσουν, να ζήσουν, δεν έρχεται η πλειοψηφία τους εδώ για να ζήσουν στην Ελλάδα Δεν έχουν παρακολουθήσει τις διαφημιστικές καμπάνιες του ΕΟΤ, ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα για να έρθουν εδώ. Θρυλούν να πάνε σε χώρες όπου υπάρχει ανάπτυξη, όπου έχουν τη δυνατότητα να βρουν εργασία. Έρχονται εδώ γιατί η Ελλάδα είναι γεωγραφικός κόμβος. Είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. την οποία βρίσκουν στο διάβα τους. Και η υπογραφή του κ. Παπανδρέου και του κ. Χρυσοχοίδη στη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, συνολικότερα η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και η συναίνεση της χώρας μας σ΄ αυτήν αναγκάζει την Ελλάδα να γίνεται αποθήκη ανθρώπινων ψυχών. Γιατί έρχονται αυτοί εδώ και δεν μπορούν να πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε στις χώρες προορισμού τους.

Άρα το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, αν θέλουμε σε ένα βαθμό τουλάχιστον να αμβλύνουμε το πρόβλημα, γιατί στην ολότητά του δεν πρόκειται να λυθεί και γι αυτό χρειάζονται παρεμβάσεις άμβλυνσης του προβλήματος και ανακούφισης των περιοχών που έχουν γίνει γκέτο, το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να επαναδιαπραγματευτούμε αυτές τις συνθήκες…

 

-          Μέχρι τότε…

 

Είναι πολύ σημαντικό όμως αυτό και πρέπει να το ξεκινήσουμε..

 

-          Το προτείνουν όλα τα κόμματα….

 

Δεν το λένε όλα τα κόμματα. Λένε ψέματα όπως και στο θέμα της οικονομίας. Όταν λοιπόν λέει ο κ. Σαμαράς να γυρίσουν πίσω, πρέπει να μας εξηγήσει πώς θα το κάνει αυτό και γιατί δεν τους γυρίζουν πίσω τόσο καιρό. Δεν τους γυρίζουν πίσω γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους πληρώσουμε εισιτήρια να φύγουν; Όχι. Γιατί δεν υπάρχει πλαίσιο συμφωνιών μ΄ αυτές τις χώρες. Η Τουρκία δεν τους δέχεται. Η Ευρώπη δεν τους δέχεται. Στις χώρες τους δεν τους δέχονται. Άρα η μόνη δυνατότητα είναι να γίνουμε εμείς η αποθήκη των ψυχών

Αν αυτό δεν αλλάξει, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τη χώρα μας.

Το δεύτερο. Πρέπει να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις απογκετοποίησης αυτών των περιοχών και ανάπλασής τους. Αυτές οι περιοχές δεν είναι ούτε η Εκάλη, ούτε η Κηφισιά.  Είναι περιοχές όπου ζουν χαμηλά οικονομικά και κοινωνικά στρώματα κι αν δεν δοθούν κίνητρα να επιστρέψουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να δοθούν φορολογικά κίνητρα, να επιστρέψει η εργασία, να επιστρέψει η κατοικία, να γίνουν αναπλάσεις, να γίνουν παιδικές χαρές, να υπάρξει φωτισμός, να υπάρξει αστυνόμευση σ΄ αυτές τις περιοχές. Εκεί όπου παράγεται η εγκληματικότητα, πρέπει να υπάρχει ασφάλεια και αστυνόμευση, όχι να έχουμε δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς στο κέντρο να επιτηρούν τους διαδηλωτές, αλλά να πάνε οι αστυνομικοί εκεί όπου παράγεται το έγκλημα.

Επιπλέον πρέπει να υπάρξουν και ξενώνες φιλοξενίας, όχι όμως στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ξενώνες φιλοξενίας εκεί όπου βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι. Η Αθήνα έχει δεκάδες κτίρια αναξιοποίητα, άδεια κτίρια…

 

-          Δεν τα δίνει κανείς… Εγώ είμαι ένας καλός άνθρωπος, έχω ένα τριάρι και έρχονται δέκα γείτονες που δεν έχουν σπίτι.. άντε να χωρέσουμε.. Όταν οι γείτονες γίνονται πενήντα, δεν αντέχω πια…

-           

Γι αυτό μιλάω για παρεμβάσεις απογκετοποίησης..

 

-          Ωραία.. Αν έχουμε κέντρα φιλοξενίας όπου θα έρθει ο παράνομος μετανάστης μέσα απ΄ όλη αυτή τη διαδικασία εκμετάλλευσης των ψυχών, όλο αυτό το εμπόριο δηλαδή, και έχει κέντρο φιλοξενίας, στέγη, τροφή, θα έχεις συνέχεια κόσμο εδώ, δεν θα φεύγει κανείς…

 

Βεβαίως και θα φεύγει, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων θα ξέρουν ότι εδώ δεν θα έχουν καμία δυνατότητα ένταξης και άρα προοπτικής και θα δώσεις σ΄ αυτούς τους ανθρώπους ταξιδιωτικά έγγραφα.. Το πρώτο είναι το κύριο. Η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών θέλουν να πάνε στην Αγγλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία..

Η Ευρώπη ή θα είναι μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, και άρα θα μοιράζεται τα βάρη, ή θα είναι μια Ευρώπη φρούριο, γκέτο, του κοινωνικού αποκλεισμού, της μιζέριας και της εξαθλίωσης. Εμείς διεκδικούμε την πρώτη Ευρώπη.

 

-          Δεν θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να καταγραφούν…

 

Αναμφίβολα πρέπει

 

-          Δεν πρέπει κάπου να συγκεντρωθούν αυτοί οι άνθρωποι για να γίνει αυτή η καταγραφή;…

 

Αναμφίβολα.. Μίλησα για ξενώνες φιλοξενίας.. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Κουμουνδούρου, απέναντι από τα γραφεία του ΣΥΝ, υπάρχει ένα κτίριο του ΙΚΑ, το πρώην ΙΚΑ, που είναι τεράστιο και είναι άδειο. Δεν θα μπορούσε να γίνει εκεί ένας ξενώνας όπου θα υπάρχει υγειονομική παρέμβαση.. Γιατί μας έλεγε τις προάλλες ο κ. Λοβέρδος, είναι υγειονομική βόμβα οι μετανάστες. Αν είναι υγειονομική βόμβα μάλλον ευθύνεται αυτός. Ευθύνεται η πολιτεία. Γιατί ποτέ δεν έχει πάει σ΄ αυτούς που ζουν ανάμεσά μας –και πράγματι η μετάδοση των ασθενειών δεν κοιτάει ράτσες ή φυλές. Ζουν ανάμεσά μας, να τους παράσχει βοήθεια, να δει αν έχουν εμβολιαστεί, αν έχουν ασθένειες, να υπάρχει ιατρική φροντίδα σ΄αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά θα μου πείτε τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού να μην έχει την ασφαλιστική δυνατότητα. Τα παιδιά στο Πέραμα και το Κερατσίνι δεν εμβολιάζονται..

 

-          Γι αυτό έγινε η χθεσινή συναυλία…

 

Και ήταν μια αξιέπαινη προσπάθεια…

Για να κλείσουμε αυτό το θέμα. Πολύ δημαγωγία. Εγώ προτείνω αυτές τις λύσεις. Προτείνω ισχυρή διαπραγμάτευση στην Ευρώπη για να καταγγείλουμε το Δουβλίνο ΙΙ, μας απειλούν ότι θα φύγουμε από το Σένγκεν, μικρό το κακό λέω, η Δανία έχει φύγει δυο φορές, Προτείνω παρεμβάσεις ανάπλασης και παρέμβασης στις περιοχές γκέτο, προτείνω αστυνόμευση, προτείνω ένταξης τον κοινωνικό ιστό αυτών που μπορούν να ενταχθούν και προτείνω και ξενώνες φιλοξενίας ώστε να μην υπάρχουν υγειονομικές βόμβες. Τι προτείνουν οι άλλοι;…

 

-          Και απελάσεις προτείνετε;…

 

Δεν μπορώ να προτείνω πράγματα τα οποία δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Οι απελάσεις δεν πραγματοποιούνται γιατί δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο εφαρμογής τους. Εμείς προτείνουμε ρεαλιστικές παρεμβάσεις Οι άλλοι τι προτείνουν; Προτείνουν πράγματα που δεν γίνονται. Εκτός αν μας λένε, πάρτε τους και πνίχτε τους. Βάλτε τους σε Άουσβιτς , κάντε τους σαπούνια. Αν αυτό λένε, ας μας το πουν καθαρά. Ας πουν καθαρά ότι στην Ελλάδα του 2012 εμείς θα λύσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα, κάνοντας στρατόπεδα συγκέντρωσης σαν κι αυτά που έκανε ο Χίτλερ στη Γερμανία για τους Εβραίους. Αν αυτό θέλουν, ας μας το πούνε. Ας μην δημαγωγούν. Που βγήκε ο Χρυσοχοίδης και τους μάζευε με επιχειρήσεις-σκούπα από τη μία γειτονιά και τους άφηνε μετά από τρεις ώρες στην άλλη γειτονιά, για να δείξει στον κόσμο ότι έτσι θα λύσει το πρόβλημα. Ή ότι θα φτιάξει στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πείτε μου πόσα θα φτιάξει;  Όταν οι ίδιοι μας λένε ότι είναι πάνω από 500 χιλιάδες. Δηλαδή θα φτιάξει όλη την Ελλάδα ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης; Αυτή είναι η ρεαλιστική πρόταση λύσης ενός μεγάλου σοβαρού προβλήματος. Εμείς τουλάχιστον καταθέτουμε κάποιους άξονες και λέμε ότι μπορεί να μην λυθεί στην ολότητά του το πρόβλημα, αλλά θα ανακουφιστούν αυτές οι περιοχές. Δεν θα είναι ο Αγ. Παντελεήμονας ένα γκέτο

Ας μην είμαστε  υποκριτές. Όταν η Ελλάδα στέλνει εκστρατευτικό σώμα στο Αφγανιστάν και στο Αφγανιστάν έχουν πόλεμο και βομβαρδίζονται αυτές οι περιοχές και φεύγουν κατά χιλιάδες οι μετανάστες και έρχονται στην Ευρώπη, τότε μάλλον κι εμείς συμβάλουμε στη ρίζα του προβλήματος.

 

-          Αν έχουμε κυβέρνηση της αριστεράς στις 12 του Μάη, στις 15 του μήνα, η μάνα μου δεν θα πάρει τη σύνταξή της;… εργάτρια..

 

Η μόνη εγγύηση ότι η μάνα σας θα συνεχίσει να παίρνει τη σύνταξή της,  ο κάθε ηλικιωμένος, ο κάθε συνταξιούχος είναι με κυβέρνηση αριστεράς. Και θα σας το πω πάρα πολύ συγκεκριμένα. Γιατί Σαμαράς και Βενιζέλος υπέγραψαν το ταμείο το ειδικό –που προβλέπεται στο δεύτερο μνημόνιο- και δεσμεύτηκαν γι αυτό, όπου όλα τα έσοδα από τα δάνεια και από τη φορολογία θα πηγαίνουν σ΄ ένα ταμείο που δεν θα το διαχειρίζεται ο υπουργός των Οικονομικών και η κυβέρνηση που θα είναι εκλεγμένη από το λαό. Αν αυτό δεν το καταργήσουμε, ας ξεχάσει η μητέρα σας τη σύνταξη. Θα παγαίνουν πρώτα στους πιστωτές τα λεφτά και μετά στους συνταξιούχους.

Και μου δίνετε την ευκαιρία να πω κάτι συγκεκριμένο. Γιατί και ορθώς έχουν πέσει όλα τα φώτα δημοσιότητας στον ΣΥΡΙΖΑ, στο κυβερνητικό του πρόγραμμα, στην εναλλακτική μας πρόταση, έχετε δει όλες τις λεπτομέρειες, μας βάζετε σε μικροσκοπικό φακό.. καλά κάνετε, είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε όλα, αλλά βλέπω τις τελευταίες δύο μέρες ότι ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς έχουν ξεφύγει, που λέει και η διαφήμιση. Ή έχουν ξεχάσει τι υπέγραψαν ή συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό και να λένε ψέματα. Κι εγώ σας το λέω καθαρά, και οι δυο τους είναι πολιτικοί απατεώνες. Κι αυτός ίσως είναι ο μόνος λόγος που δεν πρέπει να τους εμπιστευτούν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες την ερχόμενη Κυριακή.

Ας ξεχάσουμε ότι έκαναν έως σήμερα. Το να συνεχίζουν και τώρα να μας λένε ψέματα, δεν συγχωρείται.

Λέει ο κ. Βενιζέλος, το 2015 θα βγούμε από το μνημόνιο και θα έχουμε βιώσιμο χρέος. Μα έχει ξεχάσει τι υπέγραψε; Υπέγραψε το δεύτερο μνημόνιο το οποίο βασίζεται σε μέτρα υφεσιακά και μέτρα λιτότητας τα οποία εδράζονται σε ένα σχέδιο για τη βιωσιμότητα του χρέους, σε μια έκθεση του ΔΝΤ που έχει ορίζοντα το 2030, όχι το 2015..

 

-          Ο κ. Βενιζέλος μας λέει ψέματα.. Εσείς δεν μας παραμυθιάζετε….

 

Αφήστε να σας πω πρώτα τα ψέματα, να τα ακούσει ο λαός και θα σας πω τι λέω εγώ.

Ως το 2030.. Και τι λέει αυτό το σχέδιο; Ότι στην καλύτερη περίπτωση το 2020 το χρέος θα είναι στο 129% του ΑΕΠ. Στη χειρότερη μπορεί να είναι 150%, εγώ σας λέω. Άρα ως το 2030 ο ορίζοντας του χρέους θα είναι μη βιώσιμος.

Η Ισπανία σήμερα συζητιέται σε όλη την Ευρώπη ότι μπορεί να μπει στο μηχανισμό που έχει χρέος 85% του ΑΕΠ. Χρέος σαν κι αυτό που θα έχουμε το 2020 ή το 2030, αν ακλουθούμε το μνημόνιο διαρκώς και τις νέες περικοπές θα είναι μη βιώσιμο και αυτός μας λέει ότι το 2015 θα βγούμε από την κρίση και θα έχουμε βιώσιμο χρέος και δεν ντρέπεται να το πει αυτό; Όταν θα ακολουθεί το μνημόνιο της λιτότητας και νέα μέτρα υφεσιακά; 77 μέτρα βγήκαν χθες. Ο κ. Παπαδήμος…

Ο κ. Σαμαράς βγήκε χθες και  είπε ως το 2015.. Κι αυτός το 2015 βάζει ορίζοντα. Το ψέμα έχει ορίζοντα τριετίας στην Ελλάδα φαίνεται. Το 2015, λέει, θα μειώσει στο 50% την ανεργία. Πώς; Με υφεσιακές πολιτικές; Χθες βγήκε η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για την απασχόληση στον κόσμο και στην Ευρώπη, που λέει ότι η απασχόληση βρίσκεται σε επίπεδο συναγερμού στον κόσμο αλλά και στην Ευρώπη εξ αιτίας των υφεσιακών πολιτικών και των πολιτικών λιτότητας. Και ως το 2016 στην Ευρώπη όλοι, και ειδικότερα στην Ελλάδα που είναι το πείραμα, δεν θα υπάρξει ανάκαμψη της απασχόλησης. ΚΙ αυτός μας λέει ότι στην Ελλάδα, με τα μέτρα που υπέγραψε και θα έρθουν τον Ιούνιο και θα έχουμε μείωση της ανεργίας 50%. Ο Πινόκιο είναι ο κ. Σαμαράς;

 

Ο μόνος τρόπος να βγούμε από την κρίση και να έχουμε ανάπτυξη και απασχόληση είναι να καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο.

 

-          ……Πινόκιο και αν είναι ψεύτες. Και αν είναι έτσι - και έτσι είναι – ότι μέχρι το 2030 θα πάνε έτσι τα πράγματα, ο ΣΥΡΙΖΑ μήπως μας παραμυθιάζει; Ανατρέπεται αυτό; Αφού η χώρα έχει βάλει την υπογραφή της.

 

Την υπογραφή δεν την έχει βάλει η χώρα. Δεν την έχει βάλει ο λαός. Την έχουν βάλει δύο πολιτικοί αναξιόπιστοι, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς. Το εκπροσωπούσαν, που εκπροσωπούν μονάχα το πρόσωπό τους, εκπροσωπούν τα κόμματά τους που καταρρέουν και αθροιστικά στις εκλογές δεν θα έχουν πλειοψηφία. Οι λαοί βάζουν υπογραφή στο διάβα της ιστορίας.

Όταν έβαζαν αυτές τις υπογραφές εγώ έστειλα επιστολή εξ ονόματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και στις 16 ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης. Και στην κα Λαγκάρντ και στον κ. Γιούνγκερ και στον κ. Μπαρόζο. Και τους λέγαμε ακριβώς αυτό το πράγμα. Ότι προσέξτε, όταν επιστρέψει η δημοκρατία στην Ελλάδα και όταν δοθεί η δυνατότητα στο λαό να εκφράσει την ετυμηγορία του, μπορεί αυτές οι υπογραφές να αποδειχθούν υπογραφές πλαστές, δηλαδή ότι δεν εκφράζουν το λαό αλλά αυτούς που της έβαλαν.

Οι λαοί είναι αυτοί οι οποίοι εγκρίνουν και απορρίπτουν τις συμφωνίες. Και μια συμφωνία η οποία δεν είναι βιώσιμη δεν μπορεί παρά να απορριφθεί και να δούμε πως θα πάμε μπροστά.

 

-          κ. Τσίπρα μιλάτε πάντα και μου φαίνεται ότι ξεχνάτε ότι, αυτοί για τους οποίους μιλάτε είναι οι δανειστές μας, οι οποίοι μας έχουν δανείσει χρήματα και χωρίς αυτά ούτε συντάξεις πληρώνονται, ούτε τίποτα.

 

Κάνετε μεγάλο λάθος. Τα χρήματα αυτά δεν πάνε στις συντάξεις. Πάνε στους τραπεζίτες  για να επιστρέφονται πίσω σε αυτούς. Να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό.  Τις συντάξεις και τους μισθούς μπορούμε να τους καλύπτουμε από τη φορολογία του Έλληνα φορολογούμενου. Και ιδιαίτερα δε, αν φορολογηθεί ο πλούτος που εμείς προτείνουμε, μπορούμε να έχουμε και πλεόνασμα.

 

-          Και αυτό πως θα γίνει αμέσως;

 

Αμέσως θα γίνουν κάποιες παρεμβάσεις.

Εμείς δεν λέμε αυτό που είπε γενικά και αόριστα αυτό που είπε ο κ. Παπανδρέου πριν τις εκλογές «λεφτά υπάρχουν».

Εμείς λέμε ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε τους όρους σε αυτή τη χώρα, ώστε η παραγωγή του πλούτου – διότι τον πλούτο τον παράγουν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, ο κόσμος της εργασίας – να έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να καρπώνονται πολύ μεγαλύτερο μέρος από αυτό τον πλούτο που παράγουν.

 

-          Άρα λέτε ότι δεν μας ενδιαφέρουν τα λεφτά από τους δανειστές, δεν τα χρειαζόμαστε;

 

Εγώ δεν έχω πει τέτοια πράγματα.

 

-          Μα αυτό λέτε, ότι τα χρήματα των δανειστών δεν τα χρειαζόμαστε για τις συντάξεις αλλά μπαίνουν σε ένα λογαριασμό για τους τόκους…

 

Εγώ έχω πει ότι τα λεφτά των δανειστών που πηγαίνουν μονάχα στις τράπεζες και επιστρέφονται στους δανειστές μέσα από τα πανωτόκια, είναι λεφτά που δεν συμβάλλουν στην ανόρθωση της οικονομίας αλλά στη διάλυση της χώρας. Και τέτοιου είδους δανειακές συμβάσεις και τέτοια χρήματα να μας λείπουν.

Χρειαζόμαστε τη στήριξή τους για να ανοικοδομήσουμε τη χώρα. Και η στήριξη και ανοικοδόμηση της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στήριξη της Ευρώπης αυτή τη στιγμή.

Είμαστε οι πρώτοι που είπαμε ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα αυτόνομο πρόβλημα. Η Ελλάδα είναι μέρος μιας ευρωπαϊκής κρίσης, μέρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος. Και τούτη την ώρα πρέπει να αναλογιστούμε ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίση. Και η Ευρωζώνη είναι μια αλυσίδα από 17 κρίκους. Αν ένας κρίκος σπάσει θα διαλυθεί ο κρίκος, αλλά θα χαλάσει και η αλυσίδα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας.

Όπως, επίσης, είπα και κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο δεν το είπα πρώτος εγώ. Το έχει πρωτοδιατυπώσει ο Κέυνς τα παλαιότερα χρόνια. Όταν πάλι για να βγουν από την κρίση του πολέμου ακολουθούσαν την πολιτική, όχι της λιτότητας που ακολουθούν τώρα, αλλά την πολιτική του new deal, των πακέτων Μάρσαλ για την ενίσχυση της οικονομίας. Και είχε πει το εξής: «αν κάποιος χρωστάει σε μια τράπεζα 5 χιλιάδες λίρες -  τότε δεν υπήρχαν ευρώ – το πρόβλημα είναι δικό του. Όταν χρωστάει 5 εκατομμύρια, το πρόβλημα είναι της τράπεζας».

Άρα, οι δανειστές θα αναγκαστούν, για να μη τα χάσουν όλα και καταστραφούν, να κάτσουν σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης και να διαπραγματευτούν με μια κυβέρνηση που θα έχει μια ισχυρή λαϊκή εντολή να σώσει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού της.

 

-          κ. Πρόεδρε, με ποιους συμμάχους; Φωτώ και είμαι σαφής. Μιλάτε για την αναδιανομή του  πλούτου. Σωστό. Λέτε ότι η χώρα και οι πολίτες της  μπορούν να ζήσουν με αυτά που παράγουν. Σωστό.

 

Όχι αν δεν γίνουν μεγάλες αλλαγές. Αν δεν υπάρξει ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης…

Αυτή την ώρα που μιλάμε έχει εστιαστεί η κουβέντα στο αν θα μας δίνουν οι δανειστές. Και δεν έχει εστιαστεί στο γεγονός ότι έχουν διαλύσει την αγροτική οικονομία. Ότι έχουμε βάλει τα καρτέλ πάνω από τον παραγωγό. Ότι το 70% του κρέατος που καταναλώνουμε το εισάγουμε από το εξωτερικό και είμαστε μια χώρα Μεσογειακή που εισάγει λάδι και πορτοκάλια. Αυτά πρέπει να αλλάξουν. Και δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη.

 

-          Δεν διαφωνώ, αλλά ρωτώ. Οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τον ελληνικό πλούτο σήμερα, τα ελληνικά κεφάλαια εννοώ, και οι Έλληνες κεφαλαιούχοι ουσιαστικά συμμαχούσαν και συμμαχούν με τις κυβερνήσεις με διάφορους τρόπους. Εσείς, σε μια κυβέρνηση της αριστεράς με ποιους θα συμμαχήσετε; Αυτή η κυβέρνηση θα πέσει αύριο.

 

Εννοείτε με τους ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης;

 

-          Όχι. Λέω για τους ηγέτες του ντόπιου χρήματος. Αυτούς που έχετε καταγγείλει εσείς. Μίντια, πλούτος, χρήμα και ουσιαστικά δουλειές.

 

Ακούστε να σας πω κ. Αρβανίτη. Υπάρχουν ορισμένες στιγμές στην κοινωνική ιστορία, όπου ο κόμπος φτάνει στο χτένι και που οι ταξικές αντιθέσεις γίνονται τόσο έντονες που επιλύονται είτε με κατά κράτος νίκη των ισχυρών, είτε με διάλυση των ισχυρών.

Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Όταν μιλάμε για την ανάγκη ανακατανομής των συσχετισμών και αναδιανομής του πλούτου, μιλάμε για την ανάγκη να σταματήσουν να μας κυβερνούν αυτά τα λόμπι, αυτοί οι θύλακες της διαπλοκής που μας κυβερνάνε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτούς τους οποίους εσείς αναφέρατε είναι σαν τους σύγχρονους μαυραγορίτες. Που θέλουν την περίοδο που η κοινωνία στενάζει, που ο λαός γονατίζει, που έχουμε φτάσει να έχουμε 1,5 εκατομμύριο άνεργους, αυτοί να κερδίζουν και από πάνω, να κερδοσκοπούν.

Και να σας πω και κάτι. Μια σειρά από νόμους που έβαλαν στο 1ο και το 2ο μνημόνιο, δεν τους έβαλε ο Τόμσεν, τους έβαλαν αυτοί.

Η μείωση του εργασιακού κόστους ήταν μια συνειδητή επιλογή του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, αυτών των άεργων που έχουν δυνατότητα παρέμβασης στα πολιτικά πράγματα της χώρας, κάθε τρεις και λίγο. Μιλάμε για ένα κρατικοδίαιτο κεφάλαιο. Μιλάμε γιʼ αυτούς που έστησαν βιομηχανία στη Βόρεια Ελλάδα για να πάρουν τις επιδοτήσεις και μετά τις πήγαν στη Βουλγαρία.

Όλοι αυτοί, λοιπόν, εμείς λέμε ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν και να ζήσουν με την ιδέα ότι θα σταματήσουν να κερδοσκοπούν γιατί η κοινωνία βουλιάζει. Και η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Μπαγκλαντές, ούτε Ινδία.

Όλοι αυτοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το πάρτι τελείωσε. Και το πάρτι θα τελειώσει όταν ο λαός βάλει τη σφραγίδα του. Και ο λαός τη σφραγίδα του τη βάζει στους κοινωνικούς αγώνες και στην κάλπη.

 

-          Μια κυβέρνηση της αριστεράς, δηλαδή, δεν έχει ανάγκη από βιομήχανους και επενδυτές;

 

Κάθε άλλο. Έχει ανάγκη από ένα υγειές επιχειρηματικό κλίμα. Έχει ανάγκη από αξιοκρατικούς νόμους. Διότι κανένας σοβαρός επενδυτής δεν πρόκειται να έρθει σε μια χώρα, η οποία θα είναι ένα καζάνι που βράζει, η οποία θα έχει μετατραπεί σε Νιγηρία της Ευρώπης. Το μοντέλο της Νιγηρίας είναι μοντέλο λεηλασίας του φυσικού πλούτου, γιʼ αυτό το αναφέρω.

Και να σας πω και κάτι άλλο. Οι επενδύσεις μπορούν να γίνουν και να είναι αποτελεσματικές σε ένα πεδίο αξιοκρατίας συγκεκριμένων νόμων και όχι σε ένα πεδίο διαφθοράς και διαπλοκής. 

Ο επενδυτής δεν έρχεται στην Ελλάδα όχι γιατί  είναι υψηλοί οι μισθοί και το εργασιακό κόστος, αλλά γιατί γνωρίζει ότι για να προχωρήσει την επένδυσή του χρειάζεται να δώσει άλλα τόσα για να λαδώσει κάτω από το τραπέζι πολιτικούς παράγοντες, αυτούς που έχουν συνηθίσει να τα παίρνουν κάτω από το τραπέζι, σε μίζες. Αυτό πρέπει να σταματήσει στην Ελλάδα.

 

-          Ποιο μοντέλο χώρας σας ικανοποιεί, θα θέλατε να είναι έτσι η Ελλάδα;

 

Μιλήσαμε για την αξιοποίηση του πλούτου, των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Και να πω ότι εσχάτως ανακαλύψαμε ότι μπορεί να έχουμε και φυσικό αέριο και πετρέλαιο, τώρα που είμαστε σε χρεοστάσιο. Και αν το αξιοποιήσουμε με μνημόνια, θα πάει όλο το κέρδος στους πιστωτές και στους τοκογλύφους.

Μιας και μιλάμε γιʼ αυτό. Θα σας πω ότι κι εκεί υπάρχουν δυο μοντέλα εκμετάλλευσης και αξιοποίησης. Το μοντέλο της Νορβηγίας π.χ. και το μοντέλο της Νιγηρίας.

Το μοντέλο της Νορβηγίας είναι αυτό που δημόσιες εταιρίες, δημόσιες επιχειρήσεις αξιοποιούν το φυσικό πλούτο και ανταποδίδουν το κοινωνικό όφελος, την υπεραξία, σε κοινωνικό όφελος, στο λαό. Σε ασφαλιστικά ταμεία, για να υπάρχει ισχυρό κράτος.

Ένα τέτοιο μοντέλο εμείς θέλουμε να οικοδομήσουμε. Και όχι ένα μοντέλο λεηλασίας.

 

-          Σοσιαλδημοκρατίας δηλαδή.

 

Ακούστε. Αν αυτό εσείς το ονομάζετε σοδιαλδημοκρατία, τότε να κουβεντιάσουμε. Παρόλα αυτά, θα ήθελα να σας πω το εξής.

Εμείς δεν επενδύουμε στην κοινωνική λεηλασία και στην κοινωνική εξαθλίωση. Θεωρούμε ότι στην κοινωνική εξαθλίωση επενδύουν αυτοί οι οποίοι  θέλουν τους πολίτες εγκλωβισμένους, εξαρτημένους και οι εξαρτημένοι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν ελεύθερα επιλογές.  Εμείς επενδύουμε στην κοινωνική δικαιοσύνη ,σ τη δημοκρατία, στην ανάπτυξη και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Το όραμά μας δεν είναι η διατήρηση ενός καθεστώτος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο  Το όραμά μας πηγαίνει πολύ μακριά. Θεωρούμε ότι αυτά τα οποία ζούμε  στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο είναι σημάδια της κατάρρευσης ενός συστήματος το οποίο έχει φάει τα ψωμιά του. Ο καπιταλισμός σε παγκόσμια κλίμακα είναι ένα σύστημα που δείχνει τα σημάδια κατάρρευσής του. Εμείς θέλουμε να υπερβούμε τον καπιταλισμό, αλλά ξέρουμε ότι η υπέρβαση του καπιταλισμού δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Υπάρχουν στάδια, υπάρχουν διαδικασίες. Κι εμείς αγωνιζόμαστε, επειδή ακριβώς έχουμε όραμα για το αύριο, αγωνιζόμαστε τώρα να υπάρξουν λύσεις για το λαό και να καλυτερεύσει η ζωή του.

 

-          Επειδή το έχω ξανακούσει αυτόν τον περιβόητο τρίτο δρόμο προς τον σοσιαλισμό που φάνηκε ότι ήταν λάθος τρένο

 

Αναφέρεστε στον τρίτο δρόμο προς τον σοσιαλισμό του Α. Παπανδρέου, που έγιναν σημαντικές αλλαγές αλλά και σε  ένα άλλο γεωπολιτικό περιβάλλον, σε άλλες συνθήκες πρωτογενούς συσσώρευσης. Βρισκόμαστε σε μια διαφορετική φάση. Σε μια φάση όπου η οικονομική παγκοσμιοποίηση και η εμπέδωση ενός καζινοκαπιταλισμού, ενός σκληρού νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού έχει φτάσει στα όριά του. Και πλέον πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει κι ένας άλλος παράγοντας τον οποίον πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ο παράγοντας της υποβάθμισης, της συρρίκνωσης των περιβαλλοντικών πόρων, οι οποίοι δεν θα είναι εσαεί διαθέσιμοι.

Άρα μιλάμε για μια κρίση παγκόσμιας διάστασης, που μας αναγκάζει να σκεφτούμε με άλλους όρους. Άρα ας αφήσουμε τον τρίτο δρόμο και ας δούμε σήμερα πώς μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή τη λαίλαπα σε ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ώστε να μιλήσουμε από καλύτερη αφετηρία για τη δυνατότητα κοινωνικών μετασχηματισμών στην κατεύθυνση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.

 

-          Πάμε συγκεκριμένα.. Μιλήσατε για αναστολή πληρωμών για μια τριετία..

 

Τουλάχιστον.. Ο χρόνος μπορεί να είναι και σχετικό θέμα. Είπαμε μέχρι ότου βρεθεί βιώσιμη δίκαιη ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του χρέους και μέχρις ότου να σταθεί στα πόδια της η κοινωνία, ούτε ένα ευρώ στους τοκογλύφους και τους πιστωτές..

 

-          Αν σας πουν όχι, δεν το δεχόμαστε…

 

Θα χάσουν τα λεφτά τους..

 

-          Και να μας πετάξουν από το ευρώ;…

 

Πολύ ωραία… Αυτό είναι πολύ ωραίο ερώτημα. Μου το κάνατε δυο χρόνια τώρα, σας έλεγα με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ότι είναι ένα ερώτημα που δεν ευσταθεί, γιατί θα διαλυθεί η ευρωζώνη, ήρθε η κυρία Μέρκελ και το είπε στο BBC, αφότου υπέγραψε ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος βέβαια. Βγήκε η Μέρκελ στο BBC και  είπε ότι ούτε στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μας η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, γιατί οι αγορές θα έψαχναν να βρουν την επόμενη. Και η επόμενη δεν θα είναι καμιά μικρή χώρα. Η Ισπανία ή η Ιταλία. Η Ιταλία έχει χρέος 1,9 τρις, όχι 350 δις όσα έχει η Ελλάδα.

 

-          Πάντως υπήρξαν πολλές συζητήσεις στη Γερμανία για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ..

 

Αυτοί οι οποίοι αναπαρήγαγαν όμως εδώ αυτές τις εκβιαστικές απειλές ποιοι ήταν;  Η κυρία Δαμανάκη, ο κ. Παπακωνσταντίνου, αυτοί που μας κυβερνούσαν και οδήγησαν σε μια πρωτοφανή αφαίμαξη το τραπεζικό σύστημα της χώρας. 75 δις έφυγαν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και από την Ελλάδα και ήγαν είτε σε τράπεζες του εξωτερικού, είτε κάτω από μαξιλάρια ανθρώπων φοβισμένων ότι θα χάσουν τα λεφτά τους. Αυτοί που τώρα δίνουν 50 δις στις τράπεζες, 75 δις τα άφησαν να φύγουν από τις τράπεζες.

Η διακυβέρνηση του τόπου τα δύο αυτά χρόνια ήταν εγκληματική. Και οι επιλογές αποδοχής των μνημονίων εγκληματικές και η διαχείριση εγκληματική. Ο κ. Παπαδήμος χθες μας επανέφερε στην πραγματικότητα. Μας είπε, εάν ψηφίσει ο ελληνικός λαός ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., μην ακούτε τι σας λένε, τα ψέματα που λέει ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος, ότι θα μας βγάλει το 2015 κι ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές. 77 μέτρα μόνο τον Ιούνιο Παρέλειψε να πει αυτά που έρχονται τον Ιούλιο..

 

-          Δεν είπε αν ψηφίσει ο λαός….

 

Το μεταφράζω εγώ….

 

-          Είπε για την επόμενη κυβέρνηση ισχύει αυτό…

 

Για οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση που δεν θα είναι κυβέρνηση της αριστεράς, που δεν θα καταγγείλει το μνημόνιο.

Τον Ιούλη το μνημόνιο προβλέπει ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους –δεν είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει- αλλά αυτό προβλέπει, ώστε να έχουμε μια νέα Γενική Συλλογική Σύμβαση, η οποία θα ευθυγραμμίσει τους μισθούς και τις αποδοχές με τις αντίστοιχες αποδοχές των εργαζόμενων σε συγκρίσιμες με την Ελλάδα χώρες της Ευρώπης, δηλαδή, να το μεταφράσω;…, με τη Βουλγαρία, την Εσθονία.. Μας ετοιμάζουν δηλαδή μέσα στο 2012 να γίνουμε μια χώρα της Ευρώπης με μισθούς Βουλγαρίας και τιμές Βρυξελλών.

Αν θέλουμε να το δούμε αυτό, ας τους ψηφίσουμε. Αν θέλουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι να δουν πώς θα απολυθούν, οι χαμηλοσυνταξιούχοι να δουν πώς θα κουτσουρευτούν οι συντάξεις τους, οι εργαζόμενοι να δουν πώς θα μειωθούν οι αποδοχές τους , δεν έχουν παρά να νομιμοποιήσουν το έγκλημα Σαμαρά και Βενιζέλου.

Και ξέρει ο ελληνικός λαός πια ότι ψηφίζοντας τον έναν παίρνει πακέτο και τον άλλον.

 

-          Να σας ρωτήσουμε για τον κ. Καμμένο.. Θα μπορέσετε να κάνετε μια κυβέρνηση συνεργασίας και να είναι και ο κ. Καμμένος μέσα;…

 

Είπα εγώ τέτοιο πράγμα ποτέ;

 

-          Ο καθένας το ερμηνεύει όπως θέλει και μέχρι τώρα το συζητάνε όλοι…

-          Ήταν αυτογκόλ αυτό;  Ξέρουμε τι είπατε ακριβώς., μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο.. Ήταν λάθος αυτό;…

 

Το αποτέλεσμα το δείχνει. ¨Όταν επί 5 ημέρες στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου το μόνο πράγμα που συζητάει ο κόσμος είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της αριστεράς,  εμείς είμαστε ικανοποιημένοι κι ας με διαστρεβλώνουν.

Και να σας πω κάτι. Όσο πιο πολύ μας χτυπάνε και μας πολεμάνε,  αυτή είναι η καλύτερη δημοσκόπηση για μας ότι ανεβαίνουμε κι ότι τους απειλούμε.

Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος και τα μέσα της διαπλοκής τις τελευταίες πέντε μέρες έχουν ένα μόνο εχθρό τον ΣΥΡΙΖΑ και έναν μόνο εφιάλτη, την κυβέρνηση της αριστεράς. Ας τους κάνουμε τον εφιάλτη πραγματικότητα. Εμείς αυτό ζητάμε από τον ελληνικό λαό. Να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα ο εφιάλτης τους να γίνει πραγματικότητα.

 

-          Και από τα άλλα κόμματα της αριστεράς το ζητάτε, που λένε όχι προς το παρόν….

 

Aν ο ελληνικός λαός στην κάλπη πει το μεγάλο ναι, αυτοί δεν θα επιμείνουν στο μικρό και ιδιοτελές όχι. Η λαϊκή απαίτηση και η λαϊκή εντολή είναι αυτή που αλλάζει τα πράγματα.

 

-          Για την εγκληματική πολιτική των δυόμισι τελευταίων χρόνων και τις αποφάσεις που πάρθηκαν.. πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο;…

 

Η εξεταστική επιτροπή να γίνει. Αλλά αν είναι να είναι σαν τις υπόλοιπες εξεταστικές επιτροπές που έγιναν για να κουκουλώσουν τις Siemens,τα υποβρύχια, όλα τα μεγάλα σκάνδαλα, το Βατοπέδι, δεν έχει νόημα να γίνει.

Εμείς ζητάμε να σταματήσει αυτό το καθεστώς ατιμωρησίας. Και χρειάζονται αλλαγές και αλλαγές και στο πολιτικό σύστημα. Γιατί δεν μπορούν να δικάζουν οι συνάδελφοι τον συνάδελφο. Ή θα θεωρούμε τη δικαιοσύνη αξιόπιστη και θα την εμπιστευόμαστε κι αυτή θα δικάζει και θα ψάχνει να βρει ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, ή δεν θα την θεωρούμε αξιόπιστη και θα την καταργήσουμε.

Εδώ πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Αυτό που ζητάμε είναι μια μεγάλη πολιτική. Αυτό που ζητάμε είναι ο λαός να αποδώσει τις πολιτικές ευθύνες για τις εγκληματικές αυτές επιλογές. Και ο λαός στέλνει στο σπίτι του πρωθυπουργούς και πολιτικούς οι οποίοι έχουν οδηγηθεί σε τόσο μεγάλα πολιτικά ατοπήματα.

Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να κάνει ο λαός και αυτό του ζητάμε είναι  να στείλει στο σπίτι τους  ενόχους αυτής της πρωτοφανούς καταστροφής που μας έχει βρει

 

To Γραφείο Τύπου