Λήγει αύριο η διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών χωρίς να έχει δοθεί σε πολλούς μετανάστες και μετανάστριες που ζουν και εργάζονται στη χώρα, η ευκαιρία, η πληροφόρηση και εν τέλει η δυνατότητα να νομιμοποιηθούν.
Τα στοιχεία των υπηρεσιών που δέχονται τις αιτήσεις μιλούν για ένα αριθμό σημαντικά μικρότερο από την νομιμοποίηση των 374.000 που είχαν καταγραφεί με τα προεδρικά διατάγματα του 1997. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να παρατείνει η κυβέρνηση την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την νομιμοποίηση ώστε να ασκήσουν το δικαίωμα όσοι δεν γνώριζαν, δεν πρόλαβαν ή φοβήθηκαν να κάνουν αίτηση.
Παράλληλα απαιτούνται διορθωτικά μέτρα όπως για τα τέκνα των αλλοδαπών που είχαν νομιμοποιηθεί με το Π.Δ. 358 και 359/97 και το Ν. 2713/99 και λήγει η νομιμοποίησή τους μετά τις 2 Αυγούστου 2001, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη στον νέο Νόμο για την ανανέωση της αδείας τους.
Αναθεώρηση απαιτείται επίσης για όσους μετανάστες έχουν υποστεί (ανεκτέλεστες ) διοικητικές απελάσεις και έχουν γραφτεί σε λίστες ανεπιθύμητων για αδικήματα που σχετίζονται με το Ν. 1975/91, αδικήματα που εκπορεύονται από την παράνομη είσοδο παραμονή και εργασία στη χώρα, οι οποίοι έχουν όλες τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη νομιμοποίηση τους και που γραφειοκρατικά θα τεθούν εκτός νόμου στην δεύτερη φάση της νομιμοποίησής τους.
Για την πλειοψηφία των μεταναστών που θα κατορθώσουν να πάρουν την εξάμηνη άδεια παραμονής το μέλλον είναι αβέβαιο στο βαθμό που η νόμιμη παραμονή τους στην χώρα εξαρτάται από την ανεξέλεγκτη (ελληνική) αγορά εργασίας και τις "καλές" προθέσεις των εργοδοτών τους. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα για ρύθμιση και έλεγχο της αγοράς εργασίας αλλά συνεχίζει τις πολιτικές της ακόμη μεγαλύτερης απορύθμισής της όπως με το σχέδιο για ενοικιαζόμενους εργαζόμενους από ιδιωτικά γραφεία εργασίας που δημιουργεί συνθήκες δουλοπαροικίας για τους έλληνες και δουλείας για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους.
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού
To Γραφείο Τύπου