Δυστυχώς η Ιεραρχία της Εκκλησίας ερίζει και προκαλεί προς κάθε κατεύθυνση. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της Εκκλησίας. Δεν είναι ο ρόλος της Εκκλησίας να κηρύσσει την υπερεξουσία της εκκλησίας έναντι της δημοκρατικής δομής της πολιτείας. Αυτά τα κηρύγματα είναι κηρύγματα κληρικαλισμού και θεοκρατίας, που μας γυρίζουν αιώνες πίσω.
Είναι φανερό ότι επιχειρείται από την ηγεσία της Ιεραρχίας μία ευθεία παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Είναι επίσης δεδομένο ότι αυτό δεν γίνεται εν αιθρία. Αλλά ενθαρρύνεται η τάση αυτή της ηγεσίας της Ιεραρχίας από την ατολμία της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συνταγματική θέσπιση της διάκρισης κράτους και εκκλησίας και από τη διβουλία και τη διγλωσσία τόσο κυβερνητικών παραγόντων όσο και της ηγεσίας της Ν.Δ. Είναι μεγάλη η ευθύνη τους, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που δεν θέλησαν στην αναθεώρηση του Συντάγματος να προχωρήσουν στο αναγκαίο μέτρο του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού, τη διάκριση ρόλων κράτους και εκκλησίας.
Επίσης, είναι φανερό ότι σήμερα η ηγεσία της Ιεραρχίας επιχειρεί μία αθέμιτη εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος του ελληνικού λαού, το οποίο θέλει να το προβάλει ως πολιτική επιρροή της εκκλησίας. Αυτό προσβάλει και το θρησκευτικό συναίσθημα αρκετών από αυτούς, των περισσοτέρων από αυτούς που υπέγραψαν καλοπίστως σε αυτή τη διαδικασία του κ. Χριστόδουλου.
Εγώ θα ήθελα με νηφαλιότητα αυτή τη στιγμή να επισημάνω ότι αυτή η εριστικότητα και η αντιπαραβολή της εκκλησίας προς όλες τις δομές της δημοκρατικής πολιτείας δεν είναι προς όφελος του τόπου. Είναι αδιανόητο σήμερα να αξιώνει η ηγεσία της Ιεραρχίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο πολίτη πριν απ΄ όλα να φιλάει το χέρι του Αρχιεπισκόπου πριν πράξει εκείνα τα οποία επιβάλει είτε το λειτουργικό και θεσμικό του καθήκον είτε η ανθρώπινη συνείδησή του.
Καλώ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. να συναισθανθούν ότι με την απόφαση που πήραν στην αναθεώρηση του Συντάγματος να μην συμπεριλάβουν τον χωρισμό εκκλησίας και κράτους, δημιούργησαν ένα μόνιμο θερμοκήπιο στο οποίο πάντοτε θα βλασταίνει αυτή η εριστικότητα, αυτό το διχαστικό κήρυγμα και αυτή η επιδίωξη πολιτικού και κοσμικού ρόλου από την ηγεσία της εκκλησίας. Και τους καλώ σε έμπρακτη αναγνώριση του λάθους που έκαναν. Και ο κ. Σημίτης και ο κ. Καραμανλής να αποφασίσουν από κοινού με όλα τα άλλα κόμματα να προωθήσουν πέραν του Συντάγματος που πια είναι δεδομένο, την αναγκαία δέσμη νομοθετικών μέτρων, δέκα περίπου νομοθετικά μέτρα με τα οποία θα γίνει σαφές ότι άλλο το κράτος και η πολιτεία, άλλο η εκκλησία και η ηγεσία της ιεραρχίας.
Ακολουθεί η δέσμη 10 προτάσεων του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για τον εκσυγχρονισμό και την αποσαφήνιση των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας:
1. Να καθιερωθεί ο πολιτικός όρκος στο πλαίσιο της κρατικής λειτουργίας (δικαστήρια, στρατιωτικές μονάδες κ.λ.π.),
2. Να καθιερωθεί επίσημα η κοσμική κηδεία και ταφή, καθώς και η καύση νεκρών, που σήμερα δεν προβλέπεται.
3. Να καταργηθεί η μεταξική νομοθεσία περί προσηλυτισμού, η οποία και έχει οδηγήσει σε καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
4. Με "ανοικτή" ερμηνεία του άρθρου 3 του Συντάγματος, η αναφορά στην επικρατούσα θρησκεία να μην έχει άλλες έννομες συνέπειες, εκτός από την απόδοση τιμής προς την Ορθοδοξία (εορτολόγιο, επίσημες αργίες κ.λ.π.).
5. Να αποδεσμευτεί η διαδικασία ανέγερσης ναών, ευκτήριων οίκων και χώρων λατρείας από την προβλεπόμενη από "Μεταξικό" νόμο έγκριση του τοπικού ορθόδοξου μητροπολίτη.
6. Να καταργηθεί η υποχρεωτική κατήχηση στις στρατιωτικές μονάδες.
7. Να αλλάξει ριζικά ο κατηχητικός χαρακτήρας της θρησκευτικής εκπαίδευσης στα σχολεία, κατά τα πρότυπα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
8. Να ρυθμιστεί το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας από το Κράτος και να αλλάξει το νομικό καθεστώς της Εκκλησίας.
9. Να αναθεωρηθεί η ποινική "υπερπροστασία" της θρησκείας (διατάξεις περί βλασφημίας κ.λπ.).
10. Να καθιερωθεί, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Πολιτείας, ο πολιτικός γάμος ως υποχρεωτικός για όλους και όποιος επιθυμεί να κάνει και θρησκευτικό.
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού
To Γραφείο Τύπου