Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Ν.Κωνσταντόπουλος, και ο Ν.Χουντής, υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γ.Παπανδρέου.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε:
Η κινητοποίηση της γιγαντιαίας στρατιωτικής μηχανής του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, για να περισυλλέξουν 3.000 όπλα, θα μπορούσε να εμπνεύσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας από αυτές στις οποίες πρωταγωνιστούσε ο Πήτερ Σέλερς. Δυστυχώς, όμως, μέσα σε αυτό το σκηνικό της νατοϊκής παρέμβασης, διαδραματίζεται μια ακόμη ιστορική δοκιμασία των Βαλκανικών χωρών, δοκιμάζονται λαοί και κοινωνίες και μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για εθνικιστικές εξάψεις, εκκαθαρίσεις και εμφυλιοπολεμικές συρράξεις.
Η σταθερότητα στα Βαλκάνια είναι στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας και η σταθερότητα στα Βαλκάνια δεν εξασφαλίζεται ούτε με λεγόμενους ανθρωπιστικούς πολέμους ούτε με την χρησιμοποίηση εξτρεμιστικών μηχανισμών που εφαρμόζουν μεθόδους πολιτικής αποσταθεροποίησης και μαφίας σαν αυτές τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο UCK.
Σήμερα, με όσα συμβαίνουν, υπάρχει ένας διπλός κίνδυνος διάλυσης της FYROM και οικονομικής της κατάρρευσης. Το στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας είναι να αγωνιστεί για την ύπαρξη της FYROM και την ενίσχυση της κρατικής της οντότητας και να συμβάλει με όλα τα μέσα προκειμένου να εξασφαλίσει την οικονομική της στήριξη. Τα λεγόμενα προγράμματα αποκατάστασης και σταθερότητας στα Βαλκάνια είναι περισσότερο λόγια τα οποία διατυπώθηκαν με πολύ μεγάλες και πομπώδεις εκφράσεις, αλλά, τελικά σήμερα, δεν μπορούν να συγκαλύψουν την πραγματικότητα.
Διευρύνεται ο κίνδυνος της αποσταθεροποίησης και της ρευστότητας και φαίνεται ότι εκείνο το οποίο ενδιαφέρει τη στρατηγική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι να εξασφαλίζεται ως μοχλός αποσταθεροποίησης ο μηχανισμός του UCK και να αναζητεί στέγαση κρατικής οντότητας αμφισβητώντας τα υπάρχοντα σύνορα, τις υπάρχουσες χώρες απειλώντας με την απειλή της εξτρεμιστικής βίας την ειρήνη και την ιστορική προοπτική της συνεργασίας μεταξύ των Βαλκανικών χωρών.
Εξέθεσα στον υπουργό Εξωτερικών τις απόψεις του ΣΥΝ, τη θέση μας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλακεί σε αυτές τις επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές εξελίξεις και επεσήμανα ότι η δολοφονία του Βρετανού στρατιώτη χθες και η διεθνής πλέον αντίρρηση και αμφισβήτηση της νατοϊκής παρουσίας δείχνουν ότι, πράγματι, εκεί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα που δεν θα αντιμετωπίσουν την αιτία της κρίσης, αλλά απεναντίας θα χρησιμοποιούνται ως αφορμή για παράταση της στρατιωτικής παραμονής και για διεύρυνση της ρευστότητας και της έντασης.
Είχαμε μια διεξοδική συζήτηση. Όπως πάντα ο υπουργός Εξωτερικών μας πληροφόρησε λεπτομερώς. Από την πλευρά μου, του επεσήμανα την ανάγκη να προωθηθεί γρήγορα ο οργανωτικός νόμος που προβλέπει το νέο Σύνταγμα για τη συγκρότηση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού
To Γραφείο Τύπου